6 Haziran 2011 Pazartesi

ANA ÜRETİM ÇALIŞMALARI

 Saymaya zamanm olmadı ama 30 civarında ana çiftleştirme ruşetim olsa gerek.Bu akşam hepsini numaralandırmayı düşünüyorum.Kesin sayısını ancak o zaman bileceğim:)
 Ana memelerini ruşetlere dağıttım.
Bol kepçe şurupu da üstüne koydum muuu ,gerisi artık kızlarıma kaldı.Şimdi sıra onlarda...

Hafta sonu ağırlıklı olarak ana ruşetleri ile uğraştım.Geçen hafta ruşetleri arılandırmak için ,yakalanan oğulları kullanmıştım.Aslında aldığım riskinde farkında idim ama yine de yaptım.Oğulların %80 i tarlacı olduğundan ne yazıkki hemen hemen hepsi geri döndü.Çokta süpriz olmadı doğrusu.Bile bile lades yani :((

Bu sefer tedbirli olmakta fayda var dedim ve tecrübelerinden faydalanmak için Bakanı aradım.Öyle ya,kaç yıldır ana kutularını arılandırıyor vardır bir bildiği.

Cumartesi günü benim biraderide yanıma alarak,yine daldım oğullara.Bir defa kafayı koymuşuz ya ,keseceğim cezalarını.Yine bir veya iki çıta ,tek ruşete ayırdım ve hapsettim.Bakan emri  :))

Ayırdığım ruşetlere ana memelerini de dağıttıım.Analarını daha önce hakladığım için zaten anasızdılar.Çarşambaya kadar hapis kalacak olmalarından dolayı,şurupluklarını da ağzına kadar doldurdum.
Bu sefer kaçma şansları zayıf.Memeden çıkacak olan ana da koku yayacağından geri dönüşü bayağı bir azaltacaktır diye düşünüyorum.

Bal'a girecek kolonilerimin ise genel durumu bekleme moduna geçmiş gibiler.Meradan çok az da olsa nektar geliyor ama bunuda ancak güçlü kovanda gözlemleyebiliyorsunuz.İstanbul akasya kokuyor ama benim oralar değil.Yapacak birşey yok olanla yetineceğiz.

SLM ve Muhabbetle...

3 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf çalışmalarında başarılar. Bu iş zor degil hele bu bilgiler olduktan sonra. Bu konuda sen ayrı bir istatistik tutacaksın, bakalım kaç anaarı çiftleşip yumurtaya başlayacak, bizde sayı fazla oldugu için firelerin sayısı tam degil.

Bir iki tur anaarı üret hatalarını kendin göreceksin.

Kutu arılandırma olsun, arılıkta bırakılacak koloni bölmesi olsun, geri dönmeleri azaltmak için en az 3 gün kapalı mekanda tutulması gerekiyor. Biz geçmişte bu işlerden agzı yananlardanız.

Bir başka hadise aktarayım, ben bir ara Kırklareline bizim Vize deki Şenola karniol yumurta yolladım. Şenolada sıkı sıkı tembih ettim dedimki sana yeni atılmış yumurta gönderiyorum bir arının anasını sıkıp o kovana at. Ve tüm yavrulu açık kapalı farketmez ellerinden al sadece polen ve balı olsun, gönderdiğim çıtayıda o anası ölen koloniye ver yumurtalar çatladıgında larvalar süt içinde kalsın çok güzel transferler yaparsın.
Bana tamam dedi ama dediklerimi yapmamış.

Gönderdiğim kap anaarı çiftleştirme kutusuydu ve içine bir çıta arı silkeledim, az olmasın diyede yarım çıta daha ilave arı silkeledik, Aliosman Çalıkla birlikte.

Şimdi olayın sonuç bölümüne bakalım.

Aliosman abi Pınarhisara gidiyor ve bir gün sonrası Vizeye kutuyu getiriyor, Şenol da kutu çok kapalı kaldı diye hemen açıp kaçıyor.

Kolonilerde indirildikten sonra sakinleşmeleri için bekletilir, yoksa dışarı fırlayan kovanını bulamaz. Bir koloni olsa sorun olmaz, ama kalabalık arı olursa her şey birbirine girer.

Akşamleyin arılıga gidiyor, kutuda çalışma yok, bir açıyorki içede saysan 10 arı kalmamış. Bunu biz yaşadık. Ben bu tür bölmeleri gece karanlıkta yere koyup açarım, sehpaya koyarsan arı aşagıya düşer ve yerinide bilmiyor serseri gibi dolaşıp ölür.


Aynı arılıkta arı bölünecekse, önce açık larvaları besleyen işçi arılardan bir çıta silkelenmeli, bunlar dışarısını bilmeyen arılardır. Bölmeye birde sökülmeye başlamış yani doğmaya başlamış kapalı yavru verilmeliki, bölme sağlıklı olsun.

Haberden çok yorum oldu, kal sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey inşallah yakında ana arıları çıkmış olarak göreceğiz.14 haziranda görüşmek üzere saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Başarmak için azimli ve öğrenmeye aç olmalısınız.Tereddüt insanı hataya sürükler.

Bilmediğim bir konu hakkında,bilgisine güvendiğim birisinden yardım istiyorsam ,dediklerini harfiyen yaparım.Aksi durumda ya sormayacaksın,yazılanları okuyarak jendi sentezini oluşturacaksın veya denileni yapacaksın.Üçüncü bir yol yok.Ama maalesef arıcılarımızı hala eski alışkanlıklarından kurtarabilmiş değiliz.

Örneğine örnekle cevap vereyim.

3 yıldır kuluçka makinası ile civciv çıkarmaya çalışıyorum.3.yılımda tepe noktasına ulaşabildim.Bu tecrübelerimi aktardığım bir hoca arkadaşım aynen şunu söyledi '' desene sayende üç yıl kazandım ''

Bunun farkına varmalı ve yıllarımızı heba etmemeliyiz.

Vecdi abi.

Bu akşam ilk kontrollerimi yapacağım.Hapisliğe son vereceğim.Şİmdi önümde iki etap var.Birincisi bu akşam ne kadar ana çıktı birrr,iki ne kadarı eşleşip dönebilecek.

Sonuç her ne olursa olsun bu yoldan dönüş yok.

Anlaşılan tarihi uzattın.Hadi bekliyoruz gel artık.

SLM ve Muhabbetle...