27 Aralık 2008 Cumartesi

BİR SORUNUM VAR...


Evet arı dostları benim bir sorunum var.

Resimde de gördüğünüz gibi kovanlarım açıkta.Dolayısıyla yazın sıcaklık konusunda sorun yaşıyorum.Bu yaz kovanları açtığım zaman benim gözlemlediğim kovan içi sıcaklığı dengelemekte arılar çok efor sarfetmek zorunda kalıyor.Straforla falan çözüm bulmaya çalıştım lakin yeterli olmadığını da gözlemledim.

Şimdi ne yapmalıyım...

Asım abinin arılındaki gibi muhafaza etmeyi düşünüyorum fakat onun benim oradaki rüzgarlara bu yapının dayanabileceğini düşünmüyorum.Üstelik yapı yıkılırken kovanları yanında götürme ihtimali de var.

Bir diğer yöntem ; belli aralıklarla 2-3 m boyunda beton direkler diktirip üstüne kafes tel ile bağlantı yaptırdıktan sonra üzerine branda veya benzeri benzeri birşey ile örtmeyi düşünüyorum ama onunda ses yaparak arılara rahatsızlık vereceğinden endişeliyim.

Bir başka düşüncem kovanların bulunduğu yerin hemen yanına fidan ekerek ağaçların gölgesinden yararlanmak fakat bu yöntemde de en büyük sorun fidanların bakımının yapılamaması olacaktır.Dolayısıyla büyüyemeyen fidanın gölgesi de olmaz.

Ve son olarakta hali hazırdaki kovanları mı yetişmekte olan fidanlarımın her birine dağıtmak.

Düşünüyorum da bir arada bakımını yapmakta zorlandığım kovanları dağıttığım zaman nasıl yaparım.Ya daaa yapabilirmiyim...!

3 yorum:

HB dedi ki...

Arıların içeride ki sıcaklığı dengelemekte zorlandığından bahsetmişsiniz.

Bunu nasıl anladınız?

Ayrıca bahsettiğiniz konu uçuş tahtası önünde bal akımında pervane yapan arıların olması ise, bu arılar gelen balözünü bala çevirmek için balın suyunu uçurmak içinde pervane yaparlar.

onderharman dedi ki...

bu konuda çok tecrübeli degilim ama naçizane fikrimi belirtmek isterim.evde çok sıcak olunca ne yaparız pencere açarız kovanlarınızın altına içerideki havayı sirkülasyon yapacak şekilde kapaklı pencereler yapıp havanın durumuna göre açıp kapatabilirsiniz.
neden olmasın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...
Hafta sonu olması münasebetiyle zamanında cevap veremediğim için üzgünüm.
Sayın HB.Benim yaptığım genel bir gözlemleme.Yazın kovanları açtığım zaman balın gözlerden aktığını ve arıların kovan ağzında yoğunluk oluşturduğunu gördüm.Strafordan başka gölge yapacak birşey olmadığı için ve gün boyu güneş aldığı için arıların sıcaklık konusunda zorlandığı yönünde bir kanıya vardım.
Ve sayın Onder Harman.Elimdeki kovanlar temel peteğin kovanları.Acemilikten olsa gerek piyasadaki en adi kovanları almışısız.Hani bu haline ek yap falan dersende o da benim elimden gelmez.Lakin bu yıl kovnların hepsini değiştirmeyi dahi düşünmüyor değilim.Alttan ızgaralı kovanları gördüm ama o kovanların da dış etkenlerden ( böçek,kelebek gibi)ne kadar etkileneceğini bilemiyorum.Bu konuda da tereddüt yaşıyorum.
Yardımlarınız, ilginiz ve yorumlarınız için teşekkür ediyorum...