5 Temmuz 2010 Pazartesi

KOLONİ ÇOĞALTMA

Sehpa yüksekliği 50 cm. olan arılığım.

Yeni ruşetlerim.

  • Mayıs başında arılarımı çoğaltma ile ilgili bir projem var idi.Hava şartları nedeniyle buna imkan kalmayınca uzun zamandır üzerinde düşündüğüm ikinci projemi hayata geçirmeye karar verdim.
  • Bu yıl satın alarak koloniye kazandırdığım yeni kovanların analarının yaşını bilmediğimden ,kışa girerken risk almak istemedim.Ve bana göre bir arıcı olabildiğince genç analar ile çalışmalı ki verim alabilsin.Sırf bu sebepten ötürü geçen yıl bütün kovanlarımın anasını değiştirdim.Çıkan sorunlar sebepiyle zorlu ama sonuçu başarılı olan bir süreç yaşamıştım.Bu yıl daha farklı bir yol izlemeye karar verdim.
  • Anasını değiştirmeyi düşündüğüm kolonilerin mevcut analarını bir kapalı yavrulu, bir de ballı polenli çıtalı olmak üzere koloniden ayırarak ruşet kovana ayırıyorum.Bu iki çercevenin yanına bir tane kabarmış temiz bir petek ilave ederek ruşete koydum ve 25 m. mefasede olan yeni sehbaların üzerine yerleştirdim.Eski koloniye geri dönüşümü asgari seviye de tutmak içinde arının kovandan çıkışını zorlaştırarak Mehmet Yükselin bizlere öğrettiği yöntemi de denemiş olacağım.

  • Şimdi bu projemin bana ne getirmesini umuyorum.Artıları ve eksileri ne olabilir.

  • Şuan itibariye bölgemde nektar akımı kesildi.Bu arada ortalam 15 günlük bir boşluk mevcut.Araksından Basra balı akımı başlayacak.Beklentim analarını aldığım kolonilerin yeni analarını kendilerinin yapmasını sağlayarak olabildiğince sorunsuz bir geçiş ve buna ilave olarakta anasız koloninin de nektar akımında yavru bakımı olmayacağından daha fazla bal yapmasını bekliyorum.Hem daha fazla bal,hemde yeni koloni.Bunlar artıları.

  • Eksileri üzerinde bir düşüncem var tabii.İlk olarak anasız bıraktığım koloniler ana yapmakta problem yapabilir.Ana yapma sürecinde ortaya çıkacak olan 40 günlük gibi bir süreç var bu koloniyi çok zayıflatabilir.Yeni koloni zamanlama açısından kışa kadar beklediğim seviye de kendini toparlayamyaarak kışa çok zayıf girebilir.Dolayısıyla gelecek yıl bal yapmasını beklediğim yeni koloniler işe yaramaz duruma düşebilir.

  • Bunlar hepsi ihtimal dahilinde tabii.Denemezsen isen bilemezsin.
  • Daha önceki kolonilerin sehpa yüksekliğini 50 cm.civarında yapmıştım.Bu üçüncü katlarda çalışmada sorun çıkarma ihtimali yüksek.Bunun için yeni sehpa yüksekliğini 30 cm.olarak ayarladım.Bakalım bundan nasıl verim alacağım.
  • SLM ve Muhabbetle...

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey,çalışmalarınız da başarılar dilerim İnşallah emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız sağlıcaklakalın.

miriliburak dedi ki...

Yusuf bey bizim kovan altlıkları 22 cm idi alçak olursa kolay ama yüksek olunca kesmek problem olur düşüncesi ile bu şekilde yaptım henüz bir sorunla karşılaşmadım...

Çalışmalar ve ekipmanlar süper başarılı çalışmalar dileği ile...

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim, kolay gelsin bereketin bol olsun.
Kovanları tuğla yüksekliğinde koysan daha rahat çalışırsın, yüksek sehpa oldumu arılara konma rampası gerekir. Azimli oluşun başarını arttıracak inşallah...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
düşündüğünüz fikir güzel
burada sanırım sizin kortuğunzu kışa arıların güçsüz girmesi
bu sorun değil
biz burada 1 çıta arıyı kışa sokup çıkarıyoruz
sizin kovan sayısı fazla
mevcudu az olana meccudu fazal olandan kapalı arı verin iş bitsin
arı bu takviey ile kışa girsin
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Teşekkür ediyorum.Bazı şeyleri deneyerek ve yaşayarak tecrübe etmek istiyorum.Hayırlısı olur inşallah.


SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Yusuf bey selamlar,
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum,kolay gelsin selamlar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Burak Bey.

İlk altlıklarım çok düşük kalmıştı çalışırken bel ağrısına sebep oluyor.Özellikle de kovanlar tek katta iken.Sonrakileri 50 cm yaptım iki kat çalışması çok kolay ve rahat fakat üçüncü kat bu yıl atmasam da problem olacak gibi gözüküyordu.Bu yıl ise her iki ölçünün ortasını bularak ölçü aldım ve iyi olacağını düşünüyorum.

Başkanım.

Teşekkür ediyorum.İnşallah hepimizin hasatı bol olur.Yükselik konusunda arıları dolu gelişinde sorun olmaması için kovan altı sehpasını 40 cm öne doğru fazlalık bıraktırdım ki arı icabında tahtaya konabilsin.Eğer hala 40 cm konmayı da başaramıyorsa yapacak birşeyim yok.Bir de benim kovanlar orman içinde yere çok yakın olmasını da pek istemiyorum.

Taşkın Bey.

Karadenizde sağım sonrası arıları böldüklerini ve kışa güçsüz arı ile girdiklerini biliyorum.Fakat ben bunu geçen yıl tecrübe ettiğimden dolayı ana kovanın güçsüz düşmesini de istemiyorum.Bakalım denememizin sonuçu ne olur.Umarım hedefime ulaşırım.

Mehmet Bey.

Teşekkür ediyorum.Hep daha iyisini yapmanın peşindeyiz.Bunu da hep beraber başaracağımıza inanıyorum.

Asım Abi.

Teşekkür ediyorum.Bu yıl basra balı olmaz ise yapacak birşey yok ama şekercilerle sıkı bir pazarlık yapmamız gerekecek:)

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Yusuf bey,öncelikle kolay gelsin.Ana arıyı şimdiden geçleştirmen,ırkını bıldiğinle değiştirmenin neticesini önümüzdeki sene inşallah alacaksındır.gelişme döneminde ne kadar başarılı olursan ol 1 haftadan önce kabul ettiremessin.Faturası,onbinle- onbeşbin yumurtadan mahrum olmak demektir.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Vecdi Abi.

Şuan ırk değişimini tamamlamış vaziyetteyim.Bu yıl aldığım kolonilerin analarının yaşlarını bilmediğimden onları yenilemek istiyorum.Bunu da hazır ana vererek değilde kendi analarını yapmalarını istiyorum.Hayırlısı olur inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak kolaylıklar ve başarılar diliyorum.Herşey gönlünüze göre olsun.Mirac kandilinizi tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İlhami Abi.

Teşekkür ediyor ,senin de Mirac Kandilini kutluyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Mustafa Yılmaz dedi ki...

selam yusuf bey bölmeden anayı yok edip meme ler asıldıktan sonra bölseydin büyük ihtimale 2ki cıta meme vardır. 1 çıtlık arı meme kalitesi düşük olucaktır diye düşünüyorum selamlar saygılar

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf hepsini riske atmayıp yarısıyla bu işe girişsen daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum. Zaten bu işi yapmadan önce seninle bu konuları görüştük, Tam tuzak kovanlar lazım oldu, tuzaklar gebze'de::))
İnşallah hayırlısı olur, hani bir fıkra vardı olursa olur suyu olmazsa hamur suyu meselesi, anaarı var yani::))
Bu arada tüm kovanlarda kontrol yapılmalı ve 5 günde kapanan ilk memeleri bozmalısın, 6 günden önce kapanan memelerden kalitesiz anaarı çıkacaktır.
İşlerinde başarılar dilerim kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Mustafa Bey.

Kovanları klasik bölme yapmadım.Ben sadece anayı iki çerceve arı ile alarak ayırdım.Geri kalan kovan mevcutu ki buda ortalama 11-12 çıta bir arı demek yeteri derece de iyi ana memesi yapacağını düşünüyorum.

Sayın Bakanım.

Bir günde hepsinde aynı uygulamayı yapmak mümkün olmadı.Nektar yokluğundan dolayı yağma tehlikesi baş gösterdiğinden o gün ancak iki koloniye istediğimi yapabildim.Toplam da üç koloniye uygulumayı yaptım.Yapacağım gözlem sonucuna göre gelecek yıl bu uygulamaya devam edip etmemeye karar vereceğim.

SLM ve Muhabbetle...