2 Nisan 2014 Çarşamba

TERASTA KOLONİ BAKIMI


Bu kadar zaman alacağını hiç düşünmemiştim.Strafor ruşetlerimin boyaması nihayet bitti.54 ruşet toplamda 18 saatte boyanır mı .Üstelik kompresör de bu sefer gayet iyi.Demek ki , mesleğim boyacı olsaydı aç kalmıştık ::))


Hafta içinde Terastaki kolonilerime bakım yaptım.yediği önünde yemediği bidonda::))


Kim demiş şehirde arı olmaz diye .Pekala oluyormuş.


Ah be Babam ; bir de şu arı korkusunu yenebilsen süper olacak ya.Balkona kapıdan bakıyor , anam ise koloni önünde fotoğraf çekiyor ::))

*******************

Hafta arasında terastaki arı kolonilerime bakım yaptım.Ruşetlerimden normal kovana aktarmam gereken koloniler vardı , onları aktardım.Yine mevcut itibariyle  4 çıtanın altında arısı olan iki koloniyi ise , strafor ruşete aktardım.

Terastaki arı kolonilerim , köydekilere göre daha iyi ve hareketliler.Gelişim hızları gayet iyi.Muhtemeldir ki Nisan ayı içerisinde beni zorlayacaklar.

Bu sezon terastan koloni başına 25 kg.bal ortalaması bekliyorum.Hedefleri büyük ve ona  göre hazırlanmalılar.

Köydeki kolonilerim ise geçen haftaya oranla bir kaç koloni hariç hareket ve gelişme gözlemlemedim.Bu hafta sonunda arılıkta kolonilerimin güneşlenmesini çoğaltmak adına yaptığım düzenlemelerden sonra beklentim hafta sonunda gelişimlerinin hızlanması.

Keşkelerle hayatı ve günlerimi harcamak istemiyorum ama strafor kovanlarımı bu sezona yetiştirebilmiş olsaydım daha farklı olacaklarına inanıyorum.Tek tesellim en azından strafor ruşetleri kullanıma koydum ve bu sayede arı kolonilerinin strafor kovana verdikleri tepkiyi bir nebze olsun gözlemleyebileceğim.

Kolonilerimde yaptığım gözlem sonucunda , kovan içerisinde çok fazla nem oluştuğunu gördüm.Bu durum arı için hiçte iyi değil.

Geçen hafta kolonilerin alt havalandırma ızgaralarını 2-3 parmak açarak içerisinde nem oluşmasını engellemeye çalıştım ama gördüm ki bu yeterli olmadı.Mevcut kovanlarımın kapaktan havalandırma ızgaraları olmadığından ve tabii üstten kovanın havalandırmasına karşı olduğumdan farklı bir çözüm yolu bulmalıyım.

Ama ne !

Alttan havalandırma ızgarasını daha fazla açsam , içerideki yavruya yatmış koloniyi sıcaklık acısından tehlikeye düşüreceğimi düşünüyorum.Kolonilerim 15 çıta olaydı 5 parmak ölcüsünde de açardım ama değil.şurupla besleme yaptığımızdan dolayı bu da nem oranına ciddi bir katkı yapıyor.

Bir çözüm yolu olmalı ama henüz birşeyler düşünebilmiş değilim.

Umarım aranızdan birisi katkıda bulunur.

SLM ve Muhabbetle...



6 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm...
Yusuf bey meslek boyacılık olsaydı böyle çalışmazdın bu kesin. Sonuçta işin ucunda aç kalmak yok ve işi bitiremedin :)
Arıların ormanda sıcakları bekliyordur, şehirde gelişen arı niye köyde yatsın ki...
Aradaki ısı ve çiçek farklarını dikkata al.
Seneyede arılığı terasa taşıyalım, işi bir keçiye bağlarız benden başka gelenlerde olur...

Maşallah hacı baba ayağa kalkmış.

Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi babanın bakışları çok güzel:)) yaw şu korkuyu yenemedik gitti çoluk çocuğa oyuncak etti bizi der gibi bakıyor:))ruşetlerin güzel olmuş eline sağlık da ben bu sürede nasıl boyayabildin ona takıldım keşke videoya alaydın izlerdik:))sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeş kolay gelsin,
strafor kovanlara iyi emek vermişsin, inşallah emeğinin karşılığını alırsın.
Rutubete karşı tek önlem kovan içine hava sirkule ettirmen olacak,girişleri yağmalanma riskinden dolayı açamıyorsam çekmeceleri açıyorum, yağmalanma riski kalktığında hem girişleri hem altını tam açıyorum, en çok rutubet yapan bir iki kovanında dene göreceksinki arılara bir şey olmayacak,nem problemide ortadan kalkacak.
Bizim kullandığımız kovanlarda üst kapak havalandırması hiç olmadı, devamlı kovanın altından hava sirkulesi yapılıyor.

Hayırlı sezonlar,
Selamlar saygılar.

Unknown dedi ki...

Alt cekmeceleri acmak sorun olusturmuyor , Yusuf bey. Tek care bu

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Nefes almadan çalıştım , daha ne yapaydım beyaw.

Şehirde bir tarlam olaydı süper olacaktı ama yok.Terasta kapasite malum::))

Keçiyi unut.Artık keçi meçi yok , boykot var.Doktorum başka tabii::))

Muhteşem Abi.

Yaw , kafa bulma bizle be muhteşem abi.Ben de sana strafor kovanları aldığımızda sorarım amaa::))

Mehmet Kardeşim.

Üstten havalandırma işi doğanın kuralına aykırı zaten.Burada sıkıntı yok.Fakat bu yıl içeride nem fazla .

Alttan ızgarayı , kovanı boydan boy ızgaralı olduğunu da hesaba katacak olursak üç parmak açık.İçeride arı mevcutu ortalama 6 çıta.Daha fazla açmayı da , yavrulu çıtaları üşütmek adına riskli buluyorum.Buna da sebep gece sıcaklıklarının 1 derecelere iniyor olması.

Kovan girişleri ise tamamen açık.Yağma riski yok.

Zülfü Bey.

Hadi Mehmetin kovanlarında arı mcutu 15-20 arası tam açabiliyor.Senin kolonilerinin mevcutu kaç çıta var ki bu kadar cesaret edebiliyorsun.

6 çıta arınının altını tam açabiliyor ve de gece sıcaklıklarıda 1 derecelere kadar iniyor bende açıyorum diyorsan ve de kovanda ters bir durum görmüyorum diyorsan helal olsun.

Şayet öyleyse bende tam açacağım.Bekliyorum.

Aç açda nereye kadar kardeşim::))

SLM ve Muhabbetle...

A. Gökhan Dellal dedi ki...

Türkiye'deki yavru çürüklüğü korkusunu çözemedim gitti. Benim kovanların altı Yaz-Kış açık. Sadece Varoa mücadelesinde kapatıyorum. Mayıs'ta 1 cerceve arı bölerim, geceleri 2-3 dereceye kadar düşer gene bir sey olmuyor. Almanya'da herkesin kovanının altı açık. Türkiye'de denemeden oğreneneyeceğim işin aslını:)