14 Ocak 2010 Perşembe

EVCİL ARININ MENÜSÜ

Polen ve şeker karışımı öğlen menüsü.
Yeni bölme olarakta kullanabileceğimiz şerbetlik.İyi tarafı içininde dört bölümden oluşması.Bizim evcillerin tam olarak aradıkları şey.Servisi bununla yaptık.
Soru şu.Yemekte ne var ?
Efendim yemekte polen karışımlı şeker kek,invertli şurup ve tabii her iki kenar bölmeye de bir miktar su.

Hafta sonu köylü arılarımın kovanlarından bir tanesi.

Malum artık havalar soğudu.Dolayısıyla evcil arılarımızı otlağa salamıyoruz.Fakat şehirli konforunu da onlara yaşatmaya çalışıyorum.Kuzular gibi otlağa çıkamadıkları dönem içeride aktividenin devamı için bir takım teşvikler vermek durumundayız.Bunun içinde en uygun olanı yeni çıkan veya en azından bizim buralarda malzemecilerde yeni yeni görmeye başladığımız bölmeli,içi dört bölümden oluşan şerbetlikler.

Evcillerin kış boyu çalışmasını istediğimden dolayı,dışarıdan besleme yapmak,bir şekilde polen takviyesi yapmak için gerekli malzemeyi oluşturduktan sonra geriye sadece işin servis edilmesi kalmıştı.Polenli kek tüketeceklerini de göz önüne alarak,şerbetliğin boşta kalan her iki bölmesine de bir miktar su koydum.

İstanbul'da görünen o ki kış yüzünü bir miktar gösterecek.Bu demektir ki bizim evciller de uzun bir zaman otlağa çıkamayacaklar.Biz de bu dönemde 16 derece sabit ısıda onları beslemeye ve gözlemlemeye devam edeceğiz.


7 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim merhaba, Serviz güzel olmuş. Poleni sadece çerçeve üzerine koysanda olurdu. En güzeli 3 birim polen bir birim balla macun yapılarak verilmesidir, arılar bu karışımı daha iyi tüketiyorlar. Çalışmalarında başarılar...

bekir dedi ki...

selam karışımların cok güzel olmuş merak ettigim yemligin bir gözüne su koyuyorum demişsiniz suyu cekiyormu acaba onu merak ettim bilgi verirsen sevinirim

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi çok güzel olmuş bahara bunlar invert sayesinde arslanlar gibi çıkacaklar sahaya:)

Unknown dedi ki...

Yusuf bey kardeşim merhabalar;

Arısız bir günümüz olmasın hatta bazan geceleride koklayalım diye bu mekanları dağlar olan mucize yaratıklara çeşitli isimler takıp balkonlarımıza hatta senin gibi hemenki evimizin içine kadar sokmuş bulunmaktayız,onlara ha birede çocuklar gibi ne bulursak sokuşturmaksa bizlere ayrı bir haz vermekte.Bu şerbetliklerden bende 25 adet alacağım çok daha kullanışlı vede bölme tahtası vazifeside görebilmekte.Bol arılı bir yeni sezon dileklerimle hoşça kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım.

Sade polen olarak çerceve üstü olsun,kovan içi olsun,musluk girişi ve etrafı olsun her türlüsünü denedim.Yaptığım gözlemleme de polenleri bir pislik kalıntısı gibi attıklarını gördüm.Fakat bal ile karıştırıp verme fikri fena gelmedi.En azından benim şeker karışımından daha orjinal olabilir diye düşünüyorum.

Bekir Bey.

Şekerli polen karışımı koyduğumdan ve dahası içeride varolan yavru faaliyetinin devamı için suya gereksinim duyacaklarını hesablayarak böyle bir uygulamaya gittim.Şuan kovanları açma imkanım olmadığından ,havadan yaptığım gözlemlerde ilgi gösterdiklerini gözlemlesem bile gerçekci sonuçları kovanı açtığım zaman görebileceğim.Bu da muhtemeldir ki 10 gün civarında olacak.İnşallah gözlemlerimizi o zaman paylaşacağız.

Muhteşem Abi.

Bu benim evciller sadece invertle yetinmiyorla ki.Bunlar sonradan görme senin anlayacağın.Dört göz dördü de dolu.Bakalım bundan sonra ne isterler.

Salih Abi.

Bizim için ofisin o yoğun iş programı içerisinde nasıl bir dinlenme imkanı veriyor bir bilsen.Ama bunlar hep doktorun yüzünden başıma geldi bilesin.Geçen yıl işyerinin bahçesine sokmuştu kovanı ,bizde deliliği bir adım daha ileri götürerek ofisimin balkonuna soktum.Birgün kazara misafirlerimden bir tanesini sokacak olurlar sa dile düşeceğim kesindir.Bu şerbetlikler biz arıcıları işine yarayacağını düşünüyorum.Çok amaçlı kullanım için son derece uygun .Demekki az düşününce oluyormuş.Şu malzemeciler az saksıyı çalıştırsa kim bilir daha ne güzellikler yapacaklar.


SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

merhaba yusuf bey

Bahsettiğiniz yemlikleri geçtiğimiz bahardan beri kulanıyorum 1.5 litreye yakın şerbet alıyor bana çok kullanışlı geldi zayıf kovana şerbetliğin bir bölmesine şerbet doldurarak arıların kolayca alması sağlanmış oluyor kışada arılarımı hazırlarken kovanın boş kalan kısmına ballı çerçeveleri koyup arıların kendi tarafına yemliğin altındaki boşluktan geçerek balı çekebiliyor,kış sıkıştırmasınıda bu yemliklerin bölme tahtası özelliğinden faydalandım bahara nasıl çıkacaklar bende merak ediyorum,sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Serdar Bey.

Ben ilk defa aldım.Normalde çerceve üstü şurupluk kullanıyorum.Fakat evcil arılar için ruşette lazım oldu ve bayağı da kullanışlı buluyorum.Bölme için vesair.Fakat normalde besleme için yine de petek üstü yemlik kullanacağım.Arı ölüm oranı onlarda nerdeyse sıfır.

SLM ve Muhabbetle...