15 Ekim 2012 Pazartesi

KOVAN TADİLATI...

Yenilenmiş kovanlar.Renkleri biraz daha açtım.Lilaya yakın bir renk oldu.Tabii bu rengi yaparken de , koloni mevcutlarının dişilerden oluştuğunu göz önüne aldım:)
 Yeni ızgaralı altlıklarım.
Eski kovan altlıkları. 
Ve tabii benim körükçü Namık.Ustalık öyle kolay değil.Yok ben baktım arıyı gözünden tanıdım olmazzz.

Usta dedin mi ; bir kovanı yıkacak ve yeniden yapacak:)

Yaz ortasında yeni sezonda kovanları değiştirme kararı almıştım.Buna sebepte kovan altlıklarında yaşadığım problemler idi.

Eski kovan altlıklarım yarım ızgaralı idi.Lakin tabana yakın olduklarından arı her seferinde propolisle yapıştırıyor ve bana ızgaraları açma kapama imkanı tanımıyordu.Açıksa açık,kapalıysa kapalı kalıyordu.Tabii birde arı bu araları yeterince temizleyemediğinden  güve sorunu da cabası.

Değiştirme kararı alınca benim ilk kovanlarımı yapan Yalovalı yusuf'u ( adaşımı ) aradım fikir telakkisinde bulundum.Niyetim tamamen bütün kovanları yeni yaptırmaktı.

Fakat Adem yamak hediye kovan örnekleri ile birlikte bana yaptığı ziyarette bu fikrimi değiştirdi.Yeni kovan yapmaktansa sadece altlarını değiştirmenin daha iyi olacağını söyleyince okey dedim.

Madem tadilat yapıyoruz bütün kapaklarıda değiştirelim dedim.Eski kapaklarda havalandırma delikleri var.Artık bunlara ihtiyacımız yok.Zaten iki yıldır ben bunları kapalı tutuyordum.Yeni kapaklarda havalandırma ızgaraları olmasını istemedim.Ve birazda daha hafif malzeme kullanmasını istedim.

Siparişlerimiz geçen hafta elimize ulaştı.İşin bundan sonraki kısmı benim körükçüye düştü.Eski kovanların altlarını söküyor yeni altlıkları takıyor.Ardından temizlik için çamaşır suyu ile kovanın içi dezenfekte ediliyor.Akabinde ise hürmüz ile temizleniyor.Ve son olarakta boyanıyor.

Bundan sonra ise iş bana kalıyor.Kolonilerin aktarması.

Dün bütün gün kolonilerin aktarması ile uğraştım ama ortam biraz hareketli idi.Ben de maske ile çalışmasını sevmem.Gün boyu ancak 17 koloni aktarabildim.İki hafta daha ancak bitirebilirim diye düşünüyorum.

Yalnız benim körükçünün bir şikayeti var.

Adaşın yaptığı kovanlardan hiç memnun değil.

Sökülmesi çok zor diyor.İnsan bu kadar sağlam yapar mı diye şikayet ediyor.

Zaferden sonra Mehmet çiftçiye bir takım kovan yaptırmıştım.( ulaşım sorunundan tercih sebepi idi).Çiftcinin kovanlarından gayet memnun.İki keserde söküyorum ama zaferinkileri sökmek ne mümkün::))

Aktarmaları yaparken aynı anda kolonilerin güncel durumlarını da kayıt altına alıyorum.Arı mevcutu,yavru ve stok durumu gibi.

Genel olarak ortalama geçen yılın aynı tarihlerindeki ortalamayı verecek gibi görünüyor.17 koloniye göre konuşacak olur isek ,8 çerçeve arı mevcutu ve 2,5 çıta yavrulu gibi.Stok neredeyse tamamlandı gibi birşey.Aslında ben bu kadar besleme yapmadım.Demek ki kızlarda boş durmamış dışarıdan birşeyler almışlar.

SLM ve Muhabbetle...

9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yusuf abi Allah beni korumuş..iyiki benim ustanın eniştesi değilmişim, adamın halini görünce derin bir ohh çekip rahatladım:) sen genede kader arkadaşıma selamlarımı ilet bir zahmet. Resmini yayınladığın altlıklardan bende kullanıyorum çokda memnunum. Adem Yamak ustamın işçiliği de süper güle güle kullan.. Sağlıcakla kal.

yalovalı arıcı dedi ki...

Yusuf Usta yenilediğin kovanlar hayırlı olsun.

Yayına bakarken daha yazıları okumadan ilk resime takıldım kaldım.Açtım resmi büyüttüm inceledim pc arşivideki resimlerle yanyana getirdim yahu diyorum bu kovanın gövdesi benim yaptıklarım ama ben tabanı böyle yapmamıştım .Sonra diyorum adama helal olsun tıpatıp aynısını yapmış :)Yazıları okuyunca oh be dedim boşuna kafa yormuşum:)
Kolay gelsin selametle kal.....

Unknown dedi ki...

Yusuf kardeşim yeni altlıkların hayırlı uğurlu olsun,kolay gelsin.

Selamlar Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf iş dağılımında adaletsizlik var. Bence körükçüye söyle kovanları da aktarsın, sen sadece kontrollerini yap, böylesi daha adil olacak.
Tek başına o kadar kovan aktarılır mı, körükçü bir altı söküp, ötekini takıyor, sen her bir çıtayı buradan al, öbür tarafa koy,dünya çıta var, bence sana 3-4 haftada yetmez.::))
Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Selamlar yeni altlıklar ve kapaklar hayırlı olsun.Körükçü abimizin işi zor Allah yardımcısı olsun.

Adsız dedi ki...

Yusuf bey,yeni tel tabanlar hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.vecdi KÜÇÜKYILMAZ.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Muhteşem Abi.

Abi bizde kelek olmaz.Hakettiğinde belgesini alır.Bende diğerleri gibi vaadlerle yıllarca oyalandırmak yok.Haketsin alsın::))

Arıların benim ızgara kapaklarını kapatmalarından kına gelmişti.Geç bile kaldım.

Adaşım.

Cinlilerdir Cinliler::))

Hakikaten işçilik dediğin olay bambaşka.Elimdeki iki okvan tipini sökerken ikisi arasındaki işçilik farkı bariz orta da.Bu yıl eldeki mevcut kovanları yenilemeyi tercih ettim.Gelecek yıla inşallah yenilerini,yaparız artık...

Mehmet Kardeşim.

Teşekkür ediyorum.

Sayın Bakanım.

Valla haklısın.Bende keklendiğimi hissetmiştim zaten::))

Emrah Bey.

Sağol ,teşekkür ediyorum.Sanatı öğrenmek istiyorsam,dirsek çürüteceksin.Enişte olursan daha da fazla emek harcayacaksın:)

Vecdi Abi.

Abi teşekkür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Abi kovanlar arı ile petekleri de bal ile dolsun inşallah.

Çırağa arı işini fazla öğretme seni geçer :)

Hayırlı günler dilerim..

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Fatih Bey.

Hepimizin mahsulü bereketli olur her daim inşallah.

Geçilmek gibi bir derdimiz olmadı.Benden daha iyi olursa ben ona körükçülük yaparım.Fena mı yani::))

SLM ve Muhabbetle...