4 Aralık 2012 Salı

PETEKLERİ NASIL SAKLAMALI

 Kovan örtülerinden eksiklerim vardı.Bir kısmını bu hafta tedarik ettim.Fakat hala ruşetler için olan örtüler hazır değil.Umarım Arı Evinden Ercanın kulakları cınlamıştır::))
 Depo alanım.Hala yapılması gereken o kadar iş var ki i kışı burada çıkarırım diye düşünüyorum.Ortada da ise 3 adet kabarmış petekleri saklama raflarım görünüyor.
 Rafların açık haldeki görüntüsü.Bir tanesi 200 civarında petek alabiliyor.Burada sakladığım petekleri üç sınıfa ayırıyorum.Soldaki kabarmış temiz beyaz petekler,ortadaki kabartılmış esmer petekler ve sağdaki ise kabartılmış polenli petekler.

Sınıflandırmayı yapmamın iki amacı var.

Birincisi , aradığımı anında elimin altında bulabilmeliyim.Mesela Baharda beyaz petekler lazım olurken,Sonbaharda esmer petekler lazım oluyor.

İkinci ise ,tedbir amaçlı.

Bu sistemde sakladığımız petekler ,benim meramda Temmuz ayına kadar sorun oluşturmuyor.Temmuz ayında hala burada polenli petekleri muhafaza etmeyi sürdürüyorsanız ,peteklerde güve sorunu baş gösteriyor.

Bunun için kullanımda önceliği polenli çerçevelere verdiğimde Temmuz ayında elimde polenli çıta kalmamış oluyor.Haliyle güve sorunumda olmuyor.

 Bu sistemde ise maliyetsiz saklama yöntemi.En üstteki boş katın üstünü sinek teli ile kapatıyoruz.
 Tercihe göre 4,5,6 gibi kat atıyoruz.Resimde görüldüğü gibi en alta alt ızgarası açık boş kovan koyuyoruz.İçine kabarmış petekleri diziyoruz.Polenli çıta dahil karışık olabilir.

Önemli bir ayrıntı ,en alttaki boş kovan altı açık bir sehpa da yerden yüksek olmalıdır.Bu sayede 5 katlı kovan içinde hava sirkülasyonu oluşacaktır.Bu hava sirkülasyonu sayesinde ,peteklerdeki güve yumurtaları hiç bir zaman gelişebilecekleri müsait ortam bulamayacaklardır.
Nihayet körükçümü iş başında gördüm.Bal sağımındaki hayal kırıklığındanmıdır nedir bilemem ,ogün bugündür kayıp.İki kolonisinde kat indirilmesi gerkiyordu ki, bunları özellikle indirmedim.Gelsin kendi işini yapsın .Bu sayede arılıkta yüzünü görmüş oluruz::))

.............

Arıcılığa başladığım ilk yıllarda kabarmış petekleri saklamak büyük sorun olmaya başlamıştı.

İlk yılımda boş katları üst üste dizmiş ve aralarına yeşil ceviz kabuğu koymuştum.Fena da değildi hani.

Sonraki yılda ise kükürt ile güve mücadelesi yapmaya çalıştım.Fakat büyük hata idi.

Hem çok zahmetli,hemde 10-15 günde bir kükürtlemek zorundasınız ,üstelik petekteki kalıntı açısından da sıkıntılı bir durum idi.

Üçüncü yılımda ise ; asitli mücadele yapmaya çalıştım , o da bir hayal kırıklığı oldu.

Artık tamam dedim,buraya kadar,bu böyle olmaz.

Yalovalı Yusuf'un arılığında kabarmış peteklerini nasıl sakladığını görmüştüm.Petekleri çatı boşluğunda raf gibi dizilmiş ,üstü çatı ile kapalı ama diğer tarafları açık sayılabilecek durumda muhafaza ediyordu.

Bende aynı sistemi , yazlığın verandasının çatı altına demir ızgaradan ,her tarafı ızgaralı sistemde  kapalı olacak şekilde yaptırdım.

Yine aynı yıl ikinci bir sistem olarakta boş katlı kovanda da petekleri muhafaza ettim.Deneyip en doğru sonuca ulaşmalıydım.

O yıl uyguladığım her iki sistemde sorunsuz işledi.Her ikisinde de güve sorunum olmadı.Uygulama sonucunda başarıyı elde edince ,bu sefer bu üç adet raflı sistemi demirciye yaptırarak muhafaza etmeye başladım.

Sadece geçen yıl ,polenli muhafaza ettiğim çıtalardan kalan bir kısım petekleri Temmuz ayında da devam edince onlarda güvelenme oldu.Bu sayede de Temmuz ayında polenli çıtanın raflarda kalmaması gerektiğini de öğrenmiş oldum.

İşi bilen arıcının sermayesi,kabarmış petekleridir.

SLM ve Muhabbetle...

7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi senin oralarda kışın eksi dereceler oluşuyordur yani derin dondurucu işini aşmış durumdasın. Birde güve girip yumurta atamayacak şekilde kafeslemişin ee daha ne..Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf senin körükçü nihayet depresyondan çıkmış.Arılığa geldiğine göre gerisi kolay.
Bu ağ kurdu olayı aynen tavuk yumurtası gibi, tavuk altında durdu mu civciv çıkıyor, yumurta açıkta durdu mu civciv yok::))
Muhteşem abi ise senin oradaki durumda bir başka detayı yakalamış.
Sağlıcakla kal.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kardeşim selamunaleyküm;

bende yalovaya gittiğimde yusufun orada görmüştüm sistemini bende uygyuladım ve kovanın üzerlerine formik asitte koydum ve kurt sorunu olmadı ama hangisi etkili oldu bilemiyorum. fakat senin yeptırdığın telli dolap en güzeli ve etkili olanı sanırım. Bizede güzel bir örnek oldu sağolasın

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Aralık ile Nisan ayı arasında don ihtimali var.Fakat diğer aylarda yok.Kanaatim ,çıtaların açıkta kalması ve havanın etkisine maruz kalması dolayısıyla yumurtalar gelişecek uygun ortamı bulamıyorlar.Taki Temmuz ayı gelene kadar.Temmuz ve ağustos ayı haricinde son derece etkili bir yöntem.

Sayın Bakanım.

Benim körükçü depresyona mı girdi,yoksa arazi mi oldu tam olarak çözemedim::))

Hımmm...belki de ilk defa yumurtaların zayi olduğuna seviniyorum::))

Zafer Abi.

Abi asite felan gerek yok.Boş kovan sisteminde olsun diğerinde olsun ,Temmuz ve Ağustos hariç diğer aylarda son derece etkin bir sistem.Tabii ben bunu İstanbul şartlarına göre söylüyorum.Bölgesel şartları dikkate almak lazım.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Sevgili Yuısuf kardeşim,senin körükçü ben geldiğim gün arı gibi çalişıyodu
adamcağıza haksızlık etme.
petek saklama yöntemini beğendim,sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih Abi.

Arı gibi derken ,herhalde kendi arısı gibi demek istedin::))

Bal yapmayan arı::))

Bu gidişler körüğü elinden alırım gibime geliyor.

SLM ve Muhabbetle...