21 Temmuz 2011 Perşembe

MEME TRANSFER SONUÇLARI

                                Yeni yapılan larva transferleri
Şehirli kızlar tırstı.Ofisin balkonundan kendilerini bir anda ormanın ve doğanın içinde bulunca acaip tırstılar:))Altta havalandırma ızgaralarından kovan girişine kadar kocaman bir sakal yaptılar.Sanki diğer kolonilere gözdağı veriyor gibi idiler...

İşin biraz tembelliğine ,birazda hani bu işi nasıl daha basit şekilde yaparım diyerek katlı kolonilerimde  ana değişimlerini meme transferi yöntemiyle aşmayı düşündüm ve uyguladım.Sonuçlar pek iç açıcı olmadı diyebilirim.%50 başarı oranı.Yani baraj altı :((

Geriye baktığım zaman biraz aceleci ve fazla hüsnüzan gösterdiğimi düşünüyorum.

Anasını aldığım koloniye 24 saat sonra meme transferi yapıyorum.Kağıt üstünde okey ama uygulama da sonuç hüsran olabiliyor.Halbuki al 4-5 gün öncesinden anasını iyice bir görsün....:((

Üstelik memeleri çıta arasına koyacağım yerde kaptır bir çerçevenin kenarına çarpmasın şeytanın gözüne...((

Bak bak hep sonradan geliyor aklıma.

Velhasıl olan oldu.Kaçındığımız iş başımıza geldi ve meme temizliği yapmak zorunda kaldım.Üstelik bir daha yapma durumum var kiii bunu da Asım abiye yıkmayı düşünüyorum. ( tatilde olacağım)

Ve yeni analar elde etmek içinde dün akşam tezgah başındaydık.Çok güzel bir deneyimdi.Bir kare fotoğrafımı alacak bir yardımcı elemanım bile yoktu.Ormanın ortasında bir arılarım bir de ben.

Sakin sakin larva tarnsferlerini yaptım.Yalnız ideal kurtcukları alamadım.Onları görmem mümkün olmadı,görmediğimi de ben almadım.Sadri abiyi güldük ama bize de onun mercekten almak farz oldu.

Not. Haftaya nasib olursa tatilde olacağım.Bir haftalık kısa bir ayrılık.Dönüşümde herşeyi daha muhteşem bulmak dileğiyle Allah'a emanet olun.

SLM ve Muhabbetle...

11 Temmuz 2011 Pazartesi

ŞİKE YAPTIM...

             Tarih olacak olan muğlalının ana adayları diyelim.
Bunlarda yeni mekanları.Yatak,yorgan,döşek,yiyecek velhasıl herşey hazır.
 Benim Birader ,namı diğer sakallı Bakan Selim.İğne sayısı biraz fazlalaşınca ,çareyi kaçmakta buldu.
O kaçtı ben kovaladım.Resim çekecez ya :))

Evet itiraf ediyorum şike yaptım...

Hiç öyle birileri gibi sağa sola kıvırmıyorum ve itiraf ediyorum :)

Tek bir muğlalı ile başedemedim.Takviye kuvvet aldım iki koldan yine çaresiz kaldık.

Baktım ki başedemiyorum Asım abiden yardım istedim.Sağolsun hazır kıta asker hemen koştu.İnsanın yanıbaşında her daim böyle yardım alabileceği bir arıcı dostunun olması büyük bir avantaj.

Malum , bu sefer ana değişimlerini ana kolonilerin kendisine meme transferi yaparak uygulayacaktım.Bu sebeple Çarşamba günü anaların iş akdini feshetmeye başlayacaktım.Artık emekli olma zamanları gelmişti.Tabii bunu sadece emekliliğe hak kazananlara :)

Fakat yağmacılar yüzünden çarşamba günü ancak bir kaç anayı emekli edebildim.Bu yıl 100 m . yakınıma tanımadığım bir arıcı 50 civarında koloni getirmiş.Kolonileri ne durumda bilmiyorum ama acaip aç olduklarını biliyorum.Kestane akımı var iken adam arılarına şeker verdiğini söylüyorlar.Bu önemli değil ama benim kolonileri taciz edenler tamamen oradan geliyor.aç olmasalar bu kadar fazla taciz etmezler diye düşünüyorum.

Perşembe günü ise bu işi bugün bitirmem lazım diye düşünürken ,kendimi pek iyi hissetmediğimden ve tacizlerin devam etmesinden dolayı yine 3 veya 4 ananın emeklilik işlemlerini yapabildim.

Görüntü hoş değildi.

Analar Cumartesi ,Pazar doğacaklar ve koloniler hala hazır değil.Ben ne yaparım o kadar anayı :(

Hemen acil yardım ekipi Asım abiye müracaat.Cuma günü müsait sen gel şu emeklilik işlemlerini hızlandıralım dedim.Sağolsun Akşam 18.00 gibi benim arılıkta idik.Tabii yanımızda körükçü olarakta benim birader.

12 civarında ananın emeklilik işlemlerini yaptık.Tabii körükçümüz bu sevgi seline dayanamayarak kaçmak zorunda  kaldı.İşin güzek tarafı o da zehire karşı bağışıklık kazanmaya başlamış.12 iğneye rağmen şişme yoktu:))

Muğlalıyı en sona bıraktık ki ortalık iyice toz duman olmasın.Fakat hava iyive kararınca bu sefer de sabaha bırakalım dedik. ( tırstık:)) 

Hesapta olmayan durumlar çıkınca cumartesi Asım abiyi yalnız bırakmak zorunda kaldım.Artık muğlalı ile başbaşa idi.Ben sadece skor takipi yaptım.Akşam raporu ikinci denemede Anayı emekli ettiğini ,buna mukabil çok saygı ve sevgi gördüğünü söyledi :))

Ama iş hallolmuştu.

Fakat ben niyetimi bozmuştum.Bununla uğraşmayacak ,bölecektim.

Pazar günü 19.00 kadar arılığa hiç girmedim.Evin balkon kısmında ,serin bir gölgede ,akşam için kondisyon depoladım.

Dağıttığım memelerden 7  tane artmıştı.Bunlarla beraber yedi ruşeti hazır ettim.Uzay kıyafetlerimi de giydim ve artık operasyona hazırdım.

Kovanın kapağını kaldırmamla birlikte olağan sevgi seli akın akın başladı.Fakat önemli değildi.Ben zaten hazırlıklı didim.Bir miktar iğne ye zaten hazırdım.

Ahh ,uhhh,ohhh sesleri arasında tek tek ruşetlere yerleştirmeye devam ettim.

Ben bu durmumu bal yiyen arıya benzettim.Arı bala olan muhabbetinden bir taraftan iğneleri savuşturmaya devam ederken ,diğer taraftanda bal yemeye çalışıyor.Tabii ne kadar dayanabilirse::))

Derken ; Vecihi abinin hediyesi el demiri bizim pantolunu yırtmaz mı::(((

Aha da mertlik bozuldu.

Uzay elbisesine rağmen zaten onlarca iğne yiyorduk kiii vay ananm vayy:::(((

Çizmenin içi ağzına kadar arı dolu,apış araların o biçim dolu ....yandım ki ne yandım....

Kaç yavrum kaç ta nereye :((

Çizmeler bir tarafa ta ben öbür taraf koşmaya devam...

Yarım saat,kırkbeş dakikalık mücadeleden sonra 78-80 iğne yesemde bir o kadarını da ben hakladım.Maç berabere sayılır anlayacağınız.Rakip daha çok bel altı çalıştı.Onlarda benim şike yapacağımı anlamış olmalılar:)))

Sonuç ; yedi ruşet akşam kendini Asım abinin arılığında buldular.Artık bundan sonra ayın sonuna kadar onun misafiriler.

Bakalım oradan skor alabilecekmiyiz :))

Kolonilerimde genel durum ıhlamur kendini belli etmiyor.Gelmiyor diyemediğim gibi,geliyor da diyemiyorum.Fakat kolonilerin gücüne göre bazılarında 3,bazılarında 2 veya bir çerceve sırlanmış bal var.Şimdilik buna da şükür.Basra balına kadar umarım balımdan fazla tırtıklamazlar...

SLM ve Muhabbetle...


4 Temmuz 2011 Pazartesi

ARTIK KESTANENİN KOKUSU DA YOK...

 Ortanca kızım Halime.Arılarımın yanına maskesiz ve korkusuz bir şekilde yaklaşabilmeleri çok hoş.
 Yeğenim Ahmet.O da  biraz korksa da arıyı yakından izleme cesaretini gösterdi.
Bakanın 81 nolu kızlardan yaptığı transfer çıtası.

Artık işler biraz daha rahat.Normelde ana işleri ile uğraşmasam tam yatma zamanı.Ama nasıl beceriyorsam beceriyorum kendime boş zaman bırakmıyorum :(

Bu hafta arılıkta artık kestanenin kokusunu alamaz olduk.Epeydir kokusunu alıyor ,kendisini göremiyor idik.Artık o da yok.Kestane hiç yok desek yalan olur ama beklentilerin altında diyebilirim.Şimdi gözümüz Ihlamur da.Bakalım nasıl geçecek.

Transferini Bakanın yaptığı çerçevelerin kontrollerini yaptım.33 meme tutmuş.Bu sefer memeler daha bir büyük.Besleyici koloni farkı açıkça görünüyor.Tabii bir sıkıştırma olayı.

Bu sefer çıkacak olan ana adaylarını çiftleştirme kutularında değil de ,anasını değiştirmeyi düşündüğüm koloniye kapalı meme halinde vereceğim.Bu uygulamayı da işi biraz daha basitleştirmek için yapıyorum.Aksi halde  katlı kolonilerde meme temizliği yapmak zor olacaktı.Şimdi ana memesini kapalı halde koloniye vereceğimden pek sorun olacağını zannetmiyorum.Çiftleşme uçuşlarında da arı kuşları şu aralar pek görünmediklerinden fazla riskli olduğunu düşünmüyorum.Olsa bile yedeklerim var.Kaptırırız bir tane olur biter.

Bir de bu uygulamayı zamanlamasını iyi yapmak istedim.Bölgemde son nektar akımı 01-15  Ağustos arasında oluyor.Basit hesapta ben anayı koloniden aldığım zaman ana son tarlacıyı da yumurtlamış olacak.Bu sebepten de olası bir iki çerçevelik arı kaybı performansı etkilemeyecektir.Zaten yeni gelen ana da kışa hazırlanırken bu farkı fazlasıyla kapatacaktır.

Bunlar düşünce ve beklentilerim.Bakalım uygulama safhasında bizi neler bekliyor.

SLM ve Muhabbetle...

1 Temmuz 2011 Cuma

ORGANİK DOSTLAR VE F-1 LER

 Gülmek arıcıya yakışıyor.Lakin usta kafayı kalfaya takmış bir kere.
 Nasıl takmasın ki , kalfa her işe el atıyor.Usta o sanki mübarek.Mehmet Yükselin varlığıda ustayı kalfanın dilinden kurtaramıyor.
 Canlı performans.Organik F-1:)
 Her derde deva Doktorumuz.Her meclisin olmaz ise olmazı.
           Doktor takarda Saim Bey takmaz mı.Doktora nisbet.
Maydanozun bol olduğu ikram soframız.

Tatil dedin mi çabuk geçer.Eminim Mehmet Yüksel'inde öyle olmuştur.Bir rüzgar gibi geldiii geçti.

Mehmet'in dönüş tarihinde yine ufak bir organizasyon yaptık.Yine ilk etapda ofiste buluştuk ve akabinde kendimizi yazlığa attık.

Bakanımız Gebzeden yola çıkmadan önce ,elimde dipcik gibi organik F-1 larvaları var ,gel sen bu janterle uğraşma deyince ,ehh kıramadım,hadi olsun dedim :))

Sağolsun,kaptı bir çerçeve larvalı çıtayı geldi.Kalfa bir kaç dersten kaçmış olmalı ki başladı kalfaya canlı performans sergilemeye.

Boynuz kulağı aşmış,Kalfa belgeyi de almış kiii,bundan sonra ustanın işi zor :))

Sohbet ortamındaki arkadaşlarımızın isimlerini yazma gereğini hissetmiyorum ki,sizler zaten hepsini tanıyorsunuz.

Mehmet  Yüksel'in uçağının kalkış saatine kadar çok hoş sohbet bir ortamımız oldu.Gönül isterdiki burada bulunamayan bütün arıcı dostlarımızda aramızda olabilseydi .Gönül çok şey istiyor ama maalesef her zaman bu olmuyor.

Gönül istiyor ki ; bütün ama bütün arı dostları ,şartsız kayıtsız,hesapsız,kırgınlarını vesair herşeyini bir kenara bırakabilse ve ortak payda etrafında bir araya gelebilse......

Görüyorsunuz ya ,gönül bu çok şey istiyor.

SLM ve Muhabbetle...