Ruşetler de son tur şuruplamayı yaptım.Öncesi...
ve sonrası.Bu zamanda yapılabilecek ideal şuruplamadan bir örnek.
Yazın ruşetlerde havalandırma daha rahat olsun diye kovanların altını bu şekilde açmıştım.Lakin önümüz kış ve ne yaparım diye biraz kafa yordum.Bu haliyle kışa sokamazdım.3 Çerçeve arının ısınması biraz problem olur kanaatindeyim.
Akşam 'a doğru kolonilerin normal bakımlarını bitirince ,bu delikleri nasıl kapatacağımı da buldum.Elimde sert strafor parçaları var idi.Bu deliğe uygun şekilde keserek kapattım.Tabii resim almayı unuttum:)
Geçen hafta kışın geldiğine dair uyarılar yapmıştım.Beklediğim kadar sert bir geçiş olmasa da kışa adımımızı attık.Gece sıcaklıkları şuan 12 derece civari .Gayet iyi sayılır.Fakat bu hafta içinde 10 derecenin altına düşeceğini gösteriyor.Bundan sonra gündüz güneşine aldanmamak lazım.
Büyük kolonilerin bakım ve stoklamalarını geçen hafta bitirmiş idim.Fakat ruşetlerde hala eksikler mevcut idi.Onlarında stok işini bu hafta hallettim.Geriye kaldı yalıtımı.
Geçen yıl üç ruşet kışa sokmuş ve bunları kıştan çıkaramamıştım.Mevcutları bunlara göre daha azda olsa ,görünen o ki arı mevcutu itibariyle bu yörede ısınmayı sağlayamıyor.Bu yıl bu şekilde kışa girecek 20 civarında ruşet var.Onun için yine risk almak istemiyorum.Bir şekilde bu kolonilerin ısı yalıtımını artırmalıyım ama nasıl...
Geçen yıl ben bu ruşetlere sadece branda dış örtü bezi ile kapatmış,hava sirkülasyonunu düşürmüş ve içeride oluşan hava koridoru ile yalıtımı biraz da olsa artırdığımı düşünüyordum.Ama yeterli gelmedi.
O halde ne yapmalı...
Strafor la çevrilemeyecek kadar dağınık pozisyondalar.Bir arada olsalar hepsini bir daire içine alıp düzen kurabilirim ama değiller.
Ne yaparım bilmiyorum ama bir çözüm yolu olmalı.
Tecrübe , zaman içerisinde yaşayarak öğreniliyor.Bunu okuyarak veya şırınga içerisinde elde edemiyorsun.
Geçen yıl aldığım karar ,artık kışa girer iken kesinlikle ruşet kovanlarda kışlama yaptırmayacağım.Sırf bu kararımdan ötürü , Temmuz ayından sonra ana üretimi yapmadım.Bir kolonide sorun çıkmış ise ana üretmek yerine o koloniyi birleştirmeyi tercih ettim.Fakat yinede elimde bu kadar ruşet kaldı.
Neden mi ...
Bu ruşetleri Mayıs ayında iki çıta arılı ve kapalı yavrulu almış ve hepsine de ana vermiş idim.Hadi bir kaç tanesinde ana sorunu yaşamış ve analanması geçikmişti.Fakat Haziran da 2 çıta arılı ve analı olupta nasıl oluyorda bu koloni 3 veya 4 çıta da olabiliyor.
Bu yıl akıl sır erdiremedim bu işe.Üstelik yaz boyu besleme ve ilaçlaması da düzgün yapıldı.
Daha önceki yıllarda ,aynı ayda yaptığım 2 çıtalık bölmeler kışa 8 çıta civarında girerken nasıl oldu da bu koloniler bir türlü mevcutlarını artıramadılar hala anlamış değilim.
Sadece bir ihtimal aklıma geliyor o da yağışların yaz boyu pek olmaması.İstanbul ortalamasına göre kurak bir yaz ve sonbahar sayılır.Bu sebeple yeterli polen gelmemiş olabilir.Başka da bir sebep göremiyorum.
Velhasılı yine kışa tam olarak girdiğim söylenemez.Bu sefer tedbiri elden bırakmayıp bu ruşetlerin ısı yalıtımını istediğim gibi sağlayabilir isem iyi olacak.
Yine uyarımızı yineleyelim.
Kış kapıyı çalıyor::))
SLM ve Muhabbetle...
16 yorum:
selmlar
sayın yusuf şimşak
ruşetlerde kışlama büyük kovanlardan daha iyidir rahat olun
ben hep rüşette arı kışlatırım
alat havalandırmada sıkıntı yapmayın
alttan hava arıyı taciz etmez
benim kovanların alt kısmı hepe delinmiş ve elek tellidir
arı üşümez sıkıntı yapmayın rahat olun
arı rüşettede gelişir normal kovandada mutlak aana rıda bir sıkıntı olmuştur
rüşette arı gelişiminde sıkıntı olmaması lazım idi
başarılar dilerim
Yusuf abi bende duymuş olmada bizim usta o delıklerı sungerle kapatıyor bayağıda kolay ve etkılı oluyor. Sağlıcakla kal abi.
Yusuf bence o delikler o ruşetlere çok büyük, zayıf bir arı orada nasıl gelişsin. Bu cumartesi yaşadığım olayı yazayım. Gebze de 3 çıta bir arım vardı, bu arı altı plastik kovanda duruyor ve ne yavru var nede yumurta. Ovacık köyünde bir iki çıtalık arılarım var ruşette yaşıyorlar altları kapatılmış sadece giriş delikleri minicik, dolayısı ile yavruya musait. Yavru hala devam ediyor, tabiki sarabildiği kadar alanda.
Alt delikleri, döşemecilerde süngerler var, 1 cm, 2 cm, 3 cm. 5 cm kalınlığında, hangisinden istersen alabilirsin, el kadar kes ve altına koy, delik işi kolay, ben eski sünger kopartıp tıkıyorum, düz parça olmasına gerek yok, senin ruşetlere parça sünger olmaz.
Sağlıcakla kal.
SLM...
Taşkın Bey.
Senin orası Rize ve deniz kenarı.Yani ılıman bir kış.Benim bölgemde ise kışlar daha sert.Geçen yılın tecrübesi ışında ,bu yıl tedbirlerimi artırmayı düşünüyorum.
Muhteşem Abi.
Abi bizimki süngerle zor kapanır.Zamanında açarken ,nasıl kapatırım diye düşünmedim::))
Sayın Bakanım.
Bence de ::))
Delikleri zamanında abartılı yaptık.Şimdi sende içime iyice kurt düşürdün.Yaz boyu yetersi gelişmelerinin sebepi bu olabilir mi yani.
Yazın onca sıcağında ,eğer bu deliklerin büyük olması zorun olduğunu düşünür isek gelecek yıl bunlara hiç delik yok.Bakalım ne olacak::((
Sünger işine aklım pek yatmıyor.Süngeri geçen yıllarda kovan kapaklarının havalandırma ızgaralarını kapatmak için kullanmıştım.Dakat bu sefer olmaz.Onun yerine strafor kullanmayı düşünüyorum.
Görünen o ki ,açtığım delikleri gelecek yıl kapatacağım.
SLM ve Muhabbetle...
yrinizde olsam sehpanın üstüne yanı kovanın altına gelecek şekilde naylon serer altını arkasına yani önü hariç3 tarafını kapatıcak şekildeşekilde naylonla kapatıp sadece sadece öntarafı açık bırakırsan alt deliklride kapatmanızada gerek yok bence
yusuf bey
ben şahsi görüşümü soyleyeyim
avruap ülkleri kovanın altı kısmını elek telel kapatarak kışın arı kışlatıyor bilhassa fransa bu alatatn havalandırma kovanı taciz etmez
üst kısımdaki havalandırma tehlikeli bilhassa kapaka havalandrımaları cereyan yapıyor
alttan havalandırma yararlı biz elek teli olanalrda kararma görmedik rutubet görmedik bu delikler kısın biel açık olsa zarar vermez bı faydasıda mum guvesien yarıyor halandırma olan yerde mum guvesi barınamıyor
başarılar
SLM...
Adem Bey.
Tavsiye ettiğin yöntem rüzgarı kesmesi açısından etkili olacaktır.Fakat sıcaklık izolasyonu açısından yeterli olacağı kanaatinde değilim.
Buna sebepte,kışın kovanlarımın tamamını örtü bezi ile kaplarım.Faydası olduğunu mutlaka düşünüyorum ama bunun tek başına yeterli olacağını hiç düşünmedim.
Taşkın Bey.
Alttan ızgaralı kovanları bizde kullanmaya başladık.Fakat Avrupa da olduğu gibi kışın alttan havalandırmayı açma şansımız yok.
Neden mi ;
Avrupa da kışın kolonilerde arı mevcutu ortalama 15 çıta ve üzeri.Bu koloninin alttan ızgarasını açmaz isen kışın bu arıdan oğul alırsın::))
Sen Türkiye 'de olduğu gibi ortalama 6 çıta arılı kovanın kapağını alttan aç,bahara çıkan arı görür isen beni ara ::))
SLM ve Muhabbetle...
Yusuf Bey, takip ettiğim kadarıyla epey bir deneme yapıyorsun.
Çevrenizdeki usta arıcıların epey bir tavsiyesi olmuş ki denemişsiniz çeşitli uygulamaları.alt havalandırmayı 1 cm açıklık kalacak şekilde kapatırsanız ve üst örtüden de arının olmadığı tarafta aynı miktar bir açıklık bırakırsanız daha iyi olacak gibi, eğer denerseniz 1 hafta içinde olumlu yada olumsuz tarafını görebilirsiniz.
Yusuf abi selamlar;
Sar sarmala nasılsa bu yıl köşeyi döndün keyfini sürsün garipler :))
Kış geldi ustalar meyve bahçelerinde yatıyor sen hala arılar ile uğraşıyorsun revamı bu :)
Hayırlı günler dilerim...
SLM...
Fatih Bey.
Yahu , arıyı hiç bilmeyenler gibi konuştun.350kg.x40=14.000 tl.
Bumudur yani::))
Demek ki hala yeterli seviye ye ulaşamadık ki ,usta meyve bahçelerinde gezerken ,biz arı peşinde dolanıyoruz::))
SLM ve Muhabbetle...
SLM...
İsimsiz...
diyorum adınızı bağışlamadınız:)
Çıtayı yükseltmek istiyorsan ,denemekten kaçınmamalısın.En azından ben öyle düşünüyorum.
Kovanlarda arılar iki akım arasında kalmasın diye ,bütün kovan kapaklarını yeniden,deliksiz yani havalandırmasız yaptırdım.Cereyanda kalmak diye bildiğimiz olayın koloniye çok zarar verdiğini düşünüyorum.
Siz bunu denemiş ve elde başarılı sonuçlar etmişseniz,bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Tabii bunun için varsa bir bloğun linki ve ismin...
SLM ve Muhabbetle...
Yusuf bey selamlar, İsimsiz ben. :)
Bloglarınıza baktım kümes hayvanları da besliyorsunuz. muhakkak kuluçka makineniz de vardır. Varsa şayet; hem temiz hava giriş pis hava çıkış için ayrı delikler görmüştürsünüz.
Bu bilgileri arıcılıkla bağlantılarsak, abartarak büyük havalandırma açmadıktan sonra arıların salkım olmadığı alt ve üstten küçük delikler daha sağlıklı arı için işe yarıyor.
Denerseniz de işe yararsa sevinirim.
SLM...
Bay İsimsiz:)
Kuluçka makinası ve dolayısıyla yumurtaları canlı hayvanlarla eşdeğer tutamıyorum.Tabii bu sizin fikrinize önem vermiyorum anlamında değil.
Fakat hala mantığıma ders geliyor.Bununla ilgili uygulamaların var ise mailime en azından bir iki resim atarisen daha ikna edici olacaktır.
İlgin için teşekkür ediyorum.
SLM ve Muhabbetle...
Selamlar Yusuf bey . Ben isimsiz yine.
En baştan şunu belirtmek isterimki neden isimsiz ? mühim olan bilgi paylaşımı deniyor her zaman. Türkiyede bunu ilk ben dediydim gibi bir düşüncem olmadığı için kişiselleştirmeme düşüncesindeyim. Birisi sahiplensin :)
Yumurtayı canlı hayvanlarla eş tutmamanız insanoğlunun bir aldanması diyebiliriz , çünkü yumurtanın bile daha kuluçkaya başladığı zamanda nefes alıp vermeye başladığını öğrenene kadar ne yumurtalar ziyan etmiştim.
Arıcılar olarak sanal alemde yazalım-yazmayalım magazin hep takip ediliyor bilginize..
Demek istemem arıyı kırık dökük çatlak eski bir kovana koydunuz ve çokta sağlıklı kışladı denmesi durumuyla aynı. Malesef bu tavsiye için uygulama resmi yok, sadece şifai bilgi verebiliyorum.
Başarılar diliyorum.
İmesa Mekanik müşteri memnuniyetine ve insan ilişkilerini ön planda tutarak havalandırma sistemleri, Fan sistemleri ve havalandırma malzemelerini temin ve montajını, edindiği tecrübe ve profesyonel ekibiyle en iyi şekilde yapmaktadır.www.imesamekanik.com
Yorum Gönder