16 Kasım 2009 Pazartesi

İNVERT

Ocak başı nöbet başlangıcı.Ve tabii ortanca kızım Halime.
Bismillah dedik başladık karıştırmaya.
Yalnız değiliz.Yardımcılarımdan biri kızım Halime.
Ufağım Sümeyra aşağı kalır mı.O da başladı karıştırmaya.
Ürünümüz.Bal şurupundan daha organik olduğuna eminim:))
Biraderi tanıyorsunuz.Selim.Sağolsun o da boş durmadı ve şuruplukların temizliğini yeğenim ile birlikte yaptılar.
Veee en sonunda şurupumuz servise hazır.
  • Bazılarına göre belki geç ama kış öncesi ilk şurupumu yaptım.Bu güne kadar arılarımı teşvik adına kek ile beslemeye devam ettim.Artık bu saatten sonra bal stoklarını tamamlattırarak kış pozisyonuna hazırlamaya çalışacağım.
  • Şuruplarımı invert yapacağım.Tabii bu konuda arıcılar arasında bir tartışmadır gidiyor.Bir kısmı zararlı ,bir kısmı da zararsız olduğunu söylüyor.
  • Benim omuzumda bilimsellik adına herhangi bir apoletim yok.Fakat bu demek değildir ki bizim de söylenecek bir sözümüz olmasın.
  • Geçen yıl kış hazırlığını normal şuruplama ile yapmıştım.İlkbahar hazırlığını ise invert şurup ile yapmıştım.Mayıs ayının onuna kadar da beslemeye devam etmiştim.Yaptığım gözlem ve elde ettiğim sonuçlar itibariyle inverte devam etmeye karar verdim.
  • İnvert konusunda benim gibi düşünmeyen arkadaşlar da olabilir.Herkese ve her fikre saygı duyuyorum.Bizim yapmaya çalıştığımız ideal bir bakım ve dolayısıyla da ideal verime ulaşmak.Bu yolda her kim ne kadar katkı da bulunmuşsa da ona da müteşekkir olmalıyız.Benim invert vermemin benden başka birisine bir artısı veya eksisi olacağını düşünmüyorum.Basit sebeplerden ötürü birbirimizi kırmanın bizlere bir katkı sağlayacağını da düşünmüyorum.
  • Gelelim invetimize.İlkbahar beslememde teşvik olduğu için ölçeğe sabit kalmamakla birlikte iki su,bir şeker miktarını tutturmaya çalışmıştım.Şimdi ise tam tersi iki şeker ,bir su oranında yapmaya çalıştım.
  • Suyumuzu fokurdayana kadar kaynattıktan sonra şekerimizi parça parça ekleyerek suyu ısıtmaya ve karıştırmaya devam ettim.Kıvamın yeterli olduğuna karar verdiğim zaman şerbetin dibine almadan iyice hararetinin yükselmesini bekledikten sonra kazana ,elimde görülen kaşıkla beş kaşık tartar kreması ilave ettim.Evde yapanlar için söylüyorum işin püf noktası asiti ilave ederken oluşacak olan reaksiyon sonucunda şurupunuzun taşmamasına dikkat edin.İlk iki kazan da taşırmadıysam da son kazan şurupta nasıl olduysa adettendir deyip yine taşırdım.Olan yine kuzineye oldu.
  • Şurupumun ,kıvam ve kalite açısından son derece güzel olduğuna inanıyorum.Arılarıma afiyet olsun.



4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ooooo şanslı insanlardansın kız babası olman nedeniyle allah herkese nasip etsin. Abi benim gözlemlerim şu şekilde ki şerbette 1 kg toz şekere 1 litre su hesabında şerbetin ısısı 104 ü geçmiyor ama 2 kg şekere 1 litre su koyarsanki (bu hacim olarak 1/1 şerbet oluyor)ısı yukseliyor termometresiz çalışmamak lazım.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Üç kızım var,gerçek anlamda kendimi çok mutlu hissediyorum.Allah bize yetiştirmeyi nasib eder inşallah.Isının farkındayım ve kontrolüm altındaydı.Güzel bir şerbet olduğu kanısındayım.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Yusuf ölçmedim ama muhteşem abinin dediği gibi şeker oranı artıp su oranı azaldıkçada ısı çıkıyor. Bu o kadarda zor degil ölçeriz, fakat asıl ısı invert kek yapımında yukseliyor, yanılmıyorsam 50 kilo şekere 11 litre su konunca yapılıyordu vebu tarifte ısı çok yükseklere çıkar.


Bir sene öncesi şurubu kaynatmayın diyenler bunun içinde bilimcide var, şimdi balı bile 120 derece ısıtabişlirsiniz diye kitapta yazabiliyor.

2 kg şekere 1 litre suyla yapılann koyu şuruptaki sıcaklıgı hiç ölmedim nedenide bu kıvamda hiç invert şurup yapmadım. Ölçmek hiçte zor degil, ölçüp bunun kaç dereceye kadar çıktıgını yazarım.

Benim üzüldüğüm yer yardımcılarımın olmaması, her işi kendim yapmaya bakarım nereye kadar yetişecegiz.

Birde şunu belirteyim, kovanlara verdiğimiz invert şurup bal yada başka şuruplar gibi kokmadıgı için, arılar farkedemiyor yada nazlı alıyorlar diyeyim, istiyorumki fil gibi çeksinler. Ben iki gün önce yapmış oldugum invert şuruba, iki kaşık kestane balı, bir kaşık çiçek balı karıştırdım.
Sağlıcakla kal kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

Isı konusunda tereddütüm yok.Yazıda da belirttiğim gibi ne benim,ne senin ismimizin önünde bir apoletimiz yok.Ama bu birşey bilmiyoruz veya öğrenemeyiz anlamına da gelmiyor.Sen bir çok şeyi deniyor başarı veya başarısızlıklarını bizlerle paylaşıyorsun.Sonuç olarak en doğruya en basit deyimle deneme ,yanılma metodu ile ulaşmaya çalışıyoruz.Birileri gibi ne kasıyoruz ne de kasılıyoruz.

Bizler Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanan insanlarız.

Benim yaptığım da Arı konusunda tecrübe arıcılardan aldığım bilgileri kendi dağarcığımda değerlendirdikten sonra uygulamaya koyuyor ve daha sonra ki uygulamalarımı da bunun sonucuna göre değerlendiriyorum.

Şurupa geçen yıl bende bal katıyordum fakat bu yıl bir de katmadan vereyim ,bir gözlem yapayım dedim.Sonucuna göre elimde ki vermeyi düşündüğüm balları ya karıştırarak veya karıştırmadan vermeyi düşünüyorum.