15 Aralık 2010 Çarşamba

KABARTILMIŞ PETEKLERİ SAKLAMA

Peteklerin içeriden görüntüsü
Kapalı hali.
Diğer bir yöntem katlı kovanda üstü sinek teli ile kapalı hali
Tabii en alttaki kovanın alt çekmecesi açık
Ve içinde peteklerin muhafaza edildiği katlı kovan.
  • Arıcıların en büyük problemlerinden birisi de kabartılmış peteklerini güveden korumaktır.Bugüne kadar onlarca yöntemden bahsettiler.Benim uyguladığım bir kaç yöntemden kısaca bahsetmek istiyorum.
  • İlk olarak eski arıcıların kullandığı bir sistem olan taze ceviz yaprağı ile korumak.Katlı kovan içerisine petekleri diziyor ve her kata taze ceviz yaprağından koyuyorsun ki güve gelmesin.Şuana kadar uyguladığım sistemler içerisinde belki de en iyisi idi.Nisbeten başarılı olmuş ama %100 verimlilik sağlayamamıştım.
  • İkincisi ise naftalin.Bunu normalde ev hanımları saklamayı düşündüğü elbise veya bu türde bir eşyayı saklamak için naftalini üzerine serperler.Bunu Karadeniz yöresine yaptığım bir ziyarette Trabzondaki bir arıcı dostumuzdan öğrenmiştim.Naftalini her kata kağıt üstüne koyuyor idi.Kabarmış peteklerini bu yolla muhafaza ettiğini söylüyor idi.Bu uygulama da güve açısından başarılı fakat kalıntı açısından sorunlu bir uygulama idi.Petekler içerisinde kalıntı bırakıyor ,dolayısıyla varolan koku bal'a sirayet etme ihtimali son derece yüksek.
  • Üçüncü uygulama ise sirke asiti.Bu uygulamayı ise Sergen bölgesindeki arıcı büyüğüm Hasan abiden öğrenmiştim.Sirke asitini bir kabın içerisine katların en altına koyarak yapılan bir uygulama şekli.Fakat uygulama da verimlilik düşük kaldığından bunu da rafa kaldırdım.
  • Dördüncü yöntem ise kükürt.Bu uygulamının etkisi var.Fakat uygulama zorluğu çok fazla .Düzenli olarak peteklerinize kükürt uygulaması yapacaksınız.Ayrıca birde kalıntı sorunu.Kükürt o kadar ağır ki bunun kalıntı bırakmama ihtimali yok.Geçen yıl ben uygularken şahsen çok zorlandım ve hiç düşünmeden bu sistemi de rafa kaldırdım.
  • Ve son olarak bu yıl uyguladığım sistem.Bu sistemi Yalovalı arıcı adaşım Yusuf'ta görmüştüm.Arılığının yanındaki bir baraka da kabarmış peteklerini yanyana dizmişti.Kendisinden sistemin verimi açısından bilgi sorduğumda ;hiç bir sorununun olmadığını ,peteklerin etrafında hava akımı olduğundan güve oluşamadığını ve uygulamadan memnun olduğunu dile getirmişti.
  • Fakat ben bunu uygulamaya cesaret edememiştim.Ama artık daha fazla beklemek mantıklı değildi.İlk olarak balkon kısmına demirciye petekleri asabileceğim bir muhafaza yaptırdım.Tam olarak istediğim gibi olmasada kabarmış petekleri bir tarafa,ballı çerçeceleri bir tarafa dizdim.
  • Bunun yanında ilave olarakta katlı kovan şeklinde bir uygulama yaptım.Kovandaki katlara petekleri koydum ve katlar arasına hiç birşey koymadım.Kovanın alttaki çekmecesini tamamen açarak içeride hava sirkülasyonu olmasını sağladım.Amaç güvenin oluşuma ortam sağlamamak.
  • Bu sistemi uygulayalı iki ay oldu ve hala bir olumsuzluğa rastlamadım.Muhtemelende rastlamayacağım.Beklentim ; hem peteklerimi %100 verimli saklayabileceğim ,hem de koku vesair gibi hiç bir kalıntı olmayacak.Üstelik arıcıya en az iş yükü çıkaracak bir sistem.
  • Bu uygulamalar benim şimdiye kadar uyguladığım sistemler.Arıcılarımız illaki daha değişik sistemler uyguluyorlardır.Amacımız bütün arıcı dostlarımızın kayıpsız ve en ideal sistemi uygulamasıdır.Bir kabartılmış petek bir arıcı için servettir.
  • SLM ve Muhabbetle...



7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi bahara sonuçları da paylaş. Bence pek çok arıcının ciddi problemi bu güve. Naftalinde ülkemiz arıcılığını bitirdikten sonra yasaklanmış bir madde bence. Sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf Slm.
Ağkurdu başımızın belalarından biri. Bu kurt her zaman faal olmuyor. Faliyete geçmek için belli bir ısı sonrada kuluçka süresi lazım. Önemli olan petekleri kovana veya bir yere kapatıp bu ısıyı oluşturmamak. Kovanlarımızdada bu durum var, koloniyi sıkıştırıp, sarıp sarmalayınca yavru faliyeti başlıyor, istenen ısı oluşuyor, ısı yükselmesi yavruyu hep tetiklemiştir.

Havalar sıcakta olsa, Yalova'daki Yusuf, Mugla Milas'taki mehmet abiler, senin şu an uyguladıgın gibi hava akımı olan bir odaya petek petekleri dizmişlerdi, Yalova'lı Yusuf'ta kullanılmayan bir atölyenin çekme kat gibi bir yerine dizmişti. Burada benim anladıgım havalar ısınsa bile sabit bir ısıda kalamıyor, sürekli degişkn bir ısıda ağ kurdu doğup büyüyemiyor, benim anladıgım bu.

Şunuda ilave edeyim sen petekleri su deposuna dizdiysen, orası yazın fırın gibi oluyor::))
Orası ağkurdu üretim merkezi olmasın, dikkatli ol.
Kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Sonuçları olumlu veya olumsuz mutlaka paylaşacağım.Bizim paylaşımdan anladığımız bu.Yoksa 5 çayı muhabbeti değil :)

Ne yazıkki naftalini hala kullanan arıcılarımız var.

Sayın Bakanım.

Maalesef evet.Bizler için bayağı bir sorun oluyor.Tesbitlerine katılıyorum.Benimde beklentim değişken hava akımı sayesinde güvenin oluşumuna meydan vermeyeceğidir.Raflı sistemden %100 verimlilik bekliyorum.Fakat kovanda test ettiklerimi ise daha sıkı gözlem altında tutmayı düşünüyorum.Özellikle de Mayıs ve Haziran ayında.Şayet iki sistemde istediğim başarıyı yakalayabilirsem artık petekleri saklamak sorun olmaktan çıkacak.

Depo ,artık bal sağım ve saklama odası.Orayı bir güzel temizleyip,boyadıktan sonra ,Bal depolama kazanı,sır alma tezgahı ve sağım makinası ile sağım odası yaptım.

Şayet güve üretim merkezi düşünseydim,herhalde oradan daha uygun bir yer bulamazdım:)

SLM ve Muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yusuf kardeşim selamlar,

evet benccede en iyi saklama yöntemi petekleri dışarıda muhafaza etmek.

önceleri çatı arasında ceviz kabuğu koyarak muhafza ettim fakat sıcak olduğu için hepsini petek güvesi vurdu.
sonraki sene difriz de birkaç gün tuttum işe yaradı ama çok çıta olunca yetşemiyorsun..
geçen sene ballıkları üst üste dizerek dışarıda stokladım ve gidişten gidişe kükürt yaktım
ve sorunu büyük oranda çözdüm
yer sıkıntım nedeni ile ayrı bir yer yapamadım ama arılarımı bu ilk baharda tarlaya taşıyacağım o zaman bende petekler için böyle bir baraka yapmayı düşünüyorum.
Allah'a emanet ol.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Petekleri dondurucudan geçirmek bir çözüm ama adeti göz önüne aldığın zaman imkansız gibi birşey.3-4 kovanı olan için kesin çözüm ama bizim için değil.

Hava sirkülasyonu olan açık havadar biryerde saklama da %100 verim elde edebilirsem çok güzel olacak.Hayırlısı olur inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

Ağvalı Arıcılık (Erdal Talha Başaran) dedi ki...

selam aleyküm yusuf kardeşim eski bir konu ama.yaptığınız yöntemde prtrklerin asılı olduğu alan üstü kapalı etrafı açık bir alanmı.yani benim anladığım dışardaki değişken havaya tamamen açık bir alan doğrumudur.birde asılı çıtalar arasındaki mesafeyi en az kaç cm koyuyorsunuz. bu arada konu geçeli 4-5 sene olmuş uygulamadan memnunmusunuz.hayırlı bereketli sezonlar

Adsız dedi ki...

Kafurun ve kekik yağı