24 Ekim 2016 Pazartesi

ARI İÇİN KATKI MADDELERİ


Haftalık olağan kontrol ve bakımlarını yaptık.Körükçüm gelince arılığın havası değişti.Neşe kahkaha gün boyu eksik olmadı.


Yeğenim Ahmet.Gecenin bir yarısında kendisi rahatlıkla 180 koloniyi besledi.Şurup pompası sayesinde artık kolonileri beslemek çok rahat ve hızlı.


Bal tutan parmağını yalar misali, gecenin yarısında yatağında olması gerekirken benimle arılıkta çalışan yeğenimi boş gönderecek değildim ya...


Kış hazırlığı tamamlanmış örnek ruşetlerinden birisi.Beş çerçeve veya daha altta mevcutu olan bütün kolonilerimi strafor ruşetlere aktardım.Geçen yıl kışlama performansı ruşetlerde daha iyi idi.


Normal strafor kovanımı bu yıl üstten besliyorum.Bu kovanları alttan besleme yapıyordum.Fakat İlkbaharda yaşadığım arı ölümlerinde her ne kadar alttan beslemenin getirdiği bir sonuç olmasa da bu yıl üstten beslemeye karar verdim.

Alttaki şurupluklarda olası arı ölümlerinde temizlik büyük bir sorun oluyordu.


Şurupun içine Nosema için Fumudil B ve katkı olarakta Beegra vitamin kulanıyorum.İlk önce kovada  bunları iyice karıştırıp incelmesini sağlıyorum.Daha sonra resimdeki mavi bidonda şurupun geri kalanı ile tekrar iyice karıştırıyorum.


Ofisteki kızlarımı hiç yalnız bırakmıyorum.Fırsat buldukça başlarına dikiliyorum.Anın keyfini onlarla çıkarıyorum.Kış iyice bastırınca köyün yolunu tutacaklar.4 çıta mevcutu var ama iki çıta geniş yavru alanı var.



Varoa ilaçlamasını geçmiş yıllar ve bu yıl karton şeritlerle yapıyordum.Erkan ise varoa uygulamalarını direk fırça ile çıtalara sürterek yapıyordu.Deneme amaçlı köyde bir hafta uygulama yaptım.Dökülen varoa sayısı çok olunca artık fırçalı varoa sistemine dönüş yaptım.normal şartlar altında bu zamanlarda varoa mücadelesine son veriyordum ama iki hafta daha devam edeceğim.


*****************

Arılığımda kış hazırlıkları tam gaz devam ediyor.

Körükçüm Ahmet bu hafta uzun bir aradan sonra işbaşı yaptı.Geldiğini gün boyu farkettirdi.Neşe ve kahkaha hiç eksik olmadı.

Geçen haftalardan kalan ve hala aktarılmayı bekleyen kolonilerim vardı.Nihayet onları da bu hafta aktarmasını yaparak , aktarma işlerini bitirdim.Mevcutu 6 çıtanın altına düşen bütün kolonileri strafor ruşetlere aktardım.

Benim tatil yapmam arılarıma yaramıyor.Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında tatil yapıyorum.Haliyle bu aylarda zaman zaman ilgilensem de demek ki aralarda boşluklar kalıyor.Mesela varoa mücadelesi aksamaya uğruyor.Keza bu yıl katların sökülmesini yine Kurban bayramında yani Eylül ortasında yaptım.

Fakat diğer işlerde bir kesinti olmadı.Bal sağımının arkasından kolonilerin hemen hepsine kek verdim.Hatta  tatile çıkmadan iki parti şurup uygulaması yaptım.Keza bayram tatili boyunca yine şurup ve bakım uygulaması yaptım.Buna varoada dahil.Ama demek ki yine de yeterli olmuyor.

Eylül sonundan itibaren her hafta düzeli kontrole tekrar dönünce , yaklaşık bir aylık süreçte arılarımın görünümünün durağandan pozitife döndü.

Son bir aylık süreçte kolonilerimin mevcutları ve de en önemlisi koloni düzenlerinin sağlıklı olması beni mutlu ediyor.

İlkbaharda piyasadaki mevcut katkı malzemelerinin tamamını kullanmayı bırakmıştım.Buna Nosema ilaçları da dahil.Fakat Eylül ayında arılıkta işler pek yolunda gitmeyince heyheylenmeye başladım.

Birer hafta ara ile toplam 4 koloni de ani mevcut kaybı yaşayınca iyice huylandım.Tekrar Nosema için Fumudil B alarak uygulama yapmaya karar verdim.Ve tabii tekrar vitamin vermeye başladım.

Şuan arılıkta vaziyetler düzelince bunun sebepini kime yüklemeyeliyim.

Daha düzenli bakımam mı ?

Üstündeki ilave katkılı kek mi ?

Kullandığım Nosema ilaçına mı ?

Şurupa kattığım Beegra vitaminine mi ?

Ekim ayındaki hava şartlarına ve gelen polene mi ?

Gel işin içinden çık.......

Aklım çok ama çokkkk karışık....

Piyasadaki firmalar bizimi kekliyor , biz mi arıları kekliyoruz ...kime kime belli değil...

Facebookta dün bir video yayınladım.Aslında pekte adetim değildir ama sırf bu sebeplerden ötürü biraz ironi yapayım dedim.

Fakat gördüm ki çoğu dostumuz Zeytinyağı olayını ve dolayısıyla ironiyi anlamamış.Anlayacağınız bizi daha çokkkk yağlarlar..:::))

Yine kendimi tutamadım..::))

Aslında bu haftalık yazıyı Kış hazırlıkları hakkında yazacaktım ama mevcut kafa karıştıran sebeplerden dolayı katkı malzemeleri hakkında yazmak zorunda kaldım.

Umarım yukarı saydığım maddelerin hangisinin arılarıma katkı sağladığını hangisinin ise sağlamadığını siz bulursunuz...::))

Yok sizde de bir cevap yoksa ....zeytinyağına devammm...::))

SLm ve Muhabbetle...

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim,

Bulmusun genç korukcuyu mazot pompası da var 180 neki 380 koloni bile beslenir.
İlaç konusunda senin fırça herkesin derdine iyi gelmiş anladigim kadarıyla Allah her şeyin hayirlisini versin diyeyim.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Piyasadaki şarlatanlardan hakikaten yoruldum.Neye inanalım neye inanmayalım , kim doğru kim yanlış ....

Anlayacağın at izi it izine karışmış...

Baktım ki kafam fazla karışık , birazda piyasayı karıştıralım dedim..::))

SLM ve Muhabbetle...

Fırat Köse dedi ki...

Bereketli olsun.Fırça ile yaptığınız uygulamaya bir değinirmisiniz?

Fırat Köse dedi ki...

Bereketli olsun.Fırça ile yaptığınız uygulamaya bir değinirmisiniz?

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fırat Bey.

1 litre ayçiçek yağı ile 100/150 ml baytikol karışımı varoa ilacı.