22 Kasım 2016 Salı

TERASTAN HABER VAR


Şehirdeki  arılığım... :)

Evimin terası....


Kızlarım hazırlığını iyi yapmış ...


Stoklarını tam yapmışlar.Yavru alanı her iki çıtada da bu kadar devam ediyor.


Yukarıdaki çıtalar bu koloniye ait.İki çıta arı mevcutu var.


Bu yıl sarıca tuzaklarım işe yarıyor.Fakat yine de ilginç olan bazı tesbitlerim var.Mesela;Fantayı tercih ederken kolaya hiç ilgi göstermiyorlar.


Bu yıl kışlama moduna girerken tekrar eski tarzıma döndüm.geçen yıl strafor kovan ile ilk defa kışlama yapmıştım.Strafor kovanda aynı ahşap kovan gibi kış boyu içeride nem yaptı.Geçmiş yıllarda ahşap kovanlarda bu sorunun üstesinden gelmek için üstte çuval , yan boş bölümde ise yine aynı şekilde gazete kağıtı koyuyordum.Çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.


Strafor kovan üstüne kontrplaktan bir örtü tahtası kullanıyorum.Geçen yıl yaptığım gözlemlerde bunun yeterli olmadığını gördüm.Bu yıl ilave tedbir olarak üstüne bir kat olarak naylon ilave ettim.Bu sayede naylon ile kontrplak arasında oluşan ara hava  katmanı ek bir yalıtım sağlayacaktır.


Arılığımın kış örtüsü.Ağaçlarımın yaprakları yerleri gelin gibi süsledi.Her mevsim elbette hoşuma gidiyor ama İlkbahar ve Sonbahar bir farklı.Bir mevsim yaşamı diğeri ise ölümü anlatıyor....Anlayana tabii....


*******************

Hazan mevsimindeyiz....

Arılarım son hazırlıklarını da yaptılar.Şuruplamayı geçen hafta sonlamıştım.Keklerini de bu hafta aldım.Artık bu saatten sonra havanın iyice kış moduna gireceğini düşünüyorum.Kış uzak değil gibi.

Bir de ana arının da bir müddet dinlenmesi lazım.İyi gelir düşüncesindeyim.Bir veya bir buçuk ay gibi tekrar kovanda yumurta faaliyeti başlayacak.

Bu hafta bakım bittiğinde içim kıpır kıpır oldu.

Kızlarımın bütün eksiklerini tamamlamanın verdiği huzur inanılmaz bir haz.Ayrıca kovanlarımın mevcut pozitif görünümü de beni gelecek sezon için mutlu ediyor.Sonbahar boyunca verdiğim emeğin karşılığını almak güzel bir duygu.

Geçen yılın mevcut ortalamasının altında kışa girmiş olsam bile bu yıl umutum geçen yıldan daha fazla.

2017 sezonu bal rekoltesi üst seviye de yaşayacağımız bir yıl olarak düşünüyorum.Yıllardır yaptığım gözlemlerim bana gösteriyor ki ; Türkiye de bal her yıl farklı bölgede verimlilik arzediyor.Bir bakıyorsun bir yıl Erzurum bölgesi inanılmaz rekolte yakalamış , bir sonraki yıl bakıyorsun Antalya bölgesi sonraki yıl yakalamış derken bu böyle her yıl değişkenlik arzederek devam ediyor.Ortalama da ise verimin aynı bölgeye tekrar dönmesi 7 ila 10 yıl arasında oluyor.

2017 sezonu benim bölgemin sezonu olacak diye düşünüyorum.Bu yıl kış hazırlıklarımı da bu çerçeve de yapacağım inşallah.

***
Uzun zamandır terastan haber yapmadım.

Her sezon adet olduğu üzere , arılığımın en zayıf kolonilerini şehirdeki evimin terasında barındırıyorum.Bu yıl ufak bir istisna yaptım.5 ve 7 çıtalık iki koloniyi de terasta bıraktım.

Şuan itibariyle bu iki koloni hariç diğerleri 0,5 ila 2 çıta arı mevcutu arasında .Onlara yazlıktaki kolonilerim kadar ilgi gösterememiş olsam bile artık onlarda son viraja girdiler.Örtü bez değişimi , son şuruplamalar ve keklerin alımı derken artık onlarında işi bitmiş olacak.

Özellikle bir kaç yıldır terasta sarıca arılar kolonilerim için büyük tehdit oluşturuyorlar.Kuvvetli koloniler için sarıca arı bir tehdit olmaktan uzak.Fakat benim buraya her yıl en zayıf kolonileri getirdiğimi düşünecek olursak , kolonilerime çok hasar veriyorlar.

Kovan savunması olmayınca sarıcalar içeride cirit atıyorlar.Yağmalaya ve son olarakta arılarımı teker teker yemeye devam ediyorlar.

Önceki yıllarda sırf bu sebepten baya bir koloni kaybım oldu.

Bu yıl aldığım önlemler daha etkin.Bilinen sarıca arı tuzaklarını geçen yılda kurmuş ama etkili olamamıştım.Ne hikmettir bilinmez bu yıl kurduğum tuzaklardan sadece ikisine düzenli vuruyorlar.

Tuzakların içinde kola,fanta ve ekşimiş şurup kullandım.Aslında ben ekşimiş şurupun daha etkili tuzak olmasını beklerdim ama nedendir bilinmez ama çok yetersiz .Kolaya ise hiç ilgi göstermediler.Şuan sadece iki tuzağa yakalanıyorlar.Onların içinde ise fanta var.

Tuzağa onlara Sarıca arı yakalanmış olsa da bir türlü sonlarını getiremiyorum.Keşke şu fare tabletleri gibi bir ilaçım olsa bunu yiyen sarıca onu yuvaya getirse de tüm yuvayı anında çökertsem....

Elbet bir gün o da olur...

SLM ve Muhabbetle...



5 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Yusuf bey,
Ben de sizinle aynı kovanları kullanıyorum. Altta bulunan şuruplukları iptal ettim.Şurupluk kapaklarını da silikonla yapıştırdım. Çünkü arının şurubu alıp almadığını göremiyorum.Ayrıca içinde bi dünya arı ölüsü kalıyor ve koku yapıyordu.
Kapak içindeki sağlı sollu plastik ızgaraları çıkardım.Kapaktaki havalandırmaları iptal ettim.5 cm. kalınlığında strafor ile kapak içini doldurdum. Kovanların üzerine naylon koyuyorum. Strafor naylon üzerine tam olarak oturuyor. Duralit levhaları da kullanmıyorum. Nem sıfır.
Sağlıklı bir kışlama dilerim.Kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM....

Nevzat Bey.

ALt şuruplukları bende uygulamadan kaldırdım.İlkbaharda senin benzeri sorunları yaşayınca tekrar üstten şuruplamaya döndüm.

Kapaklarımın ise kapalı olduğunu göreceksin.

Izgaralar ise , arı nakli için tedbir amaçlı yapılmış fakat benim gereksinimim olmayan bir uygulama idi onlarıda zaten iptal etmiştim.

Kapak içi boşluğu doldurduğunuzdan dolayı nemi engellemişsiniz.Muhtemelen beslemeyi kayık şurupluk ile yapıyorsunuz.Akşam üzeri besleme yapıyorsanız sorun yok fakat benim gibi gece yarısı besleme yapmak istersen büyük koloniler için sorun olacaktır diye düşünüyorum.

Kayık şurupluk koyduğum ruşetlerimi gece beslemek zor olmuyor fakat mevcut fazla olduğunda sorun olacağını düşünüyorum.

Bunun bir yolunu bulabilirsem elbette bende senin gibi kapağı tam anlamıyla strafor ile kapatmak isterim.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim selamlar.
Mevsimlerden biri yaşamı biri ölümü anlatıyor demişin de usta bunu bir okusa:))Adak keçiden koca buttan ne sana nede bana bir lokma düştümü:)) geçen arıyor fuara gidilecekmiş ne yedirecekse artık:((..
Bu sarıca milleti ağzının tadını biliyor:)) bende fantayı tercih ederim. Teras dediğin yer tarafından tamamen işgal edilmiş durumda. Orayı başka kullanan olamıyordur sanırım seni taktir etmemek ne mümkün.
Temennilerine tüm kalbimle katılıyorum. İnşallah hep beraber seneye çok güzel bir sezon geçireceğiz.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Abi , bizim ustaya ölümü de hatırlatsak fayda etmiyor.Gözümüz açık gidecek::))

Kardeşin olarak söylüyorum , fuarda sana yıkılacaktır eminim..::))

Terasta anam ile babam var.Kışın sadece birkaç ay kullanıyorlar.Her ikisi de arıyı seviyor..sevdirdim de diyebilirsin.::))

Anama da bir kaç kovan verdim...Ortağız bir nevi yani..::))

Ehhh balkonda tam anlamıyla tüm yıl boyunca benim kullanımımda...nasıl çözüm..::))

Abi, sen hazırlığı sıkı yap emin ol bal koyacak yer bulamıyacağız...İnşallah...

SLM ve Muhabbetle...