10 Mayıs 2010 Pazartesi

YERİNDE SAYMAYA DEVAM EDİYORUM

Bu yıl işler pek umduğum gibi gitmiyor.Geçen yıl Nisan sonu kolonilerim iki ve üç katlı iken şimdi vaziyetler iyi değil.En güçlü Kolonim 12 çıta.Varın gerisini siz düşünün.

Kolonilerimin bu kadar geri kalmasını İstanbul'un Özellikle Anadolu yakasında etkili olan soğuk hava akımından kaynaklandığını düşünüyorum.Benim bulunduğum alan ise İstanbul,anadolu yakasının daha kuzey kesiminde olduğundan çok daha fazla etkileniyor.Şuana kadar gece sıcaklıkları 5-6 derece civarında dolanıyor.

Bir sebep ararken tek yönlü düşünmemeye çalışırım.Bütün bu olumsuzlukları sadece hava sıcaklıklarına bağlıyorsam bundaki en temel gösterkem,Muhteşem abinin kızları.Muhteşem abinin kızları alırken mevcutların en güçlülerini almıştım fakat şuan ki halleri geride kalan kolonilere göre çok geride.Şayet bu gerileme sadece benim eski kolonilerimde olmuş olsa idi o zaman başka sebep aramamız gerekirdi.

Tabii bütün bunlar ister istemez moral bozuyor.Bir yıl boyunca bir sezona hazırlanıyorsunuz ve bir sürü hesaplarınız var ve işler istediğiniz gibi gitmiyor.Bazen çözümleyemediğim olaylar oluyor.Mesela ;

Geçen hafta kontrollerimde 8 çıta arılı kolonim herhangi bir belirti ve ortada görünür bir sebep olmaksızın 6 çıta arısı ile sırra kadem basıyor.Bize kalan iki çıta arıda yeni doğmuş uçamayan arılar.Elde kalan çıtalara bakıyorum ana memesi izi vesair herhangi bir belirti yok.Yavru alanı gayet iyi,Temel petek çıtası vesair herşeyi mecvut.O halde neden koloniyi terkeder anlamak imkansız.

İnsanın ister istemez morali bozuyor.Hele de bu ilk açtığınız kovanlardan birisi olursa.Bu taplodan sonra içimden tek kare fotoğraf çekmek dahi gelmedi.Açıkcası yazı yazmayı da düşünmedim.Takii bloglardaki diğer arıcıların iyi haberlerini okuyuncaya kadar.Ve tarihe not düşmek adına tüm bu olumsuzlukları burada paylaşmak istedim.

SLM ve Muhabbetle...

13 yorum:

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Allah'ın selamı üzerine olsun derken geçmiş olsun inan üzüldüm hani derler ya giden gider kalan saglar bizimdir.veya yanık yerin otu tez bitermiş inşallahü Teala gidenin yerine gelenler den verir belli olmaz tekrar geçmiş olsun balıklı havuzunuz ve kamelyanız hayırlı olsun güle güle oturun selamlar

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
mutlaka naZARA GELDİNİZ
İNŞALLAH HAYIRLIS OLUR

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi sana vermediğim koloniler ki 4-5 çıta arılıydılar onlar bu sene coşmuş durumda. Ama ben nedenini yakın çevrede ekili olan kanolaya (Ali Türk az buldu ama) ve hava sıcaklıklarının benim orada iyi gitmesine bağlıyorum. Aynı şekilde Aliosman Çalık da kanoladan hava soğukları nedeniyle verim alamadıklarını yazdı geçenlerde. Aslında içimden yazmak gelmedi dedinde hepimiz olumsuzlukları ve olumlu durumları yazsak arıcılık çok gelişecek ülkemizde. Hepimiz için bundan sonrası hayırlı ve bereketli olur inşallah. Saygılar sevgiler.

Unknown dedi ki...

svegili yusuf kardeşim;

benim geçen yılki durumum sninkinden iki katdaha kötüydü,hava şartları v.s. ama benim bal mevsimim iyi geçti yani allahütala sana rızık yazmışsaki sende bu rızık için elinden gelen emeği veriyorsan moralini hiç bozma.Bak göreceksin bu sezon senin için hiçte kötü olmayaca ,kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Hilmi Abi.

Yazdıklarında haklısın.Ondan şüphemiz yok.Rızkımızı da oraya bağlamışlığımız yok.Fakat sorun olduğu zaman insan ister istemez canı sıkılıyor.Kamelya için teşekkür ediyorum.Birgün süpriz yaparda gelirsen içini beraber şenlendiririz.

Taşkın Bey.

Nazara inanırım ve önlem olarakta dini vecibelerimi yerine getirmeye çalışırım.Hayır hasenatı da yaptım mı gerisini Allah'a bırakırım.Ne yaparsak yapalım insanların beynine hükmedemeyiz.

Muhteşem Abi.

Dediklerine katılıyorum.Tesbitlerin doğru.Bu soğuk hava akımı çok etkiledi .Senin arıların kuzeye bakmış olsa bile o bölge de sıcak geçmesi ve tabii kanola senin arıları inanılmaz tetikledi.Bu yıl böyle gidiyor ne yapalım.Nasib.

Salih Abi.

Senin geçen yılki durumunu çok zikrediyorum.Tabiiki benim o kadar kötü değil.İyi ya da kötü bütün koloni bala girecektir.Fakat beni yıkan onca hazırlığa rağmen arıların hala yerinde sayması.Her hafta sonu gidiyorsun,bir hevesle kovanı açıyorsun ve manzara geçen hafta ile aynı veya daha kötü ise ister istemez yıkılıyorsun.

Rabbime şükürler olsun.Daha da kötüsü olabilirdi.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf yazdıklarından bir şey anlaşılmıyor. Şimdi kovanı açtık bu kovanda kaç çıta yavru var.Sen arıları bağlasanda durduramazsın çünkü bahar gelmiş ve acayip bir yavrulama istekleri var. Benim arılarımda geri gitti çünkü senin gibi ben bakamıyorum.Şu an benim 10 çıtalık bir kovanım varsa bunun en az 8 çıtası yavrudur. Senin kovanlarda yavru durmu nedir bunlar çok önemli.

Benim korkum ise sen arılara iyi bakıyorum diye şurup vererek çıtaları blokemi ettin yönünde. Başka türlü yiyecegi olan arıyı durdurmaz imkansızdır. Havaların soğuklugu Almanya gibi kesinlikle degildir bunuda bir yere gene not al.

Kovanların içini görmedende bir şey söylemek çok zor. Sadece tahminde bulunuyorum.Şu anki kapalı yavrular kestanede tarlacı olacak, her şeyin hayırlısı olsun.
Kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bloke olma durumu kesinlikle yok.Herşeyden öenmlisi bal stoğu olanlarda bile temel petek var ki ben onlara zaten beslemeyi kestim.Yavru alanı örneklemesi istiyorsan vereyim.Bir ay önce 10 çıta arılı ve bunun 8 çıatsı yavru ve ben buna kat atıyorum nisan ortası gibi .Sonuç bir ay sonra arı yine 12 çıta ve verdiğim temel peteğe doğru dürüst bakan bile yok.Şimdi bu sefer de diyeceksin ki oğul verdi de senin haberin olmadı.Maalesef her hafta meme kontrolü vardır bu da pek mümkün değil.Bu sadece örneklemeden bir tanesi.Mesela bir tanesi yavru söktü.Hatta ben acaba kat atma konusnda acele mi ettim diye düşünmedim değil.Fakat ne yaparsam yapayım sonuç bu.
Beklentim bu hafta sıcaklıkların yükselmesiyle yavrulama alanın genişlemesi.
Bu arada varroa mücadelesi de olanca hızıyla devam ediyor.Bu da bir sebep olamaz.

Kalıyor geriye tek suçlu.
Sıcaklık.

SLM ve Muhabbetle...

yalovalı arıcı dedi ki...

slm...
adaşım yerinde saydığına üzülme ben yerimdede duramadım çok geri gittim:))

herşey iklimsel bence yöreden yöreye çok fark oluyor bizim 5 km ilerdeki köydeki arıcılar üç beş kere şurupla arılarını nerdeyse üçüncü kata çıkarmışlar biz burda üç aydır düzenli şurup verdiğimiz halde hala kata çıkmak için yeterli mevcutu oluşmuyor
nektar polen nerdeyse arılarıda oralara taşımak gerekli bu yönde çalışmalar yapmalıyız

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Adaşım.

İnsanı emeğinin karşılığında oluşan beklentinin gerçekleşmemesi her zaman üzer.Fakat herşey de olacağına varır.Nerden bilebilirdim havanın bu kadar soğuk geçeceğini.Aslına bakarsan yöremde polen yeterince var.Sorun havanın soğuk gitmesi.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

S.A.

Yusuf varroa kontrolünden bahsediyorsun , hangi ilacı kullandın?

Kovanı terk ilaçtan kaynaklanmış olabilirmi?

Bence bu aylarda ilaç ile varroa kontrolu yapmamalısın...

Sağlıcakla kal...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali abi.

İlaçtan olmasını pek beklemiyorum.Son tur ilaçı geçev hafta kullandım.Baytikol kullanıyorum.

SLM ve Muhabbetle...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak paylaşmak önemli Allah ne verdiyse yeriz,bahçemiz sizlerede açık buyrun,yalnız kirazlardan alakargalar yüzünden verim alamadık,bu yıl yavru dönemi olduğu için elimiz kolumuz bağlı seneye operasyon yapıp çaresine bakacağım alakargaların,kolay gelsin iyi çalışmalar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM....

İlhami Abi.

Kargalar ortak derdimiz.Benim bahçede maşallah tatanmadığı hiç bir meyva ağacı yok.Ne yazikki hala çaresini bulabilmiş değilim.

SLM ve Muhabbetle...