20 Şubat 2017 Pazartesi

SEZONUN İLK BAKIM VE TESBİTLERİ


Bismillah Dedim.Körüğümün dumanını özlemişim.



Kızlarım heyecanla sezonu bekliyorlar.Kolonilerimin ortalamaları hemen hemen bu şekilde.Bazı arıcı dostlarımın yaptığı gibi en iyi kovanımdan resim seçmiyorum ::))  Kendimi kandırmak istemem::))


İlk günüm olması hasebiyle , gün sonu pozum olsun istedim.Gün biterken ben de yorulmuş ama bütün kolonilerimi elden geçirmiş olmanın verdiği haz ile mutluydum.


Yavru alanları yine ortalama bu şekilde.Keza stok durumları da aynı şekilde.

*******************

Sezonun ilk bakımını bu hafta yaptım.

İlk defa Şubat ayında tesbit ve genel kontrol yaptım.Genelde sezon başlangıcını Mart ayı ortasında yaparım.Sezona başlamadan her koloninin mevcutunu mutlaka not ederim.İlkbahar gelişimlerini ve ananın performansını bu sayede gözlemleyebiliyorum.

Mesela ; bir koloni Nisan ayında istenilen düzeyde gelişmemiş ise tesbitdeki notlarıma baktığımda bu koloni kıştan çıktığında mevcut az ise sorun yok.Fakat normal güçte kıştan çıkmış ama mesafe kaydedemiyorsa bu koloniyi bölüyor veya destekleme kovanı olarak kullanıyorum.Aksi halde siz ne yaparsanız yapın bu koloni asla bala çalışamıyacaktır.

Yine yaptığım uygulamalardan birisi de artık sorunlu koloniler ile zaman harcamıyorum.Mesela kıştan ana kaybı ile çıkmış veya sahteye dönüşmüş bir kolonimi var.Hemen birleştiriyorum.Bir istisna uyguluyorum o da mevcutu kuvvetli olan ve sahteye dönüşmemiş ana kaybeden kolonilerime bir şans daha veriyorum.Nihayetinde onun bala yetişme ihtimali var.

Yani benim takvim tamamen nektar başlangıç tarihine göre işliyor.Benim kızlar ya bal yapacak ya da yeni koloni oluşumuna katkı sağlayacak.Bende kasaplık besi yok...::))

Gelelim sezon başlangıç raporuna.

Toplam 165 koloni ile kışa girdim.

2 koloni ölüm.

3 koloni sahteye gitti. 

4 koloni de ise ana kaybı.

Ana kaybı yaşadıklarımdan birisi ise geçen yıl aldığım damızlık olunca biraz canımı sıkmadı değil.Lakin yapacak birşey de yok.Ölen ölmüştür....

Ölen iki koloni açlıktan değil.Mevcut yetersizliğinde salkıma girememişler.Kışa girerken 1,5 çıta civarında mevcutları vardı.Aynı güçte birkaç kolonim daha var onlarda hehrangi birşey yok.Gayet sağlıklılar.Fakat bu ölenler demekki Sonbaharda yeterince kış arısı çıkarmamışlar.Sonbaharda benim içeride gördüğüm mevcutun çoğu kış arısı değilmiş demek ki..

İşte bu sebepten ötürü Sonbahar beslemesi ve bakımları çok önemli.Arıcılar kış arısının çıkmasını sağlamadığında  çok koloni kaybı yaşıyorlar.

Üç kolonimin sahteye gitmesi gayet doğal bir durum.Yani olağan ve makul bir oran.Ana kaybı olan 4 kolonime ise şayet şimdi bu tarihlerde bakamamış olsaydım onlarda Mart ayında baktığımda sahteye gitmiş olacaklardı.

Peki tesbit ettik uygulamada ne yaptık ?

Ölenlere sözümüz yok.Gidenler bizden değildir.::))

Sahteye gitmiş kolonilerimin ikisini direk başka bir koloni ile birleştirdim.Sadece içlerinden birsini henüz birleştirmedim.O da mevcutu çok kuvvetli idi.9 çıtalık bir sahte koloniyi ancak ve ancak 15 çıtalık başka bir koloni ile birleştirebilirsin.Aksi halde Dimyata prinçe gitmiş birisinin bulgurdan olması durumu ortaya çıkar ve eldeki sağlam anayı da kaybedersiniz.

Zaman yeteri kadar kalmadığından bu 9 çıtalık sahte koloniye bu hafta sonu işlem yapacağım.Üçer çıta halinde başka bir üç koloni ile birleştirme yapacağım.

Yapacağımız bu birleştirme sayesinde maksimum verime ulaşmış olacağız.Şimdi bazı arkadaşlarımız bunun neresi maksimum verim koloni kaybı yaşıyoruz diye düşünebilir...

Bu sahteye pekala ana vermeyi felan deneyebiliriz.Yapmadığım birşey değil.Kabul ettirdiğimde var.Fakat elde ettiğim sonuçlar gösterdi ki verimli bir yol değil.Buna sebep olarakta kabulde başarı oranı %50 ..Yani şansınız yarı yarıya.Varsayalım ki kabul ettirdiniz bu sefer mevcut koloni yaşadığı geçikmelerden dolayı bala yetişme şansı yine çok az.Ayrıca sizin bu koloniye İlkbahar döneminde harcayacağınız da cabası.

Uğraşmaya değmez , birleştir gitsin.

Birleştirdiğin bu koloniler diğer kolonilere fark yapacağından Mayıs ayında zaten olağandan daha fazla güçlenecekleri için yine aynı bu kolonileriden çıta alarak yeni suni bölme koloniler elde edebilirsiniz.

Stok kontrolü yaptığımda ise iki kolonim hariç hepsi süperdi.Rahatlıkla Mart ortasını geçerler.

Açlık sınırına gelen iki koloniyi ise anlamakta zorlanıyorum.Arılığımda aynı beslemeye tabi tutuldular.Şayet Şubat ayında bakamamış olsam açlıktan gidecek seviyeye gelmişler.Hani desem ki çok aşırı yavru yaptı da stoğu tükettiler ...değil.Yağma söz konusu o da değil.Sonuçta direkten döndüler.Neyseki benim bu tür durumlar için stokta ballı çerçevelerim vardır.Sağlı sollu iki sağlam çerçeve kaptırdım artık onları da bir ay daha düşünmem.

Koloni mevcutuna gelince gayet güzel.Her  koloni kendi gücüne göre %15 mevcut kaybı yaşamış.Tabii bu Şubat ayına ve bu tarihe göre.Yani geçmiş sezonların bakım tarihini baz alacak olursak her koloni kışa girdiği mevcutunu artırarak çıkacak demektir.Bu da gösteriyor ki son yılların en başarılı kışlama performansı.

Yeni umutlarla dolu güzel bir sezon bizi bekliyor.Allah tüm arıcı dostlarımıza gönlünce vermesi dileğiyle....

SLM ve Muhabbetle...




3 yorum:

Ali Türk dedi ki...

Yusuf bey öncelikle selamlar sunuyorum, pazar günü körükçüsüz o kovanları elden geçirdin kıskandım :)
Habaerler çıkar arı ölümleri arılar ölüyor falan filan arısına bakanların arısı yıllardır ölmez.Yıllardır arı ölümlerinde arıcı hatası oranı %90. Zaten varroa mücadelesini yap, sonbaharda kekle arının kış arısını oluştur ve stoğunu yaptır, bu arıyı söndürmek imkansız.
Pazar günü Mersindeki arkadaşımlagörüştüm 50 arıdan 8 tane kaldı dedi, yüzlerce kovanı arısı olanlarda arı kalmamış.
Bu yıl kış çok sert oldu arılar için sert kışlar iyi olur. Bu yıl baharın uzun sürecek diye tahmin ediyorum ve polen sıkıntısı çekmeden balageçersin diye tahmin etmekteyim dağ taşsuya doydu bunu geri verecektir.
Damızlık ölümleri hep üzücü olur, geçmiş olsun.

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim,
Gözün aydın kızlarınla buluşmasının.
O kayıplar kadı kızinda da olur. Damizliga üzüldüm ama yerine konabikecek şeyler bunlar yeterki sağlık olsun.
Hadi artık cumlemize kolay gelsin.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Biraz geç oldu ama malum iş yoğunluğum...

Körükçümü elimden aldınız şimdi biriniz gelecek ama kim..::))

Körükçüden ajan mı olurmuş bea.....::))


Zamanında yapman gerekenleri yapmaz isen , Karınca ağustos böceği misali , sonra ağlamak fayda etmez.Tabii sadece çalışktan kaynaklı değil elbet.Pİyasada bir sürü çakma ürün satılıyor.Arıcı buna güveniyor alıyor kışın hüsrabı yaşıyor.

Zamanında varoa konusunda aynı hüsranı yaşamk üzereydim.Neyseki Allahın sevdiği kulmuşumda son anda direkten döndüm ve arılarımı kışa son dönemecte sağlıklı sokmayı başarmıştım.

Lakin Müslüman bir deliğe iki defa düşmez...düşmemeli....

İnşallah dolu dolu bir sezon bizi bekliyor.Ben en iyi ihtimale göre malzeme hazırlığımı yapmaya çalışıyorum.

Muhteşem Abim.

Kızlarımı özlemişim.Birkaç iğne yesem de ...ohhh yarasın dedim..::))

Damızlık benim için önemli idi.Elimde kalan tek damızlıkk idi.Koloni gayet sağlıklı idi.Yazık oldu ama yapacak birşey yok.Kalpten gitti zaar diye düşünüyorum..

SLM ve Muhabbetle...