18 Mart 2014 Salı

ISINMAYA BAŞLADIK


Sehpalar arı kolonileri ile dolu olduğunda bir başka zevk alıyorum.


Erkandan aldığım kolonilerin besin stokları yetersizdi.Hafta arasında mecburi takviye yapmak şarttı.Çarşamba günü işi güçü bıraktık  , takviye kuvvetleri de yanıma alarak gerekli olan beslemeyi yaptık.Ön planda görünen Mevlüt Özdemir , arka plan ise Davut Sezgin.


Bu yıl İlkbaharda bizde modaya uyduk.Her yıl şurupumu kendim yapardım ama bu yıl illada Arı evi Ercan ben yapayım deyince kırmadım.Bir seferde tam 29 teneke şurup yaptı ::))


Hala beceripte strafor kovan alamadım.Kızıyorum ama kızmaktanda başka birşey yapamıyorum::((

Madem ki sezona strafor kovansız başladık , o halde bende kendi modelimi yapmalıydım ve de yaptım::))

Resimde görüldüğü üzere , kovanların dışında zaten strafor mevcut idi.Bu sefer içeriye de strafor plakara koyarak daha fazla yalıtım yapacağımı düşünüyorum.

*******************

Sezon umulandan erken başladı.Öyle de devam edecek gibi görünüyor.Böyle giderse Mayıs ayında Kestane çiçekleri de açar ::))

Arılığım yeni aldığım arılarımla birlikte baya bir hareketlendi.Artık benimde vites artırma zamanım geldi.Bugüne kadar kolonilerimin hızının arkasında hiç kalmadım.Fakat bu yıl daha da dikkatli olmam lazım.Koloniler beklenenden hızlı ve erken gelişiyorlar.

Yeni gelen kolonilerin besin stokları yeterli olmadığından daha fazla dikkat istiyorlar.Üstelik yavru alanları da oldukça fazla.Bu zamanda açlıktan koloni kaybetmekte hiç istemem doğrusu.Geçen hafta arasında takviye şurup vermiştim.Bu hafta pazar günü soğuk ve yağışlı olmasına rağmen yine gerekli olan beslemeyi yaptım.Tabii ilaçlamayı da unutmadık.

Eski kolonilerimin ise henüz beslenmeye ihtiyaçları yok.Nisan a kadar çok rahat giderler ama yine ufak ufak teşvik beslemesinde fayda var.Bazen düşünüyorum acaba hata mı yapıyorum.Her yıl kış sezonuna arılarımı hazırlarken , ne olur be olmaz diye besin stoklarını olabildiğince fazla yaptırıyorum.Öyle ya kış uzun sürebilir ve ben besleme yapamayabilirim.Fakat şuana kadar da böyle bir durum vaki olmadı.demek ki işin sırrı az beslemede.Tokluk rehavet yapıyor.Malum zengin de para olur ama çocuk olmaz , fakirde desen çocuğun sayısına bereket::))
Aç bırakacaksın ki , kış günü bile çalışssınlar::))

Şurupumu bu yılda kendim yapacaktım ama , dostlar arı yeminin kokusuz ve teşvik konusunda iyi olduğunu söyleyince pes ettim.

Kokusuz olduğu için , bakım yaparken rahatlıkla beslemesini yaparak o koloniye bir daha dönmüyorum.

Odun da tasarruf ediyorum daha ne olsun::))

SLM ve Muhabbetle...






8 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Yusuf bey sağ ve sola strafor koymak baya etkili oluyor aynı uygulamayı ben bir kaç koloniye yapmıştım.Diğer koloniler de bölme tahtası olarak strafor koymuştum hep yavru strafora bitişik olan çerçeveler den başlamıştı.Kolay gelsin hayırlı sezonlar.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi havalar ısınıyor bizde ısınmaya başladık. Bu strafor bölme tahtası işi enteresan ve mantığa da uygun. Ben bu sene strafor ruşette kışın koloni nerden nereye gelirmişi gördüm eh birde strafor kovanlar gelirse değme keyfimize. Sağlıcakla kal.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Selam abi . O şurubun rengi burdan çok yeşil görünüyor . Dikkat et abi Allah muhafaza invert ne olurda arıları zehirlersin :) .Bol ballı hayırlı sezonlar dilerim. Saygılar.

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim maşallah çalışmaların çok hoşuma gidiyor,
inşallah emeğinin karşılığını alırsın, hayırlı, bereketli,
bol ballı bir sezon diliyorum sana.
Ben kendim Strafor kullanmıyorum fakat arılar termo kovanlarda kış besinlerini biraz daha az kullanıyorlar.
Yavru alanı olarak ahşap kovanlar ile termo kovanlar arası farkı nerdeyse aynı.
Önemli bir nokta ise kovanlar sabah güneşini mutlaka görmeleri gerekiyor, gölgede veya ceyranda kalırlar ise koloniler gelişmiyorlar.

Hayırlı sezonlar diliyorum,
Selamlar saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bu yıl her şey acayip, kış olmadı denebilir. Akdenizde ise sahildeki çiçekler açmadan bir ay sonra açacak yayla çiçekleri yaylada açmış...
Arı besleme işi azda çokta beslesen, sonuçta güçlü kovan güçlü yavruya yatacak. Dolayısı ile tüm kovanlar güçlü olmalı, buda son baharda yapılan kekleme ile alakalı.
Strafor kovan işinde bu yıl dananın kuyruğu kopacak, ya sabır de:)
Hazır şurup parası ve arısı çok olana büyük kolaylık.Birde şu şuruba teşvik alınabilse süper olacak, bu konuyu iki yıl önce konya şeker yetkilisine feshane arıcılık festivalinde iletmiştik bizi dinlemedi, şurubun bir kısmını teşvik kapsamına soksak süper olacak, yurt dışında böyle teşvik yapılıyor...
Mehmet Küksel söylemişti, aldığımız şurubun bir kısmını devlet ödüyor demişti...

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Emrah Bey.

Strafor kovanları bir türlü alamayınca , Türk işi yamalar yapmak durumundayım.Sonucun verimli olduğunu belirtmen doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Muhteşem Abi.

Mart başında , sezona strafor kovanlar ile girmiş olaydık . eminim çok daha farklı olacaktı.hala temin etmeye uğraşıyoruz.

Eyüp Bey.

ilk şuruplamayı katkısız yaptım.stok sorunları vardı bende sulandırmadım.Fakat hafta sonunda yarı yarıya sulandırdım.İnvertle yıllardır zehirliyoruz ama hala bir sonuç alamadık ::))

Mehmet Kardeşim.

Senin kızlar zaten süper ama , yerinde olsam strafor kovandan bir tane denerdim.Termo kovanlar bir miktar iyi olsa da , yalıtım iletkenliği acısından ahşaptan bir farkı yok bence.

Kovanların güneşi daha fazlası alması adına bu yıl bende bir takım çalışmalar yapıyorum.Tabii burada yazılamaz çalışmalar ::))

Sayın Bakanım.

Şu danayı bir türlü yakalayamadık ki , şu kuyruğunu da bir kopartsak ::))

Hazır şurupta çok olumlu referanslar alınca , istemesemde tembelliği tercih etme zorundaydım.Nihayetinde aklın yolu bir.

Bu yıl Mayıs ta kestane açarsa şaşma derim efem ::))

SLM ve Muhabbetle...

Sıtkı YALÇIN dedi ki...

Yusuf Bey iyi günler.
Ben her kış kovan içine strafor koyarım. Yavru çıtası strafor kenarından başlıyor. Eğer arı kışa kuvvetli girerse değme keyfine...
Yalnız hava akımının olmadığı, sabah güneşini gören bir yede kışlarsa ileri derecede gelişme sağlıyorlar. Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sıtkı Bey.

Önerileriniz için teşekkür ediyorum.strafor uygulaması benim için çok geç kalınmış bir uygulama oldu.İnşaatcı olmam hasebiyle , evlere yapılan mantolama tekniğinden yola çıkmam gerekirdi ama , maalesef ancak şimdi oldu::))

Arı kolonilerim orma içerisinde ve tamamen gölge altında.Bu konuda gelen önerileri dikkate alarak bazı düzenlemeler yapıyorum.İnşallah daha iyi olacak.

SLM ve Muhabbetle...