15 Şubat 2016 Pazartesi

ŞUBAT AYINDA ARILARIM...


Saim Kardeşim sıkı poz vermiş.


Hava güzel olurda arı karıştırılmaz mı ....Biz de öyle yaptık ....


Ali Şekerli Abi her yönüyle on numara iş çıkarmış.Kendisine yaptığından çok daha güzelini bizim için yaptı.Ellerine sağlık ...


İşlemden çıkmış çıtalar.Düşündüğüm ve beklediğim kadar beyaz değiller.Bunun sebepi biraz da kapaktaki boyanın çıkmasından kaynaklandı.devamında daha temiz görünmelerini bekliyorum.


Kazanın iç hacmi fazlasıyla yeterli.Tasarım bana göre harika.


Şimdiik sistem seyyar çalışıyor.Daha deneme aşamalarındayız.Arılığım ise fazlası ile karışık.Yapacak daha çokkk iş var.Bir keçi ziyafeti versem mi acaba::))


Sevgilinin sevgiliye kavuşması.Biraz uzaklaşmak bile bize zor geliyor.Kanımıza işlemiş.


*******************

Şubatta ayındayız ama hava Mayıs gibi.20 derece civarında hava sıcaklığı çokta olağan bir durum değil.Ama bizim için bu bir fırsat.

Takip edenler bilir , mum eritme sistemleri üzerine bir çalışma yapıyorum.Buharlı eritme kazanı.Bu konuda Ali Şekerli Abinin yapmış olduğu eski çalışmalar var.Onun yaptığı sistemi biraz daha geliştirerek yeni bir alet yaptırma peşindeyim.

Soba kısmını Ali Abi Edirne de yaptı.Saim ile birlikte iki adet yaptırıyoruz.Program uysa idi hafta sonu hem ziyaret hen ticaret babından Edirne yollarına düşecektik.Fakat hava sıcaklığı iyi olunca makas atanlar olunca , bende makas attım.Sağolsun Saim kardeşim kendisi gidip emanetleri alıp geldi.

Kazan kısmını ise burada demircime yaptırmıştım ama kapak kısmında eksiklikler var.Buhar kazanında kesinlikle dışarı havanın kaçmaması gerekiyor.Pazar günü neredeyse gün boyu Saim ile birlikte deneme yaptık.

Soba çok iyi çalışıyor fakat kapak kısmından yeterli izolasyonu sağlayamadığımızdan dolayı petekler erise bile mum dışarı akmıyor.Kazanın dibinde mum katılaşıyor.

Bu hafta sonu hem kazana  buharın giriş noktasını değiştireceğim hemde kapak kısmını.İnşallah gelecek hafta sistem tam randımanlı şekilde işlemeye başladığında hem görselleri hem de videoları sizinle birlikte paylaşacağım.

Bu yıl da yine yurtta çok koloni kaybı var.Özellikle  hastalaıklara bağlı.Nosema ve varoa gibi.

Tabii bir de açlık.

Hastalıklara birşey demiyorum ama özellikle açlıktan koloni kayıplarına çok kızıyorum.Net arıcı hatasıdır.

Ben her yıl Sonbahar beslememi yaparken Mart sonuna kadar kovan kapağı açamıyacakmışım gibi tedbir alırım. Yani olur mu olur.Burası İstanbul.

Duyuyorum yine bu yıl açlıktan koloni söndüren arıcılar var.

Kardeşim bakamıyacaksanız  bırakın yapmayın.Arıya da kendinize de eziyet etmeyin.

Bütün kolonilerimi kontrol etmek niyetindeidim ama günün neredeyse tamamını mum eritme kazanına harcadığımızdan karma genel bir kontrol yaptım.

Açtığım ikinci koloni de ana kaybına denk gelmiş olmam da benim şanssızlığım.10/15 arası koloni açtım.iki adet ana kaybına rastladım.Kolonilerin stok durumu çok iyi.Beklediğimden çok fazla balları var.

Aslından bu benim pekte istediğim bir durum değil.Tüketim olması demek yavru demek.Açık kapalı yavru var ama yavru alanı çok genişlemiş değil.Açtıklarımın hepsinde yavru var.Ben daha genişlemesini bekliyordum.

Tabii 10 koloni de iki ana kaybı da hiç hoş değil.İnşallah sadece tesadüftür.

Yine bugün sabah terastaki kolonilerime bir bakayım dedim.Onların köye göre çok daha ileride olması gerekiyordu.Fakat onları da beklediğimin çok altında buldum.

Bundan önceki kontrollerimde onlarda yavru çoktan başlamıştı.Aynı tarihte köyde yavru yoktu.Yani buradaki koloniler mevcutları artmış olmalı idi.

Ama maalesef  koloniler de beklediğim oranda artış yok.Tabii ki köye göre çok daha iyi durumdalar ama , biliyorum ki burada daha iyi olabiliyorlar.

Şimdi den moral bozmak istemem ama , Kışa girerken çok iyi giren koloni mevcutlarınıın çok daha fazla zıplamasını beklerken seviyenin altında kalması  beni biraz detone etti.Sezonun kötü olacağını düşünmüyorum ama Nisan ortasında 3.katı atabileceğimiz de düşünmüyorum.

Kışa girerken Nisan sonu 3.kat Mayısta ise dört gibi düşünüyordum.

SLM ve Muhabbetle...


8 yorum:

Saim Ahmet Gürel dedi ki...

Güzel vakit geçirdik. Vaktin nasıl geçtiğini anlamadım ben. Hesapta gidip arıları kontrol edecektim fakat Akbaba Köyü'ne gittiğimde Akşam Ezanı okunmak üzereydi. Her şey için teşekkür ederim.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi buhar makinan güzel olmuş Ali Şekerli abinin ellerine sağlık. Ancak benim ekmeğimle niye oynuyorsun. Ben gider gelir yolda ustanın kesesinden keçi eti yerim hayali kurarken sen işi Saim abimizle halletmişsin.
Neyse hayırlı olsun güle güle kullan. Yazının bir yerinde keçi lafı etmişin devamını göremedik. Bilmem birileri bakarsın utanırda bizde muradımıza ereriz:))
Daha sezonun başındayız. Arıların yavru durumları daha genişleyecek. Ancak açlıktan arı söndürenler konusunda hemfikiriz.
Sağlıcakla kal.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yusuf iyi günlerde kullanırsın inşallah!
Dediğin gibi yukarıda ki kapaktan buhar çıkışı olmaması lazım, içeri giren buharın mum ile birlikte çıkması lazım.
En kısa zamanda kapağı contalaman gerekiyor.
Kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Saim Bey.

kazanı faaliyete geçireceğiz diye ne bir çay içebildik ne de patates yiyebildik ::))

Senin günüde ziyan ettik ama ne yaparsın artık başka zaman telafi yaparız.

Muhteşem Abi.

Sağolasın abi.

Sen öyle dersinde usta pek yavan.O bizi gider gelir yerdi gibime geliyor::))

ivit keçi didim....::))

Arılıkta işler birikti.Hani bir imece felan türü parti felan mı yapsam diye düşünürüm::))

Bence de haklısın.Biraz tez canlılık yapıyorum gibime geliyor.Daha kışın içindeyiz.Bakalım baharda durumlar nasıl gider.

Ali Abi.

Eline sağlık , tam bir usta işi iş çıkarmışsın.İnşallah biz geri kalan kısmındaki sorunları da hallederiz de sobanın hakkını veririz.

İnşallah haftaya faaliyete geçirmiş olurum.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selamlar, Yusuf bey.
Yeni mum eritme aparatınız hayırlı olsun. Güneş enerjisi ile eritmelerde mum tam çıkmıyor hele petek iyice kararmış ise...
Ali abiye geliriz demiştim ama dediğimiz tarih sanki yaz gibiydi ve arılara bakmak lazımdı, inşallah bir dahaki sefere demekten başka seçenek kalmadı. Zaten gidersek Edirne keçi ciğeri benden haberiniz olsun, ahanda yazıyorum ve yazdım gitti...

Bahar hızla yaklaşıyor mutlaka arada kayıplar olacak, siz arılara ne kadar eşit davransanız da, bazıları verilen malı yiyemeyip başkalarına yediriyor, sonuç açlıktan ölüm...
Ben mi şurubu gözlere koyacağım...


Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Diğer mum eritme aparatlarım maalesef yeterli verime ulaşamadılar.Yani istediğimi karşılayamadılar.Yeni bir makine şarttı.İnşallah bunda istediği başaracağım.

Edirne keçi ciğeri hee.....pehhhh.....mındar beyaw.....ciğer yenir mi beyaw.Ben kurbanda bile köpeklere veririm.....ciğermiş ....pehhh.....

Lakin be yemesemde Doktorum yir.....Senden ne koparsak kar...yazdım bir tarafa....

Yemiyenin malını yerler , boşuna dememişler.Sana verilenin kıymetini bilecen.Yoksa dediğin gibi kış günü .....açıkta kalırsın::))

SLM ve Muhabbetle...

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamün aleyküm
Yeni sezonunuzun hayırlı olmasını dilerim.
Yeni mum eritme makinesi istediğiniz özelliklerde olacak gibi.
Çok güzel resimler yayınlamışsınız, ellerinize sağlık.
Selam, saygı ve muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.İnşallah tam kapasite işler vaziyete getirdiğimde bir çok arıcı arkadaşımız da yararlanacaktır diye düşünüyorum.

Ortalardan kaybolma , aranıyorsun Hocam.

SLM ve Muhabbetle...