5 Ocak 2015 Pazartesi

SEZON HAZIRLIKLARI


Çıta delme ve kuş gözü takma aparatı.Sistem ,kol güçü baskısı ile çalışıyor.


Toplam 5 delme deliği var ve opsiyonel olarak istediğiniz gibi işlem yapabiliyorsunuz.Benim tercihim dörtlü oldu.Resimde  görüldüğü gibi kuş gözlerini üzerlerine koyuyorum.Resim sıralamasında bir karışıklık oldu devamı son resimde.

Hala ayarlama konusunda sorunlarım var.Mesela iğne boyutlarını aynı ölçüde tutamıyorum.İstediğim ölçüye ayarlamış olsam bile uygulanan baskı sonucunda içeriye kaçıyor.İğneler aynı boyutta.Farklı ölçülerde olması gerekiyor bence.


Kuş gözü dediğimiz ise , piyasada perçin malzemesi olarak satılan malzeme.Resimde görülen poşette 5.000 adet paslanmaz perçin mevcut.Yani satıcı öyle söylüyor , saymadım ::))


Çıta da delikleri deldikten ve de kuş gözleri takıldıktan sonraki görüntü.Bana göre bu sefer on numara oldu.


Bu ise çoğunuzun da bildiği gibi tel germe aparatı.Geçen yıl fuardan almıştım ama plastik yanaklarda işe yaramamıştı.Bu sefer o da işlevsel hale geldi.Resimde görüldüğü gibi çıtayı kol yardımıyla baskı altına alıyorsunuz, teli çektinden ve de sabitledikten sonra boşa aldığınızda tel tam gerkiye ulaşmış oluyor.



Çıtanın bitmiş hali.Saz bile çalabilirsin ::))


Çalışma masam.Hafta sonu avare avare gezmek yok.Çalışmaya ve çalıştırmaya devam.


Çıtayı da bu şekilde yerleştirdikten sonra baskı uygularayak hem çıta da istediğiniz delikleri açıyorsunuz hem de kuş gözlerini yerleştirmiş oluyorsunuz.Üstelik bunu yapmak içinde çok fazla bir güç uygulamaya ihtiyaç duymuyorsunuz.Bir çocuk bile yapabilecek seviye de.

*******************

Geçen yıl plastik çıta yanaklarını denemiştim.deneme diyorum ama bu sizi aldatmasın.1.000 adet kadarı ile deneme yaptım::))

Plastik yanakların referanslarının olumlu olması sebepi ile almış ve uygulama safhasına geçmiştim.

Olumlu tarafı delikler istediğiniz gibi ve alternartifiniz fazla.Zamandan tasarruf.Ve de temiz.

Fakat uygulama sahfasında biraz sıkıntılarım oldu.

Mesela kovan kontrollerinde ahşap çıta gibi müdahale edemiyorsunuz.Plastiğe karşı daha nazik olmalısınız.Aksi halde çok çabuk kenalarını kırabiliyorsunuz.Yani baskıya fazla gelmiyor.Bu halledilebilir bir sorun.Saha da buna dikkat ettiğin müddetçe sorun yok.

Lakin bal dolu bir çıtada bu hassasiyet çok daha fazla.Elinize ballı bir çıta aldınız ve bunu biraz yükseten kata bıraktığınızda kenar elinizde kalıyor.Bal sağım esnasında bu sebepten ötürü çıta kaybım oldu.Fakat bu da ileri derecede bir sorun olmadı.

Plastik çıtaya geçiş tercihlerimden en önemlisi , ahşap çıta da teli gerkinleştirirken , teli ahşapın içerisine girmesi idi.Yani biraz fazla baskı uygulamaya kalktığınızda tel ahşap çıtanın içine doğru yol alıyor.

Aynı sorun plastik yanaklarda da oldu.Bu benim beklemediğim bir durum idi.Ahşapın içerisine nasıl gömülüyorsa aynı şekilde ve baskı oranında plastik yanaklarada gömülüyordu.

Bu benim plastik yanak kullanmamı anlamsızlaştırdı.
Elimde hala bir miktar olmasına rağmen kullanmayı tercih etmiyorum.

Şimdilik elimdeki çıtaları ayıklıyorum ve kullanılabilir durumda olanları tekrar elden geçirerek yeniden kullanıma hazır hale getiriyorum.Yeni ahşap çıtalar ise Adaşımın elinde hazırlanıyor.

Hafta sonları arı açamıyorum .Malum havalar soğuk.Daha önceki yıllarda bu boşa çıkan günlerimi ava çıkarak değerlendiriyordum.Fakat bu yıl tedbiri erkenden almayı yeğliyorum.Yani ham çıta işlerine ait her ne varsa sezon açılmadan hazırlamaya çalışıyorum.

Sezon açıldığında artık ekstra işlere zaman kalmıyor.İlk defa bu yıl sezona erkenden hazırlanıyorum.Tabii bunun bir sebepi de satışa sunacağım arı kolonlerimin satılmama durumu.Her duruma hazır olmalıyım.

Çay demler içerim dedim ama suyunda demlikte hazır olması lazım::))

SLM ve Muhabbetle...

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim güzel söylemişin suyu ve demliği hazır tut arıları satarsan müşteriye çay ikram edersin satamazsan....:( Allah yardımcın olsun:)) Çıta delme ve kuş gözü çakma aparatını tuttum on numara iş çıkarmış güle güle kullan. Bu arada ıslatılacak arabalar birikmiş diye duydum şunları yaş sırasına bir koysakda kuyruklarını düzeltsek ne güzel olur diyorum.:))) sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamün aleyküm
Güzel bir yazı olmuş. Uygulaması kolay pratik bilgiler vermişsiniz.
Elinize sağlık.
Selam, saygı ve muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bey, bu ne hız, acelen ne...
İşler yetişmeyecek diye korkma, bunu bendende duymuş olma, delik delme aletinden bir kaç tane al, bir kaç pakette kuş gözü, bazılarının arabasının eksoz bilyasından ses geliyormuş, ıslatıp düzeltiriz senin mekanda, gerisini zaten uyanık adamsın biliyorsun, akşama kuş gözleri ve telleri takılmış yüzlerce çıta, hatta petekleride... hazır demektir...
Oldum olası böyle acele edemedim gitti...
İşlerinde kolaylıklar dilerim, çalışanı oldum olası severim...

Sağlıcakla kal...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Islatılacak arabalar deyince , meramım tuttu diğerleri kimler acaba :)

Islanması gereken ne varsa ıslatalım , yazık kurumasınlar::))

Kaskosunu yapmak lazım::))

Muhittin Hocam.

Teşekkür ediyorum.Bir kardeşimiz yararlanmış ise ne mutlu bize.

Sayın Bakanım.

Yaw , ben size kıyarmıyım.Bal sağımını yaptık mı bize kafi.Üstelik işin ucunda bıktırmakta var.Ben ne yaparım tek başıma sağımda dimi ama ::))

Keçi değil tosun yıksam da fayda etmez sonra ::))

yaw , meramımdan soruyorum , sen hangi ara bu tel çıta , ham petek işlerini hallediyorsun ::))

Arabaların diyor , Doktorum , kaskosunu yapalım::))

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Nerden alabiliriz