Bakanımızı işyerinde çalışırken görmek güzeldi.Bu yılın ana kutuları özel.
Yeni ana kutularının iki çıtası bir tane normal kovan çıtasına eşit.
Her bir ana kutusunda üç bölme ve her üç bölmede dört çıta alıyor.Yani standart çıtalardan iki çıta yapıyor.
Artık sohbet zamanı.Cemil Usta da arıcının yanında dura dura,huyundan suyundan misali işi kapmış.İşi bıraktı sofra hazırlamaya koyuldu.Sağolsun akşam saatinde güzel bir çay içtik.Tabii yanında kuruyemişleri unutmayalım.
Sezon başladı başlıyor.En azından benim için.Daha henüz kolonilerimi uyandırmadım.
Sezon başlaya dursun ,ben bi taraftan hazırlıklara başladım bile.Projeler....
Bakanımız bu yıl ana kutularının üzerinde çalışıyor.Geçmiş yıllarda kullanmış olduğu kutuları bu yıl bir kenara koyarak,bunca yılın tecrübesinin geldiği nihayi nokta da bu yeni kutuları yapıyor.Resimlerini blogta yayınlıyor ve anlatmaya çalışıyor.
Fakat görmek ayrı şey ,bilmek ayrı şeydir.Her ne kadar yeni ana kutularını anlasakta kafamda beliren soru işaretlerini ortadan kaldırmalıydım.Bu iş telefonla da olmayacaktı.
Dün akşam ofisime gelen misafirimi de yanıma alarak soluğu Cemil Ustanın marangozunda aldım.Ana kutularının son halini görmeli ve soru işaretlerini gidermeliydim.
Geçen yıl ana üretimi için 5 çıtalık ruşetleri kullanmıştım.İlk etapda her ruşeti ikiye bölerek kullanmış ve sorunlarla karşılaştığımdan tekli kullanmaya başlamıştım.
Ruşetlerde işler yazın istediğin gibi gidebiliyor ama iş kışlamaya geldiği zaman ısınma gibi sorunlar meydana çıkıyordu.Tabii ben bunu şehirde kışlatmak için söylüyorum.Yoksa yazlıkta diğer kolonilerimin yanında bu yeni ana kutularınında kışlaması problem olma ihtimali var.Ama ben bunları şehir için ve özelllikle de ofisimin balkonu için düşünüyorum.Mesela şuan elimde hazır 15 anam olsaydı fenamı olurdu.Kolonilerimin durumlarını bilmiyorum ama şayet anasız koloni varsa şuan onu birleştirmekten başka çarem var mı .. yok.
Kafamdaki soru işaretleri mesela ; ana kutusunda kışlattığım kutu bahara çok güçlenmiş çıkarsa bunu normal kovana geçiş süreçi nasıl olacaktı gibi sorularıma cevap bulmuş oldum.Benim açımdan geriye tek bir sorun var gibi.Besleme.
Kek işi kolay ama sıvı besleme işini nasıl yapacağım bu hala bir muamma.Ama bu işide veliaht Enes'e havale ettim.
Bu arada Enes'i unuttuk.Yeni veliaht Enes ne hikmetse hiç bir karede yer almamış,hayret...
Enes babasının kopyası.İddialı ve enerjik.Babasının ondan beklentileri çok.Bu sezon onun için ciddi bir test niteliğinde.Başarılı olmak istiyorsa arıyı sevmeli.Bunuda bu sezon göreceğiz.İnşallah babasını hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
Velhasıl herşeyi ile güzel bir akşamdı.Cemil usta sohbeti hoş bir adam.Arıcıları zaten söylemeye de gerek yok.Onlar doğuştan geveze::))
SLM ve Muhabbetle...
7 yorum:
Abi sana çok teşekkür ediyorum. Ben hep yaw nolduda ben arıcılığa başladım der ama cevabını bulamazdım. Sayende bu sorunun cevabını buldum. Ben doğuştan geveze bir adamım be:/)
Yusuf abi,
benimde çok hoşuma gitti bu kutular.
bende normal kovanı bu şekilde bölerek altı tane çiftLeştirme kutusu nasıl yapılırı düşünüyordum.
bakanımız örnek olmaya devam ediyor.
bizler takipte.
inşallah sizlerinde paylaşımlarınızı bekliyoruz Rabbim pereketli hayırlı bir sezon nasip etsin...
Yusuf abi,
benimde çok hoşuma gitti bu kutular.
bende normal kovanı bu şekilde bölerek altı tane çiftLeştirme kutusu nasıl yapılırı düşünüyordum.
bakanımız örnek olmaya devam ediyor.
bizler takipte.
inşallah sizlerinde paylaşımlarınızı bekliyoruz Rabbim pereketli hayırlı bir sezon nasip etsin...
Selam Yusuf bey,bakanımız ana arı kışlatmada ve yetiştirmedi tecrübeli.Bu yıl bende çift bölmeli ruşetlerde ana arı kışlatmayı denedim.Çoğunu yaşatamadım bu soğuklarda gittiler.Bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgilerinden yararlanmakda fayda var.sağlıcakla kalın kolay gelsin.
Yusuf şimdi ben bir şeyi en ince detayına kadar anlatırım. Dün akşam o kadar anlatıma rağmen yeni ruşeti sana anlatamadığımı anladım. Malzemeyi görmendenki halin tamamen anlatım bittiğinde görüntü olarak çok degişikti. Gerçekten görmek önemli, Mustafa Doğan bir şeyler anlatmaya çalışıyor, ben onun dediğini çok iyi anladım, benim iki kutuyu sırt sırta ver onu bir kovanda yapmak istiyor, bunu kovanda yapar iseniz çıtalar küçük olur, genede ana arı çiftleştirme kutusunda kullanılabilir. Benim kullanım amaçlarım farklı oldugu için çıtaları büyük derinlik olarak standart düşündüm, genişlik olarakta standart çıtanın yarısı.
Gerçekten arıcılıkta bir şeyler ortaya koymak bir senenize maloluyor. Bu arada eski kutulardan vaz geçmiş degilim, yüzlerce kabarmış çıta ve hazır kutu bırakılırmı? Vaz geçtiğimde içindeki çıta arısı ve üç anasıyla satarım, bir çok kişi eski ana arı çiftleştirme kutularımı zaten istiyor.
Sezonun başlamasını bekliyoruz, bu esnada sanki beni millet hep yatarak arıcılık yapıyor zannettim kendimi::))
Sağlıcakla kal.
Yusuf bey,ana arı kutuları senin arılığında kışı rahat geçirir.1cm geniş çerçevelisi bende var kışı geçirdi.Bol ballı sezon geçirmeni dilerim.Saglıcakla kalın.
SLM...
Muhteşem Abi.
Benim sütunda herkesin sorusuna bir cevap var::)) dermişim...
Mustafa Bey.
Ana kutuları kullanışlı ve çok fonksiyonel.Ana üreteceklerin mutlaka çok işine yarayacaktır.
Emrah Bey.
Bakan ,ana kutularını bu seviyeye getirene kadar harcamış olduğu yılları ve emeği göz önüne almak lazım.Bunlar deneme ,yanılma sonuçlarında ortaya çıkıyor ve buda yıllara sari oluyor.Kolay değil yani.
Ruşetlerde kışlama işi biraz sıkıntılı.Arınız en az üç çerçeve olmalı.Tabii bunu benim gibi kışları sert yaşayan bölgeler için söylüyorum.Diğer bölgeler farklı tabii.
Sayın Bakanım.
Blogta ve forumda doğru çok ayrıntılı anlatıyorsun.Fakat anlatılanı görmek ve yerinde kafandaki soru işaretlerine cevap bulmak çok ayrı.
Eski kutular artık tarih oldu diye düşünüyorum.Batılı ülkelerin yaptığını yapacaksın anlaşılan,eski teknolojiyi gelişmekte olan ülkelere sat:)
Vecdi Abi.
Kutular kışı diğer kolonilerin yanında zor çıkarır diye düşünüyorum.İlk tehdit yağma olacaktır.İkincisi ise soğuk ve sert hava şartları.
Fakat bunlar beni zaten ilgilendirmiyor.Bu kutuları ben şehir ortamında düşünüyorum.
SLM ve Muhabbetle...
Yorum Gönder