30 Aralık 2013 Pazartesi

2013 SEZON DEĞERLENDİRMESİ


Arılığımdan bir kesit.Kış , güzellik uykusundalar :)


Sezon istatistik veri tablosu. Gelişi güzel arıcılık yapmamak lazım.Elinizdeki veriler , size gelecekte rehber ve ışık olacaktır.

*******************

2013 sezonu yakın geçmiş yıllara göre iyi başlamıştı.İlkbahar verimli geçmiş ve arılarımda gerekeni yaparak nektar akımına iyi hazırlanmışlardı.Geçmiş sezonlardaki en büyük sıkıntım sıvı besleme ile nektar akımı arasındaki boşluktan doğan sıkıntılardı.Bu sezon bu boşluğu az miktarlarda kek vererek daha verimli geçiştirmiştim.

Nektar akım zamanı geldiğinde , arılarım ve ben herşeyiyle hazırdık.65 civarındaki kolonilerimin 44 adeti tam kıta nektar akımına hazırdı.

Kestane nektarı akımı zamanı başlamasıyla birlikte hava lodos a dönmesi bir oldu diyebilirim.Nem olmaması demek kestane nektarını pas geçmek demektir.Bu da yetmiyormuş gibi , hayatımda ilk defa şahit olduğum çöl rüzgarı denen bir rüzgarın bir gün bölgede etkin olması yetti de arttı bile.Ağaçların tüm taze filizlerini ve oluşmaya başlamış olan elmaları çatlatacak bir rüzgar düşünün::((

İkinci nektar akımı olarak yöremde basra balı yani salgı balı oluyor.Az veya çok her yıl olurdu.BU yıl o da hiç olmadı.

Bende üstüme sağlık biraz inadım , olmadıysa olmadı , kesinlikle sağmam diye diretince olayın boyutu daha da büyüdü.İçeride azıcık olan kestane balını yedirmek bir yana asıl kötü olan arının kırılması oldu.

Basra balı alacaz diye sağımı yine eylüll ayına bırakınca , arı dışarının çok kurak olmasından dolayı koloniler gelişimini minimuma indirmişler ama ben tatildeyim.

Durum böyle olunca , sağım zamanı acı gerçekle yüzyüze kaldım::((

20 çıtalık terkler mi ararsın, katlı kolonilerin 3 çıtaya kadar düşmesini mi........::((

Ne ararsan var yani.

Tabii bu da yeterli mi  hayır.

Varoa için yaptığım mücadele de her zamanki gibi kaşınmış ve farklı yöntemler deneyince varoa nın nüfusu da bu arada zırve yapmış..::((

Nektarsız kuru bir sezon + maksimum varoa + az arı bol alan +  teşviksiz ve bakımsız koloni = 16 koloni kaybı ve  son derece zayık koloniler.

Yukarıdaki yayınladığım tabloda aslında tam olarak benim yazdıklarımı doğrular nitelikte.

Kolonilerim zayıf olunca , kıştan nasıl çıkar üzerine bir sürü beyin jimnastiği yaptım.Amatörce , strafor ile kovanlarımı yalıtımlı hale getirmeye çalıştım.Bunun nisbeten kayıplarımı minimuma indirmek için yaptım.

Geçmişin tecrübesi , yeni sezonda kovanlarımın ahşaptan değilde strafordan olması gerektiğine inanıyorum.Bu sebeple önümüzdeki sezon , bütün ahşap kovanlarımı strafora çevireceğim.

Mera da kuraklık fazla olunca , ana üretimimde pek iyi gitti diyemem.Lakin bu yıl ana üretimine biraz daha erken yani Mayıs ayının başında başlayacağım.Ticari ana üretimi yapmadığımdan ve sadece kendi ihtiyacıma yönelik yaptığımdan genellikle Haziran ayında başlardım.Artık bundan sonra Mayıs.

Bu kadar kötü bir sezon olsa da , yıkılmadım ayaktayım.Eskisinden daha da güçlü ve arzulu.Hedefleri daha büyüttüm.Koloni mevcutumdan da daha fazla koloni satın alarak koloni sayımı ikiye katlayacağım.Risk x2 oldu yani ::))

Mevlam neylerrrr , neyler güzel eylerrr....

SLM ve Muhabbetle...

7 yorum:

HB dedi ki...

Nice yıllara.

Sağlık olsun.

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi tablonu kabaca inceledim. Vardığım sonuç; ekim ayında kolonilerin zayıf ve mart ayında da % 30 oranında yarıya düşüş söz konusu. Bu sene kuraklıkdan dolayı olduğunu sandığım ki şimdi senin rakamları görünce doğru olduğuna inandığım bendeki nüfus düşüşünün polen eksikliğinden oluşunu sende de gözlemledim. Senin orada polen eksikliği çevresel faktörlerden (polen kaynağı olabilecek bitki eksikliği)olduğu kadar bu sene kuraklık da bunun üstüne binmiş gibi görünüyor. Ekim rakamları sanki arıların çamdaymış gibi izlenim verdi bana. Ben yerinde olsam bu sene ağustos eylül aylarında polen kaynağı olabilecek bitkiler (Ayçiçeği mısır gibi) ekerim çevreye. Tabi strafor kovan da birincil olarak kalmalı yapılacak uygulamalar arasında derim.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Halil Bey.

Geçmiş , geçmiştir.Önemli olan gelecektir.

Size de hayırlı yıllar.

Muhteşem Abi.

Bu yıl seninle aynı motorolojik şartlara mazu kalmışısız gibi görünüyor.

Nasrettin Hoca gibi attan düşenlerdensin yani ::))

Şaka bir tarafa , tecrübe acısından bu yıl çok farklı bir yıl oldu.Nektar sezonuna kadar güzel giden bir yıl , devamında ancak bu kadar kötü gidebilirdi.Tabii taplonun bu kadar kötüleşmesinde payım yok desem yalan olur.

Gidişatı gördükten sonra , inat etmeyipte Ağustos ayında kolonilere müdahale etsem işler bu kadar kötü olmazdı.

Tamam nektar alamamış olurdum ama kolonilerimde bu kadar kötü kışa girmek zorunda kalmazdı.

Sonuç , tek kazancım tecrübe oldu.Pozitif düşünmek lazım.

2014 hedeflerin ve beklentilerin daha fazla olduğu bir yıl.İnşallah başaracağız.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf senin bulunduğun yer arıcılığa çok müsait değil.
Elinde çok hızlı gelişen arılar olmasına rağmen, bir türlü istenileni yakalayamıyoruz.
Birde arı balı yaptığında almak gerekiyor, bal geliyor almıyorsun, üstüne koysun derken arı üstünden yiyip bitiriyor.

Yıl sonu envanterlerini oldum olası sevmiyorum. Her yaptığımın yıllık raporlarını almaya kalktığımda acayip zor oluyor...
Geçenlerde merak ettim biz kaç tur suni tohumlama yapmışız diye, 12 tur dölleme yapmışız, onları toparlamak bile 2 saatimi aldı, tüm arşivleri tara tarihleri yaz...
Bloğa yükle yazılarını yaz....
Yayın daha sonra tabi...

Senin yıllık dökümlerine genede hastayım.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Mera uygun değilse , bana düşen uygun hale getirmektir.Sorun değil.

Arıya laf eden mi var ::))

İnatcılığıma diyecek laf yok.Bu yıl faturası çok ağır olmasına rağmen , inata yine devam::))

Kayıt tutmak benim açımdan önemli.Fakat her arıcı için aynı öneme haiz olmayabilir.Mesela 1.000 kolonisi olan birisi olsaydım aynı sistemde ayıt tutabilirmiydim onu da bilmiyorum.

Benim yıl sonu kayıtlarıma hastaysan , kolayı var sana da yaparız bir tane ::))

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Hayat tecrubedir.
saygi ve sevgiler

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Zülfü

Kendini bilen , cahilliğinin farkında olandır.

Bir ömür öğrenmeye devam edeceğiz inşallah.

SLM ve Muhabbetle...