17 Eylül 2013 Salı

2013 BAL SAĞIMI


Az da olsa , Bal Bal'dır...


Veren Allah'a şükürler olsun.Takas yapacak balımız olmasa da ,en azından yiyecek balımız var::))


Sağıma girmeye hak kazanan çıtalarım::))


Medahı iftiharım , Karakovan ballı çercevem.


Bal tutan parmağını yalar hesabı , boş geçmeyelim dedim::))


Tam otomatik sır alma makinası dedim , bazı arkadaşlar full + fulll anladılar::)) Bizim sır alma tezgahı tam bir fiyasko çıktı ::((


Sır alma tezgahının çalışmasını göstermek için bir klip çektim.Blogta pekte tercih ettiğim bir yöntem değil ama ne yaparsın.

*******************

Blogta en son attığım başlığa şöyle bir baktım.Basra Balını beklerken demişim.................................

Hala bekliyorum diyecem ama kış kapıya dayandı::))

Nektar sezonu maalesef son derece kötü geçti.Üzüldüğüm nokta ise arılarım ise tam kadro ve güçlü bir halde hazır idiler.

Yapacak birşey yok artık.Önümüzdeki maçlara bakacağız::))

Sezona çok ama çok iyi hazırlanmamıza rağmen , önce kestane balını alamamış , aldığım kadarını da , Basra balını bekleyeceğiz diye arıya yedirdim.Ohh afiyet şeker olsun::))

Buulunduğum merada bu kadar kötü bir sezon hiç hatırlamıyorum.Bala giren 44 koloniden hasat ettiğim bal 60 kg civarında::))

Elin oğlu tek kovandan 85 kg bal kaldırıyor ben ise 44 kovandan 60 kg.::((

Baldan geçtim, lakin kolonilerin genel durumu da hiç iyi değil.

6 kolonim terk yaptı.Mevcutları 6 ila 16 çıta arasında değişken.Terk sebepi ise belli değil.Açlık desen açlık değil , çünkü  güçlü olan kolonilerde bal vardı,Üstelik terkin akabinde çıtalar yağmalanmış o da belli oluyor.

Hadi giden gitti kalan sağlar bizimdir diyecem ama onlarında durumu iyi değil.Acaip şekilde yavru kestiler .Mevcutları 5 çıta ortalamasına kadar düştüki bu hiç hoş bir görüntü değil.Bu şekilde kış çıkarmaları çok zor.Bu saatten sonra da ne kadar toparlanmalarını sağlayabilirim o da muallak.

Bir aydan fazladır kek le beslemeye başlamış olmama rağmen kolonilerde ki zayıflık beni , bal olmamasından daha fazla endişelendiriyor.

Bu kadar dertlenme yeter ,gelelim sağıma...

Bu yıl bal fazla olacaktı ya , bende sağım ekipmanlarını güçlendirdim.Motorlu sağım makinamı satarak , çift yönlü kendi sağım yapabilen makinayı Civan dan almıştım.Yine ilk defa fuarda gördüğüm Benga firmasının üretmiş olduğu sır alma tezgahını da almıştım.

Sır alma tezgahı çok ama çok kötü bir performans sergiledi.Bunun emsali bir çok makinanın video klipleri izlemiş ve sorun çıkaracağını da pek düşünmemiştim.Hatta kovanlarda peteklerin arasını açarak , arıların petekleri fazla kabartmasını da sağlamıştım.Klipte de görünüyor ama sıkıntılarını yine de basitçe sıralayayım istedim.

Çıtayı hızlıca çekmece şansınız yok.Bıcağın jilet gibi kesmesini beklemek hayal.Lakin yavaşta yapsanız çıtanın bir kısım gözeneklerinin ağzını kapatıyor.Bıçağın ağzında sır ve petek birikimi oluyor.

Çokta birşey  yazmaya gerek yok.

Hiç bir şekilde işe yaramıyor , o kadar :::(((

Kaç defa ısrarla deneme yapmama rağmen iş görmedi.Abim işler yolunda mı diye bana uğrama gafletinde bulununca , eline sır tarağını almak zorunda kaldı::))

Ekip üyelerine , artık her şey otomatik tek başıma yaparım deyince ::(((

Ya çok fazla çıta olaydı ben ne yapardıım, bir de böyle düşünmek lazım::))

SLM ve Muhabbetle...




9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi canımız sağolsun..:)) bende senin gibiyim seneye bu günlerin acısını çıkarırız inşallah sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim hasatın hayırlı olsun,istediğin gibi olmasada
inşallah seneye daha iyi olur.
Arıcılık akipmanlarında müşteriyi memnun etmek gerekir,yoksa kötü reklam insanı iflas bile ettirir,bu yüzden umarım senin sesini duyarlar ve hatalarını giderirler.

Selamlar saygılar.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Yusuf bey, hasatınız hayırlı, ürününüz bereketli olsun.
Hikaye bu ya; Çiftçinin biri ölmüş, karnını açmışlar; "Seneye" çıkmış. Biz de çiftçi grubuna giriyoruz, umudumuz "seneye" yapacak bir şey yok. Allah her şeyin hayırlısını versin.
Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Balın bereketli olsun.
Hiç olmamasından az da olsa olması iyidir :)

Sır alma işi nedense videolardaki kadar kolay olmuyor.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar bu yıl kısmet değilmiş seneye hayırlısı olur inşallah.Tam otomatik sır alma makinası da çoğu arıcıya örnek olur muhakkak kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ben sır aletine taktım bu bıçaklar ısıtmalı diye biliyorum, ısınan bıçaklar kesmesi lazım, ısınan bıçak ağzına çapak filanda birikmez.
Normalde elimizle soguk bıçakla acayip sır alıyoruz. Bir sürü olumsuzluk üst üste gelmiş durumda.Sabit arıcılık, arıcılığın en zoru, ne bulursan onunla yetineceksin, ben geçen senede dedim, kestane sonu balları sağ, gelecekse meşeden gelsin diye, sen inat ettin, bu yıl gene aynısını yaptın, ne halin varsa gör diyesim var::((
Kestane balını artıya yedirip, meşeden bal beklemek....

Acayip moral yorumu oldu, seneye gene meşeyi sen bekle::))

Sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm
Az bal hiç olmamaktan daha iyidir.
Şifa niyetine tüketiniz.
İnşallah, gelecek sezon için arıları hazırlarsanız, 4-5 kiloluk çıtalar olur. Ekipmanda moral bozukluğundan dolayı hoşnut kalınmamış gibi fakat seneye şişik petekleri aslanlar gibi sağdığınızda, ballar oluk gibi aktığında, o güzel tebessümünüzü paylaşımında göreceğiz. Moral bozmak yok.
Selam, saygı ve muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Tabii ki ön can sağlığı.Hasat son derece kötü olsa da bu bizim gelecek yıllara ait motivasyonumuzu azaltmıyor , bilakis kamçılıyor.

Bazen düşünüyorum ; çok ama çok fazla bal olsa , ben arıya olan sevgimde azalma yaşarmıyım::))

Mehmet Kardeşim.

Önümüzdeki gelecek sezona daha sıkı hazırlanacağız,Bize düşen bu , olur veya olmaz Takdiri ilahi...

Sır alma tezgahını üreten firma , müşterinin dönüşümlerine cevap verebiliyorsa ticarette varolmaya devam edebilir.Aksi halde yokolmaya mahkumdur.

Hasan Bey.

Teşekkür ediyorum.Belki de arıcılığın güzel tarafı budur.Ürün garantisi olaydı, heyecanı da kalmayabilirdi.Hayatın kendisi zaten beklentilerden ibaret değil mi !

Fatih Bey.

Tabii ki iyidir.Ya yiyecek balı da bulamasaydık::))

Emrah Bey.

Bu maçı kaybetsek te , gelecek yıllara bakmaya devan edeceğiz...Tabii daha iyi hazırlanarak.

Makileşme önemli , ama makine istediğin gibi çıkmayınca insanın cannı sıkıyor.Umarım üretici firma malının arkasında durur ve sıkıntıları giderir.

Sayın Bakanım.

Bıçak ısınmasına ısınıyor ama ağzında sır birikmeye devam ediyor.Tahminim buna bıçak ağzının tırtıllı olması sebep oluyor.Çalışsa güzel olacaktı ama olmadı::((

Sağım konusunda çok profesyonel düşündüğüm söylenemez.Kestane balını sağmanın gerekliliğini birçok arıcı gibi sende söylüyorsun ama balımı iki yıldır olduğu gibi yeseler de tek sağım yapmaya devam edeceğim.

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Bal olsa da olmasa da sıkıntı yok.Yeterki bizim sağlığımız yerinde olsun.

Tabii olsa iyi olurdu ama , olmayınca bu bizi daha da fazla hırslandırıyor.

Durmak yok yola devammm.

SLM ve Muhabbetle...