18 Kasım 2014 Salı

İSTANBUL'DA ARI OLMAK !


Kolonilerim terastaki yerlerini aldılar.Babam , artık arı'dan eskisi kadar korkmuyor.Ne de olsa arı , arı değil kuzu mübarek:)


Yazlığımdaki en zayıf kolonileri terasa getirdim.Mesela bu en zayıf koloni bile denemeyecek kadar ufak yarım çıta arısı olan bir koloni.


Yine aynı koloniye ait bir resim.Bir avuç arı'da çıtanın diğer yüzünde duruyor.Mayıs'ta bunlara kat atılacak ve Temmuz gibi de bal sağılacak.Şaka gibi ama gerçek.


Malum kış geldi.Artık şerbetliklerini üstüne koyma zamanı gelmişti.Bu sayede istediğim zaman koloniyi rahatsız etmeden besleyebileceğim.


Bu koloni de yine çok zayıf kolonilerimden biri.yan tarafa ise ballı bir çıta var ki , koloni istediği zaman buradan bal çekebilsin.İstanbu'un kışına belli olmaz.Bakarsın hava bir kapatır , pir kapatır...

*******************

Bu yılda geçikmeli de olsa terasta arılarım yerlerini aldılar.Geçen yıldan terasta devam eden arılarımı bir ay önce yazlığa taşımıştım.artık onlar şehire göre fazla güçlü koloniler idi.Şehirde olması gereksizdi.

Yazlıkta bulunan kolonilerim arasından en zayıf olan ve de anaları 2014 anası olanları tercih ettim.Bu sayede  bu yaz olduğu gibi şehirin göbeğinde her sabah oğul problemim olmayacak::))

Zayıf koloniler yazlıkta kalmış olsalardı hem kışı çıkarmakta zorlanacaklardı , ki birçoğu sönecekti.Şehir ile yazlık arasında sıcaklık farkı kışın 5 derece.Bundan daha önemlisi ise şehirde polen yaz kış devamlı var.Arı kolonileri çok güzel gelişme kaydediyorlar.Ne kadar zayıf olursa olsunlar , yeterli izolasyonu sağladıktan sonra kışı çıkarmaları sorun olmuyor.

Bu denendi ve sonuç alındı.

Bloğu düzenli takip edenler hatırlayacaklardır 2012 kışına girerken resimdeki mevcut kadar arısı olan iki ufak koloni ile kışa girmiş , kıştan çıkmış ve de arı kata çıkacak mevcuta dahi ulaşmıştı.Bu kadar la da kalmadı bir de üstüne üstlük bal yapmıştı.Kayıtlar hala blog arşivinde resimli mevcut.

İstanbul'un içinde boş arazi veya uygun yer bulabilsem emin olun Sağımı yapar yapmaz bütün kolonilerimi şehire taşırdım.

Ama böyle bir yer yok.Ancak terasta 17 koloni ve ofisimde 3 koloni barındırabiliyorum.

Yazlıktaki kolonilerim ise % 90 oranda kışa hazırlar.

Bu yıl biraz ehli keyf kışa hazırlandım.Kasmadım açıkcası...

Neyseki şansım yaver gitti de kış hala gelmedi.İstanbul 'da normal şartlarda Kasım başında kış girmiş olur.Bazı yıllarda bu geçikir.Bu yılda o geçiken yıllardan birisi idi.İki hafta benim hazırlığı tamamlamam için çok önemli idi.

Mesela strafor ruşetlere aktarılması gereken 21 koloni vardı.4 çıta mevcutu olan bütün kolonileri strafor ruşetlere aktardım.Bu saate kadar beklememin sebepi ise bütün kolonileri ruşet strafor kovana değilde normal 10 çıtalık strafor kovana aktarırım düşüncesinde olmam.Hüseyin Avcı en sonunda havlu atınca bize de mevcut şartlar içerisinde tedbir almak düştü.

İki haftalık diyorum çünkü ben sadece pazar günleri kolonilerime vakit ayırabiliyorum.Yoksa başkası yerimde olsa iki günde işlem tamam olurdu::))

Mesela eksik kalan %10 kısım için hava son derece müsait gidebilirim ama bu benim prensiplerime aykırı.

İş ayrı , aşk ayrı ...

Bu ikisini birbirine asla karıştırmam.

SLM ve Muhabbetle...



10 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...


Slmlr...
Yusuf bey kapak fotosu süper olmuş...

Arıya bak beya...
Hacı baba bile neredeyse yakında kovana girecek...

Geçen sene bizim Mirili Fatihin bir arısı vardı, yavru alanı gazoz kapağı kadrmış, bu yıl o arıyı öve öve bitiremiyordu...
Düşmez kalkmaz sadece Allah'tır. Arılar bazen sefilleri oynayabiliyor, çözemediğimiz şeyler var.

Zayıf kolonilerin en büyük düşmanı sarıca arılar ve yağmadır...

Kışa hazırsan hafta sonuna hazır ol, biraz lafın belini kıralım....

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi terasın gene müthiş olmuş. Babanın arılara ısınmasına sevindim. İstanbulda yer bulsam demişinde böyle bir kiralamaya oda arkadaşı olarak benim arılarda talip olabilirler:)) Hafta sonunda askeri müzede bir araya gelelim çok laf birikti:)) sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Şehir hayatı arılarına çok iyi gelecek.
El kadar arı 2 gün sonra yavruya başlar ve bahara en genç nüfusa sahip olarak çıkar.
Geçen kış bir tane de bende vardı süper gelişti.

Hayırlı günler dilerim...

Ramazan DOĞAN dedi ki...

selam Yusuf Bey...Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum,sizin blogunuzdan olduğu gibi Ali Bey'blogundan ve internet paylaşımlarından çok yararlandım,her ikinizden de Allah razı olsun.Ben de bu yıl zayıf kolonilerde sizin yöntemi uyguladım.Sehirle şehir dışı arasında 3-5 derece sıcaklık farkı oluyor,bir de dedğiniz gibi ıyi izalosyon yapılmışsa bahara ulaşma şansı daha da artıyor ama ben bundan sonra sonbaharda böyle zayıf arılar bırakmayacam,insanın aklı hep onlarda kalıyor...kalın sağlıcakla.Allah yardımcınız olsun

Arıcı krali dedi ki...

yusuf bey bende acibadem de 4 sene arı kışladım hiç yavru kesilmedi artı polen gelmeye devam etti şimdi size bir sorum olacak su anda o zayıf arı kaç çita oldu yada mevcut ne kadar artı teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

Yusuf abi benim sorum baska , boyle gec gelen kis nasil olur ve ne zaman biter Istanbulda?

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Babam arıları çok seviyor ama yine de korkusunu üstünden atamıyor.BU yıl kızlar daha da sakin , bu sayede babamında özgüveni arttı.

Sarı arılar ile bu yıl mücadelem strafor ruşetlerin kendisi oldu.Hüseyin Abinin yaptığı strafor ruşetlerin tek giriş yapılabilen bölümününden giriş yukarı doğru biraz dolambaçlı.Sarıcanın bu bölüme girdiğini henüz görmedim.

Kışa da , lafın belini kırmaya da hazırım.Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın::))

Muhteşem Abi.

Bizim gibi arı sevdalıları yatak odaları hariç her yere arı koyar::))

Yer konusu şaka bir tarafa , hakikaetn bulsam alır veya kiralarım.iki yıl sonrası için düşündüğüm bir projem var.Uygun yer bulursam bakarsın arılarımla birlikte taşınırım::))

Cumartesi kurtları dökeriz abi:)

Fatih Bey.

Daha önceleri denediğimden elde edilen sonuçtan memnunum.Dediğin gibi yeterki ana genç olsun.İnşallah bu yıl kış çok sert geçmez bizim kızlarda çoğalmaya devam ederler.

Ramazan Bey.

İlginiz ve dularınız için müteşekkirim.

İzolasyon olmadan mevcutu az olan arının salkım yapma ve kışı çıkarma imkanı yok.

Normal şartlarda benim bu tür ufak kolonileri Eylül veya Ekim başında birleştirme yapmam gerekiyor.

Fakat daha önceki yıllardaki deneyimlerime ve elde ettiğim olumlu sonuçlara istinaden birleştirmeye ihtiyaç duymuyor.BU bir avuç kadar gördüğün koloni sana gelecek sezona bal yapacak güce ulaşıyor.Arıcı daha ne isterki .

Arıcının elinde iyi anaları varsa bunları birleştirme yaparak imha etmesi çok doğru değil.Kıştan çıktığın da bu imha ettiği analr ona lazım olma ihtimalini de düşünmesi gerekir.

Dolayısıyla ; arıcı her şartta elinde zayıf koloni ile kışa girmelidir:)

Mehmet Bey.

Terasta bulunan kolonilerimin mevcutu 0,5 çıta ile 1,5 çıta arasında değişiyor.Bu kadar mevcutu az olan bir arının kısa zamanda mevcut zıplaması yapmasını bekleyemezsin.Üstelik bir de kışa girerken.

Yalıtılmış kovanda bu arılara sağladığımız avantaj , kışın ortasında bile yavruya devam edebiliyor olması ve de İlkbaharda maksimum alana yavru atabilmesi.

Zülfü Bey.

İstanbul'un kızını da havasına güven olmaz::))

İstanbul da genel hava şartları şöyledir; Eylül sonuna doğru 10 günlün ani ısı düşüklüğü olur ve insanlara kışa hazırlanması gerektiğini hatırlatır.Ekim başında yine 15-20 günlük pastırma yazı dediğimiz sıcak hava dalgası hakim olur.

Veee en geç Kasım başında da kış başlamış olur.Yani artık montlu günler başlar.

Bu normal olması gereken havadır.

Fakat bazı yıllar kış neredeyse aaralık ayınn sonunda gelir.Üç yıl önce olması lazım dı ta hatırlamıyorum ama o yıl kış 23 Aralıkta girmişti.

Aralığın 22 ikisi ve İstanbul'da hava sıcaklığı 20-21 derece idi.Günlerden Cumartesi ve meteoroloji pazar günü hava sıcaklığının 12 derece birden düşeceğini söyledi.

Gece yarısı oldu ben de yazlıktayım ve hava hala çok sıcak.Meteoroloji ıskaladı diye düşündüm ve yattım.

Akşam yaz havasında yattım , sabah ise kış havasında uyandım.Hava 9 derece idi::))

SLM ve Muhabbetle...

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamün aleyküm
Hacı Emmim maşallah pehlivan gibi duruyor. Rabbim hayırlı ömürler versin.

Yazdığınız başlığı kendi adıma şöyle değiştiriyorum: YUSUF ŞİMŞAK ARISI olmak.
Arının dili olaydı da ne güzel bakıldığını haykıraydı.
Aslında haykırıyor: Çünkü arı ve arı sevdalıları tarafından dikkatli bir şekilde takip ediliyor...
Ben buradayım diyor...
Selam, saygı ve muhabbetle...

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Selamün aleyküm Yusuf bey
Yarım çıtalık arı baya bi zayıfmış.Dediğiniz gibi anaya da kıymamak lazım.Bendede vardı böyle bir arı strafordan yarım çıtalı kutu yapıp ona taşıdım kışı geçirme şansı daha yüksek olur diye düşünüyorum.Şimdi hala ful yavru yapıyor.Hayırlısı inşallah.
Kayıpsız bir kış geçirmeniz dileklerimle.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Muhittin Hocam.

Büyüklerimiz bizim için Mevlanın ikramı.

Sende bir arı sevdalısı olduğundan farkındalığı görebiliyorsun.Eminim yengemiz seni arılarından kıskanıyordur.Hiçbir şekilde masraftan kaçınmadığını da eminim.

Bu bir sevda.İnsan çocuğundan birşey eksik tutar mı , tutmaz .Onlar bizim kızımız::))

Eyüp Bey.

Zaman ayırmak istemeyen ve uğraşmak istemeyen bir arıcı birleştirmeyi tercih edecektir.

Profesyonel olarak düşündüğünde böyle yapmak gerekir.

Fakat biz duygasılız ve elimiz varmıyor.

İlk yıllarımda yaşlı analara dahi kıyamaz bir çıta ayırır kendi kendine ölmesini beklerdim.

Artık bu kadar duygusal değilim ::))

SLM ve Muhabbetle...