7 Mayıs 2014 Çarşamba

KOLONİLERİM START ALDI


Kolonilerimin bir kısmının görüntüsü.


Özellikle bu tür resimleri yayınlıyorum ki , gelecek yıl İlkbaharda genel görüntüden bir fikir sahibi olabileyim.Nihayetinde blogtan daha iyi arşivi nerede bulabilirim.Ne zaman istesen elinin altında.


Bu yıl kazanın ateşini yakmam diye düşünüyordum , yine dayanamadım.Döktüm içine yine çuval çuval şekeri.Bu yıl ballar Konya torku şeker ::))


Bağ evini çalışma atölyesine çevirdim.Nedense her Nisan ve mayıs ayında bu hali alıyor.Neyseki hanım anlayışlı ve bende kazak değilim de sıkıntı olmuyor::))


Mumları da peteklerle buluşturdun mu fıstık gibi görünüyorlar.Ben beğeniyorsam arılarım da beğeneceklerdir.


Yine bu yılın denemelerinden plastik yanaklar.
ilk defa kullanıyorum.İyimi oldu yoksa kötümü yaptık artık onu zaman gösterecek.Görüntüleri süper.Ahşap kısmını ise Yalovalı arıcı Zafer yaptı.Sağolsun kestaneden çıtaları yapması isabet oldu.Pürüzsüz ve sağlam oldular.

*******************

İki haftadır yayın yapamadım.

Buna sebepte arılıkta işlerin hızlanmış olması , benimde resim çekmeye zaman bulamamış olmam.Resimsiz yayında yapmak istemiyorum.

Malumunuz , uzun zamandır arılıkta işler iyi gitmiyordu.Bunun ana nedeni de , kovan içinde oluşan nemdi.

Kovan muhafazalarını çıkarmış olmam , nemin bir miktarını çözümledi.İlerleyen haftalarda da alttaki havalandırmayı da bir miktar açtım.Bu da bir kısım işe yaradı.Fakat ilerleyen zamanda gördüm ki , kullandığım arı yemini sulandırmak bir hata idi.Direk versen çok yoğun ama içine birebir oranda su katmakta içeride nem oluşmasına zemin sağlamaktı.

Her yıl İlkbaharda şurupumu kendim yaparım.Oran ise 1 e 2 dir.Aslında bu açıdan değerlendirdiğimde arı yemini sulandırmış olmam da sorun olmamış olması gerekiyordu.Ama oldu.

Nem sorunu büyük ölçüde aşınca kolonilerdeki gelişme hızlandı.Mevcut duruma doping yapması için bende haftalık tek sefer olan beslememi üçe çıkardım.

Pazar , Salı, Cuma .

Daha önceleri hafta da üç gün şuruplama hiç yapmamıştım.Bir yıl hatırlıyorum da , hafta sonu ve ortası olmak üzere iki besleme yapmıştım.O yıl havalardanmıdır yoksa benim çift teşviktenmidir nedendir bilinmez ,kolonilerim süper gelişmiş ve hepsi dört kat olmuştu.

Bazen kendime kızıyorum , iyi geçirdiğin bir sezonu sonraki sezonlarda aynı şekilde tatbik etmezsin de , yeni maceralara yelken açarsın::((

Özellikle bu yıl buraya not ediyorum; artık bundan sonra haftalık üç teşvik olacak.

Uyguladığım şok program sayesinde kolonilerim çok hızlı toparlandı.İki hafta sonudur , artık onlara yetişmekte zorlanıyorum.

Yoruluyorum ama değiyor.

Kolonilerimin yarısı kata çıktı , diğer yarısı da bu hafta sonu çıkar.Hesaplamalarıma göre bala yetişmiyecek olan dört kolonim var.Tabii süpriz oğulları saymaz isek::((

Şuana kadar tek kaçak oğulum var.İnşallah bundan sonra olmaz ama elimdeki mevcut ırkın gidişatı beni endişelendiriyor.

Irkın karışımı olan kanda oğul eğilimi fazla.Daha önceleri bu ırkı barındırdığımdan dolayı biliyorum ki , kata çıkacak güce eriştiklerinde ilk işleri meme asmak oluyor.Bölüyorsun yine 10 çıtaya dayandıklarında yine memeyi takıyorlar.Bu yıl gelen yeni misafirlerin hepsinin anası zaten 2013 yılının anası.Normal şartlarda oğula benim hatam dışında meyletmemesi lazım ama kolonilerin bazılarında kaçak memeler yakalayınca , arılığım oğul bayramına döner bende bal rüyası görmeye devam ederim gibime geliyor:::(((


İnşallah fazla yaramazlık yapmazlar...

Bu sezonda nedense keyifli yayınım azdır.

Olumsuzluklar genelde hep ön planda oldu.Her yayınımda ne düşünüyorsam onu yazıyorum.Neyse o  yani.

Yazımın sonunu yine olumsuz ve sitemle bitirmek istemiyorum ama canım yanıyor , yazmasam olmaz....

Arılığımda sadece iki yıl maske ile arı baktım.O yıllarda da yine macera bazında denemeler yapmış ve çoğaltmak için italyan melezleri olan Akdeniz yöresinin arısını almıştım.Kırk defa tövbe etmedim değil.Artık hiç bir şekilde arılığıma sert ırk sokmayacaktım.

Fakat yine olmadı.

Bu sefer hata bende değil.

Ben bir kovan bile istemez iken artık arılıkta onlardan bir sürü var:::(((

Her hafta kolonilerimi maske ile açıyorum.Uzaylı gibi yani:::(((

Yarım maske de olsa ben istemiyorum arkadaş.Ben arılarıma  bakarken zevk almayacaksam niye bu kadar zaman , emek ve para harcıyorum.Alırım iki kilo bal olur biter.Zor mu bu yani !

İnsanlara güvenmek hata mı....

Bizim insandan başka sermayemiz mi var ?

Kusura bakmayın arkadaş, benim canım yanıyor.Haftalık 56-60 iğne yemek bana zevk vemiyor.İğnelerinde hiç önemi yok ama artık keyif almıyorum.

Sırf bu sebepten 9 yeni koloni satın aldım.Bunları parçalayarak gelecek yıl kendi kolonilerimi yeniden oluşturacağım.

Buradanda şimdiden ilan ediyorum.

Elimdeki mevcut arıların tamamını da bal sağımından sonra veya İlkbaharda satışa çıkaracağım.

Alıcılar da şunu bilsin.Tam uzaylı elbiseleri giymez iser haftalık aşılarını tam olurlar.

Ben ortaya yazdım ...herkes hissesine düşeni alır ....

SLM ve Muhabbetle...




8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi yeni plastik çıtalarını güle güle kullan. Trakyalı kullanmıştı aynılarını ben başka bir versiyonunu kulllanıyorum çokta memnunum. Arıların nispeten yola girmesine sevindim. Saldırgan arıdan yılgınlığını sitemini anlamadım ama satmana da anlam veremedim. Anaları değiştirsen olmazmı aklımdan geçiyor. Hoş en doğrusunu sen bilirsin muhakkak ama hani bir kez daha düşün diye söylüyorum. Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf arıların yoluna girmesi güzel.

İki haftadır yayın yapamıyorum yazmışın bu yıl yardırma zamanı, ben arılar geldiğinde demiştim burası ile başa çıkmak zor diye...

İnşallah bu yıl bal senesi olacak, bnu kadar yağıştan sonra bir çok çiçek aynı anda nektar verecektir, hazır kolonilerde gerekeni yapacak inşallah...

Arılara şurup verildiğinde ertesi gün rutubet olması son derece normaldi, biz meme besletiğimiz kovanlara baktığımızda bunu görüyoruz.
Arı uçtuğunda rutubeti bitirmesi lazımdı....
Saldırgan arılar konusu benide ilgilendiriyor. Ülkemizde 100 ana arı üreticisi varsa bunun 90 tanesi dışarıdan arı alıyor dolayısı ile alınan arılar yanında erkekleride arılığınıza dahil etmiş oluyorsunuz.
Geçen yıl hava hakimiyeti tamamen yabancı arılardaydı, bu yıl işe başlamadan erkek üretmeye önem verdik.
Bu yıl ben arı ararken birisi Antalyada var dedi, dedimki Aydıncığa teslim ederse alırım, karşımdaki kişi aracım şu an bir yere arı teslim ediyor getiremem demişti, arı teslim edilen yer bir kurum ve ana arı üretiyor...
Arıcılıkta ne zahmetler çektiğimizi bizler biliyoruz, imkansızlıklar bizi dışarıdan arı almaya zorluyor.Arıcılıkta her işi aynı kişi ne kadarını yapabilsin. Bu yıldan sonra kısmetse farklı hedefler koyduk, en azından arılarımızın başında devamlı duran birisi olacak, ana arı üretimini azaltıp arılı kovan üretimini ön plana alacağız. Dolayısı ile dışarıdan arı alınmayacak ve hava hakimiyeti bizde olacak...

Genede haline şükret, arılıktan köyün çıkışına kadar arılar seni uğurlamıyor...

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

S.a Yusuf kardeşim,işlerini yoluna koymana sevindim, arılıkta bir tane bile saldırgan arı olsun bezdiriyor,
çoğunluğu saldırgan olunca hele bir şey demeye söz bulamıoyrum.Bence arılarını satma, Muhteşem abimin dediği gibi Ana arılarını değiştir, bir iki generasyon sonra hepsi sakinleşir.

Maşallah arılığın süper görünüyor.

Hayırlı sezonlar,
Selamlar saygılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Abi , estetik olarak süper görünüyorlar.Sağlam mı desen o da süper görünüyor.Geriye uygulamadaki süreç kalıyor onu göreceğim inşallah.Bizim el demirine ne kadar dayanacaklar göreceğim.

Saldırganlık hallerini aktarırken çok iyi biliyorsun.o zamanki halleri güçsüz oldukları zamanlardı .Şimdi ise artık güçlüler ve daha da azgınlar.Var gerisini sen düşün::(((

Tamam , ana değişelim de nasıl değişelim.Bunların analarını aldığımdaki hallerini düşünmek bile istemem ::((

Sayın Bakanım.

Arılar zamanında ve yeteri kadar gelişmemiş olsa da sezondan bende umutluyum.Yağmur zamanlamaları ve ortalamaları güzel gidiyor.Yaz için tahminler ise yağmurlu diye tahmin ediliyor.Bu merada devamlı çiçek ve polen demek.

Ana üretmek nedir , bunu amatör de olsa üreten kim olursa olsun süreci ve zahmetini bilir.Bu sebeple üretim safhasını ve zorluklarını tahmin edebiliyorum.

Lakin ; büyük umutlarla aldığım kolonilerin sertlik ve oğul eğilimi sorunları ile beni hiç arzu etmediğim bir durum ile karşı karşıya bırakması acaip canımı sıkıyor.

Arının gelişimini sorun etmiyorum.bu benimle alakalı bir durum.

Koloniler çok azgın.Kuvvetlendikleri için iyice sapıttılar.Maske kullanmayı sevmeme rağmen , sorun etmedim her hafta maske giyiyorum ama artık o da fayda etmiyor.50-60 aşı derken ben bunda ciddiyim.Abartı yok.

Üstelik şuan merada nektar ve polen olmasına rağmen durum bu.Bunu nektarın olmadığı zamanda bir düşün.

Bütün bunları bir tarafa koy.Yine bu akdeniz ırkının özelliklerindendir , çünkü beslediğimden biliyorum,10 çıtaya bastıklarında ilk yaptıkları meme takmaktır:::((

BU kolonilerin analarının tamamının 2013 olduğunu da bildiğimize göre sorunları ne diyeceksin ama şuan 10 civarında koloni memeleri asmış vaziyette:::(((

BU beni iğnelerinden daha fazla acıtıyor:::(((

Tabii ki şükrediyorum. Sertlik konusunda bu kadar dikkat etmeme rağmen yine de bu kadar koloni arılığımda bulunuyorsa ; inançlı birisi olarak , vardır bir hikmet demek düşer bana.

Mehmet Kardeşim.

Valla işleri yoluna koymakla iyimi oldu kötümü oldu ondan pek emin değilim.

Arılığımın yakınlarına birileri oğul tuzakları koysa bayram eder::(((

Arılığım şuan hiç ama hiç arzu etnmediğim durumda.Sertler ve çok fazla oğul istekleri var.Üstelik hepsinin anasının da genç olmasına rağmen::((

Ne yapacağım bende şaşırdım.

Evet analarını değiştirmek bir çözüm ama ben profesyonel arıcı değilim ki.Haftada birgününü arılarına ayıran ve hafta sonunu arılarının yanında mutlu geçiren birisiyim.

Ama artık mutlu değilim.

Senin tavuklar bile benden mutlu:::)))


SLM ve Muhabbetle...

İlhami Uyar dedi ki...

tüm beklentilerinizin gerçek olması dileklerimle,kolaylıklar ve başarılar dilerim

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamün aleyküm
Arılığınız çok güzel,
arılarınız da güzel (arı tabi ki aşılayacak),
bana kalırsa arıcımız çok daha güzel...
Bütün bu güzelliklerin sonunda daima mutlu olacağınıza inanıyorum.
İşte bu daha güzel...
Selam, saygı ve muhabbetle...

Arıcı krali dedi ki...

çitalar bence iyi olmuş güle güle kullan iyi bir sezon dilerim

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İlhami Abi.

Beklentilerimiz karşılayabilmek için elimizden geldiğince çalışıyoruz.Gerisi Takdiri İlahi.

Muhittin Hocam.

Takdir ve iltifatlarınız için teşekkür ediyorum.Gönlünüz...

Aşıdan korktuğum felan yok.Hatta zaman zaman eksikliğini de hissettiğim zaman olmuştur::))


Lakin , kolonilerimin hırçın olmaması için azami dikkat etmeye çalışıyorum.Arılığım bir anda savaş meydanına dönüşmesi canımı biraz fazla sıktı o kadar.

Mehmet Bey.

Çıtaları beğendiğinize sevindim.Bence de estetik olarak güzel görünüyorlar.Kullanan dostlarımız memnuniyetini ifade ettikleri için bende plastik yanakları tercih ettim.İnşallah kovan içerisinde kullanırkende aynı memnuniyetim devam eder.

SLM ve Muhabbetle...