21 Aralık 2009 Pazartesi

YILBAŞI İKRAMİYESİ

Yılın son anasını kabul ettirdiğim üç kovanımdan bir tanesi.Y-3.
Bu zamanda yavru garib gözükebilir ama ben müthiş sevindim.
Yaptığım sıkıştırma uygulamalarından bir kesit.
Ve son olarakta halıfleksten yapılmış üst kovan örtüsü.
  • Uzun zamandır havanın bize bir kaç saat müsaade etmesini bekliyor idim.Nihayet hafta sonu umduğumuz havayı yakaladık.Gerçi benim arılıkta inanılmaz bir lodos rüzgarı vardı ama olsun katlanıverdik.
  • Bu dönemde en çok merak ettiğim üç sorunlu kovanım vardı.Ana kabul etmeme konusunda dört aydan beri süregelen bir inatları vardı.Fakat bende inat nihayetinde son virajda da olsa onlara anaları kabul ettirdim.
  • Yine de içim rahat değildi.Olurya eski alışkanlıkları depreşir de anayı kesmeye kalkarlarsa.Öyle ya sayelerinde adımız ana katiline çıktı ya:)
  • Hemen kafalarında bitiverdim.Çıtaları çektiğimde anaları ve yavru gözlerini görmem rahat bir nefes almamı sağladı.Hiç bu kadar sevindiğimi hatırlamıyorum.Nihayet artık kışlayabilirler.Diğerlerinde zaten sorun yoktu.onları hiç açmadım bile.Sadece boş alanlara gazete koymamıştım,onları koydum o kadar.
  • Yaptığımız sıkıştırmalarda bayağı bir kafa karışıklığı oluşmaya başladı.Geçen yıl arılarımızı kovan içi nem dolayısıyla kireçlenme öldürürken,bu yıl kovan içi nem olması gerektiği yazılıp çiziliyor.Ben geçen yıl aynı bu şekilde kovanlarımın boş kısımlarına gazete kağıtı koyarak,hem ısı yalıtımı sağlamayı,hemde kovan içinde oluşacak nemi toplaması için bu uygulamayı yapmıştım.
  • Belki bu yıl bu uygulamayı savunanlar haklıdır ama ben yine de geçen yıl yaptığım gibi çuval ile sıkıştırıp,boşluğa da okumaları ve bilinçlenmeleri artsın diye gazete koymayı tercih ettim:)
  • Bir tek farklılık olarak ,üst örtüyü değiştirdim.Geçen yıl normal bir örtü kullanırken,bu yıl halıfleks kullanmayı tercih ettim.
  • Bir de unutmamız gereken en önemli ayrıntı kovanlar.Geçen yıl ki kovanlarım yalıtım açısındaa hiçte iyi değillerdi.Bu yıl kovanlarımın kapağında önce strafor,onun üstüne de yalıtım malzemesi ve en üste de saç var.Beklentim bu yıl kışlamalarının çok daha rahat olacağı yerinde.Geçen yıl kışı kayıpsız çıktığımı hatırlar isek bu yılın daha da güzel olacağını düşünüyorum.
  • Buradan tüm arıcı arkadaşların kayıpsız bir kış geçirmelerini diliyorum.Her bir arıcının kış kaybı hepimizin kaybıdır.Umarım tüm arıcılar bu bilnçte olurlar.



Günün notu :

Bir insanın eksiklikleri ile uğraşmak ,kişinin ayna da kendisinde gördüğü eksikliklerdir.Geçmişte kalanlar ,geleceği olmayanlardır.Onların yaptığı ile ,köpeğin kuyruğunu yakalamaya çalışması arasında bir fark yoktur.

10 yorum:

HB dedi ki...

Yusuf eby, halıfleks kullanımında bir öneri getirilmişti. Sizde değerlendirebilirseniz...

Halıfleks örtü bezi olarak kullanılacaksa pürmüzle tütsülenmesi gerekiyormuş. Ben kullanmadığım için bimliyorum ama aksi halde arı tüyleri kemiriyormuş.

Sizin arılarla teması şimdilik yok gibi gözüküyor ama ileride kullanılabilir.

Yılbaşı hediyesi konusunda da ilgili kolonideki kadro da biraz zayıf görünüyor. Artık bahara belli olur ne olacağı...

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim, ana arının yumurtlaması güzel, en azından kışa genç arılarla girecek ama, görünen o ki arıların salkıma gireceği yerin üzerinde bal kemeri çok az. Ya şuruplamaya devam ya da üzerinden kek eksik olmasın. Her ne kadar kek verilen arı ölsede tamamı ölmeyecektir.Kovan sönmesinden iyidir.
Hicri yılınız mübarek olsun...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi ne güzel arıları açabilmişin. Gözün aydın analar da kabul edilmiş. Kızmışın bir şeylere belli o nedenle şaka yapmayacam ama doğru söylemişin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sonunda muradına erip anaarıları kovana kabul ettirmişin. Fakat kovanda arı kalmamış, bendeki anaarı kutularında bunun üç misli arı var ve yaşatmak zor. Bu kovana işçi arı takviyesi yapılabilirdi, fakat sen bu kadar arı ne yapacak diye gözlem peşinde oldugunuda biliyorum. Bu kovanın sonu hüsran, belki sıcak bir odaya alarak az bir havalandırma bırak bahara çıkma şansı var. Çünkü çıtada polen ve kullanacagı yiyecek olduktan sonra bu kovan sıcak odada yavru üretmeye devam edecektir, Kovan kapalıyken yavru devam ediyor.

Ben senin arılarıyın yiyecek durumunu biliyorum, zaten sırlı bal olsa bu kovandaki arılar sırı açıp balı yiyemezler.Bal sırını yaşlı arılar açabilirler,acemi arılar açıp yiyemezler.Resimlere bakıyorum çıta üstündekilerin hepsi yeni çıkmış arılardan oluşuyor. Bizim bölgemizde arı en fazla iki ay salkımda kalır ve çok aşırı balada gerek yok.

Hep bana tavsiyede bulunurdun, bırak kuyruklarını yakalamaya çalışsınlar diye, ne oldu kızmış bir halin var::))

Açık buldularmı nasıl düşüyorlar görüyorsun.
Fakat gaz vermeye geldimi bunlar iki paralık arıcıyım diyenlerede bilim adamı muamelesi çekmesini çok iyi biliyorlar. Yani hem nala hem mıha vurmak, iki yüzlülerin işidir. Kal sağlıcakla.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
tespitler güzel ve yerinde
bu arada
aman yılbaşı kelimesini ağzımıza almayalım
dış ülkeler bizi taklit ediyorlar deyecekler
bu fırsatı vermeyelim
başarılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Halil Bey.

Yazın halıfleks kullanmadım.Normal örtü bezi kullanıyorum.Kışlıkta kullanırken ise altında çuval olduğu için arı ile teması olmuyor.Yalıtım konusunda yararlı olacağını düşünüyorum.

Gözüken çerceve ise yanıltıcı olabilir fakat üççerceve arısı olan bir kovan.4 aydan sonra 10 çercevelik bir kovanın hali.Tabii buraya kadar da getirmeyebilirdim fakat deneyim kazanmak adına yaptım.Bu mevcut ise ara ara yaptığım kapalı,açık yavru takviyesi.Geçen yıl 1,5 çerceve arıyı kıştan çıkardığı düşünecek olursam bu koloniyi de çıkarırım diye düşünüyorum.

Gerçi bana belli olmaz bakarsın ,işyerime alırım:)

Başkanım.

Teşekkür ediyorum.Senin de Hicri yılını tebrik ediyorum.

Toplamda üç çıtalı bir arı olduğu için,mevcuda göre yeter diye düşünüyorum.Buna mukabil kış boyunca veya bahar başlangıcında bilahere gözaltında tutulacaktır.

Muhteşem Abi.

Fırsatı yakalamışım kazaya bırakırmıyım.20 gündür meteorolojinin sitesine hit yaptırıyorum.Hem bu arada bir özlemde gidermiş olduk fenamı yani.

Kızgınlığım konusunda,anlamak isteyen her kişinin beni çok iyi anladığına eminim.Hissettiklerimi senin,benim gibi birçok arıcının hissettiğini de biliyorum.Kuyruğunu yakalamaya çalışanlar haric.Onların zaten anlamasını beklemiyorum:)

Sayın Bakanım.

Muhteşem abi fakir diye diye niyetimi bozdu zaten.Hafta arası 1 veya 3 kovanı vaziyete göre villalarına taşıyacağım.Kaloriferli,kombili sıcak mı sıcak bir ev.Daha ne olsun ki.
Kızdığımı da nerden çıkardın.Hala aynı noktadayım.Sadece kişileri kendi haline bırakıyorum.

Şunu anlamaları yeter.

Bu Dünya uzay içinde bir nokta.Onlar bu noktanın içerisinde ,kaç yıllığına neyi paylaşamıyorlar ki hala birbirimizin eteğini çekiştiriyoruz.Bu kadar basit.

Taşkın Bey.

Bizim yılbaşımız bellidir.Hristiyanlarında .Herkes gibi onlar ve bizler de inandığımız gibi yaşarız.Cahiller haric.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yusuf kardeşim inşallah her şey gönlünce olur, kışı kayıpsız çıkarsın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

Kayıpta ne kelime,ben kat atmayı planlıyorum:)

Temennin hepimizin temennisi.Teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak ,deneme yanılma metodu işe yaramış,umarım kafandaki planlarının hepsi gerçek olur,kolaylıklar diliyor,hicri yılbaşınızıda kutluyorum.Saygılarımla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İlhami Abi.

Teşekkür ediyorum.Seninde yeni yılını kutluyorum.