25 Mayıs 2009 Pazartesi

BANA NE LAZIM !

  • Kovanlarımızı yoluna koyduk sayılır.10 gün önce teşviklemeyi de kestim.İstiyorum ki bal akış zamanına kadar kovanda şurup kalıntısı kalmasın.Zaten çevrem beni şeker çuvalları ile gördüğü zaman ben her ne kadar onlara bunların bal ile bir bağlantısı olmadığını ve neden vermem gerektiğini anlatmaya çalışsam da pek te ikna ettiğimi zannetmiyorum.Fakat benim bu konuda özel hassasiyetimin neden tamamen saf bal üretmek istiyorum.Ticari bir kaygım da yok.
  • Kovanlarımda genel durum gayet iyi.Bu arada haber yapamadık ama aileye yeni transferlerimizde oldu.Geçen yıl kovanları satın aldığım Hasan abiden aile efradına yeni kovan alımı yaptık.Bu yıl verdiği kovanlar geçen yıla nazaran çok daha iyi durumda.
  • Kolonide 8 kovanım 3 kata ,diğerleri de 2 kata çıktılar.Bulunduğum yer itibariyle bal akımına 15-20 gün var.O zamana kadar da bütün kolonilerim güçlerinin zirvesine ulaşacaklar diye düşünüyorum.Bundan gerisi de artık nasib.
  • Tabii biz de bu arada bal sağımına hazırlık yapma durumundayız.Bunun için nitelikli bir bal sağım makinasına ihtiyacım var.Aradığım makine motorlu, 4 veya 6 çerceveli çift taraf sağım yapabilen ve kaliteli paslanmaz malzemeden üretilmiş olmalıdır.

Makine ile ilgili sanal alemde ne kadar araştırma yaparsak yapalım bu konuda tecrübeleri olan arıcı dostlarımızın görüşünü almadan yapacağımız bir alım bizi hataya sevk edebilir.Bu sebeple siz arıcı dostlarımızdan ; bu konudaki fikirlerinizi,önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.

Bir diğer konu ise arıcılık ile ilgili değil.İki aydır kuluçka makinesi ile tavuk ve ördek üretme denemelerim oldu.İlk deneme de 30 yumurta dan 3 civciv çıktı,onlarda 10 gün içerisinde öldü.Firma ile makinenin beynini değiştirdikten sonra bu sefer 25 ördek 4 tavuk yumurtası koydum.Bu sefer de 1 civciv çıktı.O da bir hafta içerisinde öldü.Şimdi makineyi iade ettim ve onun bir üst modeli daha profesyonel olan 60 'lık makineyi sipariş ettim.

Sonuçların neden bu kadar kötü olduğunu ve çıkan civcivlerin neden öldüğünü anlayamadım.Sizlerden isteğim bu konuda da yardım edecek birisi olursa sevinirim.Aslında satılık ördekleri olan varsa da alabilirim.

Yoksa sizden fazla bir şey mi istiyorum !!!

6 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Çok şey istiyorsun çok, ne halin varsa gör::))

Bir seferde bu kadar çok şey isteyeni aslında dövmek lazım.

yalovalı arıcı dedi ki...

hehe tbr ali abi üstüne basmışsın konunun :)))

adaş kolay gelsin makine için bir sürü seçenekler vardır kendine uygun olanı alman en doğrusu tabi.çift tarafa dönen devir ayarlı motorlu en iyisi gibi ama genede daha üstadlardan akıl almak lazım.
biz gezginci olduğumuz için motorlu ovada iş yapmayacağından manuelle idare ediyoz:))

HB dedi ki...

Bal süzme makinesi olarak şu ana kadar gördüğümüz marjinal değeri en yüksek olanı, 4 çerçeve alabilen ve manuel çevrilen tipi diyebiliriz.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.Ne o ! yoksa bakanlıktan sıkıldın mı ? Sen üreteceksin biz talep edeceğiz.Yorulmak yok,çalışmaya devam.İstemediğin birşeyi elde edemezsin.Bir bebek bile konuşmayı bilmediği halde ağlayarak istediğini elde edebiliyor.Benim işim bu.Ağlamaya devam.

Adaşım.Şuan itibariyle en makulu o gözüküyor.Fakat üstadlarında görüşünü almak istiyorum.

Halil Bey.Manuel olanı pek istemiyorum.geçen yıl umduğumun çok daha üzerinde beni yormuştu.25 kovanın sağımını sabah ezanına kadar 5 acemi ancak bitirebilmiştik.Bu sefer hata yapmak istemiyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba,sayın hemşerim kuluçka makinan hangi model bilmiyorum.Bende var o merak iki aydır civciv çıkartıyorum makinada.Ayrıca bir büyütme kafesi yaptım çıkan civcivleri kuurduktan sonra oraya alıyorum.Termostad bağladım iki tanede lamba her gün sıcaklığı bir derece düşürüyorum böylece dış ortama alıştırıyorum.Şu zamana kadar hiç zayiatım olmadı sadece bir civciv oda sakat çıktığında.

Bir tane çıktı demişsin berki yumurtadan olabilir.Benim tavuklarım genç 10 yumurtadan 8 veya 9 çıkıyor.Bir arkadaşımın 10 yumurtasını koydum 2 tane çıktı.SAĞLICAKLA KAL BAŞARILAR.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah kardeşim.Kuluçka makinesini çimuka dan aldım.Yumurta konusundaki tesbitini dikkate almaya çalışacağım.Tavuklarımın bir çoğunun yaşlı olması muhtemel.İkidir hüsran yaşıyorum.Bakalım yeni makine de nasıl verim alacağım.