24 Eylül 2012 Pazartesi

BAL İSTEYEN...

 Petek balın sahibi Eyüp Çakır.Şişe balların ise Volkan Karuk.
Kargo ile gönderecekseniz,paketleme iyi olmalı.1,5 m.'den taş zemine attım kırılmadı:) 
 Yalancıya kaçmış bir ruşet.Bu saatte ana üretecek değiliz ya :)
 Gazete ile birleştirme işi en basit birleştirme tekniği.Normalde kat atarak birleştiriyorum ama bu sefer her iki kolonininde sayısı az.Bu sefer kat atmaktansa ,yan tarafa koyarak birleştirmeyi daha uygun buldum.Olası gazete arası boşlukları da mum kırıntıları ile yapıştırdım.
Bu birleştirme de ise katlı yöntemi tercih ettim.Koloni mevcutu iyi olduğundan üşüme gibi bir problem olmayacağından kat atarak birleştirdim.Hafta sonunda birleşme tamamlanmış olur,bana da katı almak kalır.


Bu arada önemli bir ayrıntıyı unutmamak lazım.Birleştirdiğimiz kolonilerin güçleri denk veya birbirine yakın ise ,analı olan koloninin anasını kafese almalıyız.Aksi halde anası olmayan iki kolonimiz olabilir:)Ben alma gereği duymadım çünkü,analı koloniler diğerine oranla bayağı bir güçlü.

Haftalık faaliyetlere geçmeden önce önemli bir çağrım var.

Malum bu yıl bal takası kampanyası yapmıştım.Katılımcılardan Eyüp Çakır ve Volkan Karuk ballarını bana ulaştırmıştı.Eyüp çakırın adresi var haliyle ona balını bugün çıkardım.

Fakat Volkan beyin adresi yok.Bloğunda da ulaşacak bir iletişim adresi bulamadım.Haliyle balları bekleme de.

Volkan Karuk adresini bana ulaştırırsa emanetlerini kendisine ulaştıracağım.

Bu haftalık bakımda kolonilerin genel bakımlarını ve kontrollerini yaptım.Kuluçkalıkta bazı kolonilerde düzenleme yapmam gerekti.Keklerini ise zaten geçen hafta vermiştim.Bu hafta bunun faydasını gözlemledim.Anaların yavru alanlarını genişlettiklerini gördüm.Bu da benim arzuladığım bir görüntü.

Ruşetlerde ise sorun var.Yeterli bal stokları yok.Verdiğim kek ile de bunu sağlayacak gibi görünmüyor.Tatilde nasıl olmuş bilmiyorum ama bir şekilde bu ruşetler aç kalacak pozisyona bile düşmüşler.Haliyle şimdi stop yapmakta zorlanıyorlar.Bu hafta ruşetlere şurup takviyesine başlayabilirim.

Geçen yılların tecrübe acısından bana katkılarından birisi de ,zayıf kolonilerle zaman kaybedilmemesi gerektiği.Sahteye giden veya bir şekilde anasını kaybetmiş ,iki,üç,dört çıtalık ufak koloniler vardı.Normal şartlar da ben bunlara ana yaptırmaya,desteklemeye veya başka yöntemlerle çözüm üretmeye çalışırdım.Fakat artık değil.

Sorun mu var...

Birleştir gitsin.

Bu mevsim de uğraşmaya değmez.Tabii ben bunu arılığımın bulunduğu yerel iklim  şartlarını göz önüne alarak yapıyorum.Ilıman bir iklimde olsaydım ,herşey değişirdi tabii.

SLM ve Muhabbetle...

17 yorum:

Adsız dedi ki...

BENİM ŞAHSİ fikrim
arının yavru alanını genişletilmesi ile keklerin alakası yok
yavru atmada
dışardaki polen ve kovandaki bal etkili
diş ülkelerin arıcılk uygulamaları beni bağlamıyor ben kendiem bakıyorum
kek sadece arıları keklemeye yarar
en iyisi kovandaki bal miktarıdır
sulu baldır

Adsız dedi ki...

KOVANA DESTEK VERMEDE üst kısımdaki sistem iyidir lakın kuluçkalıktaki destekte ana arıyı kesebilriler riziko var

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

S.A Yusuf sahibi olmayan ballara ben talibim, sevabına yerim ne yapalım elinde kalmasın.
Biz arıcılık uygulamalarımızı kimseye dayatmayız, biz böyle yapıyoruz deyip ne yaptığımızı resim ve video ile gösteriyoruz.
Bir ata sözünde derki, "Bin sefer söyleyeceğine bir sefer yap", güzel bir söz, bizde söyleyip durmuyoruz sadece biz böyle yapıyoruz diyoruz.

Arıyı kek niçin verilir keklemek, heralde bu kekleme işi enayilik yapmak için degil bir şeyler beklemek için yapılır, bunu yıllar öncesi yazıp yayınlamışım, niçin kekliyoruz, işçi arılar kesintisiz bir nektar kaynağı bulmuş gibi harıl harıl çalışıyor, işçiler çalışırken de ana arı yumurta başlıyor, dolayısı ile arı yavruya teşvik edilmiş oluyor, gerekli yavruya ulaşıldığında, keki al bas invert şurubu, sezonu kapa.
Sağlıcakla kal.
Arıcılıktan anlamayanlar anasız arılarla çok ugraşır, bu saatten sonra anasız arıyla uğraşılmaz, kovanları birleştirmen iyi olmuş.
Sağlıcakla kal.

Volkan Karuk dedi ki...

S.a.

Yusuf bey hasatınız hayırlı olsun, Allah bereket versin. Adresimi de yollamıştım ama herhalde kavanoz kırılınca karışıklıkta kayboldu.
Muhabbetle...

Adresim: Batıkent mh.Nadire Sk.Liman Apt.No:6 Eskişehir

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kardeşim S.A

tamda ben bu gün arılar kek verilmesi ile ilgili haber yaptım ve haberlere bakarken senin haberini ogördüm tavafuk olmuş ben kek verince yavru alanlarının genişlediğini gördüm.Ne yani şimdi invertten sonra birde kek muhabbetiöile mi uğraşacağız.Her kezin uygulamaları ve sonuçları farklılık gösterebilir. Dün akşam bir arkadaşla görüşürken niye yalancıya kaçmış kovanı normal kovanla birleştirdin anayı keserler demişti. oysa bırak kesmeyi ana kabul görmüş yumurta bile atıyordu..

senin arın çok tabi anasız arıyla uğraşmazsın ama benim durumum öyle deği

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Arıların tam birleştirilme zamanı sağım geç kalsa da arıların kış bakımı en iyi olmalı.

Kayıpsız bir sezon dilerim..

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi kıssadan hisse bir MUSİBET bin NASİHATTEN evladır sözünün doğruluğuna bende senin gibi bu kış zayıf kolonileri kaybedince artık arıcı oldum. Şu an arılığımda 8-9 çıta altında koloni kalmadı. Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Üzülerek belirtiyorum ki isimsiz atılan yorumlara cevap yazamayacağım.

Sayın Bakanım.

Benim için bilmek çoğu zaman yeterli olmuyor.Tecrübe etmem gerekiyor.Hatırlar isen ilk yıllarımda sonbaharda kolonilerimin çoğunu bölmüş idim.Sonraki yıllarda da zayıf kolonileri kurtarmaya çalışmış idi.

Bugün geldiğim nokta ,zayıf ile uğraşıp emek ve zaman harcayıp ziyan olacağı yerde,birleştir kıştan rahat çıksın.

Onun için bilmek bazen yetmiyor::))

Volkan Bey.

Balınız geldiğinde tatil de idim.Muhtemelen de dediğiniz gibi kırık ambalaj için gitmiştir.Önemli değil bugün çıkarıyorum.

Zafer Abi.

Bizim arıcılara bir dayatmamız söz konusu değil.Ben sadece yaptığım uygulama ve sonuçlarına göre bu yıl bütün kolonilerime yaptığım uygulamadan bahsediyorum.Ben keklemenin şuan için kolonilerime daha faydalı olacağını düşünüyorum.Fakat genelleme de yapmıyorum.Kolonilerinde yeterli bal olmayan,aç kalma riski olanlar mutlaka şurup vermeye devam etmeliler.Kanaatim bu.

Fatih Bey.

Tecrübelerimin beni getirdiği nokta bu.Ben zayıf diye birleştirmiyorum.Anasız kalmış veya sahteye gitmiş kolonileri birleştiriyorum.Uğraşmaya değmez yani.

Muhteşem Abi.

Zayıf arı bir arıcı için her daim sıkıntıdır.İyisimi birleştir ,keyfini çıkar.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim Selamlar,
Sen gerektiği gibi doğrusunu yapıyorsun,işlerinde kolaylıklar dilerim arılara bakımın hayırlı olsun.

Selamlar Saygılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Mehmet Kardeşim.

Tecrübelerimizin bizi getirdiği nokta da elimizdekilerinin en iyisini yapmaya çalışıyorum.Doğru veya yanlış her ne yapmış isemde onu bloğumda paylaşmaya çalışıyorum.Yanlış bir uygulama yapmış isemde ,dostalr mutlaka uyaracaktır.

SLM ve Muhabbetle...

Trakya dedi ki...

Yusuf güçlü arı her zaman arıcıyı güldürür balı erken bulur vs benim gördüğüm bizim buralarda genelde sonbaharda arı bölerler dilim dödüğünce anlatıyorum ama nafile bildiklerini okuyorlar sonra baharda ölümler başlıyor benim görüşüm 100 arım olacağına 70 arım olsun ama güçlü olsun kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM..

Şenol.

İnatçı arıcılar ve eski kafalar hariç herkes güçlü kovanın ne demek olduğunu bilir.Usta adam dertsiz başına dert mi alsın :)

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,çocugu zayıf baba oglunu doktora götürür,zayıflık hastalıktanmı diye çare arar,bizim arıcılar zayıf kolonilere çare aramıyor.Halbuki sanal alemin Dr. u var.ABD de bütün ülkeleri bölerek zayıflatıyor.Zayıf koloninin bakımı kolay olsun diyemi acaba arıcılar kolonileri bölüyor.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Vecdi Abi.

En ilginç yorum senden geldi::))

İcimizde hala Amerika kafasına sahip olanlar var.Dua etmekten başka care yok...

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Eyüp ÇAKIR dedi ki...

SLM.
Abi böyle zayıf arıları birleştirmek için ben normal çıtaya çıtanın ölçüsünden biraz geniş yumuşak sinek telini tutturarak basit bir aparat yaptım.sinek teli çıtadan geniş olduğu için aralardan hiç arı geçmiyor.üç gün sonra teli kaldırdığımda sorunsuz birleşiyorlar.katlı kolonilerde teli kat arasına koyuyorum.(Bu arada 1,5 metre testini petek baldamı yaptınız :) .Saygılar selamlar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Eyüp Bey.

Telli yöntemi bende denedim ama benim gibi hafta da bir kovanını açan için sorun oluyor.Gazete ile yaptığında kendiliğinden birleşme olduğundan sana ihtiyaç kalmıyor.İkinci faydası da kültürleri artıyor::))

Yok be...Testi kavanozlarda yaptım.İnşallah seninki bir kazaya uğramamıştır.

SLM ve Muhabbetle...