4 Haziran 2012 Pazartesi

KESTANE BALI BAŞLADI

 Kestane akımı başladı.Arıcının yüzü iki yerde güler.1.balı çerceve de gördüğünde,2.ise yumurtaya başlamış anayı gördüğünde:)
Ters kat atma işi pek tutmadı gibi.15 gün önce kat attığım bir koloninin durumu bu.

Mayıs ayında bloğu biraz boşladım.İşlerin yoğunluğundan olsa gerek ,hafta sonu çalışmalarında magazin boyutunu hep arkaya attık.Haliyle tek kare resim alamadım.Resim olmayınca ,yapılan yayın tuzsuz yemeğe benziyor.Sırf bu sebeple iki haftadır yayın yapmadım.

Gelelim arılık değerlendirmesine

Mayısın ilk haftasında kolonilere verdiğim teşviği kestim.Teşviği kesmemle birlikte aynı anda kolonilerimde gelişmeyi rolantiye aldılar.Ne kadar ekmek ,o kadar köfte hesabı.Normal hızlarında devam etmiş olsalardı şuan 3 ve 4.kattan bahsediyor olmam lazımdı ama öyle bir durum yok.

Bu benim açımdan çözülmesi gereken bir problem.Nektar akımına kadar koloni besleyemem ki.Bal'a şeker karışmaması için o kadar itina gösteriyorum.Şayet bir çözümünü bulsam bahar ayında hiç şeker vermem .Hatta bir ara ilkbaharda arılarıma çam balı yedireyim dedim ama genelde olumsuz görüş aldığım için vazgeçtim.

Nektar akımına kadar bal versem,şekerli bal oluyor ,vermesem koloniler hız kesiyor.Keza yine kestane ve ıhlamur nektarı ile salgı balı arasında 20-25 günlük boşluk var.yine aynı durum:(

Ters kat atma denemeleri pek olumlu sonuç vermedi gibi.Ters kat attığım koloniler ,alt katta petek kabartıyorlar fakat hiç birisinde şuana kadar ananın yumurtasını görmedim.Yani ana kuluçkalık olmasını istediğimiz alt kata inmiyor.Hala katta yumurtlamaya devam ediyor.Nektar akımı başlayınca risk çoğaldı ve ben bunu gözardı edemedim.Bir çok ters katı söktüm ve klasik yönteme döndüm.

Fakat bir kaç koloni de test etmeye devam ediyorum.Gözlemlerimde bu kolonilere icap ederse üstüne kat atıp denemeye devam edeceğim.

Tabii bu uygulamada şuana kadar olumlu bir gözlem yapamadım ama olumsuz bir durumda söz konusu değil.Ne bloke durumu  söz konusu ,ne de ana kaybı.

Bu sezon ilk defa kestanenin bu kadar erken açtığına şahit oldum.Genelde 10 -20 Haziran arası açardı.Bu yıl sürpriz yaptı açmaya başladı.Arılığıma adım atar atmaz ,kestane balının kokusunu net bir şekilde alabiliyorsun.Daha tek tük çiçek açmasına rağmen akım fena sayılmazdı doğrusu.

Avrupa yavru çürüğü olan kolonim iyice mecalden düştü.Şahsen hani kendi ölse de bende kurtulsam modundayım.Ne ilaçlama yapıyorum ne de ilgileniyorum.6-7 çıtalık koloni 3 çıtaya düştü ve hafif olsa da hastalık kolonide hala aktif.Şuan sadece diğerlerine bulaşmamasına dikkat ediyorum o kadar.

SLM ve Muhabbetle...

14 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ters kat uygulamasında bende geçen sene fazla randıman alamamıştım. Mantığa uygun bir yöntem ama neden böyle oluyor sorusu hala kafamı kurcalıyor..Hoş her konuyu halletsek arıcılıkda yapacak bir şey kalmayacak o nedenle de belki böylesi daha iyi:/) Kestaneler açmaya başladı haberin inşallah devamlı olur ve bereketli bir sezon geçirirsin. Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar,
Maşallah kestane balı peteklerde çok güzel görünüyor,bereketli bir yıl geçirmenizi diliyorum.
Aşşaya kat atmayı bende uyguladım,arılar hızlı bir şekilde
temel petekleri kabarttılar ama sizinde dediğiniz gibi ana arı yumurta atmadı alta bende kabarmış petekleri tekrar yukarı verdim şimdi ana arı yumurtada atıyor her şey normale döndü.

Hayırlı sezonlar,
Selamlar Saygılar.

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Selam Yusuf Bey
Ters Kat uygulamsını bende denedim, ama sizin ve Mehmet beyin söylediği gibi ana arı bir türlü asağı inmedi. İki sebebi olduğunu düşünüyorum
1. üst kat sıcak olduğundan ana arı sürekli üstte dolaşıyor.
2. Bu yıl sürekli yağışlar olduğundan arılar petek kabartıp aşağı inemediler.
bende ilerleme göremeyince açık yovruları alta , kapalılarıda üste alıp araya ana ızgarası koydum, boş yerlerde temel petek verdim, genç arılara iş, ana arıyada alan açmış oldum ayrıca kapalı gözlerden çıkan arıların yerinede bal dolmaya başladı.Bal içinde alan açmış oldum.
Balınız bereketli olsun
Sağlık ve Mutluluklar dilerim

Turkish beekeeper dedi ki...

yusuf bey selamlar.bloğunuzu genelde takip ederim.acizane size arıcılığı öğretecek değilim fakat,benim de yaşamış olduğum ve tecrübe ettiğim amerikan yavru çürüklüğü hastalığı oldu.kovanı komple boşaltım,yeni kovana bütün arıları sirkelemeden önce,neoteramisin,apimisin,pudra şekeri ve insanlarda verem tedavisinde kullanılmış bir toz ilaç ismini şuan hatırlayamadım onu toz halinde(ismine bakıp yazarım) karışım yapıp bütün arıların üzerine, verdiğim bütün çerçevelerin üzerine serptim.bu işlemi geçen sene nisan ayında yaptım.ben bu kovanımı gözden çıkarmıştım.o nedenle bütün denemelerimi yaptım.şuan bu kovanım 20 çıtada ve herhangi bir hastalık belirtisi yok.tabi tedbiri elden bırakmıyorum.bölme ,ana arı çoğaltması yada ballı çarçevelerini falan başka bir yere vermiyorum.takibe devam ediyıorum.ama şuan en kuvvetli kovanım diyebilirim.ikinci bir konu beslemeyi kestiğinizde kovan hızı yavaşlamasından bahsetmişsiniz.serbeti azar azar stok yapmayacak şekilde verdiğimde kovan nektar akımı var zannedip yumurtaya devam ediyor.balı gözlere stoklamaya başlayınca bitirmesini bekliyorum.dolayısıyla bal akımı başladığında gözlerde şerbet olmamış oluyor.
bereketli sezonlar.
turkishbeekeeper.blogspot.com

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,hasadın bereketli olmasını dilerim.Yusuf bey AYÇ Karniyol arıda görülmemektedir.Bunu bilim adamları henüz izah edememiş.Prof.Dr.Enver ÖDER hocamızda kitabında belirtmiş.Bundan sonra sendede gözükmeyecektir.Yusuf bey ana arıyı öldürüp,Karniyol ana arıyı kafesle Ali beyin yaptığı gibi aişçi arıyı silkelersen hem ana arıyı kabul edecektir hemde bundan sonra görülmeyecektir.Diğer mal 40 sene sonra bile etkeni sporlu olduğundan yaşayabiliyor.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Olmadı,olmuyor,olmaz gibi kelimeler bizim kültürümüzde yok:)

Şu anlık başarı elde edemedim ama denemeye devam edeceğim.İllaki atladığımız bir ayrıntı var.Zirve noktası var mı bilemem ama ,her daim o yolda olacağız inşallah.

Mehmet Kardeşim.

Bloke olup anayı kesmelerinden çekindim.Nektar akım zamanı ne de olsa.Ama bir kaç koloni de sonuna kadar zorlamayı düşünüyorum.

Kadir Bey.

Klasik sistemde kat attığımızda ana yukarıda da yumurtluyor,kuluçkalıkta da yumurtlamaya devam ediyor.Şayet dediğiniz gibi olsa ,biz
kat attığımızda ana sadece kata yumurta atmalıydı.Bunun sebep olduğunu düşünmüyorum.

Bende koloniler petek kabartmışsa da ,ana yumurta atmadı.Haliyle klasik yönteme dönmekten başka çaresi kalmadı.

Turkish

İsmini bizimle paylaşmış olsaydın daha memnun olurdum:)

Katkıların için öncelikle teşekkür ediyorum.Bloglardaki paylaşımlarımızdaki amaç,ben biliyorum yarışı değil,ben nasıl katkıda bulunurum.

Yaratılan olarak ,ben diyen kaybeder.Allah'a şükür ki öyle bir yapım yok.Elimizden geleni buralarda paylaşmaya,daha iyisini yapmaya çalışıyorum.

tavsiyen konusunda ilaçları not aldım.Fakat uygulamanı bloğunda ayrıntılı bir şekilde bizimle paylaşırsan sevinirim.Bir ayrıntı da ,bende ki avrupa yavru çürüklüğü.

Vecdi Abi.

Bütün kolonilerimi saf anadolu yapma gayretindeyim .İnşallah asimilasyonu bir gün tamamlayacağım:)

Uygulamada bu hafta anayı yolcu edeceğim.Bir iki çıta da yavru silkeledim ama ondan sonrası gelişmelere bakacağım.

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

SLM Yusuf Bey

Kestane balınız bereketli olsun peteklerinizin hepsi dolar inşallah,ters kat uygulamasını geçen sene bende uygulamıştım kovanları bölmeden önce 2. katı komple yavru basılmıştı aşağı inmemişti ana,sağlıcakla kalın.

Trakya dedi ki...

Yusuf bal akımına sevindim İNŞALLAH beklediğinden çok alırsın kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bu sene kestaneler 10 gün filan erken açtı, temennimiz havanın kestane püskülü bitene kadar yağışlı olmaması, kaç yıldır kestaneden tam faydalanamıyoruz, güçlü koloniler 3-4 gün bal bulsunlar gerekli balı stoklar, her şeyin hayırlısı, gönül neler istemiyor ki.
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf şu ters kat mayla alakalı bir kaç şeyde ben ilave edeyim.
Arı zaten doğal yaşadığında üstten aşagı iner, fenni kovanlarda alttan üste yönlendiriliyor.
Bunu şöyle örnekleyelim, arı bir çatıya, kovuğa veya mağaraya girdiğinde hiç bir zaman alttan başlayıp yukarıya gitmez. Bu işin doğası yukarıdan başlayıp aşağıya doğru inme vardır.
Kovanlarda bu neden olmuyor derseniz bana göre yeterli güç yok.
Koloni güçlü olduğunda aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya gitme sorunu kalmaz, olayları birde bu açıdan düşünün, zayıf koloni kata tırmanıyor mu?

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kardeşim selamlar;

ne güzel petek gözleri balla dolmaya başlamış.Allah bereketini versin.
Şu teers kat atma işi için sana daha önce yorum atmıştım randımanlı olmamaıştı. Gelen yorumlarda o şekilde bence bu tarzda arı çok güçlü olmalı o zaman mecburen aşağı inecek.RAndımanlı olmuyorsa zorlamayada gerek yok diyeceğim ama bendede biraz olan karadeniz inadını bilirim. Sonuç almadan bırakacağını zannetmiyorum.:))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Serday Bey.

İnşallah hepimiz bereketli bir sezon geçiririz.Ters kat bugün olmasa yarın bir şekilde olacak.

Sayın Bakanım.

BU yıl nasibimiz fazla herhaldeki,kestaneler de acele ediyor::))

Ters kat işinde senin bu yorumuna katılıyorum.Güzel bir tesbit.Belki arının gücünden belki de zamanlamasından dolayı istediğimizi yakalayamıyoruz.Ama sadece şimdilik...

Zafer Abi.

Beni ne güzel de tarif ediyorsun::))

Belki inatçı olmakta denebilir buna ama ,bulunduğum yerden bir adım yukarı çıkmak istiyorsam ; bunu her zaman daha öncekilerin yaptıklarını taklit ederek başaramam.Özgün denemeler de yapmalıyım,başarısız olsam da:)

SLM ve Muhabbetle...

yalovalı arıcı dedi ki...

Yusuf usta selamlar

Bu sene Allah arıcıların yüzünü güldürecek inşallah.Kestanede arılarımız müthiş bir atağa kalktı.Daha şimdiden ıhlamurlar açmadan kestaneden bal stoklamaları görünüyor.Birde ıhlamurlar açsın sen gör neşeyi.Rabbim hayırlısını versin.

Arıcılıkta gelişme geliştirme değişik fikirler sunma denemelere çok açıksın.Her duyduğunu gördüğünü denemeye korkmadan cesaret edip uyguluyorsun.

Lakin tüm samimiyetimle haddime düşmeyerek söylüyorumki yanlış trende yolculuk ediyorsun.Arıcılık bilgi ve tecrübelerini her zaman gündemde olmak ön plana çıkmak sonralarda bu ön planda olmayı bir ticari avantaja dönüştürmek isteyenlerle geçen zamanlarıma acıyorum şimdilerde.

O trende lokomotifliğe yer yok her zaman arkadan çekilen sıradan bir vagon olanlar yolculuk edebilir.Lokomotifliğe özenen vagonlar fazla sivrilmeden trenden atılır.

Bu yukarı kat atma işinde zamanında ahkam kesenler şimdi randıman alamamıştım diyor.Ben bu yöntemin çıkarabileceği olumsuzlukları belirttiğimde günah keçisi ilan edilmiştim.Başkasının kaleminden yazdığım söylenmişti.Maksat gündemde olmak başka amaç yok.Seyyar tayyarlık takıntısı.

Ben treni değiştirince anladımki şimdiye kadar arıcılıktan anlamıyormuşum.Sanada tavsiyem tekrar diyorum haddime düşmeyerek zararın neresinden dönülse kardır.Magazin meraklısı işportacı zihniyetli kişilerden uzak durmak senin arıcılık yaşantında menfaatine olacaktır.

Bu yorumu tartışma yaratmak amacınla yazmadım.Hatta okuyup silebilirsin.Ben sadece seni bir ağabey olarak gördüğümden gönlümden geçenleri söylemek istedim

Selam ve dua ile Allah’a emanet ol….

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Adaşım.

Samimiyetine inanıyorum.Lakin gruplaşma vesair gibi tanımlamana katılmıyorum.

Neden :

Fani bu Dünya'da ne kadar yaşarım bilmiyorum ama,yaşadığım zaman içerisinde kendi izimi bırakmayı tercih edeceğim.Bu demek değildir ki ,ustalara ve rehberlere ihtiyacımız olmasın.Mutlaka ışığı onlkar tutacaktır ,fakat o ışığın altında her zaman kendi ışığımı yakmayı yeğleceğim.

Arı dostları arasında süregelen sıkıntıların olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Olması gereken elbirliği içerisinde varolan çıtayı daha yukarılara çekmek iken,mevcut durum ufak olsun ama benim olsun mantığıdır.Bunu da genel anlamda söylüyorum.Bu cümlenin içerisini ne ile doldurur isen doldur ama özü budur.

Çoğu zaman ifade ettim yine tekrar yazayım.Gönlüm arı dostlarının hepsinin bir arada olması.Herkesin birbirinin görüşüne saygı duyması.Dünya'nın sadece kendisinden ibaret olmadığını ve herkesinde kendisi gibi düşünemeyeceğini,dolayısıyla da farklı görüşleri olabileceğini kabul etmesi.

Bu,bu kadar zor mu.Bunu yapabilsek ,soruyorum; neyi paylaşamayacağız.

Hiçbir şeyi.

Ticari olarak ; ana satanlar,bal satanlar,arı satanlar,kovan ekipmanları satanlar vesair her ne olursa olsun önünde ne engel var.Herkes rızkını yer.

Yazacak çok şey var.

Kör değilim,çok şeyler görüyorum ama bunları yazmanın bir katkısı olmaz.Bilsem ki bu arı dostlarını bir araya getirebileceğim,bütün mesaimi harcarım ama umutsuz vakıa.

Ben Herkesin görüşünü ifade etmesi taraftarıyım.Bu sebeple de ,küfür ve hakaret olmadıkça hiçbir yoruma müdahale etmedim etmem de.

Allah'a şükür ki ,bugüne kadar da hiç bir arkadaşımız müdahale etmeme gerek bırakmadı.

Herkes benim diyor...

Onlar için ,ne sen ne ben ne de diğerleri var...


SLM ve Muhabbetle...