25 Mart 2014 Salı

STRAFOR RUŞETLERİM GELDİ


Hüseyin Avcı dan aldığım strafor 6 çerçevelik  ruşet kovanlarımı cuma günü teslim aldım.Hemen boyama için hazırlandılar.


İlk olarak taban altları boyandı.


Boyasını bitiremediğim ruşetlerin yarısı.kuzularım hafta sonuna beni bekliyor.


Bunlar ise ikinci katları da dahil olmak üzere tamamlanmış olan ruşetlerim.


Ruşetler çok amaçlı kullanım için düşünülmüş.Tasarımcı ve üretici arıcı olunca fark kendini hissettiriyor.Ortadan strafor bölme kullanılıyor.Seyyar ve istediğin gibi hareket imkanı var.Arka planda görünen ise havalandırma ızgaraları.


Ve arılarımla buluşma vakti.Kullanıma açılan ruşetlerim.Uçuş deliğinin hemen sağında ve solunda bir adet arının girebileceği kadar arı uçuş yerleri de mevcut.

Mart ayı çıkmadan kata çıkmak isterim diyen bir kolonim.Bende kendisini üzmedim::))


Meteorolojik şartlara güven olmaz.Bu ayda kat atmak risklidir.Tedbir almak şart.Kata tek yavrulu ve olabildiğince yavru alanı az olan ve mümkünse de kapalı olan bir çerçeve çıkarmak lazım.Bende tam olarak bunu yaptım.Tabii her iki yanağa da strafor bölme koymayı da unutmadım.

Son olarak ta içeriden olacak şekilde naylon örtü ile sardım.Onun üstüne de normal branda kovan örtümü koydum.bundan sonrası Takdiri İlahi.

*******************

Bu hafta hava şartları arı karıştırmaya son derece elverişli idi.Yeni aldığım arılarımı da iyice bir karıştırma fırsatım oldu.Gerçi işi bitiremedim hepsini karıştıramadım ama en azından çoğunu hallettim.

Sezon başı raporlamamı henüz tamamlayamadım ama görünen o ki , iki kayıp ve üç koloni de sahteye gitmiş.Erkek arayanlar içinde bol miktarda erkek mevcut.Ayrıca belirtmek istedim::))


Erkandan aldığım kolonilerin geldikleri durumlarını gözönüne alınca , bu hafta epey miktarda yeni çerçeve takviyesi isterler diye düşünüyordum.Fakat gördüm ki beklediğim zıplamayı henüz yapmadılar.Belki biraz hayal kırıklığı ama ben bunu , kış arıları ile yaz arılarının yer değiştirmesine bağlıyorum.( en azından kendimi öyle teselli ediyorum::))

Önümüzdeki hafta beklediğim gelişimi göreceğimi düşünüyorum.

Belki hala strafor kovanlarıma kavuşmamış olabilirim ama , nihayet strafor ruşetlerime kavuştum.

Piyasada strafor ruşet örnekleri mevcut .Bunların içinde en pahalısı ama en iyisi olduğunu düşündüğüm Hüseyin Avcının ruşetini aldım.

İsmini yazmayı doğru bulmadığım bir strafor ruşet kovandan örnek vermek isterim.İçnde arım var ve ben bu koloniyi beslemek istedim.Petek üstü kullanılan şurupluğu koydum ve içini şurup doldurdum.Kapağı kapatmak için üstüne koydum ama kapatmak ne mümkün:::))) 

Varın gerisini siz anlayın::))

Hüseyin Abi , arıcı olduğundan gerek ruşetleri çok amaçlı ve teferruatlı düşünmüş.Bir arıcının isteyebileceği her şey mevcut.

Arı bölmek , çoğaltmak , ana üretmek vesair gibi çok amaçlı kullanıma uygun.Ruşetin uçuş deliği plastikten yapılmış güzel düşünülmüş.Alltan havalandırma ızgaraları mevcut.İsteğe göre ayarlanabilir.Arzu edene ise ruşetin normal uçuş deliğini kapatarak , bir arının çıkabileceği iki adet  sağlı sollu uçuş delikleri koymuş.Kovanın altı da yine plastik ayaklar üzerine oturuyor.

Bunlar artıları.
Eksiği ise , kapakta havalandırma ızgaralarının oluşu.Hepsini tek tek kapatmak zorunda kaldım.Tasarım daha çok Ege bölgesi , yani bulunduğu bölge için düşünülmüş.Özellikle de çam balına hazırlanan biri için mükemmel.Altı çıtalık bir ruşet ve üstüne yapacağı altı çıtalık kat ile birlikte çam balında çok iş görür.

Benim işimi şimdilik görmesi kafi.İnşallah katlarını en yakın zamanda yaparda , arılarımı en azından 12 çıta olana kadar strafor kovan içinde geliştirmiş olurum.

Bu aralar içimi inceden inceye kurt kemirmeye başladı.

Kolonilerimin orman içinde ve ağaç altında olması bana dezavantaj mı sağlıyor ?

Erkandan aldığım kolonilerin 15 günlük süre içerisinde duraklamaya girmesi yine aynı şekilde daha önceki yıllarda Muhteşem Abiden aldığım kolonilerinde bana geldikten sonra yine gerilemeleri içimdeki şüpheleri derinden tetiklemeye başladı.

Gerçi bu meyanda bir takım düzenlemeler yapıyorum ama tam olarak ne kadar yapmak lazım bu konuda şüpheliyim.

SLM ve Muhabbetle...

12 yorum:

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Yusuf Bey
Selamun aleyküm
Ruşet strafor kovanlarınız hayırlı olsun. Allah gönlünüze göre versin.
Selam, saygı ve muhabbetle..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slmlar Yusuf yeni ruşetlerin hayırlı olsun.
Arılığı doldurdurmaktan acayip keif alacaksın bu güzelde, sadece hafta sonları arıların bakımlarına yetmeyecek,yetsede sen başka işler yapamayacaksın...
Bizim doktor gibi bana şumkadar arı yeter diye pes etmeyesin sonra:))

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

S.a Yusuf kardeşim,
Strapor ruşet kovanların güzel görünüyorlar, hayırlı uğurlu olsun.Maşallah ahşap kovanlarınında durumu iyi görünüyor.

Selamlar saygılar.

Adsız dedi ki...

Yusuf Bey selamlar, arılığınızı ormandan çıkarmanızı tavsiye ederim ( etmiştim sanırım) . Bu şekilde verimli arıcılık yapamazsınız.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

S.A Yusuf bey yeni rusetleriniz hayırlı olsun inşallah umdugunuz gibi olur arı gelişimi. Gölgede hele hiç güneş almiyorsa arı gelisiminin iyi olacağını pek sanmiyorum seceneginiz varsa hic durmayin güneş alan bir yere götürün arınızi.saglicakla kalın

zülfü dedi ki...

Günes konusunda hakli olabilirler arkadaslar.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi strafor ruşetlerini güle güle kullan. Güzelmişler bir geldiğimde aşırırım bi tane (benimle derdin ne satın al deme pintilik böle bi şey işte) abi evet Erkanın ve benim çevremde olan fakat senin arılığın merasında olmayan ne var bunu düşünmek lazım sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

hayırlı olsun,tüm beklentilerinizin gerçekleşmesi dileklerimle birlikte kolaylık ve başarılar dilerim

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhittin Hocam.

Vealeyküm selam hocam.Teşekkür ediyorum.

Sayın Bakanım.

Benim pes edeceğimi düşünüyorsan yanılıyorsun efem.Gelen o gördüğün 54 adet ruşet var ya ...onlarıda arı dolduracağım efem::))

Yorulsamda , nefessiz kalsam da pes etmek yok.arıya olan bu sevgim devam ettiği müddetçe devammmm.,

Mehmet Kardeşim.

Strafor ruşetlerim güzel.İnşallah ilerleyen zamanlarda da olumlu sonuçlar alacağımı düşünüyorum.

Sayın adsız dostum.

Eleştiriye ve yapacağın katkıya hazırım.Senden ricam olumsuz görüşlerini delillendirerek bizimle paylaşman.

Serdar Bey.

Orman içinde arı gelişimine ne kadar etki yapıyor bu konuda emin değilim.bu yıl biraz şüphelendim o kadar.Fakat gönlüm istiyor ki bu konuda tecrübe sahibi olan bir arıcı dostumuzun bize yol göstermesi.

Güneş almama gibi durum yok.Hele yaprakların açmadığını düşünecek olursak full güneş.

Zülfü Bey.

Fikirlerini ve önerilerini kulak arkası etmiyor ve değerlendiriyorum.

Muhteşem Abi.

Kovan senin kölen olsun.Sen yeter ki gel.Sponsor olmuş birisine kim pinti diyebilir ki ::))

Sorunun cevapı basit.Tabii ağaç.

İlhami Abi.

sağol abi teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...





Adsız dedi ki...

Yusuf Bey ormandan çıkarma konusunu tavsiye etmiştim ama delil sormuşsanız, sizin arıcılıkta edindiğiniz tecrübeler yeteri delil olmuştur.

Verimli bir sezon dilerim.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın isimsiz kardeşim.

Arılığımın ormanda olması dolayısıyla geldiğim nokta bir kanaat değil.Araştırma peşindeyim.Şayet öyle olaydı , bütün sezonlarımın verimsiz geçmesi lazımdı.

Benim peşinde olduğum , gelişime etkisi ne kadardır.

Yanlış mı doğrumu yapıyorum emin değilim.

Senden istediğim ise beni ikna etmeye çalışman değil.

Sadece , seni bu kanaate vardıran , edinmiş olduğun tecrübeni bizimle paylaşman.

Bunu yapar isen memnun kalacağım.

Uydurukta olsa , bir ismin olsa güzel olurdu ::))

SLM ve Muhabbetle...

Arıcı krali dedi ki...

Yusuf bey her şey güzel bence arı yerleştirmede harika ve bakımları rahat olu iyi bir sezon dilerim