6 Mayıs 2017 Cumartesi

NİSAN AY SONU DURUM RAPORU


Arılığımda genel görüntü bu.Katlı koloni sayılarımın haftalık gelişimi.Tarih 30.04.2017 


İkinci  etap görüntü.Ahşap kovanlarım test kovanları.


Üçüncü etap görüntü.


Şehirdeki arılarımın bu hafta oğul haftasıydı.Aynı anda üç oğul peşbeşe .Bu ise ağaç dalı yerine Bagajı tercih etti..:))


Bu diğer bir oğul salkımı.


Bu da en ufak olan oğul.


Arılıkta bu hafta işler yolunda idi.Nektar girişi ile birlikte , kızlarımın gelişimi de memnuniyet verici düzeyde devam etti.


*******************

Haftalık yayın düzenimi bu hafta bozmak zorunda kaldım.Hafta içi işlerimin yoğunluğu dolayısıyla bir türlü vakit bulamadım.Ne sayfaları takip edebildim ne de yazabildim.Nseyse ki bugün bir saat ayırabildim.

Geçen haftanın değerlendirmesini yapacak olursak ; verimli vir İlkbahar yaşadığımızı söyleyebilirim.Kolonilerimin gelişim hızları istediğim ve arzu ettiğim düzeyde gitmeye devam ediyor.

30.04.2017 tarihi itibariyle arıllığımda 54 kolonim katlı geldi.Geçmiş eski yıllara göre yi gibi görünmese de son yıllara göre çok memnun edici bir görüntü bu.

Mesela ; ben yıllardır ilk defa İlkbaharda böylesine bir nektar girişi gözlemliyorum.Her meyve çiçeklenmesinde ufak bir miktar girdi olurken bu sefer haftalara sarkan ve normalin çok üstünde bir nektar akışını gözlemliyorum.bu durum kolonilerime doping etkisi yaptı diyebilirim.

Verene şükür....

Şehirde bulunan teras kattaki ve ofisimin balkonundaki arılarımdan hala haber yapmaya fırsatım olmadı.Kısaca buradan da biraz bilgi aktarmak istiyorum.

Terasta 15 kolonim , ofisimde ise 2 kolonim var.Onların gelişim düzeyleri önceki yıllarla aynı düzeyde devam ediyor.İyi gidiyorlar.Üstelik her yıl Sonbaharda arılığımın en zayıf kolonilerini şehire getirdiğimi de belirtmek isterim.Haksızlık yapmak istemem.

Yazlıktaki arılarıma yaptığım gibi onların analarının da kanatlarını kestim.Bir kaç koloni oğula meyletti.Meme ayıklama konusunda bilineni yapma yerine biraz daha risk aldım.Mesela bu tür durumlarda yapılması gereken , memelerin içinden en iyisini ve de kapalı olan bir memeyi bırakır, yine bir de iyi görünen bir açık meme bırakırsınız.Diğer memeleri ise imha etmeniz gerekir.Benim gibi ananın kanadını kesmmeiş iseniz ise anayı ya öldüreceksiniz ya da bir çerçeve ile suni bölme yapacaksınız.

Bu uygulama da suni bölmeyi tavsiye etmem.Arıcı hatasından dolayı meme takmamışlar ise anayı öldürmenizi tavsiye ederim.Aksi halde bu koloniye boşuna zaman ayırmış olursunuz.Gün gelecek bu anayı yine değiştirmek isteyeceklerdir.

Fakat ben şehirde bilineni yapmadım....

Nedense artık....

İstedim bir kaç bırakayım , çıkan analar birbirleri ile kapışsın en güçlü olanı kalsın.Doğanın bir kuralı .Bunu bir acımasızlık olarak algılamayın.

Bir koloni dövüşmek yerine sıvışmayı tercih etti...::))

Savaşma seviş sloganı bunların kanına çok işlemiş..::))

Neyse ...öğlene doğru kahvaltı yaparken camdan hareketlenmeyi gördüm , baktım kızlarım kaçıyor.Gitsinler....

Gidecekleri yer belli...

Hemen önlerindeki hastahanein bahcesi...::))

Toplanmalarını bekledim ve gittim aldım.Tam bitti , ofise gitmeye hazırlanıyordum ki  havada ikinci ve üçüncüyü gördüm...::))

Onları da bekledim aldım.Fakat sonradan gelenlere farklı muamele yaptım.

Onların analarını haklayıp tekrra kaçtıkları kovanlarına aynen iade ettim..::))

Aksi halde bu koloni bana bal yapamazdı.

Var mı öyle kirayı ödemeden kaçmak....

Hele bir yıl sonu gelsin , hesaplaşalım....

Kiramı ve diğer masraflarımı alayım , ondan sonra bakarız...Borçları bitse özgür bırakırdım diyecem ama faiz oranları çok yüksek...::))

Zor biter...::))

SLM ve Muhabbetle...

3 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf kardeşim bu sene kış iyi oldu baharda iyi oluyor, acayip nektar akışı var. Sorun nedir bilmiyorum oğula gitmemesi gereken kovan oğul sevadasına tutuluyor :)

Oğul ile alakalı bir hatırlatma yapayım kovan oğul verecekse ilk ana savaşmaz memeler kapandığında sıvışır, sonradan çıkacak olan analar savaşırlar, bu detayı unutma.
Mevsim şartları zorlarsa doğacak anaların sesini duyana kadar beklediği olur ama yeni anaların doğmasını beklemezler, yaşlı ana arı kerizmi gençler ile savaşsın :)

Arabaya giden oğul konfordan alıyor :)

Uzun süren yağışlı akımlar şu zamanlarda oğula meyletme açısından çok sakat inşallah her şey gönlümüzce olur sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim,

İnan en az sen kadar keyif alıyorum bu görüntülerden. Nektar ve polen girişi bol olunca gördünmü şimdi nasılmış:)) yardır bakalım:)) ben rahatım nerde böyle dalaklar sakatat muhabbetleri bende daha kanola açmadıydı:))

Anaların kanatlarını kesmen iyi olmuş hadi sıvışında görün:)) oğul önlemenin en iyi yollarından biridir bu. Tabi dahada iyisi genç anayla çalışmak..

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım...

Mevsim harika geçiyor.Her hafta birbirinden güzel.İnanılmaz yoruluyorum ama içim kıpır kıpır...

Kızların kanına ibnelik girdi diyecem emmeeee...babalrı ben...diyemmem...kıyamam onlara..::))

Efem, eski ana savaşacak demedim ki .O zaten yerler de sürünüyor., kanat yok ..::))

Muhteşem Abim.

Abi bilmezmiyim....Benim için her fırsatta dilekte bulundun, kalbi büyük adam....

Ahh be Abi, ben yardırırım yeterki sezon böylesine güzel devam etsin...Unutma kardeşin kışş boyu hazırlık yaptı.

Köydeki kızlarım burayı geçtiler ama buradki kızlar gibi kanları bozulmadı.İnşallah değişmezde..::))

SLM ve Muhabbetle...