12 Ocak 2017 Perşembe

ARILIĞIMDAN KIŞ MANZARALAR


Kızlarım beyaz örtünün altında dinleniyorlar.


Değişik bir cepheden görüntü.


Rüzgarın fazla olduğu yerlerde kar fazla birikimemiş.


Orman tarafından bir görüntü.Dışarısı soğuk , kar , fırtına , tipi altında.Konteynerin içi ise sıçacık.İçeride kuzinem yanıyor.Üstünde demlik çay , fırınında patates.Daha ne olsun...


Kovanların hepsi kar ile tamamen kaplanmış durumda.


Kar örtüsü sehpanın üstündeki kovanlar ile birleşmiş durumda.



Gece bile arılık ışıl ışıl.Beyaz örtünün her hali güzel.Tabii işin yoksa...



Kovanların hiçbirisinin önünü açmadım.Kovanalrımın hepsi sehpanın üstünde olduğundan buna gerek yok.


Kanaatim odur ki , kovanınız sehpa üstünde ise kar temizliğine gerek yok.Hatta açmamak daha iyi..Buna sebepte , olası ani bir güneşte arının kendini karın üstüne atmasını engellemiş olursunuz.


******************

Kış olanca bereketi ile devam ediyor.Şiddetli soğuklar ve güzel yağış alıyoruz.Çoğu insan soğuğun neresi güzeldir diyecek ama hatırlatmak isterim ki soğuk demek mikropların ölmesi demek, sağlık demektir.Kış,kış gibi olursa hem bereket hem de sağlıklı bir sezon olur.

Şahsen bu yıl kışın bol yağışlı ve özellikle de bunun gibi veya daha fazla kar yağışı alacağımızı düşünüyorum.Belki zaman zaman ani sıcaklık yükselmeleri yaşayacağız ama iniş ve çıkışlar biraz fazla olacaktır diye düşünüyorum.

Arıcılar tarafından bakacak olursak ; bence ideal bir kışlama yaşıyoruz.Yaklaşık bir aydır ben arının uçuş yaptığını hatırlamıyorum.Soğuklar hep dip seviye de ..Bunun arıcı tarafında  anlamı ise , hem arının ömrünün daha uzun olması demek hem de koloninin daha az bal tüketmesi demektir.

Yani her şekilde bizim işimize yarıyor.Arıcı dalgalı ve bol arı uçuşuna olanak sağlayan kış sezonunu sevmez, sevmemeli de.

Tabii saydığım bütün bu güzellikler , kolonisinin bakımlarını tam yapmış ve kışa öyle sokmuş arıcı için.Şayet arıcı beslemesini tamamlatmamış ise , sıkıştırmalarını yapmamışsa , varoa mücadelesini uygun şekilde yapmamışsa onun hali harap.

İlkbahara işi şansa kalmış demektir. Ben kolonilerimin yiyecek stoklarını Mart sonuna kadar dayanabileceği şekilde yaptırdım ki , olası kışın uzaması durumunda zor durumda kalmayayım.Tedbiri baştan almak her zaman iyidir.

Tedbir Kul'dan , Takdir Allah'tan.

SLM ve Muhabbetle...


3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim,
Her mevsim bir başka güzeldir de mevsimin bolluğu da olunca tadından yenmez kıvamı olur ya hani senin arılıkta kar manzarası ancak böyle tarif edilebilir kıvamda olmuş... İnşallah bu bolluk bereket ilk baharda da seninle ve tüm arıcı dostlarla birlikte olur.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Güzellik gören gözdedir.Bizim umutlar ve hedefler çiftçinini rüyasıdır.Lakin bu rüya olmadan da motivasyon olmaz.

BU yıl gerçek manada bizim burası için rekor yılı olacağını düşünüyorum.Yaşayıp göreceğiz inşallah.

SLM ve Muhabbetle...

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamün aleyküm
Maşallah, çok güzel fotograflar çekmişsiniz.
Özellikle dördüncü foto çok hoşuma gitti. İşte keyif...
Gelecek sezonun bereketli ve muhabbetli geçmesini dilerim.
Selam, saygı ve muhabbetle...