22 Aralık 2015 Salı

ARILIKTA KIŞ ÇALIŞMALARI


Arılığım hala yazdan kalma karma düzende gidiyor.


Starfor kovanlarımı barınağın dışında saklıyorum.Ne de olsa soğuk , yağmur ve kar bir sorun teşkil etmiyor.Islanmalarında bir sorun yok.


Mum kurdu vurmuş , bozuk veya eski petekleri ayıklıyorum.


Bu yıl da baya bir çerçeve ıskartaya çıktı.


Strafor kovanlarımın şurupluk kısımları için bir tedbir uygulaması düşündüm.Erken İlkbahar şuruplaması yapmak zorunda kalırsam şuruplukta bir materyale ihtiyacım olacak.Şuana kadar 160 kovandan sadece bir şurupluğumda arı kaybı yaşadım.Fakat Mart başı besleme yapmak zorunda kalırsam  ve de hava sıcaklığının 10 derece altında olma olasılığı da yüksek se , şimdiden tedbirli olmakta fayda var.Bu ufacık strafor parçaları belki de binlerce arımın hayatını kurtaracak.


******************

Sezon içinde arılıkla ilgilenme zamanım olmuyor.Sadece hafta da birgün ancak yapılması gerekenleri yapabiliyorum.Malzemeleri ise düzeltmek için ne yazık ki zaman kalmıyor.

Artık hafta sonları arılarımı rahatsız etmiyorum.Dışarıdan şöyle göz ucuyla bir kontrol yapıyorum o kadar.O da uçuş olduğu zamanlar.

Sağımdan çıkmış peteklerin tasnifi benim için çok önemli.Ham peteklerim ayrı , Kabartılmış beyaz peteklerim ayrı , Kabartılmış esmer peteklerim ayrı , polenli veya kısmen bal serpiştirilmiş peteklerim ayrı ve ballı peteklerimi de ayrı ayrı tasnif ediyorum.

Bu sayede sezon başladığında neye ihtiyacım varsa elimin altında hazır olmuş oluyor.

Peteklerin tasnif sıralaması ise ; ballı petekler , ham  petekler , kabarmış beyaz petekler ve en nihayetinde bal akım zamanı kovana verilecek petekler olarak sıralanıyor.

Bunların haricinde yine tellenmiş veya tellenmemiş ham çerçevelerde ayrı bir bölümde bekliyor.

Hayat , benim için bir düzeni ifade eder.Benim arılığımda böyle olmalı ki , başarı gelsin.

İlk olarak işe kovanların yerleşimi ve ayrıştırmasından başladım.

Strafor kovanları dışarıda , ahşap kovanları ise kapalı bölüme aldım.Ahşap kovanlarımı kullanmayacak olsam da dışarıda yağmur altında yıpranmalarına gönlüm elvermedi.

Bu zamana kadar da bütün kışlarda kovan örtüsü kullandığımdan yaz yağmurları hariç yağmur görmediler desem yeridir.

Evet , kullanmayı düşünmüyorum ama günün birisinde satar veya verirsem sağlam vermiş olalım.

Allah'ın verdiği nimetin kıymetini bilmek cimrilik değildir.

Yine aynı şekilde işi bitmiş petekler konusu.

Tacir olarak düşündüğümde onlarla uğraşmak çok anlamsız geliyor.Sırf mumları eritebilmek için bugüne kadar harcadığım para 700/800 tl dir.

Emeğim , zamanım da cabası.

Yani küllühüm zarar.

Yak gitsin...

Ama yine de gönlüm elvermiyor.

Yine elime alet edevatımı aldım ve temizliğe başladım.İçlerinde sağlam ve yeni çerçeveleri tekrar elden geçiriyorum.Onlar tekrar tellenecek ve tekrar kullanıma sunulacak.Mumlar ise eritilecek.

Bugüne kadar erittiğim mumları yeni ham mum alırken takaslamadım yani ticari metaya çevirmedim.Belki bu yıl yaparım.

Mum eritme dolapım ise işe yaramadı.at çöpe gitsin yani.

Tekrar suda eritmeye yani büyük kazanıma döndüm.Fakat kazanımın içerisine mumları çuval ile değil de içine mumları koyabileceğim farklı bir aparat yaptırma düşüncem var.Bakalım nasıl birşey tasarlarım.

Hafta sonu geceleri ve pazar günleri arılığımda zaman geçirmek Allah'ın bana bir lütfu diye düşünüyorum.İnanılmaz bir dinlenme , arınma ve tekrar kendini toplama yani terapi yeri gibi işlev görüyor.

Nefes almaya devam ettikçe , çalışmaya ve çalıştırmaya devam edeceğim.

SLM ve Muhabbetle...



4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bey selamlar...
Maşallah arılığı toparlayıp işi malzemelerin tasnifine kadar getirmişin. Bence boşuna tasnif ediyorsun, bahara ne kaldı tekrar dağılacaklar :))
Mum eritme için yaptırdığın kapta dikine konulan petekler erimez, altta tava olu ve çıtaları yatık koyarsan petekler erirdi.
Petekleri suya çuval harici koyman için eski tül perdeler işe yarıyor ben bir ara eski tülleri torba yaptım, su kaynadığında çuval içinde mum sıkışıp kalmıyor. Bir başka seçenek alüminyum sinek telleri var onun içine petekleri koyup sıcak suya atmalısın, tabiki üzerine peteklerin ağırlık koyman gerekiyor.
Ben bunlarla uğraşamam dersen kes bir keçi hafta sonu halledelim gittin :))
Bu teklifi herkese yapmam bilesin...

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Yusuf abi sen işini bilirsin sana kolay gelsin başarılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf kardeşim;
Arılığım karma düzende devam ediyor demişinde maşallah çoğu arıcının (ben dahil) arılığından elli kere düzenli bir arılığın var. Yaşlı insanların evlerinin çöp eve dönüştüğünü televizyonlardan görürdümde nasıl oluyor derdim şimdi bende yaş ilerledikçe eskileri atamaz oldum Allah sonumu hayırlı etsin. Tabiki seninde:)) Bende güneş enerjisini kullanamayanlardan biri olarak kaynar su ile petek eritenlerden biriyim. Bu yöntem biraz yorucu ve zaman harcayıcı olsada ben az sayıda koloni ile idare ediyorum. Bahara bir şey kalmadı şunun şurasında bir fuar daha yapıp sonrada sil baştan başlarız inşallah.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Benim büyük kazanımı biliyorsun.Onn içine metal sinek teli gibi ince telli bir sistem ile aparat yaptırmayı planlıyorum.Yani kendiliğinden dipe batacak ,istediğimde ise çekip dışarı alıp boşaltacağım.İçine yeni mum koyarak tekrar kazanın içine ...vesair

Aslında arıcı arkadaşlardan birisi çok güzel yabancı bir video linki attı bana.Buharlı sistem ile kazan içinde mum ile çerçeve birbirinden ayrılıyor.Elinde tertemiz bir çerçeve kalıyor.Geri dönüşüm için süper.Çıta zayiatı çok az olur.Türkiye de olsa alırdım ama ne yazık ki yok.

İŞ yaparım dedin mi sana bir keçi değil iki keçi bile keserim.Sözünü unutma ben bir tarafa yazdım.Kış bitmeden ben seni arılığa düşürürüm..::))

Erol Bey.

İyi şeyler yapmaya çalışıyorum ama her bir dostun fikri katkıları çok önemli.Benim veya başkasının göremdeiği basit ayrıntıyı sen görebilirsin.Yani ilmin azı veya çoğu diye bir kavram yoktur.Onun için her fikir benim için önemlidir.

Muhteşem Abi.

Abi , bazıları düzensizliği sever ben ise düzeni.Mesela bir şey aradığımda nerede olduğunu bilmeliyim gibi.

Benim için şuan arılığım çok düzensiz.İnşallah yakında istediğim düzenine kavuşacak.

Şuan yine sulu eritme yöntemi makul görünüyor.Diğer denemelerimden bir sonuç alamadım.

Sezon açmadan biz daha çokkk fasıl yapmalıyız.Her çalışacak değiliz ya::))

SLM ve Muhabbetle...