18 Haziran 2013 Salı

İNATÇI KOLONİ ::))


Bİr erkeğin düşebileceği en kötü durum.Resmen kovuluyor::))
İlginç olan ise ; erkeğin dişiden kat be kat büyük olmasına rağmen  , muktedir olamaması.Acaba aradaki tek fark iğne mi::))
Bizim erkek toplumunda da , layt olan arkadaşlarımız da neden korkar hala çözebilmiş değilim::)) Tıpkı arılarda olduğu gibi ::))

13 Mayısta ki yayınımda bir koloniden bahsetmiştim.
Linkteki yayın.
Bu hafta alt ızgaraları temizleyeyim dedim.Bizim bu 24 numaralı keçi koloniye gelince ne göreyim.Bizim inekler yine alt havalandırmayı boydan boya kaplamışlar.Yine 5 çerçeve arı orada::(((

Artık yeter.
Altına kovanı koyduğum gibi alayını içine silkeledim.

Kolayına da pes etmiyorlar hani.Bu sefer silkelediğim gibi , hem koloninin alt ızgarasını hemde bu kovanınn kapağını hemen kapattım.Aksi halde yine uçacaklar ve eski yerlerine gidecekler.Artık ne varsa orada::((

*******************

 Mayısta ilginç bir durumla karşılaşmış ve havalandırma ızgarasında duran 5 çerçeve arıyı oğul olduğunu düşünürek yeni kovana almıştım.Akabinde yaptığım kontrolde sahte oğulda ana bulamadığım gibi , içeri koyduğum ballı çerçeveleri de yağmaladıklarını görünce hepsini tekrar eski kovanına silkelemiştim.

Fakat bu hafta yaptığım kontrollerde ( artık kaç haftadır oradalar onu da bilmiyorum ya ) , aynı miktarda arının yine kovanın alt havalandırma ızgasına yerleştiklerini gördüm.İlginç olan ise , aradan bir ay geçmesine rağmen mevcutun yine aynı olması::))

Kovan içinde yaptığım kontroller de yeni ana olduğuna dair bir emare yok.Meme felan hiçbirisi yok yani.

Eee , o halde bunların sorunları nedir ki  ikide bir kovanın altına sığınıyorlar.Terk desen terk de etmiyorlar.Kovana silkeliyorsun ona da dönmüyorlar.

Bu sefer tekrar eski kovanlarına silkelemedim.Yeni bir kovana silkeledim ve iki gün arka arkaya yaptığım kontrollerde içeri de yine ana olmadığını gördüm.Fakat bu sefer arada bir fark var.Geri dönmemişler.Ballı çerçevemi de yağmalamamışlar.Üstelik koyduğum çerçeveleri de temizleyip nektar koymaya başlamışlar.

Dün akşam keratalara boş kalmaması için yavrulu bir çerçeve verdim.Elimde yedek anam olaydı , şimdi süper olacaktı ama yok::((

Tatil programım dolayısıyla ana üretimini Temmuz ayına bıraktım.Haliyle ana da yok.

*******************

Kestane dönemini çok zayıf geçtik.Nektar akımı oldu ama beklediğim düzeyde olmadı.Yine her yıl olduğu gibi meteorolojik şartlar , nektar miktarını belirledi.Geçen yıl olduğu gibi süper bir Kestane dönemi nadiren olur.Çoğunlukla yağmur yağar ama son donemlerde buna havanın lodos olması da eklendi.Lodos nektarı kurutuyor .

Tabii çok güçlü olan kolonilerim kısa dönemlerde bile yeterli balı çektiler.Bugün bütün kolonilerim 20 çıta civarında olaydı Kestane nektarı olmadı yerine , durumlar iyi haberi yapıyor olurdum o da ayrı bir mesele yani::))

Bölgemde şuan Ihlamur nektarı akımı var.Çok fazla ıhlamur olmaması dolayısıyla , haliyle yoğun bir nektar girişi de gözlemleyemiyorum.Yine de şükür , az veya çok birşeyler geliyor.

SLM ve Muhabbetle...

5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf Selamlar.
Çok enterasan içeren bir paylaşım olmuş::))
Erkeklerin durumu sakat be, bir emekli ol gör, nereye otursan orasını süpürecek birisi devamlı sizi rahatsız edip kapı dışarı edene kadar temizlik bitmiyoru imiş emeklilere sor::))
Bu erkek arıda zamanında bir iş bulamamış, suç dolayı ile bunda, horuz gibi ölmek varken tavuk gibi sürünüyoru::))

Senin ilginç kolonin bana kalırsa ilgi bekliyor, arılara biraz daha zaman ayır::))

Kestanede bu yıl yağış olmadı ama genede nektar akımı iyi degil, birde bazı bölgelerde çok aşırı arı kolonisi yıgılmış durumda.

Sağlıcakla kal.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Yusuf abi erkeklerin durumunu bir tecrübeli arkadaş izah etmiş benden önce..:))) o nedenle bana gerek kalmadı. Bu altta toplanan inekler banada çok enteresan geldi eğer tekrarlarlar ise paylaş sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Bazı bölgelerde akım zayıf gidiyor.

Havalar birazda olsa ısındı gerçi kestane geçiyor artık ama nemde olursa bir şeyler çıkar hayırlısı diyelim.

Sezonun bereketli olsun İnşallah...

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeş selamlar,
kovan girişinin altındaki boşluk
arıları belki yanıltıyor olabilir,
kovan kokusu telin altında da olduğu için orada birikme olabilir,sana tavsiyem o boşluğu kapatarak bir dene,burda biri kendi taban yapmıştı
aynı sendeki gibi tabanın önünde boşluk vardı arılarda hep kovan altında birikiyordu,belki sende de öyle bir durum olabilir diye düşündüm.

Selamlar saygılar.


yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Kümes aleminde ya Horozsundur ya da Tavuk.Yadaaaaaa Horoz görünümünde Tavuk::))

He ne dersin , bir nazlamadığım kaldı onları.Elime bir sopa almam lazım.

Kestane kısmet işi biliyorsun.Olmayınca olmuyor.

Muhteşem Abi.

Valla abi ben taşı yuvarladım ama nedense üstüne alınan olmadı::))

Emekli oldun mu iş yaş, yaşam şansı yok.Emeklinin tek bir şansı var , Horoz görünümünü bozmayacan::))

İzahat verenin de vardır mutlak bir bildiği::))

İneklere ise aklım sır ermiyor ya neyse, bakacağız artık.

Fatih Bey.

Genelde kestane nektarında düşüş var.Arıcıların genel verileri bu yönde.Bu yıl koloniler hazırdı ama meteorolojik şartlardan dolayı alamadık.

Mehmet Kardeşim.

Herkeste olan ve benim diğer kovanlarında tamamınında olan alttan havalandırma var.Diğerlerinin anlayıpta bunların anlayamadığı ne.

Üstelik bir defa bunun altındaki arıları boşaltıp alttaki çekmeceyi komple kapattım. Bu seferde çekmecenin alına yumak oldular.

Bu sefer kesin ayırdım onları , bakalım ne olacak.

Çok kaşıntılar, bende onları ana üretiminde kullanmaya karar verdim:)

SLM ve Muhabbetle...