20 Kasım 2008 Perşembe

KIŞA HAZIRLIK

Artık kovanlarımızın son rutüşlarını yapıyoruz.Azami ölçüde hata yapmamaya gayret ediyoruz.Hele bir de benim gibi ilk yılınızsa nasıl yapsam daha doğru yapmış olurum sorusunu onlarca kez sormuşsunuzdur kendinize.Bende sordum.Tabii etrafımdaki geleneksel arıcılar da cevabını aramadım.Sanal ortamda cevabını bulmaya çalıştım.Her ustanın bir yoğurt yiyişi vardır.Bizim gibi acemilere düşen ise beğendimiz ustalardan bir tanesinin yolunu izleyeceğiz ya da bütün ustalardan bir sentez yapacağız.


Ben kendi adıma sentez yapmayı daha doğru secenek gibi gördüm.Öyle de yapıyorum.Arı kovanlarını kışlatma yönteminde herkes farklı malzeme ve yöntem kullanıyor.
Öyle ki ;bazısı kovanları battaniye ile sararmış gibi değişik malzeme ile sarıyor,kimisi arı evleri oluşturarak kovanları daha korumalı kapalı mekanlara alıyor vesair.

Besleme konusu da ayrı bir muamma.Bir kısım kışın arılara kek vermeye şiddetle karşı çıkarken,bazılarıda mutlaka kek verilmesinde ısrar ediyor.


Ne dersiniz ,iyice kafanız karıştımı ?


Benim de öyle...

Çıkış yolum resimde de gözüktüğü gibi kovanların üstüne strafor takviyesi,içine ise Ali Türk yöntemi ,çuval ile sıkıştırma...


Besleme konusu ise kışın kek verilmemesini savunan tarafdayım.Şundan;arıya kek verdiğin zaman arının su içme ihtiyacı olacak ,dolayısıyla da su içmek için kovan dışına çıkacaktır.Bildiğimiz arının 14C sıcaklıkta uyuştuğu,10 derece de ise felç olduğudur.O halde kışın suya giden arımız ne olacaktır ? Büyük ihtimalle ya uyuşup dönemeyecektir ya da felç olup ölecektir.
Yani kovanı kendi elimizle söndürmeye çalışacağız...

Kovan içerisinde arının işgaş ettiği çerceve sayısına göre içeride çerceve bırakıyoruz.Akabinde kesilmemiş bir çuvalı (Ali Türk yöntemi diyorum buna) çerceve yardımıyla sıkıştırarak üzerine örtüyoruz.Aradaki boşluğa gazete dolduruyorum iki sebepden.Bir boşluğu doldurarak kovan içi sıcaklığa katkı sağlıyorum.İki gazete kağıtı kullanarak kovan içindeki nemim gazete kağıtları tarafından emilmesini sağlayarak nemim oluşmamasına katkı sağlıyorum.
Ens üste de bezi sererek kapağı kapatıyorum.Birşey dikkatini çekti mi bilmiyorum.Bezin altındaki şerbetliği almadım.Bazı tereddütlerim var.Almasam kışın kovanın ihtiyacı halinde şerbet versem diyorum.

Kovanlarımın üstüne çok sert bir strafor koydum.Kovanlar arası mesafeyi bir bilek kalınlığına indirdim.Dörtlü gruplar halinde yakınlaştırdım.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

yusuf kardeşim falada uzak sayılmayız bende alemdağ dayım yolun düşerse bu tarafa görüşelim telefonum 05352295534

yusuf şimşak dedi ki...

İlgine teşekkür ediyorum.İlk fırsatta seni arayacağıma emin olabilirsin.