27 Mayıs 2013 Pazartesi

KOVAN BİRLEŞTİRME


Geçen hafta larva transferi yapmıştım.Resimde beyaz petek var ama görülmesi ve alınması noktasında zorlanınca daha esmeri ile değiştirdim.Tabii yenisine resim çekmedik::))

Her iki koloninin de mevcutu görülüyor.Bu durumda her ikisi de bal'a giremeyecek, bari birisi girsin dedim ve birleştirdim.

Önce gazeteyi serdim ve üstüne katı koydum.Bir falçata yardımı ile gazeteye çizikler attım.Hem alt kata hemde üst kata gül suyu sıktım.Gazeteye gül suyunun üstüne ilave olarak , bir miktarda şurup püskürttüm.

Öyle ya , kavgaya ne hacet.Şurupu ve keki yeyin , kardeş kardeş geçinin::))

Ve görüldüğü üzere de arılarımızı da kata koyuyoruz.

Arıcı böyle petek gördüğünde mest oluyor.İçimiz açılıyor.

*******************

Geçen hafta sonu larva transferi yapmıştım.Fotoğraf makinasını da arılıkta bıraktım ki , Çarşamba günü uğrar , hem tekrar aşılama yapar hemde yeni resimleri çeker öyle yayın yaparım demiştim...

Çarşamba günü , iş yoğunluğundan dolayı gidemedim.Haliyle yayında olmadı.

Bu hafta merakla transfer sonucuna bir bakayım dedim.28 larva transfer etmiştim.koloninin hazırlanması olsun, larva transferi olsun süperdi.Hani iki veya üç tutmasın diye düşünüyorum ama sonuç !

Tam bir hayal kırıklığı:::(((

28 meme den 1 tane tutmuş::((

Resim bile çekmedim.Niye çekeyim ki:::(((

Geçen yılda bu konu da bir takım sıkıntılar yaşamıştım.Sorunu hep kendimde görmüş , acaba nerde hata yaptı  diye düşünür dururdum.Şimdi anladım ki artık hata benim değil.

Hata nikotlarda.

İki yıldır yerli nikot kullanıyorum.Firmanın adını zikretmiyorum ama aynı firmanın mamulü.Haziran ayında bir defa daha larva transferi yapacağım ama bu sefer farklı firma ile deneyeceğim.

Neyseki bir tane meme tuttu da koloni anasız kalmadı::))

Tabii kem gözleri de unutmadım::))

Mera da nektar akımınıa çeyrek kaldı.Yakında kokusunu alırız.Tabii lodos olmaz ise...

Karaçalı açtı ama hala kovanlarda esamesi okunmuyor.Bu haftaya kadar güçlü koloniler güzel nektar çekiyordu.
Günlerdir yakıcı bir lodos hakim.Ben hayatımda ilk defa lodosun bütün meyve ağaçlarının hepsinin filizlerini  bıcak gibi kesti ve kuruttuğunu gördüm.Orman ise Sonbahar görüntüsünde.Tek fark yapraklar sarı yerine yeşil tonunda.Geçen hafta içinde güzel bir yağış olmasına rağmen , lodostan sonra toprak resmen yarıldı.

Şayet Kestane nektar akımına kadar yağmur yağmaz ise işimiz zor .

Arılığımda her yıl uyguladığım bir politika vardır.

Bir koloni ya  bala çalışır ya da bala giremeyecekse onları böler ve gelecek yılın kolonilerini oluştururum.Bu yıla kadar hiç birleştirme yapmayı düşünmedim.

Bu yıl 12 kolonim bala girebilmenin tam eşiğinde kaldı.Bölsem kıyamadım , bölmesem bal yapamayacak.Hepsini birleştirdim.

Yan yana tesadüf edenleri birleştirmek kolaydı.Birgün önceden 12 koloniye de sarmısak ezip koymuştum.Yapmam gereken sadece kovanı ortala, araya gazete kağıtını koy, kata da öteki koloniyi koy bırak.Tedbiren birleştirrilen kovanda ananın kafese alınması lazım ama güç dengeleri açısından anasını bıraktığım koloni bir diş daha kuvvetli olduğundan gereksinim duymadım.Açıkcası kesse de sorun değil , yedek anam var.Zaten nektar akımından sonra o anaları da emekli edeceğim.

Arıcı başarı istiyorsa , genç ana ile çalışmalı.Eski analarına teşekkür edip , emekliye sevk edecek.Başka çaresi yok.

Kovan birleştirme de buraya kadar herşey normal.Fakat aynı arılıkta olup ta farklı yerlerde olan arıları nasıl yaparım diye düşündüm.

Bakanın bir lafı var'' arıcı olmak istiyorsan ; ya bir ustanın yanında çalışacaksın ya da kendi kararlarını alacaksın'' ( Tabii bir ömür kalfa da kalmayacaksın::))

Yerleri farklı da olsa kolonileri aynı sistemde birleştirdim.Eski kovanın olduğu yere , tarlacıların dönmesi için analı bir kovan bırakmayı düşünmüş isem de bundan da vazgeçtim.Öyle ya ne gerek var,tarlacı geri döndüğünde eski kovanının sağındaki ve solundaki kovanı tercih edecek.Eli de boş gelmeyeceğine göre girişte de sorun yaşamayacak.Komşu koloniler de biraz daha güçlenmiş olacak.( komşu da pişer, bize de düşer hesabı yani::))

Birleştirdiğim bazı kolonilerin anasını öldürmedim.Analarını bir çıta arısı ile birlikte ruşete koyup , aynı arılıkta farklı yere koydum.Haziran ayında yeni anaları ürettiğimde bu anaları da emekli edeceğim.Emekli olacağı güne kadar da çalışmasında bir sakınca yok::))

Ana ruşette olduğundan bu ruşetin pek tarlacı kaybı yaşacağını düşünmüyorum.

SLM ve Muhabbetle...


8 yorum:

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Yusuf abi larva transferin tıpkı bizim ustanın yaptıklarına benzemiş, eee nede olsa sende onun çırağısın:) saha çamurdu felan ayakları yapma aynı nikotlardan benim orda meşhur arıcı muhteşem usta :) var oda kullanıyor 20 de 11 tutturuyor...:) ama adamın bir müller yöntemi var sanada o yöntemi tavsiye ederim:)

Arıcı bir ustanın yanında çalışmalı demişin evet haklısın ama bu vijdan sahibi bir usta olmalı..:) bak yanlış usta seni bile ne hallere getirdi 20 de 1 :=0

Latife bir yana inşallah her şey planladığın üzre gelişir.

sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim Selamlar,
Ana arı üretimin 20/1 geçsede canını sıkma yine denersin,havaların durumuna göre arıların Larva besleme istediğide bazen değişebiliyor.
Kapalı gözlü yavru çerçeveside gerçekten muhteşem görünüyor maşallah.

Sezonun hayırlı ve bereketli geçer inşallah,Selamlar.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Yusuf bey transferden istediğiniz sonucu bir dahaki sefere inşallah alırsınız,gerçekten bu gibi durumlarda benimde çok canım sıkılıyor ama faydası yok tabi can sıkmanın,her şey gönlünüzce olsun sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selamın aleyküm Yusuf.
Larva transferinin fotolarını garantiye alıp çekmek istemem süper bir fikir olsada sonuç gene hüsranla sonuçlanmış, o bir memeyi ibreti alem için çekmen lazımdı::))
Ben bir ara 149 da sıfır çektim, bunun neresini resimleyeyim, sende gene bir tane var::))

Malzeme konusunda benimde endişelerim var, genelde yeni çanak kullanıyorum, hatta bazen kafama takılıyor ve transfer çıtasını bir gün arılı kovanda bekletiyorumki kovan ve arı kokusu sinsin diye, o çıtaya yeni bir transfer yapıp gene devam etseydin diyordum.
Arıcılıkta bala çalışılıyorsa kararların kesin olmalı, arıcı ben buna kıyamam dememeli, bir söz vardı, kurda merhamet edersen kuzuya neler etmezki...Yani kuzulara ihanet etmemek lazım. Arıcı arısını yönetmeli, bala çalışmayan arı arıcısını iyi yönetir::))

Alehimde yazıp çizenler var, kime iyilik ettiysek başımıza iş açtı, bu kalfa bu sıralar iyice azdı, bahar balı almışya nasıl hava atacağınıda şaşırdı, birde benim vicdanımı rahatsız ediyor:((

Sağlıcakla kal.

Mustafa GÜÇLÜ dedi ki...

hayırlı günler.. transfer konusunda henüz kendimi o derece yeterli göremesem de ali beyin gösterdiği miller metodu fazlasıyla işimi görmekte. birleştirme ye gelince gazete ile bi kez denemiştim sonuç mohaç meydan savası gibiydi. ama koku için gül suyu değil soğan kullanmıştım. ikincide ise sineklik teli kullandım sonuç başarılıydı. ama gülsuyu iyi fikir ;)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Abi yalan yokkk ,hilaf yok.Neyse O :)Ustayı savunmuyorum ama suç nikotların::))

Mehmet Kardeşim.

28/1 ::((

Geçen yıl yaptığım uygulamarın hatasını hep kendimde aradım.Bu sefer sıfır hatasız uygulama yaptım diyebilirim.İki yıldır aynı firmanın nikotlarını kullanıyorum.Suçu sabittir yani::))

Senin çıtaların yanında sönük kalıyor ama ne yaparsın şuan en iyisi bu...

Serdar Bey.

Kızıyorum ama sonuçta önemli olan hata nerde bunu tesbit etmek lazım.Uygulamarıma başarıncaya kadar devam edeceğim.

Sayın Bakanım.

Sıfır olaydı , hepten rezalet olurdu yani::))

Nikotun firmasını değiştireyim hele o zaman belli olur.

Kural aynen doğru.Ya yönetirsin , ya da yönetilirsin.Yönetmeyi tercih ediyorum::))

Yaw ,Muhteşem abi haklı adam balın resmini yayınlıyor.Acep tenekeler boş mu , ne dersin::))

Mustafa Bey.

Miller yöntemi basit ve uygulanabilir bir yöntem.Larva transferi de zor görünse de çok basit bir yöntem.Bu yıl ilk defa uygulamıyorum.Daha önceki yıllarda uygulama başarım son derece yüksek iken , iki yıldır sonuçlar iyi değil.Bununda nikottan kaynaklandığını düşünüyorum.Haziran da yapacağım uygulamda nikotları değiştireceğim.O zaman belli olacak diye düşünüyorum.

Gazete ile birleştirme başarılı sonuçlar alınmış bir uygulamadır.Bir çok defa uyguladığım bir sistem.Uygularken atladığınız bir eksiklik mutlaka vardır.Önemli nokta gazeteye atılacak çizikler hassas olmalı.Aksi halde çok çabuk karşı karşıya geldiklerinde sonuç iyi olmayacaktır.Sorun soğanda değil , gazete dolayısıyla birleşme süresinde olmuştur diye düşünüyorum.

Arı malzemeleri satan dükkanler , birleştirme kokusu diye sattıkları ürün , gül suyunun kendisidir::))

SLM ve Muhabbetle...

cuneyt dedi ki...

abi hakikaten bu çıtayı görüpte mest olmamak elde değil.bizimde bu şekilde çıta görme özlemimiz var ama ne yazıkki bizim analar biraz tembel.karniol ana arısıyla bir tanışma fırsatımız olsa belki bizde bu şekil çıta özlemimizi giderirdik. sevgili bakanımız iki adet hediye etmişti ama kovanlara kabul ettiremedik. acemiliğimize geldi. ama sözü var inşallah iki daha gönderir.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Cüneyt Bey.

Her arıcı mest olur, tabiiki ...

Hediyeleri kaybetmene üzüldüm.Bakanın peşini bırakma , mutlaka anaları edin ve çoğalt.

SLM ve Muhabbetle...