5 Kasım 2012 Pazartesi

KIŞ KAPIDA...

 Sakla samanı gelir zamanı hesabı.Bu kovan örtülerini alalı 4 yıl felan olması lazım.Aldım alalı atıl kalmışlardı.Kovanın üstüne tam olarak oturmadıklarından kullanamamıştım.Hatta bir ara öylesine vereyim gitsin diye de düşünmüştüm.
 Bu yıl işe yaradılar.10 çıta arılı kolonilerin üstüne örtüyü koyuyor,onun üstüne de gazete kağıtı koyuyorum.Zaman içerisinde yeterli neme doymuş olan gazeteler yenisiyle değiştirilecek.
 Ve en üste de branda dan kovan örtüsünü koyuyorum.
 Bu ise her yıl yaptığım koloni sıkıştırma yöntemi.Kovan içindeki boşluğa gazeteleri buruşturarak koyuyorum ki ,hem nemi çeksin hemde ısı izolasyonu yapsın.Yine en üste ise tam gazete koyuyorum.
 Kovan alt çekmeceleri ince bir plakadan oluşuyor.Kışın bunun koloni için bir sorun olacağını düşünüyorum.
Öneri ise Salih Abiden gelmişti.Strafor.Hazır elimde eski kapakların altındaki straforlarda boşa çıkınca iş tamam olmuş oldu.

Meteoroloji aylık hava tahminlerine göre kış kapıya geldi dayandı.Bu hafta ortasından itibaren yağışlı bir havaya girilecek ve sıcaklıkta düzenli olarak düşecek.Özellikle de gece sıcaklık değerleri 7 derece civarını görecek.Arıcıların gündüz sıcaklık değerlerine bakarak aldanmaması lazım.Malum gece koloniler doğalgaz ile ısınmıyor::))

Kolonilerim genel olarak stok durumları nerdeyse tamamlanmak üzere idi.Sadece acil olarak yapılması gereken sıkıştırma işlemleri idi.Bu haftalık bakımda önceliği buna verdim.

Kolonilerimi geçen yıl kışa gazete kağıtı koymadan sokmuştum.Kış sonunda bir miktar nem sorunu yaşadağını gözlemleyince bu yıl tekrar daha önce de yaptığım gibi gazete kullanarak sıkıştırma işlemlerini yaptım.Bundaki amacım gazetenin kovan içerisinde iyi bir sıcaklık dengesi sağlayacağını düşünüyorum.Nem dengeleyici görevi görecek.Bu da ısınının daha dengeli kalmasını sağlayacak.

Biraz açıklamak gerekirse ; Karasal iklimdeki bir  yer gece ile gündüz arası sıcaklık farkları fazladır.Ve daha da soğuktur.Tipik karasal iklim.Bunun sebepi de havada yeterli nemin olmayışıdır.Ankara gibi.

Buna mukabil İstanbul gibi sahil kesimlerde ise bu farklar daha azdır ve daha yumuşak bir kış geçirirler.Bunun sebepi de yine nem'dir.

Biraz coğrafya dersine döndü iş ::))

Kovan altlıklarında farklı bir sorunile karşı karşıya kaldım.Kolonilerdeki keklerden dökülen şeker parçaları altta nem ile buluşunca erime oluyor.Bu da karıncalara davetiye çıkarıyor.Bu önümde büyüyen bir sorun gibi görünüyor.Biz kolonilerde kışlık temizlikten kaçarken ,bu sefer her hafta sonu ızgara temizliği ile karşı karşıya kaldık::((

Kolonilerimin tam olarak olmasa da bugün kışa girsem gözüm arkada kalmaz misali hazır sayılırlar.Kaç haftadır Muhteşem abi ,benimkiler kışa hazır diye hafta sonu haberlerinde hava atıyordu.Artık bizde hazırız beyaaa::))

SLM ve Muhabbetle...

8 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın yusuf şimşak
kışı getirdiniz
biz daha

kivi toplayacağız
mandalıan toplayacağız
odun yapacağız
sonr akış gelecek
buda aralık 15 bulur
geçen yıl kasımda arı ana kaybetmişti
ana çıakrdı 15 aralıkt aana çifleşti seney 15 kg bal verdi
doğu karadenzi böyledir iklim ılımandır
bizi korkutmayın lütfen
saygılar

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ben kovanların üstünde aynı Mehmet Yükselin yaptığı gibi naylon üstü strafor kullanıyorum hiç sorun yaşamıyorum. Bu sene arılarımı şerbete boğdum ama iyide etmişim şu an itibarıyle kışa hazırlar. Karıncalardan bende muzdarip durumdayım artık teslim oluyor ve boru ayaklı sehpalara dönüyorum ayaklarını yağlayacam çıksınlarda göreyim sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zengin arısı olmak var dünyada, biz arılardan bal almayı planlıyoruz, millet hala veriyor::))
Bu bölgede rutubetin ben sorun olacağına inanmayanlardanım. Ben ne biçim, su içinde kovanlar gördüm, kendi kovanlarımın genelde üstü çuval ve gazeteyle kışlar, ideali ise kovan örtü bezi üzerine en az 2,5 cm strafor olmalı, gelişmiş ülkelerde bu yapılıyor.Rutubet bu bölgede neden sorun degil onuda yazayım, doğu gibi kışı çok sert ve uzun olmuyor, arılar genelde uçuyor, dolayısı ilede rutubet sorun olmuyor. Doğuda rutubet buza dönüşür ve arıyı kovanın dibine serer. Ormanın en kötü yanı karınca felaket çok oluyor, kilo kilo tuz aldım gene olmadı. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim selamlar,
Bakımlarının büyük kısmı bitmiş anladığım kadarıyla şimdi rahat bir nefes alabilirsin,arılarını kayıpsız
bir şekilde,bahara tekrar hepsine kavuşman dileklerimle.

Selamlar Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Yusuf abi selamlar;

Geçen sene çıtaları senin yaptığın gibi sadece çuval ile sardım sıkıntı olmadı. Nem olan kovanlar yere daha yakın olanlardı yerden 30 cm yüksekte olanlarda hiç rutubet sorunu görmedim. Senin arılar bu kış yaşadı ama bilseler baharda vergilerini ödemenin zorluğunu :)

Hayırlı günler kayıpsız bir kış geçirirsin İnşallah...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın Bey.

Bazen Karadenize özenmiyor değilim.Arını istediğin gibi çoğaltma şansına sahipsin.Kış ılıman ve kısa .Çiçeklenme fazlasıyla var.Belki nektar yeterince yok ama artık o kadar da olsun.Kış size gelmedi ama bize geldi...

Muhteşem abi.

Benim kapaklarda strafor var.Örtüde de sorun yok.Kışın alt havalandırmayı açma cesaretini gösterebilsem nem sorun olmayacak:)

Bu sebeple bu yıl daha tedbirli kışa giriyorum.

Karıncalar için yağa felan gerek yok.Çözüm hazır...ızgaranın kenarlarına talk pudrası döktüm mü tamamdır.

Sayın Bakanım.

Geçen yıla kadar nem ile ilgili sorunum yoktu.Ne hikmetse geçen yıl gazete kullanmadım ve baharda peteklerdeki nemin etkisini görmem yeterli oldu.Arılara bu ne kadar sirayet etti ,artık orasını bilemem.Lakin yine de tedbir almakta fayda var.

Karıncalar da tuz işe yaramıyor bilesin.Ben daha önce denemiştim.onun yerine talk pudrayı tavsiye ederim.Pişik oluyormuş keratalar::))

Mehmet Kardeşim.

Bayram tatilini boş geçirmedim.Çalışmaktan tek kare bile resim alamadığım için ,bayram arkası yayın bile yapmadım:)

Ama faydasını şimdi gördüm.Kış kapıda ve ben hazır sayılırım.

Fatih Bey.

Kovanlarımın hepsi yerden yüksek.Gazete sünger gibi nemi emiyor.Yapmamız gereken kışın ara ara gazeteyi değiştirmek.Zor olmasa gerek:)

Üç yıldır zaten istediğim vergi oranını yakalayamıyorum.Üstelik ben onlardan sadece kira bedeli ve bakım ücretini istiyorum.

Şimdi ben fazla bir şey mi istiyorum::))

SLM ve Muhabbetle...

Hasan ALPEREN dedi ki...

Yusuf bey merhaba,
siz kış hazırlıklarını tamamladınız rahatladınız. Ben bu hafta sonu hava uygun olursa son sağımı yapıp, arılarımı kendi arazime getireceğim. Daha sonra hazırlık başlayacak. Çok işim var çook.
sağlıcakla

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Hasan Bey.

Umarım geç kalmamışsındır.İki yıldır benim gibi geç sağım yapmak zorunda kaldığında herşey için geç kalıyor ve ondan sonra da hava şartlarının sana yeterli zamanı vermesi için dua ediyorsun.

Bu yılda yırttım sayılır.Senin için dua edeceğim.

Çalışmak sorun değil,yeterki yeterli zaman olsun.

SLM ve Muhabbetle...