4 Şubat 2013 Pazartesi

YENİ YILDA İLK BULUŞMA...

Koloni sayın fazla ise seri olmak zorundasın.Bakım esnasında ne varsa gelişi güzel savurdum.Nasıl olsa karanlıkta toplarım.
Nemi alması için koyduğum gazete işini fazlası ile yapmış.Koloni içerisinde nem sorunu yok.Gazete ise ıslak.Hava sirkülasyonunu tamamen kestiğimden branda örtünün altında nem fazla birikti.Biraz olsun nemim dışarı çıkması için Nisan ayının sonuna kadar branda örtü bezini kaldırıp yerine çuval koydum.Tabii gazeteleri de değiştim.Hem aynı haberleri okumaktan sıkılmışlardır artık:)
Ruşetleri görünce kendime acaip kızdım::(( Ruşetlerin üstüne gazete  koymayı unutmuşum::(( Haliyle içeride nem baya sorun olmuşa benziyor.Kovanın dipi resmen su sanki::((
Ufakta olsa yavru faaliyeti başlamış.Alanlar genişlemeye devam ediyor.Lakin diğer arıcı dostlarımızın bahsettiği gibi ama aman bir yavru faaliyeti yok.
Normal kolonilerim.Kışa girerken çok sıkıştırmamıştım.6-7 çıtalık bir koloni.Sezon iyi giderse çok iş düşecek ona.

Hafta sonu programımda aslında arı bakımı yoktu.Biraz bahçede vakit geçirir ,arkasından da ava giderim diye düşünüyor idim.

Hafta sonu meteorolojik veriler havanın iyi olacağını söyleselerde tutmaz diye düşünmüştüm.

Lakin tuttu :)

İyiki de tuttu.

Pazar sabahı ilk iş soluğu arılarımın yanında aldım.3 aydır kapak kaldırmadım.Merakım hat safha da.

İlk olarak ruşetlerimden başladım.Yiyecek stoklarından korkum olmasa da hani  belki ufak olduklarından beklenenden fazla yerler belki diye tepelerinde bitiverdim.

Ruşetlerim beklediğimden daha zayıf gördüm.Bunda en büyük hata benim.Üzerlerine nemi alması için gazete koymayı unutmuşum.Fazla neme maruz kalınca içeride bayağı bir zayıflama söz konusu olmuş.Neyseki böyle bir havaya denk gelipte farkına vardım.Aksi halde daha kötü son olabilirdi.

Ruşetlerimin üzerlerindeki brandayı kaldırdım yerine çuval ve gazete kağıtı koydum.Eminim bundan sonra daha mutlu olacaklardır.

Normal kolonilerimde herhangi bir soruna denk gelmedim.Bir koloni hariç.

Anasını hala değiştirmediğim bir italyan kırmasının kolonisinde sorunvardı.Polen sorunu::))

Bizim kız her çıtayı polen manyağı yapmış.İçeride temizliği sağlayacak yeterli personel kalmayınca da , çıtalarda bozulma başlangıcı başlamış.Denk gelmemiş olsam iki hafta sonra içerisi harap olacaktı::((

Neyseki baktım da hemen 4 çıtasını alıp kuvvetli bir kolonime verdim.

Kolonilerimin yiyecek sorunları yok.Nisan sonuna kadar rahat rahat yetecek stokları mevcut.

Yavru faaliyetleri yeni başlamış.Normal bir durum bana göre.Geçen hafta sonu kar yağıyordu.İlk defa hava sıcaklıkları arttı.Umarım bundan sonra çok iniş çıkışlı bir sıcaklık dalgalanması yaşamayız.

SLM ve Muhabbetle...

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey,kovanların altında havalandırma yokmu?Benim ruşetler de havalandırma olmayanlarda aynı nem sorunu var,alttan havalandırma olanlarda ise nem sorunu yok.Şimdi diğerlerinede havalandırma açmayı düşünüyorum.sağlıcakla kal kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim arılarının maşallahı var. Bu sene sezon bir kaç seneye göre daha iyi olacak gibi bir izlenimim var inşallah yanılmamda hasad haberlerinde de keyifle tenekelere bal doldururuz. Sağlıcakla kal abi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,arıların bu sene daha iyi görünüyor.Gazete okuyan arının balı çok olur.Gelecek sene kaç arıcı daha gazete okutur arılarına.Saglıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Yusuf kardeşim,

nihayet arılarınla buluşup hasret gidermişsin.
Eğer kolonilerin hepsi resimdeki gibiyse baharda coşarlar işallah.

ne kadar arıları kışa iyi hazılrlasakta yinede hep içimizde mereak var deiğl mi.:)) bu merak oluncada gelde arı açma ...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf arılar güzel ve uzun bir aradan sonra sıradan kontrol bayagı seni yormuştur ama içindeki merakların yerini sevinç almıştır çok şükür olumsuzluk yok gibi.
er geçen sene daha iyi durumda kışlıyoruz.
Benim yaşadıklarım bizim bölgemizde rutubet arıya zarar vermiyor. Yıllarca kolonilerimiz böyle su içinde kaldı ama sönmedi, kışı sert yerlerde salkımdaki arıya rutubet zararlı, bölgemizde arının toplamda koloniye hapsolması bir hafta bile sürmüyor.

Hayırlı sezonlar diliyorum, sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...


Emrah Bey.

Kovanların hepsi alttan havalandırmalı.Yalnız kolonideki arı mevcutlarını yeterli görmediğimden altlarını açma cesaretini gösteremiyorum.Fakat nem sorunu büyük kolonilerde olmadı.

Sorun ruşetlerimde.Onların da altlarına havalandırma deliği açmama rağmen kapalı tutuyorum.Buradaki yanlışım şimdi yaptığım gibi , örtü bezi olarak çuval ve altına da gazete koymuş olsaydım sorum olmazdı.

Tek sorun benim unutmuş olmam:(

Muhteşem Abi.

Şuana kadar mevsim iyi gidiyor.Yalnız 2010 İlkbaharını da unutamıyorum.Nisan ayında başlayan soğuk hava dalgası Mayıs ayının sonuna kadar sürmüştü.İnşallah böyle bir sıcaklık dalgalanmasına düşmeyiz.

Vecdi Abi.

Evet abi bu yıl durumlarını gayet iyi gördüm.Gazete sayesinde ,kültürlerinin arttığını düşünüyorum:)

Zafer Abi.

İçimizde bu kadar arı sevgisi olduktan sonra ,kış sezonu bizim için çok uzun geçiyor.Haliyle böyle bir sıcaklık değerini yakaladığımızda altın bulmuş kadar seviniyoruz:)

Sayın Bakanım.

Derinlemesine kolonilerimi kontrol etmedim ama ilk izlenimim çok güzel.

Ekip olarak her yıl bilgi seviyemizi daha ileriye taşıyoruz çünkü ; takıntılarımız yok.Bilgiye ve gelişime açız...

Malum benim orada Karadeniz ama karasal iklime yakın bir iklim oluyor.Uzun süreli soğuklar ve çok sert donlar oluyor.

SLM ve Muhabbetle...

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Selam Yusuf bey

Ben Kovan tabanlarını mehmet yüksel beyin kovanları gibi telli taban yaptırdım. Üzerlerinede naylon örttüm , kapak altınada strafor koydum. Nem sorunu sıfır. İstanbuldan Pazlanmaz krom çelik tel getirim. Kovan başına 10 tl mal oluyor. Kovan alt çekmeceleri kapalı dahi olsa kovan tabanına düşen su rutubete sebeb olmuyor.Ruşetlerde Benimde sorun oldu, Önde tel delik vardı Ama kovan gerisinde rutubet yaptı. Bu yıl altına 2. bir delik (6 cm çaplı) daha açtırmayı düşünüyorum.
Bahar ayının başladığı bu güzel günlerde sağlıklıve mutlu bir sezon geçirmenizi dilerim.
Kadir Ünsal Gültepe