16 Kasım 2015 Pazartesi

ARILIĞIMDAN SONBAHAR ESİNTİLERİ

Yurdumun ve arılığımın her dönemi ayrı bir güzel.Hafta sonu bu yolda yürürken bile ayrı bir haz alıyorum.Tabiatın her hali güzel , bakmasını bilene...


Kızlarımın sehpası da ayrı bir güzeldi.Temizlemeye kıyamadım.Şimdilik tabii...


Damızlık erkek bulunur,Özelden yazanlara Euro üzerinden fiyat verilir::))


Kış günü arı dışarı atılır mı demeyin attım....Verdiğim şansı iyi kullanamayan hala sahte analarında ısrar eden kızlarımı kapı dışarı eyledim.


Dışarı atılan diğer bir koloni de bu.Sabrında bir ölçüsü var değil mi ...


Bu da kapı dışarı edilen son koloni.İçlerinden en fazla mevcuta sahip olan da buydu.Kendi düşen ağlamaz...


Kapı dışarı ettiklerim dışarı da kalmadı tabiii.hemen kendilerine yeni yuva buldular.Tercihleri en yakın koloni oldu.Hoşuma giden ise resimde de görüldüğü gibi kendileri içeri girerken arkadaşlarını da fırfır yaparak çağırmaları.


Bal kazanını kışa hazırlamaya çalışıyorum.Hava eksilere düştüğünde balın bitmesini istemiyorum.Bal bir defa çözüldümü tekrar aynı bal kıvamını yakalayamıyor.Onun için kış kapıya dayanmadan işe koyulduk.Elektriçi ustamız ise dostum ve arkadaşım Vahap Abi.

Kazan su ile ısıtmalı sistem yaptırmıştım.İçine rezidanslar yerleştirdik.Su sıcaklığını sabit 17 dereceye ayarladık.Sİstem aktif olduğunda kazandaki balım sabit 17 derecelik ısı ile korunmuş olacak.


 Oğlu Enes.Akıllı  adamdır Vahap abi.Oğlunu elektrik mühendisi olarak okutuyor.Veliaht hazır yani.Staj ise bedava::))

*******************

Bastırma yazından kalan bir hafta sonunu geride bıraktık.

Güzel bir hafta sonu idi.Hem gözlerimize hem de ruhumuza hitap etti.

Tabiat süslenmiş , gelinliğini giymiş kız misali.....

Kolonilerimi çok fazla kurcalamadım.Sadece strafor ruşetlerimi elden geçirdim.Artık bu saatten sonra arılarımda kendi iç düzenlerini ve kışlama pozisyonunu aldıkları için daha fazla da karıştırmak istemiyorum.

Strafor ruşetlerimi üstten şuruplukla beslediğim için daha iyi gözlem yapma şansım oluyor.Bir koloni şurupu gereken zamanda almıyorsa ya çok zayıftır ya da ana vesair gibi bir takım sorunları vardır.

Şuruplamayı gecenin herhangi bir saatinde yaptığımdan bu tür sorunlu kolonilerin üzerine taş veya değişik materyalller ile gerekli uyarıları bırakıyorum.

Genelinde sorun çıkmadı ama sadece biri çok ilginç geldi bana.Beş çıtaya yakın mevcutu vardı.Verdiğimiz yeni anayı da sorunsuz kabul etmişti.Ne oldu , nasıl oldu da mevcut ortadan yok oldu anlayamadım.Mevcut yarım çıtaya düşmüş.

İhtimalleri değerlendiriyorum .Mesela yağma belirtisi yok, hani olasılıkta yok.Hüseyin Abinin strafor kovanların yağmaya uğraması çok zor.Yani özel bir arıcı hatası olması gerekiyor.

İlk olarak ana kaybettiğini düşündüm ama anayı da üzerinde görünce hayret ettim.

Geriye tek ihtimal kaldı.

O da koloni terk etmeye çalıştı ananın kanadı kesik olduğundan gidemedi diyecem ama anasız terkte olmaz....

Yani belirsiz...

Hala sahtelikte kalmaya ısrar eden üç koloni var.10 gün önce son bir şans olarak ana vermiştik.Bu hafta ana kekinin kafesini açtım.İsterlerse bu anayı da kessinler...

Kesenlere ne yaptığımı bu hafta gördüler::))

Normal şartlarda sahte kolonileri her daim güçlü koloniler ile birleştirmeyi tercih ederim.İşin en basiti de budur.Uğraşmaya değmez.

Fakat bu yıl birleştirmeyi tercih etmedim.

Sebebine gelince ; Kışın daha uzun süre gelmeyeceğini varsaymıştım.Yani eyeterince zamanım vardı.Öyle de oldu.

Toplamda 13/14 civarında sahteleşen koloni vardı bunların sayısını altıya kadar düşürmüştüm.En kuvvetli üç tanesine tekrar bir şans daha tanıdım.Diğerlerini ise kapı dışarı eyledim.

Bunlarda zaten kendilerine hemen yeni yuva buldular.

Birleştirmeme gerek yoktu.Mevcutları 1,5 çıta ile 2,5 arasında idi.Yani hangi kovana iltica ederlerse etsinler kendilerinden daha fazla mevcuta sahip olduklarından ana kesilme riski yoktu.

Bu yöntemde dikkatimi çeken bir taraf oldu.

Kovan birleştirmesi yaptığınız da ne yaparsanız yapın 2 +2 =4 çıta etmiyor.Mutlaka belli oranda fire oluyor.Arı birbirini kırıyor.İstinadır 4 çıta etsin.

Bu kapı dışarı olayında arıların birbirini kırdığını hiç görmedim.İltica ettikleri kovan sanki oğul giriyormuş gibi görüntü sergiledi.Kapı önünde fırfır yapmalar vesair.3 saat sonra yaptığım kontrollerde de kovan içinde ve önünde herhangi bir olumsuzluk görmedim.

Yani görünen o ki , kapı dışarı maksimum verimli oldu.

Yine kış hazırlıkları kapsamında bal kazanımın elektirk tesisatını yaptık.Kazanın  etrafı su ile çevrili.İçine rezidans koyduk.Suyu ısıtarak balın soğuktan etkilenmesini önlemeye çalışacağım.

Kestane balı da olsa havanın sıcaklığı 5 derece ve altına düştüğünde balın içinde bulunan enzimleri tetikleyerek bitmesine sebep oluyor.Bal devamlı oda sıcaklığından saklanmalı.

Bende kazanımı otomatik ısıtıcı sistem sayesinde sabit 17 derecede tutmayı düşünüyorum.Bu sayede balın bileşenleri hiç bir zaman çözülmediğinden balın kalitesinde de düşme olmayacaktır.

Biten balı çözmek kolay.

Fakat çözülmüş bal asla bir daha eski haline ve kalitesine dönmüyor.

SLM ve Muhabbetle...



4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim benim
İlk fotoğraf kartpostal gibi çok keyf aldım seyretmekten.
Bal dinlendirme kazanının altı ile üstü arasında sıcaklık farkı olacağını düşünmekteyim ki ölçmeni tavsiye ederim. Eğer varsa çözümü kolay biliyorsun:)) Donan balı eritmekle (benim balımın lezzet koku ve rengine dayanarak söylüyorum) eski haline dönebildiğüini dşünüyorum ki bu durum biraz damak tadı, koku ve görsel keyiftir fazlada ısrar edemiyorum. Yalancıların ağzına biber sürmek tekniğini çok tuttum
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

SLM Yusuf bey...
İstanbula sonbahar gelmiş demedi deme :)
Bizde daha bir ay pastırma yazı olur...
Yalancıya kaçan arıya müdahale edilirken en azında sarabilecekleri açık kapalı yavru verilirse, yatacaklarına biraz çalışmış olurlar ve nufus aşırı yaşlanmazdı arkadan genç kuşak gelirdi.
4 Çıta arının yarım çıtaya düşmesi çok zor ihtimal ama bu hafta bir tanıdığım İstanbulda bulunan 7-8 çıta arılarının birden 2 çıtaya düştüğünü söyledi benden görüş istedi, yılların arıcısı ve anacısı...
Pelitlide bir kovanda bende aynı durum oldu sebebi nedir belli değil.
Bu saatten sonra erkek arıyı ne yapacakmış erkek arayanlar, tavşanlılı hacı amcanın mevzuyu bilenler vardır, birden aklıma o geldi...

Bal kazanı aynı zamanda arı yönetim odasının ısınma işinide arada yapacaktır, bir taş ile kaç kuş vuruyorsun öyle...

Sağlıcakla kal...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Abi sen resimden haz aldın , ben ise içinde anı yaşamaktan...

Fakat üzülme , bu hazzı beraber de yaşayabiliriz::))

Bal kazanında sıcaklık farkı olmayacaktır.Sebebi de rezidanslar kazanıın en alt tarafında.Yani ısıtma alttan başlayacağı için sorun olmayacaktır.

Abi çözülmüş bal eski kıvamını kazanmıyor.Tad ve aroma olarak bunu söylüyorum.

Sahte..karlık yapmak isteyeneler cezalarını aldılar tabiiki ::))

Sayın Bakanım.

Aynı düşünüyoruz.Yazdan kalma günlere devam, geceler biraz soğuk olsa bile...

Verdim vermesine de , keratalar sahtekarlıkta ısrar ettiler.Bana da yapacak başka birşey bırakmadılar.

Ani nüfus konusu , permuda şeytan üçgeni gibi esrarını koruyor.Elbet birgün onu da öğreniriz , yaşarsak...

Tavşancılı amca....:::))

Bak birgün lazım olur , Erek diye yırtınırsın , koklatmak ona göre ::))

Bal kazanı elbette odayıda ısıtacak ama fatura beni ne kadar ısıtacak ondan tam emin değilim:::))

SLM ve Muhabbetle...

Mehmet Ali Aslan dedi ki...

yusuf bey istanbulda çiçek balı neden erken donuyor çözümü varmı ?
-samandıralı arıcı