Katını aldığım son koloni olduğundan ancak resim çekmeye fırsat bulabildim.
Kim demiş benim eniştenin koloni bal yapmıyor diye.Bal gibi de yapıyor işte.Hemi de karakovan...
Körükçüme az ama öz karakovan balı sağdık.5 koloni 5kg.bal ve bir de bu karakovan balını yaptılar.
Sağımından sonra koloninin olmaz ise olmazı kekleri verdim.Tabii bu sefer şurupsuz.
Arılıkta düzenin olmaması,karışıklık beni çok sıkar.Ama işlerde yetişmeyince yapacak birşey kalmıyor.Herhalde körükçüm benim ayarımı bozdu.Ben tek başıma iken böyle yarım işlerim pek kalmazdı::))
Geçte olsa kışlık bakımın stardını nihayet verdim.Basra balının geçikmesi,tatil ,sağım felan derken takvim yine Eylül sonunu gösteriyor.Arı takviminde benim yöreme göre geç kalınmış bir tarih.Mevsim ve nektar akımları normal zamanlarında olsaydı ,kışlık bakımlara tam bir ay önce başlayacaktım ki bu da bir posta yavru demek.
Sadece böyle kalsa iyi.
Yine gecikmenin faturalarından birisi varoa mücadelesine geç kalmam.En azından daha fazla üremelerini engellemiş olurdum.
Bir diğeri ve en önemlisi ise ,yavru alanlarının belirgin bir şekilde daralması.Genel ortalama 4 çıta da faaliyet gösteriyorlar.Şayet zamanında sağım yapabilsem ve kolonilere müdahale ederek yavru alanlarını genişletebilseydim altı çıta da faaliyet gösterirlerdi diye düşünüyorum.
Bunlar yapamadıklarım.
Yapacaklarıma gelince .
Her yıl sağım arkasından varoa mücadelesi ile birlikte kolonilere kek ile birlikte her hafta şuruplama başlıyordum.Bu yıl biraz daha farklı bir yol izlemeye karar verdim.
Kek ve varoa mücadelesine devam fakat şuruplamayı en sona stok yaptırmak için vermeyi düşünüyorum.Bu kararı almamdaki sebep ise ,kolonilerin keke daha fazla olumlu tepki vermeleri.
Malum ofisimde ufak koloniler bulunuyor.Geçen yıl bunlarda yaptığım denemelerden edindiğim tecrübe bu.Kolonilere ilk olarak yoğun şuruplama yaptım ve koloninin vereceği tepkiye baktım.Akabinde ise bu sefer şurupu kestim yine aynı koloniye kek verdim.Gözlem sonucunda keki verdiğimde ana çıldırmış gibi yavru atmıştı.Şurupta ise yavru alanı normalin biraz üzeri idi.
Bundan dolayı ilk etapda Kasım başına kadar kek ile devam,ay başından itibaren ise oldukca katı şuruplama yapmayı düşünüyorum.Katı yapıyorum ki,en az çaba ile arı stok yapabilsin.
Ayrıca fazla şuruplamadan dolayı ilkbaharda istediğim gibi besleme yapamıyorum.Bu yıl kolonilere bu sebeple de daha az stok yaptırmayı planlıyorum.
İnşallah kış bu yıl çok erken bastırmaz da , planlarımı zamanında yapabilirim.Bu dua biraz Ağustos böceğininin duasına benziyor ama ne yaparsın...
SLM ve Muhabbetle...
13 yorum:
sayın yusuf şimşak
yazınızda katılmadığım yerler var
kek yerine arıya sulu bal veriseniz daha iyi olur kekin arıya bi faydası yok
eylül ayı geç bi ay değil biz ağustosda bal sağıp eylülde arı bölüyoruz
daha ekimde bile 2 çıta arı böleceğim
kafkas ırkı hazır anayı vereceğim
2 çıta arı kışlatacağım
mart ayıan 2 çıat çıkacak
bal zamanı 30 çıta olacak
bunlar gerçekler
aynı rakımdayız iklim aynı
son bahar bakımında geç kalmadık
başarılar
Yusuf abi eniştenle tanışmadım ama ortak noktamız "enişte olmak":)bizim için bal az olmuş gibi bir problem olamaz kayınçolarımız kızkardeşlerine iyi bakmamızdan olsa gerek bizi hiç zorda bırakmazlar:)kendisine bir zahmet selamlarımı ilet. Paylaşımlarımız arıcılığa yeni başlayanlara yol gösterici olması açısından önemli. sağlıcakla kal.
Yusuf bir sezonu daha geride bırakıyoruz,çok şükür.
Eniştene ne yaparsan yap içindeki hayal kırıklığı kendi arıları bal yapana kadar bitmeyecek.
Videonun birinde enişte demiş ki benim kovanların annelerini değiştirelim::))
Enişten uyanık sorunun nereden kaynaklandığını hemen anladı, darısı yıllarını arıcılığa verip hala boşa kürek çekip, çene yapanlara diyorum::))
İnşallah seneye iki gün birden bal hasadı yaparız ve o depodaki bal kazanını doldururuz, içimden böyle geldi.
Sağlıcakla kal.
Yusuf bey,işleri bitirmek üzeresin.Yeni sezonun şimdiden bereketli olsun.Arıcılıkta farklı uygulamaların farklı nedenleri vardır.Sizlerin uygulamaları bizlere farklı gelsede yanlış olmaz.Zaman ve yer rakım farklılıkları gerekli kılmaktadır.Bizlerin uygulamalarıda sizlere farklı gelebilir.Yazışmalar internet ortamında her ülkede izlenebilmektedir.İzlediğim kadarı ile bazı arkadaşlar hep aynı şeyleri yazmakta ve aynı kendi dogrularını empoze etmeye çalışmaktadır.Bir yörede bile 10 sene içinde farklı bal hasadları yaşamaktayız.Aynı yerde farklı sonuçlar alan arıcılar nedenlerini tartışırsa sebebin ne olduğunu bulacaklardır.Eniştenle senin hasadın farklılığı en canlı örneği. Araba teyibi gibi aynı türküleri çalmamamız gerekir.Yanlış anlama sana hiçbir sözüm yok aslında kimseyede bir sözüm yok.Her yazılandan bir hisse çıkarmamız lazım.Saglıcakla kalın.
Yusuf kek bence de mantıklı arı yavruya yatıyor 2 tur yavru çıkarsa al sana kış arısı kolay gelsin.
yazdığım yazılar 12 yıllık emeğin ve tecrübenin ürünüdür her kovanın 12 yıllık notu tutulmuştur her kovanın koloni kartı vardır her yılın özeti tutulmuştur
bu nedenle yazdığımız yazılar birer tecrübedir arıcılar uygularsa asla zarar görmezler zarar gören bana bildirsin benim tavsiyelerimden arı söndüren olursa yada bal alamazsa
ben buradayım tartışmaya açığım
senerdir arıcıları dinledik avucumuzu yaladık artık ilimi dinliyorum
arıcılkta doğru bir tanedir 2 tane doğru yoktur
başarılar
Yusuf kardeşim selamlar,
Sonbahar bakımın hayırlı uğurlu olsun,gelecek sene için iyi bir yatırım ve kek ile yemleme isabet olmuş çünkü yağmalama riski baya düşüyor ve ayriyeten kış arıları için arılarına yavru teşviği oluyor.
Eniştene gelecek sene için başarılar diliyorum,ayrıntılara girmiyorum :)
Selamlar Saygılar.
Yusuf kardeşim selamlar,
Maşallah her şey güzel 3-5 sene geriye baktığımızda şimdi çok şey değişti. Bilinçli ve teknik arıcılığın faydaları birde senin denemelerin bize katkı sağladı.
başarıların daim olsun işallah.
SLM...
Taşkın Bey.
Arıdan bahsediyorsak,yerel iklim şartlarını göz önüne almak şart.Ekim ayında arı bölersin bölmezsin bilemem.30 çıta arıdan bahsediyorsun ,olabilir fakat bunu bloğunda bizimle beraber paylaşırsan daha sevinirim.
Ayrıca diğer yorumunu isimsiz atmana gerek yok.Hakaret söz konusu olmadıkca ,buralar herkese açık.
Muhteşem Abi.
Bizde enişteyiz ama nerde bizde o şans.Benim enişte kadar şans olaydı::))
Doğru veya yanlış her ne yapmış isek paylaşmaya çalışıyorum ki,zirveye hep beraber daha hızlı ulaşabilelim.
Sayın Bakanım.
Dersini almıştır diye düşünüyorum ama ,hala kendi kolonilerinin kürt eşeği olduğunun farkında değil::))
Benim meşhur depoyu nazar etttiniz ,bir türlü dolduramadım gitti::))
Vecdi Abi.
Anlayan anlamıştır diye düşünüyorum.Mersin veya Datçayı aynı takvimde ne kadar doğru olur artık.Bilen biliyor,ama bilmeyen de bilmediğini bilmiyor::))
Şenol Bey.
Ofisteki ufak ruşetteki deneme sonuçlarından yola çıkarak uygulamayı genele yaydım.İnşallah büyük kolonilerde de aynı sonuçu yakalarım.
Mehmet Kardeşim.
Bazı sebeplerden ötürü geçte olsa kışlık bakıma başladım.Geç kaldım diye hayıflanacak bir durum yok.Çalışmaya devam edeceğim.
Kekin bu yıl daha iyi randıman vereceğini düşünüyorum.Uygulama sonucunda bakalım umduğumu bulabileceğim mi.
Zafer Abi.
Bilime ve gelişime açık olursan,öğrenmeye devam edersin.Ben bu işi çözdüm dediğin zaman ,artık tarihte bir yaprak oldun demektir.Biz öğrendikçe ,eksiklerimizi daha fazla görüyoruz.
Biz öğrenmeye devam edeceğiz.
SLM ve Muhabbetle...
KEKİN arıya ana arıya yavru yaptırmay ahiç etkisi yok
bu işi en iyi sulu bal yapar
arı kovandaki bala gore yavru yapar depoya göre keke gore değil
kek arıyı keklemeye yarar adı üstünde
inanmayan 10 kovan kek 10 kovana şerbeti bassın aradaki farkı forsun ben gördüm
kekin arıya faydasını bi arıcı ispat lasın arılığı bırakmazsam namerdim
SLM...
Taşkın Bey.
Bu kadar ısrarcı olmasan....
Aksi halde arıcılığı bırakmak zorunda kalacaksın::))
Yazımı tam okumamışsın.
Ben bunu kolonilerimde denemeden önce 2 çıtalık ufak ruşetlerde bizzat deneyerek gözlemlerim sonucunda uygulamaya koydum.Kitaplardan okuyarak değil::))
SLM ve Muhabbetle...
fikrinize katılmam mumkun değil
siz bildiğiniz gibi yapın
selamlar
Yorum Gönder