14 Nisan 2014 Pazartesi

TERASTA Kİ KOLONİLERİM


Sabah ve yağışlı durumlarda zeminde fazla arı ölüsü oluşuyordu.Bu sebeple zeminde straforlu önlem aldım.


Arıcının hem sevineceği hem de üzüleceği bir görüntü::))


Yoldan çıkmış ikinci kolonim.Seviniyorum kapına sığmıyorlar , üzülüyorum boşuna giden emekler.Aynı zamanda koloni sahibine , geç kaldın mesajı::))


Yavru durumlarının maşallahı var.Beş çıtalık bir koloninin beş çıtası da yavru olur mu ? 

Olur...


Yerler de çok fazla erkek arısı ölüsü vardı.Nedendir bilinmez ama güneşin altında da olsa kıvranarak ölmeye devam ediyorlardı.


Arı uysal ve sakin olunca koloni bakımı da ayrı bir zevk veriyor.Resimde belki tam olarak görünmüyor ama müthiş bir arı uçuşu ve uğultusu arasında ve de kovanın önünde bakım yapıyorum.Maske felan hikaye.

Diğer bazı ırklar ise , bırakının kovanın önüne geçmeyi , kenarından bile geçemezsiniz.Kovan açtığınız da , maske de fayda etmez::))

Babam ise bu sefer işi daha da sıkı tutuyor.Kapıdan bakıyordu şimdi işi geliştirdi , pencere arkasından bakıyor::))


Bu da köydeki  kolonimin hali::(( 

Geçen haftalarda nem olayında biraz gelişme vardı ama bu hafta durum yine aynı.

****************

Bu hafta köydeki kolonilerimden aslında hiç bahsetmeyecektim ama yine dayanamadım.

Bir arı bir aydır olduğu yerde sayar mı?

Erkandan geldi geleli kolonilerim yerinde sayıyor.Bendekiler biraz daha iyi onlara nisbeten ama onlarda sezonun arkasında.

Kötü durum senoryaları üzerinden bir sürü olasılık denedim.Nem'e sebep olduğunu düşündüğüm bir sürü uygulamayı değiştirdim.Alttaki havalandırmayı üç parmak boyunda açtım.Kovan girişlerini sonuna kadar açtım.

İlk defa bu yıl denemiş olduğum bir sistem olsa gam yemeceğim ama ben kaç yıldır aynı sistem üzerine kışlatır ve yine aynı sistemle İlkbaharı geçiriyorum.Bu yıl değişen ne ?

Neden bu kadar fazla nem oluşuyor ?

Koloni 6 çıta , beş çıta full yavrusu var ama bir aydır hala yerinde sayıyor.

Düşünüyorum bu çıkan arılar nereye gidiyor....

Cevapını bulamadığım bir soru.

Olmuyorsa olmuyor dedim , bu hafta kolonilerin üzerinde ne kadar izolasyon için kullandığım malzeme varsa alayını kaldırdım.

Branda dan kovan örtüsü ve onun üzerinde de iki kat strafor plakalar koyuyordum.

Hepsini kaldırdım.

Artık üzerlerinde taş bile yok.

Düşüncem kovanın bu yalıtımdan dolayı içerideki havayı sirkülasyon yapamadığı.Üstelik alttan havalandırma ızgarasının açık olmasına rağmen.

Bunun faydasını veya zararını bu hafta sonu göreceğiz.

Ya artık aynı mevcutlarını koruyamayarak mevcut azalacak ve hastalanacak, ya da düşündüğüm gibi hava sirkülasyonu yaparak nem sorunu ortadan tamamıyla ortadan kalkacak.

Belki bu sayede kolonilerimde biraz hareketlenme olur.

Köy ne kadar kötü ise , şehirdeki yani terastaki arılarımda o kadar iyi.

Pazar gününün moral bozukluğunu yine terasta giderdim.

Çok güzel ve hızlı gelişiyorlar.Ben şurup vermeye devam ediyorum ama dışarıdan da nektar girdisi var.Sıcaklık değerleri köye nisbeten daha iyi.Tabii bir de nem dertleri yok.

Aradaki tek fark , terasta altları plastik altlık olan erkanın kovanları var.İçeride  zerre nem yok.Normal ahşap ruşerimde olsun , strafor ruşetlerimde olsun kesinlikle nem yok.

Değişen ne ?

Ahhh bir aradaki farkı bulabilsem............

SLM ve Muhabbetle...







8 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slmlr...
Yusuf nem veya rutubet soğuk ve sıcaklık farklarından oluşmuyormu. Köy soğuk ve bana göre polen sıkıntısı var, bu ikisi bir araya gelince koloni gelişmez....
Bu yıl polen sıkıntısı ekiyoruz Aydıncıkta ve arı meme bile beslemiyor...
Şehirdeki arılarda rutubet yok, 5 çıta arı beş çıta yavru yapmış...
Geçmişte şehirde kışa, bir çıta bile olmayan arıyla girip, kıştan çıkmayı başarıp köydekilerden önce kat atmadınmıydı....
Fark ortada...

Sağlıcakla kal...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi aslında az kaldı bu sene sen bu işi çözeceksin zira biz senin çektiğin fotolarla bakıyoruz en geniş açıyla ve uzun süreyle bakan sensin o nedenle artık ben sadece az kaldı sen çözeceksin diyorum..Yalnız balkondakiler isyan etmişler bu kadarda ihmal edilmezki koloniler, az kalmış, birde oğula boğacan mahalleyi, demedi deme:))

Unknown dedi ki...

Köy ve sehir farki rakim ve sicaklik sogukluk farkindan dolayi olabilir abi Nem..
Bende Mart basi girisleri tam acmis , cekmeceleri biraz daha cekmistim.
3 günce önce cekmeceleri tam olarak cikardim.. Girisler tam acik.. Ari yavruyu üsütmez , nem sorununu kendimiz yaratiyoruz bence..
Terastan bir ari köye , köyden bir ari terasa getirip gözlemlerseniz , sorunun aridan mi , bölgeden mi oldugunu anlayabilirsiniz sanirim..

Saygilar ve sevgiler..

Adsız dedi ki...

koyde arı koyduğunuz yer arı yeri için uygun değil bu sebepten terastakiler gelişiyor koydekiler gelişmiyor arı yerini değişin lutfen

Ağvalı Arıcılık (Erdal Talha Başaran) dedi ki...

köyde arıları koyduğunuz yer ağaçlıklı bir yer gördüğüm kadarıyla.gölge yaptığından dolayı erken ilkbaharda kovan ısısı yük selmediğinden arılar az gelişmiş olabilirmi.istanbul daha sıcak köye göre

Unknown dedi ki...

S.a Yusuf kardeşim,
Moralini bozma sakın, her problemin bir çaresi vardır mutlaka,müsade edersen ben sana kendi fikrimi söyleyeyim.
Resimlerin üstündeki tarih ve saat ne güzel belirtilmiş, balkondaki saat öğlen 14.21 gösteriyor ve kovanlarına gerektiği gibi güneş görüyorlar,böyle durumlarda arılar sabahtan akşama kadar aktif olurlar ve kovan içi rutubet olmaz.
Diğer ormandaki resimlere bakalım saat 16.36 gösterüyor ve nerdeyse akşam vakti gibi halbuki diğer resim ile farkı nerdeyse iki saat arası var ve güneşin batmasına daha çok var, demekki ormandaki kovanların biraz fazla gölgede kalıyorlar yani soğuk alanda kalmaları iyi değil.
Kovanların orman içinde güneye bile baksa demekki yeterince güneş alamıyorlar, bu durumda rutubet oluşumu ve koloni gelişimi etkileniyor.
Kovanları aşırı rüzgar ve ceyranda bırakmak gelişimlerini büyük çapta etkiliyor,bence çare olarak ceyran yapmayan ama önleri tam açık güneye bakan bir çepe seçmen daha doğru olacaktır.

Balkondaki arıların maşallah " kat ver bize " diye bağırıyorlar, yeni sezon inşallah istediğin gibi olur.

Hayırlı sezonlar,
Selamlar saygılar.



yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Köydeki kolonilerim için nem tesbitlerinizin hepsine katılavağım ama ben kolonilerimi bu yıl ormana koymadım ki !

Yanılmıyorsam 5 yıldır ormandalar.Mesela geçen yıl benim böyle nem ve gelişim sorunum yoktu.Benim çözemediğim de ; her yıl aynı uygulamaları yapmış olmama rağmen bu yıl değişen ne ?

Geçen yıllardan tek farkım , bu yıl arı yemi yani hazır şurup kullanıyorum.Önceki yıllarda hep kendim yapıyordum.

Üstelik kolonilerin alttan ızgarasını da sadece yazın açıyordum.Bu yıl açmama rağmen nem diz boyu.

Cevapsız sorular........

Muhteşem Abi.

Akışına bırakmak bize yaraşmaz.Çözüm için parçalanıyorum ama sorun ve sorularıma cevap bulamadığımda siz dostlarımın fikirlerine ve yorumlarına ihtiyaç duyuyorum.

İnşallah beraberce çözeceğiz.

Terastakilere hafta da bir bakım yapabiliyorum.Bazı kolonilere bu yeterli olmuyor:)

Zülfü Bey.

Kovanların alttaki hava ızgaralarını tam açmak fikrini çok insan söylüyor ama bana çılgınca geliyor.Deneme konusunda cesaretli olduğumu düşünürüm ama bu biraz fazla geliyor::))

Teras kendinin sorunsuz olduğunu kanıtladı.Tek sorunu sarıca arı onundan üstesinden gelinebilir.

Fakat 90 koloniyi de ne şehirde barındırabilirsin ne de öyle bir teras var::))

Adsız dostum.

Girişte de belirttiğim gibi bu yıl ormana ilk defa arı koyuyor olsaydım , emin ol bu hafta sonu açık alana taşırdım onları.Arılarım geçen yılda oradaydı ve böyle ne nem sorunu ne de gelişim sorunu vardı.

Ormanın bu konuda ana etken olduğunu hala düşünmüyorum.Üstelik orman konusundaki fikirlerinizi çöpe atmışda değilim.

Görüşleriniz doğrultusunda ormandaki alanda gerekli olan alan çalışmasını yaptım.Ama yine de durum ortada.

Bucak Bey.

Ormanın içinde kalıyor.Lakin meşe yaprakları daha henüz açıyor.Etkisi olsaydı bile bu saatten sonra olması gerekiyordu.Üstelik benim kolonilerim beş yıldır orada.

Tabii ben bunun bir arı kolonisi için ideal bir yer olduğunu söylemiyorum.Ama benim için saha ve çalışma şartlarını bir araya getirdiğinde en ideal yer olduğunu söyleyebilirim.

Mehmet Kardeşim.

Yol engebeli de olsa , hedefe ulaşmakta kararlıyız.allah'a şükür ki ben bunu ticari olarak yapmıyorum.Geçimlerini arıdan temin edenlerin Allah yardımcısı olsun.Aksi halde yandıydım::))

Kolonilerimin yerini sende biliyorsun.O mevcut halinden çok ama çok daha fazla güneş aldıklarına emin olabilirsin.Yani alanda iyileştirmeler yapıldı.

Rüzgara maruz kalmıyorlar.Gün doğumunu direk görüyorlar.Öğleden sonra ise gölgeye düşüyorlar.

Bunun gibi artı veya eksi olarak sayılabilecek çok şey var ama , hani diyorum ya ben burada 5 yıldır arı barındırıyorum.Bu yıl diğer yıllara göre değişen ne.

Terastaki kızlarıma hakettikleri değeri veriyorum.İki tanesine kat attım bu hafat sonuda en az üç tanesi daha kat ister.

SLM ve Muhabbetle...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.