11 Ağustos 2009 Salı

SABIR

Maşallah keratalara.Meşenin suyunu çıkarmışlar.


Eşek evi.



Kovanlarımın bu görünümüne bayılıyorum.



Kestane ve ıhlamurdan sonra bir 20 günlük aradan sonra bir müddettir meşe balı geliyor.Hızlı bir bal akışı olmamakla birlikte yavaş fakat düzenli bir akış var.
Bir çok yörede bal sağımını yaptıklarını ve artık yeni sezon hazırlıklarını yaptıklarını okuyoruz.Benim bölgemde ise hala sağım yapmış olan arıcı yok.Ramazan ayının gelmesi hasebiyle bu hafta sonu nasibse bende sağım yapmayı planlıyorum.Fakat benim haricimdeki diğer arıcılar ise bayramdan sonra sağım yapmayı planlıyorlar.Şayet Ramazana girmiyor olsaydık belki bir iki hafta daha bekleyebilirdim.
Büyük eşekler sezonu açalı bayağı olmuştu.Bahçemde 5 koloni söndürmüştüm.Hala pes etmiyorlar.Bu sefer köpeğin kulübesinin tavanına evlerini inşa etmişler.Oraya çalıştıklarını görmüş ,operasyon için uygun zamanı bekledim.Bugüne kadar onlarca eşek arısı kolonisi söndürmüştüm fakat bu kadar güzel mimarilerine ilk defa rastlıyorum.Kıyamadım evlerini olduğu gibi bıraktım.Tabii ev sahiblerinin uyumalarını sağlayarak.Duyurulur evimiz boş ve yeni kiracılara hazırdır.Ormanda koloni aramaktan iyidir diye düşünüyorum.Hazır kiracı bekliyorsun ve ondan sonra güzellik uykusuna yolluyorsun.
Düşmanlar tek değil.Bu seferde başım güvelerle dertte.Tabii bunda benim hata payım büyük.Oğul sezonunda kapan olarak kullandığım kovanların içini boşaltmaz ve muhafaza altına almaz isen güve üreticisi olur çıkarsın.Toplam dört kovandan bayağı bir güve imhası yaptım.Geç saatte ve bu duruma bayağı kızmamdan dolayı bir resim dahi çekmedim.
Sonuç olarak bir kovanıma bitişikte olması dolayısıyla güve bulaştı.Temizliğini yaptım ve rutin kontrollerime devam ediyorum.Bunu anlıyorum fakat sezonda yakaladığım iki oğulun bulunduğu kovana nasıl girdi anlayamadım.Allahtan zamanında tesbit ettim.Acil koduyla kovan değişimini sağladım ve onunda rutin kontrollerini yapmaya devam ediyorum.
Birde bu karıncalar bayağı bir azıttı.Artık arılara bile saldırmaktan çekinmediklerini görüyorum.Bir şekilde kovandan uzak durmalarını sağlamalıyım ama nasıl.Bir çözüm bulan varsa sevinirim.Yoksa hepsini tek tek yağlı kazığa yollayacağım.


8 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Yusuf kardeşim, Allah hasadını bereketli eylesin. karıncalar konusunda bir çok yöntem olmakla birlikte benim uyguladığm çok basit ve sağlıklı bir yöntemi yazayım; eczanelerden kutu içinde satılan talk putrasını karıncaların olduğu bölgeye serpersen sorun biter. Talk putrası kimyasal olmadığı için sağlık açısındanda sorun olmaz. Çalışmalarınızın gönlünüzce olması dileğimle...

Unknown dedi ki...

Yusuf bey beklemenin mükafatını almanız dileklerimle,
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf sabrım taşmaya başladı hacıyla gelip balları süzecem, artık al şu balları.
Yoksa sana pahalıya patlayacak.::))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Başkanım teşekkür ediyorum.Önerini dikkate aldım ve bugün uygulama yapacağım.

Mehmet Bey.Temennin için teşekkür ediyorum.

Sayın Bakanım.Diyorum ki beni rahatsız etsen.Nasıl Olur.Faturasını bir yerlere yollarız.Mesela Doktora.Ne diyorsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Doktorun ne günahı var bu işteki. Sagımda yeterli faturayı ben oluşturdum geçenlerde, bu arada pazartesi raporu bitiyor normal yaşantıya geçecek, birde fatura çıkartıp çökertmeyelim. Ayrıca dün apar topar yazlıgına dömüş, kamp neyineyse kampa gitmişti. Yağmur çamur içinde kalmışlar::)))

muhteşem turunç dedi ki...

Borcum bortur siz kesin faturayı ne öder nede inkar ederim. Faturayı gönderin ben öderim.
Yusuf kardeş benim başıma ne geldiyse bu adamı tanmıdıktan sonra geldi. balını tek başına sağmanı tavsiye ederim.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Doktorum.

Açıkcası senin halini gördükten sonra Bakanı yarın ki sağıma çağırmaya cesaret edemiyorum.Senin geleceğini garanti etsem anında alıp gelecem Gebzeden fakat dedimya cesaret edemiyorum.Koskoca Bakan bu,bakarsın baskın yapar !

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim;görüntüler harika ben bu sene böyle arıcı arkadaşların yüzünün hep gülmesini istiyordum azda olsa bazı arkadaşlar güldü diyebiliriz ,ve hep dediğimiz gibi bir dahaki sezon iyi olacak ümidiyle bereketli bir sağım dilerim.Kolay gelsin.