14 Kasım 2016 Pazartesi

SONBAHARIN SON AYINDAYIZ


Arılığımın panoramik bir görüntüsünü almaya çalıştım hala tamamını içine alabilecek güzel bir resim çekemedim.


Strafor ruşetlerimi her yıl üstten şurupluk ile besliyordum.Bu yıl yalıtımın daha iyi olacağına kanaat getirdiğimden ilk defa kayık şurupluk kullanmaya karar verdim.Kovanlarımın üstten hava akışı olsun istemiyorum.


Petek raflarım.Geçmiş yıllarda bütün yıl burada saklıyordum.Fakat bu yıl fırsat buldukça hepsini katlı kovanlar halinde saklıyorum.Burayı ise geçici kullanmayı düşünüyorum.


Telli petek rafına göre böyle katlı saklamının avantajı ise , peteklerim daha az toza maruz kalıyor.Yıl boyu açıkta kalması dolayısıyla orman içinde bile olsa bir miktar toz olabiliyor.


Eritilmeyi bekleyen miadı dolmuş petekler.Hala hafta sonları yeterli zamanım yok.İlk fırsatta mumları eritmeye çalışacağım.Arkasından arılıkta tekrar düzen ve tertip oluşturmaya çalışacağım.Şimdilik biraz dağınık.


Test kovanı.

Nadiren de olsa test yaparım.Aslında daha sık yapmam lazım...

Bu petekler sağım arkası terk yapmış bir kolonide kalmıştı.Tabii ben de tatilde olunca mum kurdu boşluktan istifade etti.

Üstündeki yapraklar ceviz yaprağı.


Peteğin bozulmuş hali Eylül başında bu idi.Yine aynı şekilde kalmaya devam etmiş.


Bu da diğer bir örnek petek.Bunun gibi toplam sekiz mum güvesi olmuş sekiz petek.

Bunların hepsini bir kovanın içine koyup üstüne ceviz yaprağı koydum ve kapattım.Acaba güve içeride gelişmeye devam edecek miydi ?



Kolonilerden çıkardığım üst şuruplukları ben temizleyemeye üşenince işi kızlarıma havale ettim.Onlar yalaya yalaya temizlerler artık ::))


Ballı çerçevelerimi de uzun bir müddet yine bu raflarda saklıyorum.Günlük bakımlarda hem gözümün önünde oluyor hem de bozulmuyor. İşim bittiğinde ise onları da yine katlarda saklıyorum.


*******************

Rahat hafta sonlarımdan birisini daha yaşadım.Acil işler listesinde çok fazla işim kalmamıştı.Rutin haftalık bakımlarda yapılması gereken kovan örtüleri ile ilgili işler kalmıştı.

Çok uzun zamandır naylon kullanıyorum.

Şurupluk olarakta yine yıllardan beri üstt şuruplukları tercih ediyorum.Buna sebep ise gece besleme kolaylığı ve de daha az arı ölümüne sebep olması gibi.

Strafor ruşetlerim bu yıl içeri su kaçırmaya başlayınca çözüm şart oldu.Ayrıca ben arının üstten hava sirkülasyonuna maruz kalmasına şiddetle karşıyım.Kovanlarımın kapaktan havalandırması olmasa da kapak birleşme boşluklarından bir şekilde hava kaçışı oluyordu.Bu na sebepde üst şurupluk için örtü naylonun da açmış olduğum delik.Kayık şurupluk koyarak tüm kolonilerin kapaktan hava sirkülasyonun minimuma indirdim.

***

Petek saklama şeklim neredeyse yıllardan beri aynı.Özel olarak yaptırdığım raflarda saklıyorum.Buraya sığmayanları ise katlı kovanlarda saklamayı tercih ediyordum.

Petekleri üç kısma ayırıyorum.

İlk kısım , ballı polenli olan petekler..

İkinci kısım , İlkbaharda ve kat atma safhası dahil verebileceğim petekler...

Üçüncü kısım ise , nektar akımında vereceğim petekler.

Alttan tam boy ızgarası olan kovanımın alt çekmecesini tamamen açıyorum.Diğer her tarafı kapalı.Üstüne katları olabildiğince üst üste koyuyorum ki bu yapı hava emişi yapabilsin.İçeride  oluşcaak iyi bir hava akımı , petekler üzerinde yaşamaya çalışacak her türlü canlıya müsaade etmeyecektir.

Arıcılığa ilk başladığım yılda peteklerimi ceviz yaprağı ile saklamıştım.Hiç petek kaybı yaşamamıştım.

Fakat sonradan ne olduysa kaşıntım mı  tuttu nerden bilemem ama bir sürü değişik saklama yöntemleri denedim.İlaçlı ilaçsız vesair.

Hepsinde de kayıp verdim.

Ne zaman ki petek raflarını kullanmaya başladım , kayıplarımda bir son buldu.

Uzun yıllardan sonra ilk defa bu yıl ceviz yaprağına geri döndüm.Gerçi rafta ve katlı saklama da bir kaybım olmuyordu.Yine aynı sistem tek fark ilave olarak her katın arasına ceviz yaprağı koydum.

Neden mi...

Dönelim test kovanına ...

Bahsettiğim gibi mum güvesinin gazabına uğramış petekleri tek katlı bir ahşap kovana koymuş üstüne ve altına da bolca ceviz yaprağı koymuştum.

Yeşil ceviz yaprağının petekleri bozulmadan koruduğunu biliyordum ama güve oluşumu başlamış bir peteğe ne yapacağını hiç bilmiyordum.

İki ay boyunca gözlemlemeye devam ettim.İlk haftalarda kurt gelişimine devam etti.Fakat ilerleyen haftalarda ilerlemenin durduğunu ve sonunda da kurtların öldüğünü gördüm.

Bilenler bilir ki bu kurtçuk peteğin içine girdikten sonra buzdolabına  koymadıktan sonra kolayına ölmez.

Özetle Ceviz yaprağının %100 faydası olduğunu görmüş oldum.

***

Kolonilerimde yavru devam ediyor.Bu hafta hala yeni günlük yumurta atışlarını kolonilerde gözlemliyebiliyorum.Son bir aylık süreçte kolonilerim kendilerini harika toparladılar.Arılıktaki kovan mevcut ortalaması 6 çıta gibi görünüyor.Sayım yapmadım onun için tahminim bu.

Geçen yıl 7 çıta ortalama ile kışa girmiş ama kötü bir İlkbahar geçirmiştim.Bu yıl bir çıta altında olsamda halimden çok memnunum.Normal şartlar altında önceki yıllar ortalamam genelde 4/5 çıta arasında oluyordu.Eylül ayından baktığımda ise 4 çıta ortalamayı tutturacakmışım gibime geliyordu.

Demek ki ben ve kızlarım arılıkta iyi iş çıkarmışız.

SLM ve Muhabbetle...



6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abim
Aricilar için keyifli günlere geldik artık. Bol bol gezebiliriz artık zaten bu sene fuar bolluğu da yaşanacak.
Ceviz yaprağı paylaşımın güzel olmuş tel dolaptaki toz sorununa deginmende iyi bir paylaşım olmuş Teşekkürler.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf usta Selamlar.
Haberin içinde körükçüyü aradım ama bulamadım, bunca işi kendin halletmişin :(
Arılıkta toparlama bitmiş, artık baharı bekler durursun, ortalıkta iş görünmüyor.
Polenli çıtaları havalar soğuyana kadar katlı kovanda güçlü arıda tutmak kadar garantili sistem yok. Diğer sistemlerin geneli riskli.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abim.

Fuar yapma sırası artık arıcılara geldi.Biz de bir fuar tertip edelim.Nasıl olsa bu işin suyunu çıkardılar.Görünen o ki dört fuar var.

Abi ceviz yaprağı baya baya etkili, tavsiye ederim.

Sayın Bakanım.

Usta didin....

Bak vazgeçme heeee....

Ne o ...

İnanamadın değil mi !

Avlakta av peşinde gezmiyoruz efem...

Körükçüyü Limoniye Müdür yaptık, artık bana hayrı yok.Umuyorum Veysel yakında gelir.En azından İlkbahara kadar ::))

Polenli çıtalar için gece sıcaklık değerleri önemli.Buna dikkat etmek gerekiyor.Bende bu sebepten bu yıl katların sökümünü Eylül ayında yaptım.

Veya daha erken almak istersen dondurucu şart .

SLM ve Muhabbetle...

minik arıcı dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Sizlerin de fuar gözlemlerini bekliyorum.
Ceviz kabuğu fikri...
Daha önce okumuştum. Değerlendirmek gerek. Ceviz kabuğundan bol ne var...
Selam, saygı ve muhabbetle...

minik arıcı dedi ki...

SayınYusuf Bey
Resim doğrulamayı kaldırsanız.

Çok iyi olur.
Selam, saygı ve muhabbetle.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Ceviz kabuğu değil aman yanlış anlaşılmasın...

yeşil ceviz yaprağı olacak.Bu yıl sadece Feshaneye katılmayı düşünüyorum.İnşallah katıldığımızda günü ve gündemi paylaşırız.

Resim doğrulamayı ben kaldırıyorum fakat bir süre sonra tekrar aktif oluyor.Tekrar denerim.

SLM ve Muhabbetle...