2 Mayıs 2011 Pazartesi

İSTANBUL'A NİHAYET BAHAR GELDİ...

              Kolonilerim bol bol sıcak havanın tadını çıkardılar.
                       Yeni kızların maşallahı var.Teşviği görünce tam gaz yaptılar.
Bu da benden olsun.Yeni çok aç bir vaziyette gelmişlerdi.Geçen hafta iki poşet ,bu hafta ise üç poşet teşvik şurupu verdim.Gelecek hafta ise normale yani bir poşete dönececekler.

Güneşin yüzünü göremesek bile sıcaklar hissedilir derece de arttı.Termometreye bakmadım ama herhalde 17 derece civarında idi.Arılarım bayram havasında günü yoğun çalışma temposunda geçirdiler.Tabii bende...

Arıcıların en yoğun olması gereken bir dönemi yaşıyoruz.Bu güne kadar bizi çok yordukları söylenemez ama artık bundan sonra nefesimizi keserler diye düşünüyorum.

Yeni kızların iki kovan hariç hepsine kat atmıştım.Eski kızlarım da bu hafta nazire yaptılar.Eski kızlardan da 10 kadar koloniye kat attım.

Genel anlamda yavru alanları bayağı bir genişledi.Yolda bir kazaya uğramaz isek kestane balına kadar yeterli sayıya ulaşacaklardır diye düşünüyorum.

Artık haftalık meme kontrollerini daha sıkı biçimde kontrol etmeye başladım.Ne de olsa artık oğul ayındayız.

Biz arının meme yapmaması için ne kadar önlem alırsak alalım,yine meme yapabiliyor.Bir koloninin oğul vermesi demek o koloninin sezonu pas geçmesi demektir.Bunu hiç bir arıcı istemez.

Rutin kontrolleri çıta çekerek ve gözlemleyerek yapıyorum.Meme arayacağım diye kovanın tümünü karıştırmıyorum tabii.koloninin davranışlarında olağan dışı bir durum görmem halinde daha fazla çıta çekerek kontrol yapıyorum.

Kontroller de ana memesine rastlar isek ne yapıyorum.Genelde meme temizliği yapıyorum.Fakat bazen kolonin çok fazla meme takıyor olması ,o kolonin bu konuda çok ısrarcı olacağını gösterir.Bu sebeple ,bu koloninin anasını iki çerceve arı ile ayırarak kolonin kendi anasını yapma şansı veriyorum.

Dün yaptığım kontrollerde de böyle ısrarcı ,kuvvetli bir koloniye denk geldim.Anayı tüm aramama rağmen bulamadım.Günlük yumurta da göremedim.Bütün bunlar ananın sağ olmadığını gösterse de böylesine kuvvetli bir kolonide risk alamazdım.Bu da bana çok zaman kaybettirdi.Ama yine bulamadım.

Seçtiğim iki memeyi bırarak diğer memeleri temizledim.Fakat yine de içim rahat değil.

Bende ki analar boyalı değil.Bu bir dezavantaj.

Oğul a kesin çözüm olması için eldeki ve bundan sonraki tüm anaların kanatının birisini keserek uçmasını engellemeyi düşünüyorum.Pek uygun görünmese de bir çözüm yolu.

Benim en büyük sorunum zaman.Bunu sırf arı için söylemiyorum.Yaşamımın her anı böyle.bundan dolayı özellikle hafta sonu zamandan olduğunca tasarruf etmeliyim diye düşünüyorum.Bazı işleri daha pratik yoldan yapmalıyım.Bununla ilgili bir kaç düşüncem var ve araştırma safhasındayım.

SLM ve Muhabbetle...

9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi sezon başladı evet herkese hayırlı olsun. Ananın kanadının kesilmesi özellikle bizim gibi hafta sonucular için çok kullanışlı bir yöntem. Bir hafta kazandırır en az ve müdehale etme fırsatı verır. Sağlıcakla kal abi.

Erdoğan dedi ki...

Yusuf Bey maşallah arılar teşviği görünce coşmuşlar. Ben de benim arılar niye yavaş gidiyorlar diyorum :( Olay teşvikteymiy. Benim teşvik az geldi demek ki.
Selamlar.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak inşallah durumlar istenilen ortamda olur uğraşılarınızın karşılığını fazlasıyla alırsınız.Kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Aynen abi.Geçen yıl kanadı kesilmiş bir ananın firarını yakalamıştım.Faydalı olacağını düşünüyorum.

Erdoğan Bey.

Kızlar bizim gibi Türk kanı taşıyor demek ki:) Ne kadar teşvik o kadar arı:))


İlhami Abi.

Teşekkür ediyorum.İnşallah hepimiz emeğimizin karşılığını alırız.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yusuf kardeşim kolay gelsin.

Heryerde diyorum; ya bizim Dr. un arısı olacaksın yada Yusuf Şimşak'ın arısı olacaksın çünkü bu şahıslar ne bal ister ne de polen üstüne şerbeti de gönlü de boldur bu arkadaşların bir elin yağda bir elin balda yaşayacaksın...

Kolaylıklar dilerim herşey gönlünce olur inşallah.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,arıların durumu iyi gözüküyor.Maşallahı var.Bu sezon hedeflediğin hedefe ulaşman dileğiyle,saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

Bildiğin gibi değil.Bolluk her zaman iyi olmuyor.Baksana bizimkilerin bir eli yağda bir eli balda ama tembellik hat safha da.Hocadan yeni aldığım kızlar ise açlıktan ölmek üzere ama çalışkan mı çalışkan:)) Yok bu işin orta yolu....

Vecdi Abi.

Şok bir soğuk dalgası yemez isek sezona çok iyi olmasa bile iyi hazırlandığımızı söyleyebilirim.Tedbir bizden ,takdir Mevla'dan artık neyleyelim.

SLM ve Muhabbetle...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın
yusuf şimşak
insanı sokmayan arı varmı tabiki var
eskiden arılar sokan cinsten değildi
şimd arıalr bozulduğundan insanı sokuyor
koruksuz yanaşılmıyor
ben 5 yıldır koruk kullanmıyorum
arılara koruk istemiyor
tahattunamede bıraz komık ama sokmıyan arılarda var
isterseniz sizede bu arılardan yollarız
yanında oturup çay içersiniz
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın Bey.

Arının sakin veya uysal olabileceğini kabul ederim ama sokmayan dediğiniz zaman orada dururum.

Çünkü ilk defa böyle birşey duyuyorum.Şayet beinm elimde böyle bir arı var diyorsanız ne ala.Tabiiki her arıcı çalışmak ister.

SLM ve Muhabbetle...