7 Nisan 2014 Pazartesi

NİSAN AYINDA ARILIĞIM


Arılıkta , haftalık olağan denetlemeler.Yavru alanı güzel ama aynı oranı gelişimlerinde gözlemleyemiyorum.


Arı Evi Ercanın bu maske modeli çok hoş.Kovboy tarzı gibi olması da ayrı bir hava katıyor.Şaka bir tarafa , kullandığı tül çok güzel ve kesinlikle görüşünüzü etkilemiyor.


Alman güzeli.Gelde bu kıza kat atma.Yazık olmaz mı.

*******************
Sezona genelde şikayetler başladım öyle de gidiyor.Düşündüm , acaba benmi beklentileri fazla koyuyorumda  sıkıntı oluyor.

Yazımı yazmadan önce , geçen yılın Nisan ayına ait arşivi gözden geçirdim.Baktım ki ben haklıymışım.Arılarım hali hazır geçen yılın arkasında.Üstelik Erkandan aldığım koloniler bana geldiklerinde zımba gibiydiler.Onların tamamı şuan katta olmalılar ama değil.

Nem sorunu bu hafta nisbeten çözüldü gibi.Geçen hafta alttan havalandırmayı bir parmak daha açmıştım.Bu haftaki gözlemim bunun yaramış olduğu.Bir iki koloni hariç nem yok gibiydi, olanlarında havalandırmasını daha fazla açtım.

Kolonilerimin daha iyi durumda olmaları için her türlü yeniliğe kapımı açık tutuyorum.Tek amaç , kolonilerin daha iyi durumda olmalarını sağlamak.

Fakat bazen acaba hata mı ediyorum diye düşünüyorum.

Bazı arıcılar var ki , kovan içerisinde ana tanımıyor fakat kolonileri benden daha iyi durumda::((

Kovanları her hafta karıştırmakta hata mı yapıyoruz ?

Başladığım günden bu tarafa çok ama çok denemelerim oldu.Kötü yaptığımı düşünmüyorum ama hiç bir şey yapmayan , arısını ayda bir açan adamın kolonisi benden iyi durumdaysa , düşünmem gerekiyor........

Bu kadar sitem dolu bir yazıdan sonra bu hafta arılığım da durum nasıldı dersem olumsuz diye bir düşünceye kapılmayın::))

Geçen haftaya oranla daha iyi durumdalar.Sahteye giden 4 kolonim vardı.Birisini birleştirmiştim.Birisi ise verdiğim anayı haklamıştı.Bu hafta ise baktığımda sorun yoktu.

Birleştirdiğim devam , diğer üçü ise arazi olmuş::))

Kovanı terk etmiş hıyarlar.Beni bilenler bilir gidenin arkasından hiç üzülmem.Üstelik sorunlu bir kovan ise hiç üzülmem bilakis sevinirim beni bir dertten kurtardı diye::))

Haftanın genel değerlendirmesini yaparken , bu hafta kaç temel petek verdim üzerinden bir hesaplama beni genel bir kanaate vardırır.Bu pencereden baktığımda 90 civarındaki koloninin 15-16 ham çerçeve ihtiyacı olması bana göre Nisan ayına göre yeterli bir gelişim oranı değil.

Yanlışım varsa düzeltin.

Ben arıcı dostlar gibi yanıltıcı yayın yapamam.Ben de neyse o .Ya onlar yayınladıkları ve yazdıklarında abartıyorlar beni de gaza getiriyorlar ya da bizi kekliyorlar ::))

Arılığımda maske felan kullanmam .Taaki yeni kolonilerim gelene kadar.Bazı koloniler zıplıyor.İşin kötü tarafı her hafta farklı yerden ve farklı kovandan atak geliyor.Bir hafta tamam bu hıyarı sepetleyeceğim diye not düşüyorum bakıyorum bir sonraki hafta o koloni kuzu.

Bir önceki hafta kuzu olan , bir sonraki hafta kurt kesiliyor.iğne yemeye felan aldırdığım yok ama her kapağı kaldırdığında hangi arının seni taciz edeceğini bilmemem kötü bir durum.Çalışma tempomu etkiyor ve zaman kaybına sebep oluyor.Üstelik burnumun deliğinden sokmalarda hiç hoşuma gitmiyor.Yer mi yok git başka taraflardan sok be canım::))

Haliyle de artık maskeli çalışmak durumdan kalıyorum.Neyseki Ercanın yani mamul maskeleri iyi de fazla rahatsız etmiyor.

Maske ne kadar iyi olursa olsun , maskesiz çalışmak gibisi yok.inşallah bu yıl yeni gelenleri de asimile edip , adam edeceğim.Her daim bu tip sorunlarla karşılaştığımda , arılığıma yeni arı sokmayacağım diyorum ama bir yerlerden kaşıntım tutuyor ve bu kararımı bozuyorum.Bakalım bu sefer ne kadar sözümü tutabileceğim.

SLM ve Muhabbetle

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey,bazı koloniler de bende senin gibi aynı dertteyim.Bir ay önce 3 çıta kapalı yavrusu olan koloni hala 5 çıta şuan da 7,8 çıtaya ulaşması gerekirdi en azından.Bizim gibi daha çok bu konuda şikayetci olan arkadaşlar da var yanlız değiliz yani.Ama alt katı doldurdum diyenler de var bende diyorum biz nerede yanlış yaptık o zaman diye kendime.Kolay gelsin sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Yusuf abi takip ettigim kadari ile ; samimi , cekinmeden gercekleri yazan , kafasinda ki soru isaretlerini sözcüklere döken birisiniz..
Bu da gayet güzel , cünkü eskiler fikir , fikiri acar. Sou isaretleri cevaplari getirir demisler. Ülkemizde de kis beklenenden ilik gecti ve yagmurlar asiri olmadigi icin polen eksikliginden dolayi gecen senye göre gelisim düsük olabilir belkide. Benim ilk senem oldugu halde ilk gözlemledigim seylerden biride , baharda arinin gücü , son bahar ve kisin gecirdigi gücü ile kesin alakali. Terasta ki koloniler nasil abi ? Ayni durumda mi

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi keyfinin azda olsa yerinde olması,seni takip eden biri olarak benide biraz keyiflendirdi.:)) elindeki kapalı yavrusu çıtayı ben görünce çıkacak olan arıların üç çıtayı saracağını var sayıp planımı buna göre yapıyorum. Ancak arıcılık öyle bir uğraski koloni gelişimi pek çok şeyle iç içe. Bu gün telefonda konuştuğum bie arıcı arkadaş kolonilerin meme beslemediğini söylüyordu ve bu durumuda arının ırkına bağlıyordu:(( olurmu olur olmazmı olmaz yani demem oki pek çokça faktör bu işin içinde ve biz nerde hata yaptığımızı işi ne kadar bilirsek bilelim bulamıyabiliyoruz:)) Allah hepimizin yardımcısı olsun sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm

Bana göre "Fakat bazen acaba hata mı ediyorum diye düşünüyorum.
Bazı arıcılar var ki , kovan içerisinde ana tanımıyor fakat kolonileri benden daha iyi durumda::((
Kovanları her hafta karıştırmakta hata mı yapıyoruz ?" diye düşünmeniz kendinize haksızlık olur. İnanın neyin ne olduğunu herkes gayet net görüyor. Hele hasat mevsiminde, o muhabbetiniz her şeye değer...

Ayrıca Sayın Ali TÜRK Beyin ifadesi olan
"Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...
-Ali Türk-" düşüncesinin canlı örneğisiniz ve en azında, acemi bir arıcı olarak sizleri takip etmek benim için şereftir...
Selam, saygı ve muhabbetle...

Unknown dedi ki...

S.a Yusuf kardeşim,
Kış arıları ile çıkan yeni nesil arılar bir arada çok kalabalık görünselerde, ömrü büten kış arılarının kovanı terk etmeleri sebebiyle bir duraklama yaşanır.
Aslında yeni nesil arılar koloni yöntemini üstlendiklerinde büyük bir hızla büyürler, benim düşünceme göre sen şimdi bu zamanı yaşıyorsun.
Sezon daha yeni başlıyor acelemiz yok,inşallah bütün beklentilerin gerçekleşir, hayırlı sezonlar.

Selamlar saygılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Yalnız düşünmediğimi görmek beni sevindirmiş olsa da , sorunu çözememiş olmak ta aynı derecede hüzünlendirdi.

Koloniler arasından tabiiki gelişme kaydedenler oluyor ama istisnai bir durum gibi .

İnşallah bu hafta işler yoluna girer.

Zülfü Bey.

Geçen yılda kış ılıman geçmişti.Kolonilerin gelişimini pek etkilememişti.

Kafamızda soru işaretleri oluşturan durum şu; 5 çıtalık bir koloni de 4 çıta yavrulu çıta var ise bu yavrular söküldüğünde benim kolonim 7-8 çıta olması lazım ama ortada böyle bir artış yok.

Bende bu arılar nere gitti diyorum.

Terasta durumlar olağan şekilde gelişiyor ve durumları da gayet iyi.Yazlıktakileri solladılar diyebilirim.

Muhteşem Abi.

Bilinmezlik insanın içindeki merakı daha fazla körükler.Acaba bizi de bu kadar arı sevdalısı bu sebep mi yapıyor ?

Çİftçinin karnı hesabı , biz de hep bir daha ki hafta zıplayacak diye umudumuzu muhafaza ediyoruz.::))

Tutmayan memeleri ırka bağlayarak bu işten sıyrılamazsın.Biz tutturamayınca , beceriksizlik oluyor sa , aynı sair sebepler ona da geçerli::))

Muhittin Hocam.

Övgü ve göstermiş olduğun muhabbet için teşekkür ediyorum.

Hata yapabileceğimizi kabul etmez isek , gelişim de kaydedemeyiz.Bir Hoca olarak bunu en iyi bilenlerdensin.İyi insan , her günün sonunda , kendisini sorgulayandır.

Arıları yönetme konusunda hemfikiriz ama bu aralar sorunumuz direksiyonda arıların olması::))

Bir çeşit darbe var yani ::))

Mehmet Kardeşim.

Kış arıları ile yaz arılarınının yer değiştirmesi konusunda haklısın.Bunu gözardı ediyor değilim.Senaryoya göre bu geçen hafat gerçekleşmiş olmalı idi.Hadi bu hafta da yavru sökümü tam olarak yansımadı diyelim bu hafta sonu kolonilerimin coşması lazım.

Çİftçi örneğini de bu sebeple verdim.

Umudum , bu hafta sonunda müthiş bir zıplama bekliyorum.

Olmaz ise de Nasrettin Hoca misali , tepenin arkasında eşeği bulamaz isek sen benim ağlamama bak o zaman::))

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Bu zamanda yağlı kartonlar olmaması gerek. Kesintisiz zehire maruz kalmasın zavallılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İsimsiz katılımcım :)

Yağlı kartonlardan kurtulmak adına bir srü yeni ürün çeşitleri denedim.Maalesef her seferinde maliyeti ağır oldu.Blog arşivlerinde bununla ilgili bir sürü yayınım var.

Şuan itibariyle güvenebileceğim yeni bir ürün yok.Haliyle istemesemde mevcut sisteme devam.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm...
Yusuf arıcılık dedinmi sorunlar yumağı başlar.
İnsanların sorunu nasıl varsa arılar içinde genelde aynı sorunlar oluyor. Kimi arılar zengin oluyor, kimi fakir kimisi hasta kimisi huysuz :))
Her yönden zengin olanlar, kısa sürede düğün dernek yapıyor, fakirler ise kimi kız kaçırıyor, kimiside erkek....
Şu an acayip tırmalıyorum, bizimkilere meme başlattırmakta acayip fireler verdim, geçen sene hiç sulu aşılama yapmadım, bu yıl sulusuda kurusuda tutmuyor, feci olumsuz oranlar var. :((
Bazı sorunları çözemiyorum ve sakin olmaya çalışıyorum....
Arıcılığımızda sorun yok diyenler sadece kendilerini ve arıcı olmayanları kandırır...

Sağlıcakla kal...



yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Kırıldığımız , mırıldığımız felan yok.Terennün ediyoruz ki , biraz teselli babında nazlanalım::))

sulu kuru ve de erkek kaçrıma işini tam olarak anlayamadım::))

Bu alemde bildiğim tek şey , biliyorum diyenin kaybeden olduğudur....

SLM ve Muhabbetle...