30 Eylül 2013 Pazartesi

TOPARLANMA ZAMANI


34 numaralı misafir sağlıklı ve yaşar bir şekilde çıtanın üzerinde görmek çok hoştu.Hediyenin telafisi bir defa olur :) 


Formik asit uygulama sonuçlarından biri.Bazı koloniler ilginçtir fazla reaksiyon gösteriş olmalı ki , ölüm oranı fazla oldu.Izgara altında uygulama yaptığım bez ve hemen üstünde arı ölümleri...8 e yakın kolonim bu halde idi.İlginçtir diğer kolonilerde bir sorun ile karşılaşmadım.


Asım abinin arılıkta hafta içinde yapmış olduğu eşek arısı tuzağı.Eşek arıları çok rağbet göstermesler de , her eşek arısı ölümü benim için bir artıdır.

*******************

Haftalık faaliyet , yoğun yorucu ve sıkıntılı oldu.

Cuma ve Cumartesi akşamları kovanlara formik asit uygulaması yaptım.

Tek katlı kovanların herbirine 15cc formik asit gelecek şekilde uygulama yaptım.Görünürde herşey güzeldi.Yaptığım kontrollerde varoa döküm oranı güzeldi.

Pazar günü kovanları kontrol yaparken gördüğüm manzara hoş değildi.Geçen hafta 8 çıtaya sıkıştırma yaptığım kolonilerin mevcutlarının 4-5 çıtaya kadar düştüğünü görmek beni şaşırttı.Çıtaların altına baktığımda ise toplu arı ölülerini gördüm.anlaşılan 15cc formik asitte fazla gelmiş olmalı.Lakin fazla geldiyse hepsine gelmeli ama sonuçta acaip bir zayiat oldu.

Pazar akşamı yapmayı düşündüğüm uygulamadan ise vazgeçtim.Tabii ruşetlere üsten vermeyi düşündüğüm formik asitten ise hepten vazgeçtim.

Görünen o ki yine eski usule döneceğim.

Kolonilerim hala güç kaybetmeye devam ediyor.35 ruşetten elimde boş kalmadı diyebilirim.Her hafta habire ruşetlere aktarma yapmak zorunda kalıyorum.Bir arı kışa girerken ruşete düşmesi ise benim gözümde yoğunbakım ünitesi  demek.Önümüz bahar değil ki::((

Küçülmenin en büyük sebepi ise bana göre doğada ki verimsizlik.Yağışın olmaması ve dolayısıyla doğada çiçeklen memenin olmaması , kolonilerin gelişimine büyük sekte vuruyor.

Şuan için alabileceğim yegane tedbir taşınmak.Muhtemelen önümüzdeki hafta zayıf kolonilerimin hepsini şehrin göbeğine , yani terasa taşıyacağım.Sıkıntılı bir süreç ama yapacak birşey yok.Aksi halde olmadık miktarda kıştan kayıpla çıkma olasılığım çok kuvvetli.

Tedbir kuldan , Takdir Allah'tan.

SLM ve Muhabbetle...






6 yorum:

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm
Balkona alacağınız ruşetlerin, geçen sene olduğu gibi iyi bir bakımla kışı çıkaracağını temenni ediyorum.
Selam, saygı ve muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey ölen arına üzüldüm.Baharın arıların inşallah telafisi olur.Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.

Misafir oralarda dolaştığına göre sizleri sevmiş::))
Telafisini karıştırma...
Toparlanma zamanı sanki bölgemizde geç kalındı diye düşünüyorum, mesala bizim Almanyadaki gibi bir kışlama şablonumuz yok, ülke olarak her bölgenin kendi sonbaharı farklı, biz burada 30 derecelerdeyiz, marmara bir kaç gün içinde geceleri 5 dereceye düşecek...
Formik asit işinde vrroa dökülüyor demiştin, vsrros dökülüyorsa, dozu niye artırdın onu anlamadım::((

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Geçen yıl terasta yaptığım uygulamadan gerekli dersleri çıkardım.Bu yıl bütün kolonilerime iyi bir yalıtım uygulaması yapacağım inşallah.

Vecdi Abi.

Bize birşey olmasın be Vecdi abi.Maldır bu , biri gider biri gelir.Canımız sağolsun.

Sayın Bakanım.

Arılar onu fazla sevmesinde , biz anlaşırız::))

Geç kaldım demek istemiyorum ama maalesef doğru.Biraz dua , biraz çalışma , biraz taşınma derken kışı atlatırım diye düşünüyorum.

Formik geçen hafta 10cc idi.Daha faza dökelim ve uygun oranı tesbit edeyim derken , varoa ile birlikte arıları da döktüm.

Belki de iyi olmuştur kimbilir.Yaşlıları da ayıklamış olabilirim::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi öyle yazmışınki okurken empati yapmamak mümkün olmadı. Şehire koloni getirme fikri benim deneyimlerime görede güzel. Herşeyin hayırlısı diyelim. Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Kızları şehre indirmesek durum iyi görünmüyor.Gerçi köyde kalanlara da bu yıl iyi bir yalıtım yapacağım.Tedbir şart.

SLM ve Muhabbetle...