16 Mart 2009 Pazartesi

HÜZÜN

Havaların soğuk gitmesinden dolayı şurupluktaki arı ölümleri.

Hep söylerim ama yine söyleyeceğim.

Bu yıl ilk baharım olduğundan olsa gerek acaip bir sabırsızım.Koloni çalşımaya başladığı zaman belki bugünleri arayacağım ama olsun.

Bismillah dedik ,sezonu açtık dedik,start verdik dedik ama bir türlü havalardan müsaade alamadık.Start çizgisinden iki metre öteye gidemedik.Artık vardır bir hikmet diyelim.

Sezonun ilk şurubunu verdiğim zaman ilk kontrollerimde arıların şurupu iyi alamadığını ve plastik şerbetliklerde arı ölümleri olduğunu gördüm.Bu şerbetliği geçen yılda kullandığım için biliyorum arı ölümleri bir veya iki arı ile sınırlı idi.Hava pek müsaade etmese de 5 kovanı açıp baktığım zaman hemen hemen hepsinde aynı durum söz konusu idi.Ölüm oranı normal değildi.Acaba dedim yaptığım şurupta mı bir hata vardı.Fakat daha sonra sayın bakandan öğrendik ki sebebiyet havanın soğuk olması idi.Soğuk hava arıyı iyice uyuşturmuş şurupa bulanan arı kendisini kurtaramamıştı.Yapacak bir şey yoktu.

Sonra ki hafta ikinci şuruplama da aynı sorunu gözlemlemedim.Arılar şurupu gayet güzel çekmiş ölüm oranı da normal seviyesine gelmişti.Bende yaşadığım tecrübeden olsa gerek şuruplamayı bir müddet rafa kaldırmaya karar verdim.Kolonilerin zaten stokları iyi idi.Benim şuruplamadaki amacım ana arıyı teşvikti.Fakat görünen o ki kar yerine zarar daha fazla ediyordum.

Bu haftaki kontrollerimi sadece kovan dışında yapabildim.Hava sıcaklığı çok fazla değişkenlik gösterdiğinden dolayı şuruplama da yapmayacaktım ,e o zaman dış gözlem yeterli idi.

Kontroller sırasında çok canım sıkıldı.Azıcık güneş çıktığı anda arılar hızla kendilerini dışarı atıyorlardı.Bulutun Güneşi gölgelediği zaman sıcaklık fazla düşüş gösterdiğinden arıların kovana dönemediğini gördüm.Bir sürü arı kovan civarında hatta yol kenarlarında yere çökmüş öylece kalakalmıştı.Arının bu durumunu daha önce Bakandan ve doktorumdan bildiğimiz için yetişebildiğimiz kadarını elimize alıp güneş gören noktalara koyduk.Onlar kendilerini kurtarmıştı.Isındıkları zaman yolunu bulduklarını düşünüyorum.Fakat ya uzakta olanlar...

işte onların dönme şansı yoktu bana göre.

Arazi etrafında ufak bir gezinti yapayım dedim.Yolda yerde öylece kalakalmış bir arı gördüm.Elime ,avucumun içine alarak nefesimle ısıtmaya çalıştım.Etkisini çabul gösterdi.Ölü gibi duran arımız tekrar canlılık belirtisi göstermeye ,kanatlarını çırpmaya başlamıştı.Zaten bir müddet sonra da artık avucumun içinde zaptedemeyecek vaziyete geldi artık bende ısrar etmedim onu özgürlüğüne kavuşturdum.Evet bir canı kurtamıştım ama ya diğerleri.İçimde birşey yapamamanın verdiği bir sızı ile kaldım.Yapacak birşeyimin olmaması ne kadar ...

9 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Değerli arıcı arkadaşım. Şurupluğun içine yani arıların şurup aldığı bölüme girecek şekilde bir çıta parçası koyarsanız arılarınız şurubun içine düşmesini engelleyebilirsiniz yoksa yaz günü bile olsa içine düşen arılar boğulabiliyor ve ölüyorlar ben öyle yaptım arılarım ölmüyor.

SAYGILAR

yalovalı arıcı dedi ki...

dostum arıları kendi öz çocukların kadar sevmenin ödülünü umarım alırsın.ufacık teferruatları bile gözünde büyütüyor çareler arıyorsun.arıların şerbetlikte boğulmaları soğuk havalarda olağan bir durumdur.aslında orda ölen arı kendisi o şerbete düşmemiştir onu arkadan gelip sıkıştıran diğer arılar şurup içine düşürmüştür hava sıcak olsa arı şuruba düşsede tekrar çıkar ama malum soğuk olunca yapacak bir şey kalmıyor.ufakta olsa çaresi mahmudiyeli abimizin dediğini uygula şurupluk içine boydan boya sığacak kadar bir çıta parçası koy yada ufak tefek çakıl taşları doldur.(bana sorarsan hiç kafana takma orda üç beş arı ölür içerde anaları günde üç beş bin yenisini yumurtlar):))

yalovalı arıcı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şimşak ,bu dert yandığınız olayı,kayık şuruplukların içine eski peteklerden koyarak çözmüş oldum,sizinde kendinize göre elbette çözümünüz olacaktır.Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yusuf bey ince beyaz bakliyat poşetleri vardır.
Yada kilitli poşet de olabilir
Şurubu içine koyduktan sonra havasını al poşete bir düğüm at yada kilitli ise kilitle.
Toplu iğne ile birkaç yerinden del ve çıtaların üzerine koy.
Arının ısısından şurupta ısınır arı daha rahat alır ve boğulmalar da olmaz.

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm
nerede ise ağlayacak üç beş arısı öldü diye den sadece pazar günü topladın dışarda ölmeye yüz tutanları eee diğer günler ne olacak yusuf kardeşim hiç ölmeseler ne olurdu kovana sığmazdılar sen gelelden bahsetmeyi brakta şu benin zayıf kovanımdan bahset durumlar ne merkezde diğer güçlü kovanları solladı inşallah malum benimki yok artık eh millet 10 larca koloni söndürüyor bende bitane ana kutum sönsün artık. her şey bir yana can dostum ali şekerl abinin tavsiyelerini dinleyebilirsin en azından havalar biraz ısınana kadar
selam ve sevgilerimle

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Bünyamin abi önerine katılıyorum.Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığım için gerek duymamıştım ama şimdi önerini dikkate alacağım teşekkürler.Adaşım onlarda benim gözümde her biri bir can.Nasıl üzülmeyeyim.Yoksa bende biliyorum onlarcasının arkadan geleceğini.Şİmdi şunu diyorsundur.Sen hiç öldürmüyormusun.Tabiiki bende yeri geldiği zaman nefsi müdafaa yapıyorum ama bu farklı.Onların soğuk karşısındaki bu çaresizliği beni yıkıyor.
İlhami Abi önerine teşekkür ediyorum.
Ali abi senin bahsettiğin metodu Bakan da ravsiye etmişti fakat üşengeclik mi dersin ne dersin bilemem ama sorun olma zidye düşünmüştüm taaki böyle bir tecrübe yaşayana kadar.Şimdi de zaten şurup vermeyi havalar ısınana kadar kaldırdım.
Asım abi hedef sıfır kayıp.Şuana kadar da öyle gidiyor.Lakin şuana kadar kovanda ilerleme de yok.nasıl olsun ki havarlarda müsaade etmiyor.Kovanı açıpta yumurta var mı ,yok mu diye de inceleyemedim .Havalar onların aleyhine çalışıyor.Bana kalırsa sönme ihtimalleri yüksek.Başarırlarsa sezon sonunda onlara madalya takacağım.

Adsız dedi ki...

Sayın arkadaşım o senin şuruplukta arı ölümlerin senden kaynaklanan bir durum değil bana göre, o şerbet olan yere tahta parçası da doldursan arı yine de kendini içine sokup boğuyor. Bazı arılar şerbet bile almsını bilmiyor diyebiliriz. Aynen suyun içinde boğulmaları gibi yani.

İstersen deneyebilirsin tahta parçasıda koysan boğulmuş ölmüş arı görecekin arının girebildiği yerde.

çalışmalarında bşarılar dilerim, kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Adsız kardeşim.

Biz böyle basit sebeplerden dolayı olan arı ölümlerinin olduğunca az olması için uğraşıyoruz.Yoksa dediğin gibi ne kadar uğraşsakta ölümler olmaya devam edecek.Tıpkı suluk ta olduğu gibi.ilgine teşekkür ediyorum.