15 Haziran 2009 Pazartesi

GENEL BİR BAKIŞ



Niyeti bozmuş bir koloni.Artık ne zoru varsa.Garibim ana onca yumurtayı basmış ama yaranamamış.



  • Sezon başladı ,başlayacak derken artık start verildi.Tabii biz bu start çizgisine gelene kadar ne yaptık.

  • Bahar startını vermemizle birlikte yoğun bir şekilde besleme ve ilaçlama yaptık.Akabinde arılarımızı oğula kaçmasın diye periyotik olarak ana kontrolü yaptık.Ve nihayet bugünlere kadar geldik.

  • Kolonilerimiz şimdi kestaneye çalışıyorlar.Artık sıra onların.Biz buraya kadar bize düşeni elimizden geldiğince yapmaya gayret ettik.Şimdi yaratan bize bu sene bal verecekse kovanlarımız maksimum verim seviyesine ulaşacaktır diye düşünüyorum.

Oğul sezonunda ne olur ne olmaz diye adettendir dedik ve koloni çevresine 6 adet ben 2 adet de Asım abinin kovanını koyduk.Haftalar boyunca bizim tuzaklara ne uğrayan ne de hatır soran vardı.Bir ara değişik koku ve değişik yöntemler denedik fakat nafile.

Bu hafta cuma günü tuzakları kontrol ettiğimde asım abini bir kovanına benimde iki kovana oğul girdiğini gördüm.Sevindim.Fakat fazla uzun sürmedi.Yahu dedim eğer bu oğullar benim kolonilerimden kaçmışsa vay halimize dedim.O zaman biz karda değil zararda idik.Tam bal zamanı bir kovanın oğul vermesi demek o kovanın bal sezonunu pas geçmesi demek.Bu kadar emek vereceksin ve sezonu pas geçeceksin.Olacak iş değil.

Tabii aklımıza bu şüphe düşünce sevinmek yerini hüzne bıraktı.Taaki pazar günü rutin kontrollere kadar.kolonilerde yapmış olduğum genel kontrollerde oğul çıkarmış koloniye rastlamadım.Bu sefer yarım kalan sevincime kaldığım yerden devam ettim.Tabii bu oğulu kaçıran için üzüldüm desem yalan olmaz.

Aslında bal hasadı zamanı ustalardan da öğrendiğim kadar koloni oğula pek gitmez.Fakat bu kontroller sırasında yukarıdaki resimde de görüleceği gibi bir kaçak yakaladım.Bir önceki pazar kontrolünde oğula gidecek bir görüntü vermemişti.Bu hafta kovanın kapağını kaldırdığım zaman niyet bozukluğunu sezinledim.İlk çerceveyi çekmemle birlikte meme sayımına başladık.Koloninin tamamından 30-40 arası meme temizledim.

Bu koloniyi bal zamanında değilde başka bir zamanda yakalamış olsaydım ; anası ile bir kaç çerceve arıyı başka bir kovana ayırır kendi anasını belirlemesine fırsat verirdim.Bu kadar meme astıklarına göre anayı değiştirmeye kesin kararlılar.Muhtemelen yine denemeye devam edecekler.Aslında ananın yumurta atması da gayet güzel.Hayvandan daha ne istiyorlar bilmiyorum.Hele bir bal hasadını yapayım.Ben bilirim onlara ne yapacağımı...

Not : Hala sağım makinasını alamadım.Siz arı dostlarından da bu konuda yeterli ilgi ve desteği gördüğümü söyleyemem.Bunu bir sitem olarak algılamayın fakat ben sizin bu konudaki tecrübelerinizin ışığında en doğru tercihi yapmaya çalışıyorum.Ve bunun içinde sizden yardım istedim.Yine soruyorum;

Acaba çokmu şey istiyorum !

6 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın yusuf şimşak
ben olsan o ana gozlerine kıyamazdım arı uretimi için iyi fırsat rüşetlere dağıtılsa arı uretimi olmuş olurdu
başarılar

Kenan GİŞAN dedi ki...

Yusuf bey
Asım Kadıoğlu aracılığıyla bal süzme makinasının imalatçısının telefonunu vermiştim ama anlaşamadınız heralde.

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm toprağım kolay gelsin allah hayırlı mahsüller ihsan etsin aslında o kovanın ana meme takması eğer ana ızgarasını koyduktan sonra oldu ise suçlusu benim çünkü sana söylemeyi unuttum ballığa çıkardığın çıtalarda açık yavru gözü olmamalı idi bende denemek için 4 kovanda açık yavrulu petek çıkarmıştım ve analar hem karnıyıl hemde 2009 model oldukları halde ana memesi taktılar

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak,arıcılık hiç ihmale gelmiyor ve hatayı kabul etmiyor,nerde ne yapılması gerekiyorsa yapmadığınızda problem büyüyerek karşınıza çıkıyor ama bu hatalarda olmasa doğruyu nerden öğreneceğiz.Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf makina konusu sen bu işi profesyonel yapmıyorsun, senede iki sefer sağım yapacaksın. En ideal makinbada 6 lı makinalardı, şimdi üretimi yapılmıyor sanırım. Bir ara civan üretiyordu, çıtayı içine koyuyorsun sağa sola çıtayı çıkarmadan çevrilebiliyordu. Piyasadaki makinalar 4 lü ve çıtanın bir yüzünü süzdüğünde, öbür yüzü için çıtayı makina dışına çıkarıp ters çeviriyorsun, bu çok zaman alan bir şey. Bahsettiğim makinın bir filimi beyazkovan sitesinde olacaktı bir bak.

Memelerden anaarı üretmek ise en büyük eksiklik ve hatalarımızdan biridir, başımızın arıcılıkta en büyük belası oğuldur, oğulcu arıların memelerinden anaarı üretmeye devam ettiğindede bu belaya davetiye çıkarmaya devam edilecektir.

Elektirikli makinalarda şu an ülkemizde yaygın degil, geçenlerde elektirikli bir bir sağımda yanlamasına tel takılı çıtaların peteklerini akardiyon gibi toplamış.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Taşkın bey.Şuan için ana ara üretimi düşünmüyorum.Aksine kovan sayısını çoğaltmayı değil,bal yapmalarını istiyorum.

Kenan Abi.Önerin için sağol.Dikkate aldım ve elimde şuan tek secenek olarak duruyor.İstediğim elimde tercih ederken seceneklerin birden fazla olması.Hata payını en aza indiririz diye düşünüyorum.

Asım abi dediklerini unutmadım.Bu yakaladığım kaçaklarda ana ızgarası yok.Zaten bunun hem altta ,hemde üste kaçak vardı.Aynen ülkelerine iade ettim.

Ali abi dediğim gibi makinayı bir defa almak istiyorum.Civan arıcılıkta 6 lı çift taraf süzen var.Oradan alacağım gibi gözüküyor.Alternatifini bulamadım.Tabii bunu elektrikli düşünüyorum.Dediğin gibi inşallah bizim telleri de savurmaz.Manuel olanın geçen yıl bende yormayacağını düşünmüştüm ama bu yıl aynı fikirde değilim.Hem üstelik gezginci de değilim.Her yıl 1 ton bal sağdı yeter ! fazla birşey beklemiyorum...