19 Mart 2012 Pazartesi

2012 SEZON BAŞLANGIÇ RAPORU

   İyi kolonilerimden biri.
  Hızla yavru alanını genişletiyorlar.

Nihayet kızlarıma kavuştum.Oh beee.....

Sezona başlangıç olarak kış değerlendirmesi yaparak başlamak istiyorum.

Blogu bir çeşit veri bankası olarakta kullandığım için bu bilgiler gelecek yıllarıma ışık tutacaktır.

Bu yıl Ülkemizde kış arı kayıplarının çok olduğu bir yıl yaşadık.Bu kadar kayıpların olduğu bir yılda korkmadım desem yalan olur.

Toplamda üç ruşet koloni kaybım oldu.Bunlardan biri 3 çıta , 2 çıta ve diğeri 2,5 arı mevcutu ile kışa girdiler ama çıkamadılar.2,5 çıtalık ruşet şehirdeki evin terasında kışlamıştı diğerleri ise köydeki arılıkta.Konumlar farklı,sonuçlar aynı.

İki kolonim anasız kalmış.

Ne yazıkki her iki anada 2009 anası.Kolonilerin anasını değiştirirken ,yavrulama alanını çok beğenmiş kıyıp öldürememiştim.

Demekki duygusallığa gerek yokmuş...

Sonuçlardan bir diğeri ; stok durumları.Kolonilerimin ikisi hariç tamamının Nisan sonuna kadar yetecek stokları mevcut.Stres yapmam gereksizmiş.Ölen 2 çıtalık ruşetimin birisi ne yazıkki açlıktan ölmüş.Üzülmemek elde değil.

Ne kadar disiplinli çalışırsan çalış bu iki ruşet gözden kaçmış.Birisine bu hafta yetiştik kurtartık ama diğeri buraya kadar dayanamamış.Ama bir şekilde gözden kaçmış.

Yine kışa girerken kolonilerin yarısının üzerlerinden keklerini almamış ve Baharda aradaki farkları bizatihi gözlemlemek istedim.Sonuç olarak çok farklı bir veri elde edemedim.Son kontrolümü 09.10.2011 tarihinde yapmış ve bütün kolonilerimin arı mevcutu kayıt altına almıştım.Bu hafta yapmış olduğum kontrollerde ,keklediğim kolonilerle ,kek vermediğim koloniler arasında belirgin bir fark gözlemlemedim.

Fakat şüphelendiğim bir kaç kolonim var .10 çıtalık mevcut 6 çıtaya,9 çıtalık mevcut 4 çıtaya,12 çıtalık mevcut 6 çıtaya düşmüş.Bu üç kolonimden ikisi kek verdiğim birisi ise kek vermediğim koloniler.Bunların dışında Ekim mevcutu ile Mart mevcutu arasında genelde orantılı olarak 2 çıta mevcut düşmesi olmuş.

İlginçtir 7 kolonim ise aynı mevcutunu koruyabilmiş.Bunu da ayrıca inceleyeceğim.

Yine ırklar arası bir değerlendirme yapacak olursam.Kafkas kırması ile Karnıol hemen hemen aynı orantıda mevcut düşmesi yaşamış.Fakat Akdeniz italyan kırması ise çoğunlukla mevcutunu korumuş .Fakat buna mukabil yiyecek stoklarını da en fazla bu Akdeniz kırmaları tüketmiş.Görünen o ki kış boyu durmamışlar.

Bugün itibari ile kolonilerimde arı mevcutu ortalaması 5 çıta .

Bir hafta sonu daha yorulduk ama kayıpsız sayılacak bir yılı geride bıraktığımdan bu yorgunluğumdan eser kalmadı.

Rabbime bana verdiği nimetler için bir kez daha şükrediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar,
Bloglar arıcının günlüğü gibi çok güzel takip ediliyor.Sizinde dediğiniz gibi bir kaç yıl önce hava şartları,arıların durumu her bilgi detaylı bir şekilde yazılmış.
2012 sezonu inşallah hepimize hayırlı olur,selamlar saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sen kıvranıyordun acaba benim arılar ne oldu diye. Senin kovanların sönseydi ülkede bir tane arı kalmazdı. Arılık baştan sona kayıt altında ve kovan bazında kayıpsız kışlayan ikinci kişisin. Ruşetlerde normal kışlarda baharı bulurlardı, bu sene çok farklı bir kış oldu.
Bloklar gerçekten geçmiş yılların arşivi, hangi ayda ne yapılmış hepsini görme şansımız var, başka türlü geçmişi hatırlamak çok zor.
Hafta sonu beni çarptı acayip vucutta kırgınlık var.
Hayırlı sezonlar, sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

yusuf kardeşim;

Öncelikle seni tebrik ediyorum kayıpsız bahara çıktığın için,blogların bir veri bankası olduğu fikrinede katılıyorum bende geçmiş yılları blogdan takip edip ona göre sezondeğerlendirmesi yapabiliyorum bundan sonra önümüzde güzel güneşli günlerin olabileceğini tahmin edebiliyoruz bu kadar uzun kış hiç olmamıştı,sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

yusuf kardeşim;

Öncelikle seni tebrik ediyorum kayıpsız bahara çıktığın için,blogların bir veri bankası olduğu fikrinede katılıyorum bende geçmiş yılları blogdan takip edip ona göre sezondeğerlendirmesi yapabiliyorum bundan sonra önümüzde güzel güneşli günlerin olabileceğini tahmin edebiliyoruz bu kadar uzun kış hiç olmamıştı,sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi evet bloglar gerçekten hepimiz için veri bankası. Millet facebook vs. gibi yerlere yöneldi ama bu tür magazinsel yerler blogların yerini tutmaz. Kayıpsız kışdan çıkmana sevindim. Hayırlı ve bereketli sezon dileklerimle.

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm eyalet baş bakanım çok sevindim çok uzun ve karlı bir kışı kayıpsız atlattığına. inşallah bu yıl istediğin gibi bir sezon yaşarsında umutlarına erişmiş olursun herşeyin gönlünce olması dileği ile selam ve dua ile allaha emanet ol.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey ,kayıpsız bahara çıkan arıların sagımda yüzünü güldürecektir.İyi bir sezon geçirmeni dilerim.Saglıcakla kalın.

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Selamunaleykum
Yeni sezonun hayırlara vesile olur inşaallah bereketli bir yıl temennisiyle Allah'a emanetsiniz.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

yusuf bey
karnıol ile kafkasın mevcut düşüklüğünün sebebi bu arıların birbirien benzemesidir
karnıolun islahında kafkas kullanılmıştır
yetmedi içinde italyanda var
karnıol iel kafkası kolay kolay hiçbr arıcı ayıramaz çünkü birbirine çok benzer
bu sebepten karnıol diey kafkas kafkas diey karnıol satılabiliyor
2 arınında genetik olarak 2 kat kışlaması mumkun değil uzmanlaar göre
mevcut düşüklüğü normal bize kışın 10 çıat arı lazım değil bal zamanı arı lazım
iyi sezonlar

yunus dedi ki...

yusuf kardeşim her ne kadar tanışmasak da bloğunuzu takip ediyorum allah emeklerinizı boşa çıkarmasın arı kayıplarınız için üzüldüm ama allah veriyor allah alıyor yapacak birşey yok 2012 yılı bol bereketli ve kayıpsız bir sezon diliyorum kalın sağlıcakla allaha emanet olun

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Mehmet Bey.

Bloglarımızı amaçı doğrultusunda kullanırsak,bizim gelecek yıllarımıza mutlaka ışık tutacaktır.Bütün bilgiler bir tıkta elinizin altında.Daha ne olsun ki...

Sayın Bakanım.

Kolonilerimin stok durumlarını ne kadarda da tahmin edersem edeyim,ortamda bu kadar eyyam olunca insan rahat olamıyor.Şimdi açtım ,baktım,artık içim rahat.Ve hatta besleme konusunu biraz askıya alsam mı diye de düşünüyorum.Aksi halde Kış balı sağacağım::))

Salih Abi.

Sağol ,teşekkür ediyorum.Aslında maceraya girmedikten ve yapılması gerekeni yaptıktan sonra süprizle de karşılaşmıyorsun.Arıcı disiplinli çalışmak zorunda.

Muhteşem Abi.

Bloğun yeri bende çok ayrı.Kendime ait özel wepsitem olmasına rağmen bunun tadını vermesi mümkün değil.Diğer sosyal paylaşım siteleri ise bana anlamlı gelmiyor.Burada özel dostların ile ev muhabbetindeymişsin gibi tad alıyorum.İçeriği de doğru kullandın mı,alsana harika bir arşiv.

Asım Abi.

Teşekkür ediyorum.Umarım herkes beklentilerinin karşılığını alır.

Vecdi Abi.

İnsanın emeklerinin karşılığını görmesi,bütün yorgunluğunu alacaktır.Gelecek yıllara ait hedefleri için motivasyonunu artıracaktır.Hepimiz inşallah beklentilerimizi fazlasıyla alırız.

Hilmi Abi.

İnşallah abi inşallah.Temennimiz tüm arıcı dostlarımızın fazlasıyla mutlu olması.

Taşkın Bey.

Ne genetikten anlarım ne de ıslahtan.İşin oralarını bilemem.Bildiğim birşey varsa yaptığım uygulamar ve sonuçları.

Fakat bir konuda sana katılamayacağım.Kafkasın katlı kışladığına ait elimizde bir örnek yok.Ama Karnıolun katlı kışlatıldığına dair mevcut olan Mehmet Yüksel Bey'in kışlayan kolonileri mevcut.Ayrıca , benim elimde şuan 16 çıta mevcutlu arı olsaydı neler yapmazdım ki...Baharın o güzelim çiçeklerinden gelen Bahar balımı almazdım,mecburi olarak aşırı çoğalacak olan arı mevcutunu düşürmek için yeni koloniler mi kurmazdım...Ahhh ki ahhhh.

Bunları hangi arıcı istemez!

Yunus Bey.

Çok şükür ruşet harici kaybımız yok.Bu da olağan bir durum.Ülkemizde ki kış kayıplarını göz önüne alacak olursak ,müthiş bir taplo.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Yusuf abi sezonun hayırlı olsun İnşallah bereketli olur.

Çok düzenli ve sürekli kontrollü çalışan örnek mahiyetinde nadir arıcılardansın.

Hayırlı günler dilerim...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Slm Yusuf bey rüşetler haricinde kayıpsız bir kış geçirmeniz çok sevindirici,özellikle bu kış çok arı sönmeleri varken, düzenli sonbahar bakımın semeresini şimdilerde görmüş oluyorsunuz,bereketli bir sezon diliyorum,sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

İnşallah.Özellikle arıcının hata yapma şansı yok.Benim yakınımdaki bir arıcı dostumuzun yapmış olduğu bir besleme hatası sonucunda 70 kolonisinden 3 kolonisi sağ çıktı.O da hala sönmemişse:( Koloni kayıp sebepi Nosema.Gel de bu arıcıya kızma:(

Serdar Bey.

Elimden geldiğince yaptığım işin hakkını vermeye çalışıyorum.Bir koloni benim yüzümden ölürse bu beni fazlasıyla üzüyor.

SLM ve Muhabbetle...