22 Nisan 2013 Pazartesi

SEZONUN İLK OĞULU...


Yeni körükçüm Murat.Ayağı kısmetli geldi::)) 

Murat jsp operatörü.Yalnız arılara çok meraklı.Daha önceleri yaptığımız sohbetlerde bana sorduğunda , arıcılığın meslek olarak yapılamayacağını ama iyi bir hobici olabileceğini söylemiştim.

Arıcılığı meslek olarak yapacaksan şekerci olacaksın ki , bal garantili olsun::))

Nasıl öğrenirim deyince , o iş kolay dedim.Ben her pazar arılıktayım , sen gel gerisi kolay.Yerinde eğitim yani::))




Oğulun alınmasının her anına tanık oldu.Şanslı ama bir o kadar da istekli.Mesleği dolayısıyla pazar günleri pek vakit bulacağını düşünmüyorum , Murattan iyi bir körükçü ve yardımcı olurdu.Ben o azmi ve heyecanı gözlerinde gördüm. 



Bu hafta körükçüm arazi oldu.Kısmet bu ya hemen anında yeni talipli çıkıverdi.Hem üstelik bu daha da genç::))



Şurup teknesi ve ustalık eserim kızım.Motorum ve römorkum arılıkta acayip işime yarıyor.Bu kadar şurup elle taşınması inanılmaz zaman alır.



Eceli gelen  köpek......hesabı bu ya ,arkadaşta tezgahı yanlış yere açmış.Anlaşılan fazla yorulmak istememiş.Lakin unuttuğu bir kural var ki ; bu Dünya da miras harici kolay olan hiçbir şey yok.Mirasında bedelini zaten ailesi ödemiştir...


Şu resime bakmak bile içime inanılmaz bir huzur veriyor.Orman yeniden canlanıyor,kuşlar baharı gelmesiyle birbirinden güzel ötüyor.Doğal ortamdan ve doğadan uzak kalmakla hata yapıyoruz gibime geliyor.

*******************

Bölgemde bir haftadır süregelen bir soğuk hava dalgası var.Bu hafta daha çok bu soğuk hava dalgasının etkilerini görmek için meraklandım.

Görünen o ki , bir haftalık soğuk hava dalgası , kolonilerimin sür'atlerini 120 den 90 km ye düşürmüş.Çokta olmasa gelişimlerine sekte vurmuş.Yapacak bir şey yok, buna da şükür.

Kolonilerimin genel durumları iyi.Sorunlu olan dört kolonim var.Adi Avrupa yavru çürüklüğüne benzer bir hastalık  belirtileri var.Lakin yüzde yüz yavru çürüklüğü de diyemiyorum.Biraz da mantar türevi bir hastalığa benziyor.

Bu hastalıkla ilgili dostlarımın tavsiyelerini aldım.Hafta içinde veya sonun da uygulama safhasına geçeceğim.

Kolonilere kat verdikten sonra meme kontrolü mutlaka yapılmalı.Aksi halde ineklik yapabiliyorlar. Kat'a aldığınız çıtalara ana çıkmamışsa , bu meme takılmasına bir neden olabiliyor.Tabii terside mümkün. Kuluçkalık ta da aynı şekilde meme olabiliyor.

Geçen hafta hava muhalefeti nedeniyle meme kontrolü yapamamıştım.Bunun sonucunda sezonun ilk oğulu da nur topu gibi elimize doğdu::((

Benim penceremden , her oğul arıcının başarısızlığının veya eksikliğinin bir sonucudur.

Bu sebepten kendime kızıyorum.

Bu hafta bu eksikliğimi kapattım.Şayet bu hafta da kontrol yapmamış olsaydım 5 kolonim daha haftaya beni oğullarla karşılayacaktı veya büyük ihtimal kaçacaktı.Bu hafta içinde tuzak kovanları hazırlayacağım ama bende o şans yok.İki yıldır içine fareden başka bir şey girmiyor::((

SLM ve Muhabbetle...

4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf selamlar.

Sezona oldukça hızlı bir giriş olmuş, daha bahar gelmedi be nasıl oğul beya::))

Yeni körükçün hayırlı olsun demek isterdim ama inşallah boş vakit bulup öğrenimine senin yanında devam eder.
Bana kalırsa şurupları taşıyan yegenimi körükçülüğe getir, başkasıyla uğraşma, sonra başkalatrı belge veya ustalık istiyor haberin olsun.

Doğa gibisi varmı....

Hayırlı sezonlar sağlıcakla kal.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Yusuf abi oğul hayırlı olsun. Bu sene daha senin ayrılığı ziyaret etmedim hayret nasıl oğul çıktı:) benim ayrılığına girdiğim neçe ustaların arıları o gün oğul üstüne oğul çıkarmıştır geçmişte:) o nedenle kabahati kendinde değil körükçünde ara :) sağlıcakla kal.

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Selam Yusuf bey

Bu sene sezon hızlı gidiyor, arılar güzel gelişti. 2011 markalı analar oğula başladılar, ana arıyı iki yıldan daha fazla çalıştırmamak gerekiyor, Sonbaharda elimizdeki genç ana ile anaları değiştirp kışa genç ana ile girmek gerekir yoksa baharda dallardan arı toplamak zorunda kalıyorsun. Ama oğul almakta mutlu ediyor insanı :))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Erkenciyiz beyaa::))

Bu körükçüde iş var ama mesleği uygun değil.Yanımda çalışırken dahil arayan üç dört kişiyi ekti.Tabii patron duyarsa iyi olmaz:)

Ahhh , yeğenlerinden birisi bile az merakı olsa,olay tamamdır.Her arıcı baba aynı dertten muzdarip değil mi!

Hep düşünürüm; bugün ölsem ne olacak bu arılığın ve emeğimin hali:(

Muhteşem Abi.

Abi rüzgar lodostan esiyordu ki muhtemelen de evden senin kokun bizim arılara ulaşmıştır.Diye düşünüyorum::))

Gözlerinde şimşekler çakan,lep demeden leblebiyi anlayan bir körükçü arıyorum.Bu haftaki körükçü bu tanıma uyuyor ama zor...

Herkes bizim usta kadar şanslı değil ki , ömürlük doktor körükçüsü olsun::))

Kadir Bey.

Yaşlı ana tabiiki oğulun sebeplerinden biridir ama tek sebepi de değildir.

Ne yaparsanız yapın , bir şekilde bir ya da bir kaç koloniniz oğula meyledecektir.Tabii bunu arı kolonisi çok olanlar için söylüyorum.

Arıcının yapması gereken; düzenli kontrol yaptığında koloniye müdahale eder anayı bir veya iki çıta arı ile ayırırsınız.Elinizde hazır ana varsa sorun yok ama şayet yoksa üç iyi memeyi bırak ve koloniyi takipe devam et.

SLM ve Muhabbetle...