18 Kasım 2013 Pazartesi

FESTİVALDEYDİK


Festival bahane , sohbet şahane.Akşama kadar acaip kırıttık.


Birlik Başkanımız , Onur bey de bize katılma nezaketi gösterdi.Festival sahibi olarak harcadığı emek için kendisine teşekkür ediyorum.Eksikleri olsa da , başlangıç olarak idare ederdi.Gelecek yıllarda daha iyi yerlerde olacağı inancındayım.


Bizim usta kalfaya ders verdim diye yazıyordu ama , resimlere bakınca kim kime ders veriyordu çözebilmiş değilim ::))


Festivalin katılımcılarından Asım Abi.Kendi ürünleri ile pazarda yerini almış.Bu yıl istediği satışı yakalayamamış olsa bile , katılmaya devam ederse karşılığını alacağını düşünüyorum.Festival alanlarında bal firmalarını değil de , üreticiyi görmek hoşuma gidiyor.Aracısız, birebir satış.Henüz tüketici bunun farkında olmasa da , yeterli tanıtım yapıldığında çok ciddi satış rakamlarına ulaşacağını düşünüyorum.


Apimayenin yeni kovanı.Eski modele göre en büyük avantajı , alt ızgarası.Tabii birde katlarının normal ahşap katlara uyum sağlayabiliyor olması da büyük bir avantaj.Eski modelden eksiği ise et kalınlığının daha az olması.


Apimayenin eski model kovanı.Kovan girişinin ayarlanabilir olmaması , alt ızgaranın iyi olmaması ve katlarının ahşapa uygun olmaması dezavantajları.Fakat en büyük avantajı ise et kalınlığının iyi olması.Gelecek sezonda yalıtımlı kovan almayı düşünüyorum.Bu sebeple tercihlerimden birisi de Apimaye olabilir.


Festival arkasından da biraz arı iyi gitti.İki çıtalık bir koloni.Normal şartlarda bu zamanda kekleri alırdım ama bu sefer yalıtım yaptığımdan alma gereği duymadım.Havalar soğusa bile yavru alanını ısıtabileceklerini düşünüyorum.


Klasik kışlama yöntemi.Çuvalla yaptığımız daraltmadan arka kalan boş bölüm oluyor.


Bu boşluğu gazete kağıtı ile dolduruyorum.İki avantaj sağlıyor.Birincisi içerideki nem oranını dengede tutuyor.İkincisi ise ısı yalıtımına katkıda bulunuyor.


Üst kısmı da tam gazete koyuyorum.Bunun üstüne ise kovan örtüsü ve straforla kapağı kapatıyorum.

*******************

Cumartesi günü Festival olduğunu duyunca , fırsattan istifade bir araya gelelim dedik.İyi de ettik.Lafın belini kırdık.Her zamanki gibi saatler birbirini kovaladı ve akşam oldu.Farkına bile varamadık.Dışarı çıktığımızda ise festival alanı çoktannnn boşalmıştı.Artık bize de yola düşmek kaldı.

Benimde üyesi bulunduğum birlik bu yıl ilk defa böyle bir organizasyon düzenledi.Feshanedeki festivalin yükselen başarısını takip etmek ve daha iyisini yapmaya çalışmak takdire şayandır.

Bu sebeple cesaretinden ve emeklerinden dolayı Birlik Başkanı Onur Bey'i tebrik ediyorum.

Yalnız acaip bir tanıtım eksikliği vardı.Bu tür organizasyonların başarısı tamamen tanıtıma bağlıdır.Hele de bunu ilk defa düzenliyorsanız tanıtım çok daha fazla önem kazanıyor.

Mesele en basitini söyleyeyim , Kartal ilçesinde bunu yapıyorsanız , tüketiciyi alana çekmek için en azından Kartal ilçesini boydan boya bez afişlerle donatmak lazım.

Bu ve bunun gibi yapılaması gereken ama yapılamayan eksikleri eminim ki Başkanda farkına varmıştır.Gelecek yıl daha iyisini yapacağından eminim.

İki yıldır kovanda yalıtım konusunda kafa yorduğumu takip edenler bilir.Benim gibi meteorolojik şartları sert olan bölgelerde olan arıcılar için çok önemli olduğunu düşünüyorum.Özellikle de sıcaklık eğrileri fazla olan bölgeler.

Bu yıl mevcut kovanlarıma strafor destekli bir yalıtım yaptım.Fakat bu kalıcı bir sistem olmaktan uzak.Amaç kovanın kendisini yalıtımlı hale getirmek.

Engin beyin verdiği bilgiler doğrultusunda , Düzce de yalıtımlı kovan yaptıklarını söyledi.Şöyle ki ; ahşap katın yanına strafor , onun yanına da ince bir kontra.Verdiği ölçüler bana biraz ince geldi ama nihayetinde bunu yapan kovancı verdiğim özel ölçüleri de yapar diye düşünüyorum.Alternatiflerden birisi bu.

İkincisi ise ; Apimayenin plastik kovanları.Her ne kadar plastik arının doğasına aykırı olsa da , kovanın gelişimi için bu gerekliyse yapmalıyız diye düşünüyorum.

Apimaye iki kovan  modeli ile festivalde idi.Eski ile yeni modelin birbirlerine karşı artı ve eksi yönleri mevcut.Yukarıda bunların neler olduğunu belirttim.

Tabii birde plastiğin ısı iletkenliği konusunda ne kadar verimli olacağı konusunda da tereddütlerim var.Plastik konusunda analiz bilgim yok ama bana göre plastik ısıyı içeriye aktaracaktır diye düşünüyorum.Yine de alternatiflerimden birisini de apimaye termo kovanı oluşturuyor.

Üçüncü kovan modelim ise ; TKV nini üretiiğini söyledikleri tamamen strafor kovanlar.Yeni modelinde plastik ızgara üstüne yapacakmış.Bugüne kadar hiç strafor kovan modeli ile çalışmadım.Uygulama safhasında oluşabilecek sıkıntılar konusunda da tereddütlerim var.Malzeme tamamen strafor.Bu yalıtım konusunda avantaj sağlasa da kullanım konusunda dezavantaj oluşturabilir.Fakat modeli görmek lazım.Görmeden fazla akıl yürütmekte uygun değil.Bekleyip göreceğiz.

Daha iyisini  istiyorsak , bunu yeterince istemeliyiz ...

SLM ve Muhabbetle...

11 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf etkinliklerde olmasa bir araya gelemeyecegiz, bizimki bu hafta gene kayış attı havuza gelmiyor buradan duyurayım bari::))

Yalıtım konusunu sen çok farklı düşünüyorsun. Bana kalırsa senin bölgende sorun var. Düşün köyde gelişmeyen arı, Ümraniyede bal yapıyor. Bir ara gene bölgende arı gelişmedi, Muhteşem abiden aldığın gelişiş kovanlarda senin yazlıga gelince hemen el frenini çekmişti. Senin köyde anlayamadığımız sorun var.Gelişmiyor dediğin arı dünyada gelişme yönünde en hızlı arılardan biridişr...
Sonuçta nasıl izeole edersen et, sonrun başka yerdeyse izole ne yapsın?
İzole işlerine bu kadar para harcayıp duracağına gel şu arıları mersine bırakıverde arılarda sende bayram et::))

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim hakikaten festival arıcı sohbeti anlamında bizi doyurdu. Güzel bir gün geçirdik. Abi şu aşamada sana söylenecek tek şey kaldı bu üç alternatifi de önümüzdeki sezon deneyerek hangisinin senin bölgeye uygun olduğunu görmendir. Bu işi daha uzun zamanlara yayma derim. Sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm
Sayın Asım Abimin göndermiş olduğu karniyol ana arılardan ikisini yaz sezonunda kabul ettirmeyi başardım. Kovanlarımın tamamı eski tip Apimaye termo kovandır. Özellikle yağmalamaya uğramayan kovanım çok hızlı gelişti. Eğer invert şurubu vermeseydim inanın balını da alabilirdim! Önümüzdeki sezon için Allah'ın izni ile iki kovan karniyol arımdan iyi bal alabileceğimi düşünüyorum; hatta bölgemdeki bahar balını ilk kez bu kovanlarda alabileceğime inanıyorum.
Arıcılıkta daha acemiyim. Blogları takip ederek kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Ve kendime güveniyorum.
Sizin ise, usta arıcı olarak özellikle sevdalı arıcılar içerisinde bulunmanız münasebetiyle Apimaye termo kovanlarından daha güzel verim alacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Daha iyi gözlem yapabilmek için en azında on adet termo kovan ile başlarsanız çok sağlıklı veriler elde edebilirsiniz.
Biz de sizlerin bu çalışmalarını takip ederek daha doğru bilgilere ulaşa biliriz.
Selam, saygı ve muhabbetle...
(Önceki yorum sehven silindi. Teknik arıza oldu. Özür dilerim.)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu yıl hakikaten böyle oldu.Acilen bir organizasyon lazım.Adını kestane şenliği de koyabiliriz ::))

Bana göre sorun meteorolojik şartlar .Sıcaklık eğrilerinin fazla olması.


Bu sebeple bende tedbiren , kovanda yalıtım üzerine kafa yoruyorum.Bu sezon kısmende olsa düşüncemde haklı olup olmadığımı göreceğiz.

Muhteşem Abi.

Benim gibi acele karar veren birisi için zamana yaymak kelimesi ters oldu::))

Üç versiyonu ayrı ayrı denemeyi düşünmüyorum.Bu üç tercihten birisine karar verip , gelecek sezona yeni kovanlar ve yeni arılarla gireceğim.

Muhittin Hocam.

Apimaye kovan için çekincelerimi yazdım.Özellikle plastik malzemenin sıcaklığı fazla ileteceği konusunda tereddütlerim var.Aslında yapmam gereken üç tip kovanıda arılığımda denemek ve bir sonraki sezonda verimli olan tip ile devam etmek.Fakat ben bir yıl daha kaybetmek istemiyorum.

Bundan dolayı da ben denememiş olsam bile bu kovanlar hakkında deneyimi olanlar ile iletişim kurarak bir karara varmaya çalışacağım.

Önerilerin için teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Isı yalıtımı ne derece etkin bilemem ama sabahları -2 ila -5 derece arası bir soğukluk varken o arı nasıl yavru yapsın.

Ama izolasyonunu yaptığım her kovandan sonra kendim ısınıyorum :)

Eskiden köyde kış gelince ineklerin sırtlarına üşürler diyerek yorgan sarıyorlardı.
Şimdi ise açık hava şartlarında besi ve süt sığırı yetiştiriliyor velhasılı zaman değişiyor :)

Hayırlı günler...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Büyükbaş hayvan konusunda haklısın.Karadenizde dahil bir çok amatör hayvan besicisi ev ortamında hayvan besleyerek , hayvanların zararlısı olan mikropların hızlı üremesine olanak sağlamış oluyor.Haliyle olumlu sonuçlar olmuyor.

Nihayetinde bu hayvan yaratılış gereği açık alanda olması gereken bir hayvan.

Fakat arı kolonileri bu tarz bir yaratılışa sahip değil.

Yalıtım ise , geçen yıl deneyim yapmış olduğum ve başarılı olduğuna inandığım bir yöntem.Geçen yıl yapmış olduğum yalıtım çok kaliteli idi ama bu sistemi bütün kolonilere uygulama ihtimalim olmadığından bu yıl bu tür bir yalıtım yaptım.

Bu da bir geçiş dönemi.Gelecek sezonlarda kovanın kendisi yalıtımlı olacak.

Ben kendi adıma yalıtıma ve gerekliliğine inanıyorum.Bunu da bütün bölgeler için ve de kışlatma için arılarını taşıyabilenler için söylemiyorum.

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey TKV nınStrafor kovanlarını 1990 yılında kullandım.Çok güzel kovanlar arını gelişmesine iç ısısını dengede tutarak katkı saglıyor.Fakat eşek arısına ve fare tahrip ediyor.Tabana düşen mum kırıntılarında oluşan mum kurdu tahrip ediyor.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Vecdi Abi.

Yeni strafor kovanlar plastik altlık.Haliyle ağ kurdu sorunu olacağını sanmıyorum.Alttan boy ızgarası olmadan zaten sıkıntılı olurdu.Temizliğini de düşünmek lazım.

Altlık olunca artık bu sorun ortadan kalkmış oluyor.Fakat eşek arısı ve fare bir problem.Eşek arısının sertliğinden dolayı zarar verebileceğini düşünmüyorum ama fare üzerinde düşünülmesi gereken bir problem.

Ayrıntılar için teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Yusuf bey apimaye kovanlari bende yakindan gorme sansina sahip oldum. Guzel kovanlar ama bazi eksikleri var.. Onlar duzeltilse cok daha iyi olacaktir ,haklisiniz

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zülfü bey.

Apimeya kovan kullananalardan genelde olumsuz tepki geliyor. Onun icin su an listemde üçüncü sıraya düşmüş durumda.Benim görüşüm en önemli sıkıntı plastik malzemenin ısıyı iletecek olması .

S,m ve Muhabbetle...