13 Haziran 2011 Pazartesi

F-1 'LERİN DOĞUMU

                                          Haftalık rutin kontroller. 
Kızlar çok nazlı çıktı.Artık yeni doğduklarından mıdır nedendir bilemem.

Bir haftadır süren hapis cezası nihayet bu hafta son buldu.F-1 anaların doğum vakti geldiğinden ,ana ruşetlerini açarak serbest bıraktım.

İlk denemem olması sebepiyle heyecanlı bir kontrole başladım.İlk meramım arıların geri dönüş oranı ne olacaktı.Durum beklediğim gibi gayet olumlu idi.Terk hiç yoktu.Bazı kutular az sayıda bazıları ise hiç dönmemiş.

Toplamda 33 meme dağıttım.7 ana değişik sebeplerden ötürü başarılı olamamış.Mesela 4 tenasi yağmaya uğradı.Yağmadan sebep birkaç fire daha verebilirim.

Ana kutularının yer seçimi konusunda hata yaptım.Kolonilerin hemen yanında olması büyük handikap.Bir defa rahat çalışma imkanı tanımıyor.Yağma riski her daim var.Bu yıl böyle gidecek ama bundan sonrakileri bahçe içine arılıktan 100 m kadar uzağa taşıyacağım.

Diğer kolonilerim ise hala bekleme modunda kestanenin açmasını bekliyorlar.Bazı kolonilerin erkekleri uzaklaştırdıklarını gözlemliyorum ki bu da benim pek hoşuma gitmiyor açıkcası.

Meteorolojik veriler ,İstanbul'da Haziran ayının yağmurlu geçeceğini söylüyor.Şu ana kadar yağmadı gibi birşey.Bir hafta içinde kestane çiçekleri açmaya başlar,tahmin ediyorum yağmurlar da başlar:(

Teşviği kestikten sonra kolonilerin mevcutlarını artırma konusunda bir gelişme göstermemeleri de beni ayrıca deli ediyor ama yapacak birşey yok.

Üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum,gerisi Allah'ın takdiri.

SLM ve Muhabbetle...



6 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Merhaba Yusuf Kardeşim !

Anaarılarında inşallah fazla fire vermezsin.
Dediğin gibi çiftleştirme kutularının kovanlardan uzak olması gerekiyor.

Sağlıcakla kal...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf hadi hayırlısı, gidilmeye başlanan yol biten yoldur, dedim gitti::))
Anaarı üretimi yaptıgın ruşetleri çok seri gözden geçirip kapatman gerekiyor, illede anaarfıyı görecegim diye ilk başlarda ısrar etme. Önümüzdeki günlerde yumurtlama faliyetleri başladıgında yumurta göremediğin kolonilerde anaarıyı görmeye çalışırsın. Kendi yapmış oldugun iş gibi kıymetlisi yoktur.

Anaarı üretiminde şimdi yağma sorunu göryorsan birde kurak ve son baharı düşün. İster istemez ben ikisini bir arada götürmek zorundayım.
Sağlıcakla kal.

yalovalı arıcı dedi ki...

Slm.

Yusuf usta yeni hastalığın hayırlı olsun.
Hastalığında hayrımı olurmuş :)))

Arıcılık bir hastalık olduğu gibi ana üretmekte ayrı bir hastalıkmış.

Neden daha önce başlamamışım soruyorum kendime cevabı yok...

Senin görüşün normal kovanlarda üretimden yana ama küçük çiftleştirme kovanlarında ana üretmek daha verimli olur .
arılandırılmasında arı miktarı az oluyor.Hem beslemesi daha az daha az yer kaplarlar en önemlisi küçücük kutularda kışın ana yaşatmak çok büyük avantaj sonuçta ana üretmek amacımız.
Bir kaç tanede strafor kutulardan dene.Farkı görünce sende döneceksin küçük kutulara.
Kolay gelsin.Selam ve muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

Henüz yolun başındayız ve daha öğrenecek çokk şeyimiz var.Muhakkakki bu yolda kazaya da uğrayacağız.Mesela kutuların yeri gibi.

Sayın Bakanım.

Bismillah yeni başladık ama soru ve sorunlar bir yığın.İleri de kazanılan deneyimlerler beraber daha iyi sonuçlar alacağımı düşünüyorum.Her ne iş olursa olsun ; Başlamadan bilemezsin.Teorik eğitim farklıdır,uygulama farklıdır.İş sahada biter,sonuçları masada okursunuz.

Adaşım.

Bu iyi huylu tümör:))

Cevapsız sorunda haklısın ama belki de zamanı şimdidir,kimbilir:)

Ruşetleri tercih etmemin bir kaç sebepi var.

Birincisi ; terk ve yağma gibi sorunlarla karşılaşmamak.

İki ; 2 veya 3 tur ana düşünüyorum,arkasından bu ruşette ki arıları kışı çıkaracak seviyeye çıkarmak.

Strafor kutuları deneyebilirim.Daha verimli olursa neden olmasın.

Ben ,benim faydama olacak bir uygulamayı neden reddedeyim ki :)

SLM ve Muhabbetle...

Erdoğan dedi ki...

Yusuf Bey,

F1 leriniz hayırlı olsun. İnşallah uygulamalarınızda başarılı olursunuz. Sizin başarılarınız benim gibi bu işe gönül vermiş ama cesaret edemeyen kişilere de cesaret verecektir.

Selamlar. Başarılar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Erdoğan Bey.

Teşekkür ediyorum.5-6 kovan bakanlar ana ihtiyaçlarını satın alarak temin edebilirler.Fakat belli bir sayıyı aşıyorsanız,elinizin altında her daim ana olmak durumundan.Bu sebeple ; biryerden başlamam lazım ,bende başladım.Hayırlısı olur inşallah.

SLM ve Muhabbetle...